Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (γενικά)


Recommended Posts

myri για τα δημόσια έργα, το σύστημα μου φαίνεται παράδοξο.

 

Σκέψου πως ένας ΠΜ που τέλειωσε μόλις τη σχολή μπορεί να υπογράψει στατικά 10όροφης οικοδομής (ευθύνη για τη ζωή πολλών οικογενειών), ενώ δε μπορεί να τραβήξει έναν αγωγό αποχέτευσης 100μ σε ένα κουτσοχώρι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δεν το διάβασες καλά !!!!

 

μπορούν επιπλέον να κάνουν όλες τις στατικές μελέτες των κτιρίων που μελετούν (μετά από πιστοποίηση ? τι σημαινει αυτό; )

και

ύδρευση - αποχέτευση των κτιριων που μελετούν (τα πάντα δηλαδή)

παθητική πυροπροστασία

 

τις αναγκαίες τοπογραφικές εργασίες που αφορουν τα οικοδομικά που δικαιούνται να μελετούν (δηλαδή σχεδόν τα πάντα από τοπογραφικά)

 

τα δημόσιαέργα δεν τα κατέχω

 

ΚΟΙΝΩΣ έχουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα από του Αρχιτέκτονες Μηχανικούς

 

 

Περισσότερα δικαιώματα δεν έχουν …. αλλά έχουν τα ίδια με μια διαφορά όμως...χωρίς την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση…. Τι να πω… και το ΤΕΕ μαζί με τον ΣΑΔΑΣ , το Ε.Μ.Π., το Α.Π.Θ. και τα υπόλοιπα πολυτεχνεία είναι πανηγυρικά ΑΠΟΝΤΕΣ….

 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σταματήσει αυτό το ΠΑΖΑΡΙ δικαιωμάτων, λες και τα δικαιώματα είναι κάτι που πρέπει να τα αποκτήσεις με τσαμπουκά και με υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνόντων και όχι με την γνώση μέσω των σπουδών…..

Link to comment
Share on other sites

Προς dinakos: Η εναντιότητα που βγάζεις προς τους διπλωματούχους είναι καταφανέστατη:

Κατά πρώτον έγραψα ότι πέρασα στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας που δεν είναι κατώτερο επειδή εσύ νομίζεις από το ΤΕΙ Πειραιά.

Δεύτερον είμαι Λαρισαίος οπότε ήμουν στην πόλη μου, αλλά ούτε αυτό κατάλαβες.

Τρίτον δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση τα μαθήματα του μπετόν, των τεχνικών μηχανικών και των στατικών αλλά και των μεταλλικών να είναι της ίδιας ύλης με τα δικά μας, ούτε της ίδιας δυσκολίας. Προφανώς είναι κάποια γενικευμένη ύλη χωρίς την κάλυψη όλων των θεματικών ενοτήτων των δικών μας. Φυσικά δεν φταίει κάποιος φοιτητής Τ.Ε. για αυτό αλλά δυστυχώς έτσι είναι θέλετε δεν το θέλετε.

Τέλος θα επαναλάβω κάτι δεν καταλαβαίνω το μένος που βγάζετε για τους Π.Ε.. Γιατί φταίμε εμείς που επιλέξαμε ή καταφέραμε αν θέλεις σύμφωνα με το υπάρχων σύστημα εισαγωγής να μπούμε σε σχολή Α.Ε.Ι.? Στο εξωτερικό ο μηχανικός είναι αυτός που καλείται να δίνει λύσεις σε ένα εργοτάξιο ή γενικότερα σε μία κατασκευή ανά πάσα στιγμή και ο τεχνικός είναι αυτός που εκτελεί. Έτσι είναι η κατάσταση έξω. Υπάρχει πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων. Τώρα εδώ έτσι που τα έχουν μπερδέψει όλα το αποτέλεσμα είναι να μαλώνουμε εμείς μεταξύ μας για το ποιος έχει διδαχτεί περισσότερα και για το ποιος αξίζει περισσότερα. Αυτό είναι μέγα λάθος. Μέχρι τώρα έχω συνεργαστεί με πάνω από 10 Μηχανικούς τ.Ε. σε διάφορα έργα και η συνεργασία μας ήταν άριστη και ξέρεις γιατί? Γιατί ο καθένας ήξερε ποιες ήταν οι αρμοδιότητες και ποιες οι ευθύνες του. Γιατί πάντα ήξεραν ότι ότι και να γίνει την γενική και τη συνολική ευθύνη την είχα εγώ και ποτέ δεν σκέφτονταν (οι περισσότεροι) για την πορεία κατασκευής των έργων παρα μόνο εκτελούσαν εντολές. Αυτό φυσικά δεν ήταν καθόλου καλό από την μία άποψη γιατί δεν υπήρχε ευελιξία, αλλά από την άλλη ξέραμε τουλάχιστον μέχρι που ενεργούσε ο καθένας στην κατασκευή.

Το τελικό συμπέρασμα ξέρεις ποιο είναι? Ο καθένας από μόνος του πρέπει να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος και να αναλαμβάνει φυσικά και τις ευθύνες του.

Τώρα σχετικά με τις οικοδομικές άδειες και συγκεκριμένα με τις στατικές μελέτες τα πράγματα πάλι ίδια θα είναι γιατί αυτοί που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με αυτές θα προχωρήσουν είτε είναι Π.Ε είτε Τ.Ε. αρκεί φυσικά να ξέρουν τα στοιχειώδη και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους.

Link to comment
Share on other sites

myri πιστοποίηση από τον φορέα που δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ..

τα είχαμε γράψει και όχι μια και δύο ,να πω οτι δεν τα είχαμε ?

 

.ΔΕΝ υπάρχει άλλη λύση

 

http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=56627&postcount=810

 

προσέξτε οτι μάλιστα σε θέματα ασφαλείας (structural) έχει 2 exam μάλιστα...

(για να σε εμπιστευτεί το κράτος να φερεις την ευθύνη... εδώ έχουμε συνέντευξη ...)

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν έχω διαβάσει όλα τα ΠΔ νομίζω ότι μπερδευόμαστε λιγάκι. Στους Πολιτικούς Δομικών Έργων πχ αναφέρει αναλυτικά τις εργασίες που μπορούν να εκτελέσουν (ΝΕΑΚ Σ1, Σ2, κατοικίες και συναφείς με τα οικοδομικά εργασίες) αλλά αναφέρει 2-3 φορές ότι για να αποκτήσει ο πτυχιούχος αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να πιστοποιηθεί. Γιατί δεν το αφήνει καθαρά και ξάστερα στα χέρια του διευρυμένου ΤΕΕ; Μα γιατί με την κείμενη νομοθεσία και για να μην έχουμε άλλη μια από τα ίδια θα πρέπει να αναφέρονται επακριβώς οι επαγγελματικές ασχολίες. Η πιστοποίηση δεν αφορά ένα μόνο τμήμα των δικαιωμάτων αλλά το σύνολο. Δεν μπορεί πχ το νέο ΤΕΕ να με πιστοποιήσει μόνο για διώροφο με μεμονωμένα πέδιλα αλλά για όλα τα κτήρια που υπάγονται στις κατηγορίες Σ1,Σ2. Αυτό είναι όλο κι όλο το παραμύθι. Εννοείται φυσικά ότι όσο "αντικειμενικό" και να θέλει να είναι το νέο ΤΕΕ με 130.000+ διπλωματούχους, εκ των οποίων αρκετοί έως πολλοί ίσως και να έχουν δίπλωμα από σχολές υποδεέστερες ακόμα και των ΤΕΙ*, και 40.000+ πτυχιούχους στο τέλος η διοικούσα θα αποφασίσει. Επειδή όλα θα γίνουν με δημοκρατικές διαδικασίες μπορείτε από τώρα να φανταστείτε ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διοικούσα. Οπότε ναι μεν θα υπάρχουν τα ΠΔ αλλά θα είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Τσάμπα χαλιέστε το λοιπόν. Η μεγάλη μάζα των πτυχιούχων θα βαυκαλίζεται με την ιδέα ότι έχει επαγγελματικά δικαιώματα αλλά το μαχαίρι και το καρπούζι θα είναι στα χέρια των διπλωματούχων.

 

* Απόφοιτος κολεγίου Αγγλίας, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός με πλήρη δικαιώματα στην Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι ο φορέας της στέγης εμφανίζει άπειρους βαθμούς ελευθερίας. Μπορεί να μου απαντήσει κανείς πώς αυτός ο άνθρωπος έγινε δεκτός στο ΤΕΕ με πλήρη δικαιώματα;!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ κακό γιά το τίποτα.

Το "διευρυμένο" ΤΕΕ θα εχει τόν πρώτο, τον ενδιάμεσο και τόν τελευταίο λόγο

στίς εξετάσεις γία τίς αδειες για πτυχιουχους μηχανικους.

Αν τελικά στραβώσει κάτι ή η κατάσταση πάει νά γίνει εκτος ελέγχου

οι εκπρώσωποι τού παλιου-καλού και σκέτου ΤΕΕ θα μπορουν να αποχωρησουν

απο τις επιτροπες και εξεταστικες επιτροπες του "διευρυμένου"

με ασποτελεσμα την ματαιωση των εξετασεων ή καί παράλυση του

"διευρυμένου" ΤΕΕ. (η διευρυνση θα εχει πλακα...)

Οχι βέβαια απ'ὀλες, απο κεινες πού πρέπει...

 

Θα υπηρχε λόγος ανησυχίας εαν τα επαγγελματικα δικαιωματα

χωριζοντουσαν μια και καλη με νομο του τυπου εως xW/KW/MW ή Hz*W*m ή

γκαρσονιέρα/Taj Mahal καί τίς εξετασεις τις εκανε η ΕΕΤΕΜ.

Εφ'οσον κατι τετοιο δεν προκειται νά γίνει, ολα είναι ΟΚ.

Για καμμιά 10ριά χρόνια μάλλον δέν θά συμβεί κάτι αξιολογο,

τουλάχιστον οτι αφορα Ε.Δ. τών ΤΕ ΙΜΗΟ.

 

Τά άλλα νά φοβάστε...

 

 

ΥΓ. πολύ δέν τράβηξε τό thread? δέν βγαίνει νόημα τελικα.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αυτός που τελείωσε ΤΕΙ Ορυχείων Κοζάνης και πέρασε με πόσο; με 5 με 6 (και όλα τα "καλα" ΤΕΙ), έχει δικαίωμα να εκπονεί:

 

"Μελέτη, επίβλεψη μελέτης, κατασκευής και κατασκευή γεωτεχνικών έργων, όπως εκσκαφές σηράγγων, θεμελιώσεις γεωτεχνικών έργων, ευστάθεια πρανών, διακίνηση αδρανών υλικών, αξιοποίηση και διαχείριση υδατικών πόρων"

 

και εμείς με 2 πτυχία, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούμε να το κάνουμε;;;;;;;;

 

Αύριο το πρωί 10:00 θα τελεστεί τρισάγιο εις μνήμη του τεχνικού κόσμου.

 

Κοινές εξετάσεις θέλετε; Πολύ ευχαρίστως! Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τα "απίθανα" ΤΕΙ που υπάρχουν, δεν ξέρουν ούτε την προπαίδεια. Εξισώνουν τους ανθρώπους που έχουν κάνει τον κώλο τους τραπέζιο από το διάβασμα, απο τα 12 τους, με αυτούς που ούτε 12 μέσο όρο δεν κατάφεραν να πιάσουν.

Είπαμε, ναι επαγγελματικά δικαιώματα είναι σωστό και απαραίτητο να έχουν όλοι αλλά οχι ισοπέδωση.

Link to comment
Share on other sites

Όχι γιατί τους Ηλ/γους Μηχανικούς ΠΕ η άδεια αφορά και τα 3 επίπεδα τεχνικών έργων ενώ του Μηχανικού ΤΕ όχι.

Επίσης ο ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ δεν έχει σχεδόν καθόλου δικαιώματα σε μηχανολογικά. Ο ΠΕ για κάποιον περίεργο λόγο έχει δικαίωμα και σε όλα τα επίπεδα μηχανολογικών. Θες να συνεχίσω και για τα άλλα πχ πληροφορική;

Ρε stayros για εξηγησου γιατι εγω δεν το καταλαβαινω.

Απο που προκυπτει οτι ο ηλεκτρολογος ΤΕ δεν εχει μηχανολογικα ή εχει περιορισμένα ηλεκτρολογικα;

Για πες ενα παραδειγμα γιατι εγω με αυτα που διαβαζω δεν αντιλαμβανομαι κατι τετοιο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.