Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επενδύσεις σε υποδομές 1,5 δισ.€ μέχρι το 2018 από τον ΔΕΔΔΗΕ


    Τη μετάβαση στη νέα εποχή των «έξυπνων μετρητών» και τις ευκαιρίες που απορρέουν για τους καταναλωτές σε όλη την επικράτεια τονίζει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Κωνσταντίνος Ζωντανός.

     

    Ο κ. Ζωντανός υπογραμμίζει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιμείνει στις επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και ότι αυτές οι πρακτικές θα δώσουν ώθηση στην αγορά και θα διευκολύνουν τους Ελληνες καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δίκτυα διαδραματίζουν σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα του ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

     

    Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας πανευρωπαϊκά θα υλοποιήσουν επενδύσεις στα δίκτυα διανομής, οι οποίες θα αγγίξουν έως το 2020 τα 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurelectric, του συνδέσμου στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας από 32 ευρωπαϊκές χώρες.

     

    Ο ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός γιατί οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για την ενέργεια, για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να φτάνουν στο 20% του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2020, δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των δικτύων.

     

    – Ποιες είναι οι προγραμματισμένες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ και ποιο το χρονικό πλαίσιο που έχετε θέσει; Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και με δεδομένο ότι η χώρα μας διανύει τη δυσκολότερη περίοδο στη μεταπολεμική της ιστορία, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων που έχουν ως κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Οι επενδύσεις μας θα ξεπεράσουν μέχρι το 2018 το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ στοχεύοντας στην ανάπτυξη, στην ανακαίνιση και την ενίσχυση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η χώρα μας σήμερα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές προκειμένου να προσελκύσει νέες επενδύσεις και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας της. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις υποδομής στον χώρο της ενέργειας που υλοποιούνται στα νησιά μας είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα μας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα του τουρισμού.

     

    – Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει και για τις επιπλέον επενδύσεις σε «έξυπνα δίκτυα». Πώς προχωράτε σε αυτό το πεδίο δράσης; Εκτός όμως από τις προγραμματισμένες σε ετήσια βάση επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει ως βασικό μεσοπρόθεσμο στόχο τη μετεξέλιξη του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε «έξυπνο δίκτυο». Τα «έξυπνα δίκτυα» με τη χρήση νέων τεχνολογιών δίνουν νέες δυνατότητες στους Διαχειριστές, αλλά και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Οι Διαχειριστές, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Για παράδειγμα, τα έξυπνα δίκτυα δίνουν τη δυνατότητα για άμεσο εντοπισμό σφαλμάτων και βλαβών και ταχύτερη αποκατάστασή τους. Την ίδια στιγμή ο Ελληνας καταναλωτής, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται με πολύ καλύτερο τρόπο την κατανάλωση ενέργειας και να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση και περιορισμό του κόστους.

     

    Το πιλοτικό έργο των «έξυπνων μετρητών» που τρέχει αυτή την περίοδο ο ΔΕΔΔΗΕ, με προϋπολογισμό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 200.000 πελάτες του σε διάφορα σημεία της Ελλάδας να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενέργεια που καταναλώνουν. Στις οικίες των πελατών αυτών θα εγκατασταθούν οι «έξυπνοι μετρητές» κι έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τα δεδομένα χρήσης των συσκευών τους, δηλαδή πότε και για πόση ώρα χρησιμοποιούν, μια ενεργοβόρα συσκευή όπως το πλυντήριο ρούχων κ.λπ. και να προγραμματίζουν τη λειτουργία της στην καταλληλότερη χρονική στιγμή με τη χαμηλότερη χρέωση. Εξάλλου, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των «έξυπνων μετρητών» είναι και η δυνατότητα που παρέχουν για μεγαλύτερη ευελιξία και εύρος τιμολογίων.

     

    – Θα υπάρξουν κι άλλου είδους έργα σε επίπεδο επικράτειας; Το πιλοτικό αυτό έργο θα ακολουθήσουν πολλά αντίστοιχα τα επόμενα χρόνια προκειμένου να γίνει πανελλαδικά η αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με τους «έξυπνους μετρητές». Επίσης, έχουμε ήδη περίπου 40.000 μεγάλους πελάτες στη χαμηλή τάση στους οποίους έχουν ήδη εγκατασταθεί «έξυπνοι μετρητές» και εφαρμόζεται η τηλεμέτρησή τους. Ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει μεγάλο βάρος στον τομέα των «έξυπνων δικτύων», συμμετέχει σε πλήθος ερευνητικών έργων της Ε.Ε., ενώ είναι μέλος του EDSO for Smart Grids, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έχει στόχο να μετατρέψει τα «έξυπνα δίκτυα» από όραμα σε πραγματικότητα. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2020 η Eurelectric εκτιμά ότι το 80% των Ευρωπαίων καταναλωτών θα έχει «έξυπνους μετρητές».

     

    – Παρά ταύτα, επικρατεί μια ευρεία άποψη ότι το κόστος και η ποιότητα στον τομέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι από τα καλύτερα. Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί ευρύτερα στους Ελληνες καταναλωτές, το κόστος στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες της Ε.Ε. Οι χρόνοι εξυπηρέτησής μας στις νέες συνδέσεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες βρίσκονται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό στο οποίο υστερούμε είναι η υιοθέτηση σύγχρονων τρόπων εξυπηρέτησης των καταναλωτών.Στη χώρα μας γίνεται φυσική εξυπηρέτηση των χρηστών δικτύου στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχει επικρατήσει η εξυπηρέτηση κυρίως εξ αποστάσεως μέσω call centers και Διαδικτύου. Γι’ αυτόν τον λόγο προγραμματίζουμε τη δημιουργία τριών call centers σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, για την εξυπηρέτηση των πελατών μας πανελλαδικά, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουμε στην πλήρη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πελατών μας χωρίς μετάβαση στα γραφεία μας και με νέα κανάλια εξυπηρέτησης μέσω Διαδικτύου.

     

    Ποιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ

     

    Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) συστάθηκε με την απόσχιση του κλάδου διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και ξεκίνησε την αυτόνομη λειτουργία του τον Μάιο του 2012. Είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά. Εργο της εταιρείας είναι η λειτουργία, η συντήρηση και η ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η διασφάλιση της διαφανούς και αμερόληπτης πρόσβασης των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών του δικτύου. Το δίκτυο που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μήκος το οποίο ξεπερνά τα 233.000 χλμ., δηλαδή έξι φορές την περίμετρο της Γης.

     

    Ο κ. Κωνσταντίνος Ζωντανός ανέλαβε τα καθήκοντά του στον ΔΕΔΔΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014. 59 ετών σήμερα, είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εχει μεγάλη πείρα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον όμιλο ΟΤΕ από το 1998, ενώ από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Hellascom.

     

    Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/80342/ependyseis-se-ypodomes-15-diseu-mehri-2018-apo-ton-deddie#ixzz3NycJjXbb





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.