Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ στο τιμόνι για το ελληνικό σκέλος του μεγαλύτερου οικοσυστήματος ψηφιακής καινοτομίας στην Ευρώπη


    Σε κλίμα εορταστικό και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του γραφείου EIT Digital στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ‘EIT Digital: Taking Greece’s Digital Transformation to the next level’ που διοργάνωσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του EIT Digital στις Βρυξέλες, στις 17 Ιανουαρίου. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκδήλωση σηματοδότησε την εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την Αθήνα, και ευρύτερα για τη χώρα μας, καθώς το EIT Digital του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Τεχνολογία (ΕΙΤ)- το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη που συνδέει εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και start-ups προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προϊόντων στον ψηφιακό τομέα- επεκτείνεται για να αποκτήσει ένα ισχυρό ελληνικό σκέλος. Tο έργο της ανοικοδόμησης της κοινότητας αυτής στον ελληνικό χώρο έχει αναλάβει το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ με το όραμα να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας προωθώντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργατικές δράσεις που προσφέρει η καθοδήγηση και ο διάλογος με ένα δυνατό ευρωπαϊκό φορέα.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας του γραφείου της EIT Digital στην Αθήνα, καθώς θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής- ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να ανθίσουν νέες καινοτόμες ιδέες και να αναπτυχθούν νέα ψηφιακά εργαλεία. «Τα τελευταία χρόνια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια αυτή, ενδυναμώνοντας το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας στο μέλλον», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου χαρακτηριστικά.

    To κοινό καλωσόρισαν ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ, Δρ Άγγελος Αμδίτης μαζί με τον Federico Menna, CEO της ΕIT Digital, φορέα που από το 2010 που δημιουργήθηκε, επενδύει σε στρατηγικούς τομείς για την επιτάχυνση της αγοράς και την κλιμάκωση των τεχνολογιών ψηφιακής έρευνας (deep tech), επικεντρώνοντας στις κύριες κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης: Ψηφιακή Τεχνολογία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακή Ευημερία και Ψηφιακή Χρηματοοικονομική με όλες τις εφαρμογές τους μεταξύ άλλων στου τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της διακυβέρνησης. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθ. Ι. Χατζηγεωργίου, και ο πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ, καθ Ιωάννης Ψαρράς. Ο πρύτανης του ΕΜΠ τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό από υψηλής ποιότητας έρευνα και τεχνογνωσία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και είναι επείγουσα η ανάγκη να μετατραπεί αυτή η γνώση σε χειροπιαστά οφέλη για την τοπική αγορά, την οικονομία και την κοινωνία. Σημείωσε ότι στον ακαδημαϊκό χώρο σήμερα έχει ξεκινήσει η μετάβαση προς μια κουλτούρα καινοτομίας και συνεργασίας καθώς το ΕΜΠ και το ΕΠΙΣΕΥ αναζητούν νέους τρόπους σύνδεσης με την επιχειρηματική πραγματικότητα, δημιουργούν spin offs και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στοιχεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας κοινωνίας η οποία ετοιμάζεται να καινοτομήσει ψηφιακά.

    Εστιάζοντας στο πλούσιο έργο του ΕΠΙΣΕΥ, ερευνητικού βραχίονα του ΕΜΠ, ο καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, Διευθυντής του Ινστιτούτου, επικεντρώθηκε στα οφέλη που απορρέουν για την ελληνική κοινότητα της ψηφιακής καινοτομίας, από την ανταλλαγή συσσωρευμένης τεχνογνωσίας στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.

    Από τη θέση του Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ, ο εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού, και υπεύθυνος υλοποίησης και παρακολούθησης του, ο Δρ Άγγελος Αμδίτης εστίασε στην αναγκαιότητα για ενδυνάμωση της κουλτούρας συνεργασίας στον ελληνικό χώρο και διασύνδεσης του με ευρωπαϊκές δομές. «Στο ΕΠΙΣΕΥ παράγουμε καθημερινά διεθνή αριστεία και υποστηρίζουμε την ψηφιακή καινοτομία μέσα από πρωτοποριακά ερευνητικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν εφαρμογή σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών μέχρι τον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης, η ψηφιακή καινοτομία κρατάει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας». Τόνισε τη σημασία της ψηφιακής καινοτομίας ως βασικό πυλώνα της πορείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και απέδειξε πώς στη σύγχρονη πραγματικότητα η ψηφιακή καινοτομία περνάει μόνο μέσα από τη συνεργασία.

    Η ομιλία της Elena Contioso-Fleming, Interim Regional Director South στο EIT Digital παρουσίασε χειροπιαστά στοιχεία για το έργο και τις δράσεις του EIT Digital, φορέα που από το 2010 που δημιουργήθηκε, επενδύει σε στρατηγικούς τομείς για την επιτάχυνση της αγοράς και την κλιμάκωση των τεχνολογιών ψηφιακής έρευνας (deep tech), επικεντρώνοντας στις κύριες κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης: Ψηφιακή Τεχνολογία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακή Ευημερία και Ψηφιακή Χρηματοοικονομική με όλες τις εφαρμογές τους μεταξύ άλλων στου τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της διακυβέρνησης. Οι δράσεις του EIT Digital περιλαμβάνουν προγράμματα εκπαίδευσης, επιχειρηματικής επιτάχυνσης για start-ups, έρευνα και καινοτομία, καθώς και στήριξη για την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το EIT Digital έχει υποστηρίξει περισσότερα από 780 start-ups και scale-ups για διεθνή ανάπτυξη, περισσότερες από 250 επιχειρηματικές προσπάθειες και έχει εκκινήσει περισσότερα από 540 προϊόντα και υπηρεσίες εμπορικά.

    Ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που είναι μέλη του οικοσυστήματος έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση και ηγήθηκαν της συζήτησης που ακολούθησε στο πάνελ με τίτλο «Mobilizing a Dynamic Greek innovation Ecosystem, Open and Connected». Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μ.Πουρνάρη, COO of EDIH Health Hub & Intl Growth Mgr στο JOIST Innovation, ο Π.Παπαγεωργίου, Innovation Division Director at Hellenic Development Bank (HDB), ο Χ.Μυγδάλης, Group Chief Digital Officer στη Eurobank, ο Φ.Ζακόπουλος Managing Partner στο Found.ation και ο Γ.Μιχαλίτσης, New Ventures, Cyber and Data Intelligence Director στη Netcompany-Intrasoft. Το πάνελ συντόνισε ο Ο.Τρασανίδης, Managing Director - EIT Hub Silicon Valley, θέτοντας κάποια καίρια ερωτήματα για την ελληνική πραγματικότητα. Ποιές είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πορεία τους πρός τον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό; Ποιός ο ρόλος των χρηματοδοτικών μηχανισμών;

    Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναδύεται ως κλειδί που μπορεί να επιταχύνει την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Σε αυτή την πορεία, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν καινοτόμα σχήματα χρηματοδότησης που ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του τοπίου και να αντιμετωπιστούν ζητήματα διαλειτουργικότητας συστημάτων και δεδομένων που προκύπτουν και που είναι ζωτικά για την αποδοτικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα των ψηφιακών υποδομών. Χρηματοπιστωτικοί φορείς όπως η HDB μπορούν να προάγουν την καινοτομία μέσω δημιουργικών οικονομικών μέσων και εργαλείων αξιολόγησης επιχειρηματικών ευκαιριών, μειώνοντας τους κινδύνους και τα επιχειρηματικά ρίσκα. Κορυφαίοι παροχείς ψηφιακών υπηρεσιών όπως η Eurobank μπορούν να στηρίξουν τις ελληνικές ΜΜΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής ενσωμάτωσης μέσω στρατηγικών πρωτοβουλιών, εκπαίδευσης και συνεργασιών.

    Τα ζητήματα εμπιστοσύνης που εμποδίζουν τις ελληνικές startups καλούν για συνεργατικά μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας τους. Τέλος φορείς και συνεργατικοί σχηματισμοί όπως το iED/ Joist park & Found.ation αναμένεται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην πορεία προς την ενσωμάτωση της ψηφιακής καινοτομίας, προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αξιοποιηθούν τα πλούσια ερευνητικά αποτελέσματα που παρέχουν τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια της χώρας. Στην κατάμεστη αίθουσα του InnovAthens παρευρέθηκαν εξέχοντες εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας που ενημερώθηκαν για τους στόχους της πρωτοβουλίας. «Η καλλιέργεια και η ενδυνάμωση μιας συνεργατικής κουλτούρας στο ελληνικό γίγνεσθαι εμφανίζεται σήμερα ώς προϋπόθεση για την ανάδυση της ψηφιακής καινοτομίας και επιτάχυνση της τεχνολογικής μετάβασης στο νέο μοντέλο της βιομηχανίας 4.0» δήλωσε ο Δρ Αμδίτης προσκαλώντας την ελληνική κοινότητα, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, εταιρείες, clusters, δημόσιους οργανισμούς κ.α να αγκαλιάσουν το εγχείρημα αυτό, συμμετέχοντας ως μέλη στην κοινότητα της ΕΙΤ Digital. Η εκδήλωση έκλεισε με το εορταστικό τελετουργικό της κοπής κορδέλας.

    Το γραφείο της ΕΙΤ Digital στην Αθήνα, θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.