Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Χρήσιμες οδηγίες για περίφραξη και περιτοίχιση της ιδιοκτησίας σας


    Πολλές φορές αποφασίζουμε να κάνουμε την περίφραξη του ακινήτου μας. Προτού όμως προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα, όπως με ποιο τρόπο και πότε μπορούμε να κάνουμε την περίφραξη, πότε απαιτείται άδεια δόμησης ή μικρής κλίμακας.

    • Ποια ακίνητα περιφράζουμε;

    Περιφράζουμε:

    Α) Τα άρτια οικόπεδα εντός σχεδίου

    Β) Τα άρτια γήπεδα εκτός σχεδίου

    Γ) Τα μη ρυμοτομούμενα τμήματα των μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός σχεδίου.

    Δ) Στα μη άρτια γήπεδα εκτός σχεδίου, επιτρέπεται να γίνει περίφραξη μόνο με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα.

    • Είναι υποχρεωτική η περίφραξη του οικοπέδου;

    Σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις είναι υποχρεωτική η περίφραξη οικοπέδων σε κεντρικά σημεία των πόλεων, αλλά όχι στα απομακρυσμένα.

    Επειδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του οικοπέδου, ακόμα κι αν η ζημιά προέρχεται από τρίτους, ανάλογα με το Δήμο, επιβάλλονται κάποια πρόστιμα. Εκτός από την περίφραξη ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος σε περιοδική αποψίλωση των χόρτων και καθαριότητα του χώρου, ανάλογα με τον κανονισμό που ισχύει και αφορά την καθαριότητα του οικείου Δήμου.

    • Σε ποιο σημείο περιφράζουμε;

    Η περίφραξη τοποθετείται είτε κατά μήκος των ορίων του οικοπέδου ή στο πρόσωπο με δρόμο, εντός του οικοπέδου. Σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, μπορεί να κατασκευαστεί περίφραξη εκατέρωθεν του κοινού ορίου, εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των όμορων ιδιοκτητών.

    • Με ποιο τρόπο περιτοιχίζουμε ένα ακίνητο;

    Η περιτοίχιση με άδεια δόμησης, επιτρέπεται καταρχήν σε άρτια γήπεδα και το ύψος του περιφράγματος, που συμπεριλαμβάνει το τοιχίο, το οποίο δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5 μέτρο και τα κάγκελα ή το πλέγμα ή την ξύλινη κατασκευή, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τρία μέτρα (3) μ. συνολικά.

    Κατ’ εξαίρεση το ύψος του περιφράγματος, μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω καθοριζόμενο ύψος των 3 μέτρων, μόνο για λόγους ασφαλείας (π.χ. Βιομηχανίες, Δικαστικές Φυλακές, κλπ) ή τα γήπεδα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς. Οι λόγοι αυτοί πιστοποιούνται από τον αρμόδιο εκάστοτε φορέα και τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου.

    Αν το φυσικό έδαφος στη ρυμοτομική γραμμή είναι υψηλότερο από τη στάθμη του πεζοδρομίου από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το περίφραγμα μπορεί να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους. Αν από τη στάθμη του πεζοδρομίου έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους στη ρυμοτομική γραμμή υπάρχει υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 2,50 μ., το συμπαγές τμήμα του περιφράγματος μπορεί να έχει ύψος έως 2,50 μ. και το έδαφος κλιμακώνεται έτσι ώστε κάθε κλιμάκωση να έχει ύψος έως 2,50 μ. και πλάτος τουλάχιστον 1,50 μ.

    • Σε ποιες περιπτώσεις βγάζουμε Άδεια Μικρής Κλίμακας;

    Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για περιτοίχιση -περίφραξη στις εξής περιπτώσεις:

    1)  Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή, μέχρι ύψους 1,00 μ. ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

    2)  Περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή (όπως συρματόπλεγμα) σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε εντός σχεδίου περιοχές.

    3)  Επίσης επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

    • Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την έγκριση μικρής κλίμακας;

    Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται είναι:

    α) Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου.

    β) Εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων (όπως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ.τ.λ.) όπου αυτές απαιτούνται.

    γ) Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού με περιγραφή όλων των εργασιών που απαιτούνται.

    δ) Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ή βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο.

    ε) Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υπάρχει ή το προσαρτώμενο σε δικαιοπραξία ή νέο τοπογραφικό με τις σύγχρονες προδιαγραφές.

    στ) Φωτογραφίες του ακινήτου.

    ζ ) Σχέδιο Όψης της περίφραξης, όταν πρόκειται να γίνει σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι.

    η) Προϋπολογισμός εργασιών μέχρι 25.000 ευρώ

    Προσοχή! Σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή κατατίθεται και υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού στην οποία δηλώνει ότι το γήπεδο απέχει περισσότερο από 500 μέτρα από τη θάλασσα.

    • Πότε απαιτείται Άδεια Δόμησης;

    1)  Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός πόλης/οικισμού απαιτείται άδεια δόμησης ακόμη και στην περίπτωση συρματοπλέγματος με σενάζ από σκυρόδεμα (μπετόν) στη βάση.

    2)   Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου με άδεια δόμησης, εάν μέχρι τη λήξη της ισχύος της ή της αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέροντας οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη, όπου είναι υποχρεωτική, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται σε αόριστο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε φάση μετά την ολοκλήρωση των όψεων και της στέγης, μπορεί να κατασκευαστεί και η περίφραξη εφόσον περιλαμβάνεται στην αρχική άδεια, χωρίς να χρειάζεται καινούργια διαδικασία.

    3)  Σε περίπτωση που δεν είχε περιληφθεί εξ αρχής στην οικοδομική άδεια, πρέπει να εγκριθεί άδεια δόμησης.

    • Ποια είναι τα δικαιολογητικά για Άδεια Δόμησης;
    1. Αίτηση του Ιδιοκτήτη
    2. Δηλώσεις Ανάθεσης
    3. Δηλώσεις Ανάληψης
    4. Τοπογραφικό Διάγραμμα
    5. Αρχιτεκτονική Μελέτη
    6. Τεχνική Έκθεση
    7. Φωτογραφίες
    8. Προϋπολογισμός Έργου
    9. Αμοιβές Μηχανικών – Πληρωμή Φορολογικών
    10. Διάγραμμα κάλυψης
    11. Συμβόλαιο
    12. Υψόμετρα δρόμου από Δήμο
    13. Κατά περίπτωση βεβαιώσεις φορέων (π.χ. Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου)
    • Για λιθοδομή και ελαφρά περίφραξη με άδεια μικρής κλίμακας. Τι ακριβώς επιτρέπεται;

    α) Η λιθοδομή περιλαμβάνει το κτίσιμο με πέτρες ή τσιμεντόλιθους, ενώ επιτρέπεται και η σύνδεση με κονίαμα και επίχρισμα.

    β) Η ελαφρά περίφραξη και η πρόχειρη περίφραξη δεν περιλαμβάνουν σενάζ κατά μήκος της οριογραμμής του γηπέδου.

    • Παλιά περίφραξη χωρίς άδεια είναι αυθαίρετη;

    Αν η περίφραξη κατασκευάστηκε πριν από τον Οικοδομικό Κανονισμό του 1985,δεν είναι αυθαίρετη. Θα πρέπει όμως να αποδείξετε το χρόνο κατασκευής της.

    Γενικά με βάση του πότε έχει γίνει η κατασκευή θα εξετάζεται και το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε.

    • Έχω ανεξάρτητη ιδιοκτησία σε ένα οικόπεδο (κάθετη ιδιοκτησία) και δεν μπορώ να βγάλω άδεια για να χωρίσω την ιδιοκτησία μου με τοίχο. Γιατί;

    Απαγορεύεται ο «διαχωρισμός» των καθέτων ιδιοκτησιών με οποιαδήποτε περιτοίχιση - περίφραξη καθώς συνιστά άτυπη κατάτμηση. Το μόνο που επιτρέπεται είναι ο νοητός «διαχωρισμός» με κατάλληλη φύτευση.

    ης Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου - Πολεοδόμου Μηχανικού
    [email protected]


    Πηγή: https://www.taxydromos.gr/Real%20Estate/314024-%CE%A4%CE%B1%CF%87%CF%85%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82.html



    Engineer
    • Like 2
    • Downvote 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Για λιθοδομή και ελαφρά περίφραξη με άδεια μικρής κλίμακας. Τι ακριβώς επιτρέπεται;

    α) Η λιθοδομή περιλαμβάνει το κτίσιμο με πέτρες ή τσιμεντόλιθους, ενώ επιτρέπεται και η σύνδεση με κονίαμα και επίχρισμα.

     

    ΕΡΩΤΗΣΗ:

    Συνάδελφε,

    Στο εδάφιο που αναφέρεις τα ανωτέρω, θα ήθελα να σε ρωτήσω από ποια διάταξη, νόμο, υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο προκύπτει αυτό.

    Ευχαριστώ
     

    Link to comment
    Share on other sites

    Χαίρετε καλημέρα σας,

    Η περίπτωση που θα σας αναφέρω αφορά μία περιτοίχιση, σε πρώην αυθαίρετο οικισμο (πλέον εκδόθηκε πράξη εφαρμογής και βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως), η οποία περιτοίχιση σας την επισυνάπτω στην παρακάτω φωτογραφία και είναι κτισμένη εκτός οικοδομικής γραμμής (και συμπίπτει με τη ρυμμοτομική γραμμή)  και συνορεύει με πεζόδρομο. Προβληματίζομαι στο γεγονός της έκδοσης άδειας κατεδάφισης γιατί εσωτερικά το οικόπεδο έχει διαμορφωμένο το ύψος του σύμφωνα με το ύψος της περιτοίχισης. Σίγουρα δε τακτοποιείται βάσει του 4495  , απλώς η ερώτηση μου είναι εάν οφείλω να προβώ στη διαδικασία της έκδοσης άδειας κατεδαφίσεως, αν αξίζει για ένα τοιχάκι ή εαν το λάβω υπόψιν ως τοίχο αντιστήριξης και πως θα μάθω πόσο κοστίζει η άδεια για την κατεδάφιση διότι δεν το υπολογίζει το σύστημα. Σας πολύ - ευχαριστώ. Καλή χρονιά!

    1.JPG

    2.JPG

    Edited by dlpavloss
    Link to comment
    Share on other sites

    Και για να καταλάβω σε εκτός σχεδίου μη άρτιο γήπεδο που θέλει κάποιος να κάνει περίφραξη με συρματόπλεγμα, πως θα βγάλει άδεια μικρής κλίμακας για να κάνει την περίφραξη αφού η μικρή κλίμακα απαιτεί για να εκδοθεί το γήπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο; 

    Link to comment
    Share on other sites

    Περιφράσσονται άρτια οικόπεδα εντός σχεδίουάρτια γήπεδα εκτός σχεδίουμη ρυμοτομούμενα τμήματα των μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός σχεδίου.

     Τα μη άρτια γήπεδα εκτός σχεδίου, επιτρέπεται να περιφραχθούν μόνο με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα.

     

    https://arxitektones-lepantoarchitects.blogspot.com/2016/03/blog-post_8.html

    υγ

    Ε.  Εξαιρεση, επισης, υπαρχει και για την προχειρη περιφραξη,  που επιτρεπεται σε μη άρτια, εκτος σχεδιου με βαση το Δ 270/85, παρ. 1/13

      β) Επιτρέπεται η περίφραξη μη αρτίων γηπέδων με πρόχειρο κατασκευή(συρματόπλεγμα κλπ.)κατα το αρθρο 19 παρ. 9, ΝΟΚ

     ["9. Περιφράγματα α) Τα οικόπεδα οριοθετούνται με σταθερούς οριοδείκτες ή με περιφράγματα. Επιτρέπεται η περίφραξη των αρτίων οικοπέδων και γηπέδων και των μη ρυμοτομούμενων τμημάτων των μη αρτίων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές. Επιτρέπεται η περίφραξη μη αρτίων γηπέδων με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα."]

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφοι καλησπέρα. Θέλω να βγάλω άδεια δόμησης για περιτοίχιση στο όριο υπάρχουσας κατοικίας με τον δρόμο. Γνωρίζω ότι το τοιχίο δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5 μέτρο και τα κάγκελα όχι πάνω από τα 3 μέτρα συνολικά. Το 1,5 μέτρο ισχύει και για τις κάθετες κολώνες; Θέλω να κάνω μία περίφραξη όπως της φωτογραφίας (διαδίκτυο) με τελικό ύψος 1,7 μέτρα συνολικά. Ευχαριστώ 

    1.jpg

    Edited by elazaria
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.