Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    911 ειδήσεις in this category

    1. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση για το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής Oι δικαιούχοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myBusinessSupport
      Αφορά επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο Σεπτέμβριος ως και Δεκέμβριος 2020 όπως:   α)  Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.   β)  ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση :   επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.   Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα εξής στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020:
      α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα. β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν   τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.   Τα παραπάνω υποβαλλόμενα στοιχεία δεν μπορούν να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.   ΕΔΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 
    2. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Φορολογικά κίνητρα που περιλαμβάνουν έκπτωση έως και 50% του φορολογητέου εισοδήματος αποκτούν πλέον στην Ελλάδα, οι «επενδυτικοί άγγελοι», οι ιδιώτες δηλαδή που επιλέγουν να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
      Σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, ως «Επενδυτικός Άγγελος/Αngel Investor», ορίζεται πιο συγκεκριμένα ο «φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού, κάτοχος Ελληνικού ΑΦΜ, ο οποίος εισφέρει χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους, με τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παρούσας τρόπο».
      Ο «επενδυτικός άγγελος» μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Οι επενδύσεις αυτές, μπορούν να δοθούν σε έως τρεις διαφορετικές startups και η κάθε μία από αυτές μπορεί να λαμβάνει έως και 100.000 ευρώ.
      Οι επενδύσεις, θα πραγματοποιούνται μέσω αύξησης του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της κάθε νεοφυούς επιχείρησης, με την έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών μεριδίων αντίστοιχα, και η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιείται μέσω μεταφοράς από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί ο «Επενδυτικός Άγγελος» στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε εταιρικό λογαριασμό της νεοφυούς επιχείρησης στην Ελλάδα.
      Στη συνέχεια, η εισφορά κεφαλαίου θα πρέπει να δηλώνεται από τη νεοφυή επιχείρηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Elevate Greece». Η δήλωση οφείλει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία καταχώρησης της αύξησης κεφαλαίου στο Γ.Ε.ΜΗ. και να περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΚΥΑ περιέχει την επωνυμία και τον Α.Φ.Μ. της νεοφυούς επιχείρησης, το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και τον Α.Φ.Μ. του «επενδυτικού αγγέλου», το ποσό της εισφοράς κεφαλαίου και την ημερομηνία καταβολής του.
      Διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα
      Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του «Επενδυτικού Αγγέλου» πραγματοποιείται με την αναγραφή του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους στο οποίο αυτό καταβλήθηκε. Σε περίπτωση που η εισφορά κεφαλαίου ολοκληρωθεί μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα πραγματοποιείται στο φορολογικό έτος που αυτή ολοκληρώθηκε.
      Σε περίπτωση ολικής ή μερικής επιστροφής του κεφαλαίου που καταβλήθηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της επιχείρησης, ο επενδυτικός άγγελος οφείλει να υποβάλει σχετική τροποιητική δήλωση διαγράφοντας μερικά ή ολικά, κατά περίπτωση, το ποσό της εισφοράς κεφαλαίου. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πραγματοποίηση της εισφοράς ή την επιστροφή του κεφαλαίου είναι τα εξής:
      1.Βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της νεοφυούς επιχείρησης, σχετικά με τη διενεργηθείσα αύξηση κεφαλαίου, τα στοιχεία του «επενδυτικού αγγέλου», το ποσό και τον χρόνο εισφοράς από τον “επενδυτικό άγγελο”, τον αριθμό και την ονομαστική αξία των τίτλων που απέκτησε, και το τυχόν αντίστοιχο ποσό σχηματισθέντος αποθεματικού υπέρ το άρτιο.
      2.Η απόφαση του αρμοδίου οργάνου της νεοφυούς επιχείρησης για την αύξηση του κεφαλαίου στην οποία θα αναφέρεται ο σκοπός αυτής.
      3.Πιστοποιητικό ΓΕΜΗ περί καταχώρησης της απόφασης αύξησης κεφαλαίου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
      4.Το παραστατικό του τραπεζικού ιδρύματος που εκδόθηκε για την κατάθεση του εισφερόμενου κεφαλαίου.
      5.Πιστοποιητικό ΓΕΜΗ της πιστοποίησης καταβολής της αύξησης ή αντίγραφο της σχετικής καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
      6.Σε περίπτωση επιστροφής κεφαλαίου, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει το ποσό επιστροφής κεφαλαίου που αναλογεί σε έκαστο επενδυτικό άγγελο.
      Ο έλεγχος στα χέρια της Α.Α.Δ.Ε.
      Σημειώνεται ότι η Α.Α.Δ.Ε. είναι η αρχή που θα ελέγχει την τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων τόσο των επενδυτικών αγγέλων όσο και των νεοφυών επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η εισφορά του κεφαλαίου έχει γίνει με σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος, η ΚΥΑ ορίζει την επιβολή προστίμου στον «Επενδυτικό Άγγελο» ίσο με το ύψος του οφέλους που επιδίωξε να αποκομίσει από την εισφορά του κεφαλαίου στη νεοφυή επιχείρηση.
    3. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Αλέξανδρος

      Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική.
       
      Εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο, θα έρθει Αρμαγεδδών, προειδοποίησε μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Έσπευσε ωστόσο ο ίδιος να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να κόψουμε, έτσι απλά, τις συντάξεις των ανθρώπων».
       
      Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται μία σημαντική επιδείνωση των συνθηκών του ασφαλιστικού περιβάλλοντος, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
       
      Ο αρμόδιος υφυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί παροχής συντάξεων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ έκανε λόγο για εκλογίκευση του συστήματος.
       
      Ο κ. Πετρόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται να κόψουμε, έτσι απλά, τις συντάξεις των ανθρώπων», καθώς, όπως εξήγησε, θα υπάρξει σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές των ασφαλισμένων.
       
      Έκτακτη εισφορά στους επαγγελματίες
       
      Ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εργασίας μελετά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στο τζίρο επαγγελματιών υπέρ του ασφαλιστικού.
       
      Ο υφυπουργός είπε ότι η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
       
      Είπε ως παράδειγμα ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά θα μπει επί του κύκλου εργασιών τους.
       
      Για τους μισθωτούς δεν έδωσε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που μελετάται.
      Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ταμείο αυτό που θα δημιουργηθεί, θα είναι διαφορετικό από τον ΑΚΑΓΕ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον προσωπικό τους «κουμπαρά», από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εφόσον το επιθυμούν.
       
      Σε ό,τι αφορά το νέο ασφαλιστικό, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν τρία ταμεία και όχι ένα όπως πρότεινε η Επιτροπή Σοφών.
       
      Πάντως, εξέφρασε την άποψη, ότι το καλύτερο θα ήταν τελικά να δημιουργηθούν δυο ταμεία και το δεύτερο να αφορά τους αγρότες.
       
      Αναφερόμενος στο νέο τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015.
       
      Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».
       
      Πηγή:http://www.protothema.gr/economy/article/519062/mazeuoun-pali-ta-peri-eisodimatikon-kritirion-stis-sudaxeis/
    4. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Faethon11

      «Κριτήρια προσδιορισμού των ‘εισπράξιμων’ ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ( Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ»
       
      ΑΔΑ: ΒΙΦΑΛ-ΘΩΕ
    5. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω ΕΝΦΙΑ με «πάγωμα» των επιστροφών φόρου εισοδήματος, εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, υπόσχεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
       
      Παράλληλα, ωστόσο, επιβεβαιώνει το μπλόκο που έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ στην ηλεκτρονική χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες προκύπτει πως επί του παρόντος η φορολογική ενημερότητα θα δίνεται από τις εφορίες και θα έχει διάρκεια ενός μηνός αντί δύο μηνών της ηλεκτρονικής. Παράλληλα, υπόσχεται πως από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις, διάρκειας ωστόσο ενός μηνός.
       
      Στον απόηχο των σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη σκιά των εξελίξεων στο «μέτωπο» του ΕΝΦΙΑ, αφού μεταξύ άλλων «παγώνουν» οι επιστροφές φόρου εισοδήματος εφόσον υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χθες ανακοίνωση.
      Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εφοριακούς το πρόβλημα με τους συμψηφισμούς επεκτείνεται και στους αγρότες για τις επιδοτήσεις, ίσως και για τις αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
       
      Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
       
      1. Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) του υπουργείου Οικονομικών.
       
      2. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.
       
      3. Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα.
       
      Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρούν να εκτυπώσουν φορολογική ενημερότητα μέσω TAXIS ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα ότι δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά και ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία εξαιτίας της βεβαιωμένης οφειλής του ΕΝΦΙΑ.
       
      Την ίδια ώρα δεν επιστρέφονται τα ποσά από τον φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τους έχει βεβαιωθεί οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός του ποσού της επιστροφής με το ποσό που αναλογεί στον φόρο ακινήτων. Το μέτρο εφαρμόζεται ακόμα και για τις δηλώσεις που είχαν εκκαθαρισθεί από τον Ιούνιο, πριν δηλαδή τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε στα τέλη Ιουλίου.
       
      Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113324889
    6. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Επείγουσα επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με την οποία ζητά παράταση ή αναβολή της διαδικασίας είσπραξης (και της ισχύος των σχετικών ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ) για τις αναδρομικές πρόσθετες εισφορές του Β΄ εξαμήνου 2012 καθώς και των ετών  2013-2014 των ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.
      Η επιστολή στάλθηκε κατόπιν ομόφωνης απόφασης της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ την προηγούμενη εβδομάδα για διεξαγωγή πρότυπης δίκης βάσει του νόμου 3900 για την κρίση ως αντισυνταγματικών ή μη των αναδρομικών εισφορών β εξαμήνου του 2012 που ζητούνται μέσω ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι τις προσφυγές είχαν καταθέσει δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί στα τέλη Φεβρουαρίου.
      Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:
      «Κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης ενώπιών του για τις αναδρομικές εισφορές που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες Μηχανικούς, ζητούμε από τη Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ να αναμένουν την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας και να μην προχωρήσουν σε είσπραξη των οφειλών που ζητούν από τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Οι διατάξεις με βάση τις οποίες μας επιβλήθηκαν αυτές οι εισφορές πιστεύουμε ότι είναι αντισυνταγματικές και άδικες και θα το αποδείξουμε ενώπιων της δικαιοσύνης. Όπως ακριβώς υποστηρίζουμε ότι είναι άδικες και παράλογες συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές που μας έχουν επιβληθεί. Κάνουμε συστηματική δουλειά στην τεκμηρίωση των ισχυρισμών μας και σε κάθε νομικό μας βήμα ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της Πολιτείας για το ασφαλιστικό. Πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε και σε αυτήν την περίπτωση ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματά μας και αρχές του δικαίου Εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητάμε από τη Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ να σταματήσει να επιβαρύνει, με αμφιβόλου νομιμότητας εισφορές, το παραγωγικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Ελπίζω να μας ακούσουν αυτή τη φορά.»
      Σημειώνεται ότι με τις προσφυγές που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες μηχανικοί, ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΔΕ, δηλαδή πλέον του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), ζητούν την ακύρωση, άλλως τροποποίηση των προσβαλλομένων ειδοποιήσεων πληρωμής εισφορών ασφάλισης εξαμήνου με τις οποίες καλούνται να καταβάλουν τα αναγραφόμενα σε αυτές ποσά, έναντι διαφορών εισφορών, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.
      Στο ΣτΕ η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010, όπως ισχύει, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και τον Αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση, Πρόεδρο του αρμόδιου καθ΄ ύλην Α΄ Τμήματος, έκρινε τις προηγούμενες ημέρες ως γεγονός ότι με τις συγκεκριμένες προσφυγές τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συνταγματικότητας (παραβάσεις των άρθρων 22 παρ. 5, 25 παρ. 1, 17 του Συντάγματος) και της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 14 και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου) των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 ν. 3968/2011, με τις οποίες επήλθαν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων μηχανικών στο ήδη ενταχθέν στον Ε.Φ.Κ.Α. Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.).
      Για αυτόν τον λόγο έκανε δεκτό το αίτημα των ομαδικών προσφυγών για διεξαγωγή πρότυπης δίκης στο ΣτΕ και ζητεί όλες οι προσφυγές να εισαχθούν προς εκδίκαση στο ΣτΕ και όχι στα αρμόδια Πρωτοδικεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.
      Περισσότερα για τη ανωτέρω Πράξη του ΣτΕ μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    7. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      «Συστημένο γράμμα» από την Εφορία θα λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που πρόκειται να ελεγχθούν, προκειμένου να ενημερώνονται εγκαίρως, ώστε να μην υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις τις οποίες θα αφορά ο έλεγχος.
       
      Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από τη στιγμή που θα εκδοθεί εντολή για φορολογικό έλεγχο, δεν επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα φορολογικά αντικείμενα, τα οποία πρόκειται να ελεγχθούν.
       
      Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις καταγράφονται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου.
       
      Στο εξής, όποιος φορολογούμενος πρόκειται να ελεγχθεί, θα ενημερώνεται γι’ αυτό μέσω συστημένης επιστολής που θα αναγράφει τη σχετική εντολή ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με πολλούς φορολογούμενους, οι οποίοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις για χρήσεις για τις οποίες επρόκειτο να ελεγχθούν, καθώς δεν γνώριζαν ότι είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχου γι’ αυτούς.
       
      Στη συστημένη επιστολή θα αναγράφεται ρητά ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου, η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.
       
      Πάντως, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογουμένων που αφορούν τις οικονομικές χρήσεις μέχρι και το 2013 –και εφόσον αποδεδειγμένα οι φορολογούμενοι δεν είχαν ειδοποιηθεί για την έκδοση των εντολών ελέγχου πριν από την υποβολή της δήλωσης– θα γίνονται δεκτές.
       
      Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/systimeno-gramma-prin-apo-tin-episkepsi-tis-eforias
    8. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Νέα ρύθμιση εξόφλησης των χρεών προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων σχεδιάζει το Υπ. Εργασίας.
       
      Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής στη διάρκεια του έτους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016, σε μηνιαία βάση, σε 12 δόσεις σε δικηγόρους και μηχανικούς.
       
      Υπενθυμίζεται πως οι μηχανικοί ζητούσαν παράταση της καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 μέχρι τέλη Μαρτίου του 2017.
       
      Ο κύριος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε επίσης πως:
      * "μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται να γίνεται και εργολάβος, είναι εργαζόμενος, στον νόμο λέμε μέχρι και δύο εργοδότες, θα είναι 6,67% η εισφορά".
      * "Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε πληρώνει το 20%" είπε.
      * ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι.
      * οι αυτασφαλισμένοι θα μπορούν πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, αν και θα επιβαρύνονται με τόκο 8,5%.
      * Μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι, δεν πληρώνει καμία εισφορά, εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, τότε θα πληρώνει τα 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων,
      * όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι, τότε αυτοί καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ το μήνα .
      Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν.
       
      Όσο αναφορά το μέτωπο των συντάξεων, ο ίδιος δήλωσε πως "δεν υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσουν οι θεσμοί να κόψουμε κύριες συντάξεις παλαιότερων ετών, γιατί αυτά τα ζητήματα τα έχουμε συμφωνήσει από πέρυσι", δήλωσε.
       
      Πηγή: http://www.capital.gr/story/3182295
    9. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      george68

      Η «Κ» αποκαλύπτει την απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τη διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση οφειλών, χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με χρέη, κατά περίπτωση, έως 50.000 ευρώ. Αναλυτικά, οι διαδικασίες. Οι όροι υπαγωγής. Ο τρόπος καθορισθμού του εισοδήματος και ο μέγιστος αριθμός δόσεων.
       
      Θέμα ημερών είναι η έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα όπως για παράδειγμα εμπόρους ή ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και αγρότες, σε έως και 120 δόσεις. Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση αναμένεται να λάβει την υπογραφή της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ. Και αυτό, γιατί με την ένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων και βέβαια θα σταματά ο υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
       
      Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει η «Κ», στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
       
      ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν έως τις 31.12.2016 και οι αιτήσεις υπαγωγής σε αυτήν θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018.
       
      Κριτήρια υπαγωγής
       
      Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
       
      Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.
       
      Ορισμός εισοδήματος
       
      Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης.
       
      Αριθμός δόσεων
       
      Για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 120.
       
      Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 36.
       
      Εφόσον το 33% του εισοδήματος του οφειλέτη επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από το μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων αναπροσαρμόζεται αναλόγως.
       
      Ρύθμιση για οφειλές 3.000 – 50.000
       
      Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ.
       
      Μέγιστος αριθμός δόσεων 120.
       
      Διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
       
      Ρύθμιση για οφειλές έως 3.000
       
      Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ.
       
      Μέγιστος αριθμός δόσεων 36.
       
      Καμία διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
       
      Προσοχή: Το ΚΕΑΟ μπορεί να απορρίψει αίτηση για ρύθμιση σε περίπτωση που διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο. Όπως επίσης, δεν προτείνει ρύθμιση για συνολική οφειλή προς αυτό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, εικοσιπενταπλάσιο (25) αυτής. Στον αντίποδα, μπορεί να προτείνει ρυθμίσεις ακόμα και χωρίς τη συνδρομή των κριτηρίων βιωσιμότητας εφόσον διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο.
       
      Ποτε χάνεται η Ρύθμιση
       
      Η ρύθμιση χάνεται και κατά συνέπεια το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο καθίσταται εκ νέου απαιτητό, μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:
       
      α. μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις,
       
      β. παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
       
      γ. παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
       
      Αναλυτικά, η Υπουργική Απόφαση ορίζει τα εξής:
       
      Άρθρο 1
       
      Κατόπιν αιτήσεως οφειλέτη, του οποίου τα χρέη δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, (υποβάλλεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - Κ.Ε.Α.Ο. έως την 31η Δεκεμβρίου 2018, το Κ.Ε.Α.Ο. προτείνει λύσεις ρύθμισης σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες των άρθρων 4 έως 8, κατά περίπτωση. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη.
       
      Άρθρο 2
      Πεδίο εφαρμογής
       
      1. Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση της παρούσας έχουν:
       
      α. φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013, Α΄167) και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 και δεν συντρέχουν οι εξαιρέσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4469/2017 και
       
      αα. οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή/και
       
      αβ. οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους
       
      β. φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. έως 50.000 ευρώ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του ν. 4469/2017 και δεν συντρέχουν οι εξαιρέσεις της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 και των περιπτώσεων γ και δ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ιδίου νόμου.
       
      2. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων-Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.
       
      3. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (Α’ 130), ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο.
       
      Άρθρο 3
       
      Περιεχόμενο αίτησης και συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά
       
      Η αίτηση πρέπει να περιέχει πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών που υποβάλλουν αυτήν από κοινού με τον οφειλέτη καθώς και τα στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας αυτού σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4469/2017. Η αίτηση πρέπει να περιέχει επιπλέον κατάλογο όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή. Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 και συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
       
      α) για οφειλέτες της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο περί μη πτώχευσης του οφειλέτη, μη υπαγωγής αυτού σε διαδικασία εξυγίανσης κατ’ άρθρα 99 επ. του ν. 3588/2007 ή ειδικής εκκαθάρισης κατ’ άρθρο 106ια του ίδιου νόμου, όπως ίσχυε, ή συμφωνίας ρύθμισης ή ειδικής διαχείρισης κατ’ άρθρα 62 επ. του ν. 4307/2014,
      β) για οφειλέτες της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο ότι δεν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή του οφειλέτη σε μία από τις διαδικασίες της ως άνω περίπτωσης α του παρόντος άρθρου,
      γ) για οφειλέτες της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (Γενικό Αρχείο Αιτήσεων άρθρου 13 ν. 3869/2010) ότι δεν έχει εκδοθεί γι’ αυτόν οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010. Σε περίπτωση έκδοσης δικαστικής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη του ν. 1599/1986 ότι οι οφειλές που έχουν περιληφθεί σε αυτήν δεν εμπίπτουν στην εξαίρεση της περίπτωσης α της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης και της απόφασης.
      δ) Για οφειλέτες των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, αντίγραφο της τελευταίας εκδοθείσας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης προσδιορισμού φόρου του έτους υποβολής της αίτησης και των πέντε (5) προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.
      ε) Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους εμπράγματα δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, συμπληρωμένο έντυπο υπολογισμού αξίας του γηπέδου (Α ΓΗΣ),
      στ) για οφειλέτες νομικά πρόσωπα, πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.),
      ζ) αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες και στην περίπτωση κατά την οποία οι προς ρύθμιση οφειλές προς τους ΦΚΑ υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, επιπροσθέτως, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
      η) χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται υποχρέωση σύνταξης ή/και δημοσίευσης αυτών,
      θ) προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του,
      ι) πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων, και
      ια) υπεύθυνη δήλωση με αναλυτική παράθεση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί αυτών.
       
      Το K.E.A.O. δύναται να ζητήσει την υποβολή επιπλέον δικαιολογητικών, τα οποία κρίνει απαραίτητα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και για τη διαμόρφωση της πρότασης ρύθμισης από αυτό, σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα.
       
      Τα ως άνω δικαιολογητικά προσκομίζονται και από τυχόν συνοφειλέτη που υποβάλλει από κοινού αίτηση με τον οφειλέτη.
       
      Σε περίπτωση που το K.E.A.O. διαπιστώσει ελλείψεις ή ανακρίβειες στην υποβληθείσα αίτηση, τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά, δύναται να τάξει εύλογη προθεσμία, η οποία δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, για τη συμπλήρωση ή διόρθωση αυτών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να απορρίψει την αίτηση.
       
      Άρθρο 4
      Κριτήρια για τη διαμόρφωση πρότασης ρύθμισης
       
      1. Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Κ.Ε.Α.O. λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και η αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των οφειλετών.
       
      2. Για την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων το Κ.Ε.Α.Ο. ελέγχει και λαμβάνει υπόψη τα εξής:
       
      (α) Για τα ακίνητα:
       
      Εφόσον οι προς ρύθμιση οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, έκθεση εκτιμητή ακινήτων, σύμφωνα με την περίπτωση (ιε) της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4469/2017, η οποία έχει συνταχθεί σε χρόνο μικρότερο του έτους πριν την υποβολή της αίτησης και, σε περίπτωση που προσκομίζονται από οφειλέτη ή συνοφειλέτη περισσότερες εκθέσεις εκτιμητών, την πιο πρόσφατη. Εκτίμηση αξίας ακινήτων που περιλαμβάνεται σε έκθεση εμπειρογνώμονα, σύμφωνα με την περίπτωση (ιδ) της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4469/2017, λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο όταν βασίζεται σε έκθεση εκτιμητή ακινήτων.
       
      Σε περίπτωση που δεν απαιτείται ή δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων, το Κ.Ε.Α.Ο. υπολογίζει ως αξία ακινήτων τη φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., σύμφωνα με το ν.4223/2013, από την τελευταία συντεθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη προσδιορισμού φόρου. Για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού φυσικών προσώπων, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦ.Ι.Α. και δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων, το Κ.Ε.Α.Ο. υπολογίζει ως αξία ακινήτων την αντικειμενική αξία αυτών, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 41 Α΄ του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α΄) και της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 1144814/2631/ΠΟΛ1310/1998 (ΦΕΚ 1328Β΄).
       
      β) Για τα κινητά:
       
      i) που σχετίζονται με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη ή συνοφειλέτη, όπως ενσώματα και άυλα πάγια πλην ακινήτων, αποθέματα, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. τίτλοι, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καταθέσεις, μετρητά, μετοχές) την αγοραία αξία όπως προκύπτει είτε από πρόσφατη έκθεση οικονομολόγου, μέλους του Oικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ή κατόχου άδειας λογιστή-φοροτεχνικού Α΄ τάξης, προκειμένου για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 1.500.000 ευρώ ή απλογραφικά βιβλία ή από πρόσφατη έκθεση ορκωτού ελεγκτή, προκειμένου για οφειλέτη, που τηρεί διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 1.500.000 ευρώ. Ως «πρόσφατη έκθεση» θεωρείται αυτή που έχει συνταχθεί εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται η ως άνω έκθεση, το Κ.Ε.Α.Ο. λαμβάνει υπόψη την αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη και δύναται να ζητήσει τυχόν διαθέσιμα συνοδευτικά έγγραφα για τον έλεγχο της ως άνω δηλωθείσας αξίας.
      ii) που δεν υπάγονται στην ανωτέρω υποπερίπτωση και αφορούν σε κινητά μεγάλης αξίας, ενός εκάστου άνω των 2.000 ευρώ και συνολικά εκτιμώμενα άνω των 30.000 ευρώ, την αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη, για τον έλεγχο της οποίας το Κ.Ε.Α.Ο. δύναται να ζητήσει τυχόν διαθέσιμα συνοδευτικά έγγραφα και η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται αυτής που αναγράφεται σε εν ισχύ σύμβαση ασφάλισής τους.
      iii) μικρής αξίας, η αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη.
       
      3. Για την αξιολόγηση του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη:
       
      (α) για νομικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για οφειλέτη είτε για συνοφειλέτη που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBIΤDA) της τελευταίας τριετίας ή των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη.
      (β) για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για τον οφειλέτη είτε για συνοφειλέτη που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBIΤDA) της τελευταίας τριετίας ή των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, καθώς και ο μέσος όρος των εσόδων από άλλες πηγές της τελευταίας τριετίας.
      (γ) για συνοφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, ο μέσος όρος του πραγματικού δηλωθέντος κατά τις τρεις (3) τελευταίες φορολογικές περιόδους εισοδήματος, φορολογητέου ή μη.
       
      4. Αν το μέρος του ποσοστού του 2,75% των κερδών του οφειλέτη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, που αντιστοιχεί στο λόγο των οφειλών προς τους Φ.Κ.Α. προς τις συνολικές οφειλές του οφειλέτη, είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση, όπως αυτή προκύπτει σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα, τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται, ώστε να ισούται με αυτό το ποσό και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως.
       
      5. Το Κ.Ε.Α.Ο. προτείνει ρυθμίσεις, σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα, με ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων λαμβάνεται υπ' όψιν επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, και υπολογίζεται ετησίως.
       
      6. Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού της προς ρύθμιση οφειλής, καθώς και για το πλήθος δόσεων της προτεινόμενης ρύθμισης που δεν δύναται να υπερβεί τις 120 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο δόσης τα πενήντα (50) ευρώ, εφαρμόζονται ειδικότερα τα επόμενα άρθρα.
       
      Άρθρο 5
      Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ
       
      Στις περιπτώσεις οφειλετών του άρθρου 2 παρ. 1 περ. α υποπερ. αα της παρούσας, το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί τις ακόλουθες ρυθμίσεις των οφειλών προς αυτό:
      (Α) Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς τους Φ.Κ.Α. έως 3.000 ευρώ:
      (α) τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού
      (β) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
      (ι) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
      (ιι) μέγιστος αριθμός δόσεων 36
      (ιιι) ανάλογη μείωση του αριθμού των δόσεων βάσει του υπολογισμού της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας.
      (Β) Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς τους Φ.Κ.Α. από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ:
      (α) διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
      (β) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
      (ι) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
      (ιι) μέγιστος αριθμός δόσεων 120
      (ιιι) ανάλογη μείωση του αριθμού των δόσεων βάσει του υπολογισμού της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας.
       
       
      Άρθρο 6
      Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. που υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους
       
      Στις περιπτώσεις οφειλετών του άρθρου 2 παρ. 1 περ. α υποπερ. αβ της παρούσας, το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί τις ακόλουθες ρυθμίσεις των οφειλών προς αυτό:
       
      (Α) Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ:
      Εφαρμόζεται αναλογικά το προηγούμενο άρθρο.
       
      (Β) Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ και με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, οπότε εφαρμόζεται αναλογικά το προηγούμενο άρθρο
      (α) Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον ο οφειλέτης πληροί το εξής κριτήριο:
      ο λόγος του χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή μέρους του κατά τα κατωτέρω, προς το εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας, είναι μικρότερος ή ίσος του 8.
      (β) Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις με τα εξής χαρακτηριστικά:
      (βα) διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
      (ββ) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
      (ι) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
      (ιι) μέγιστος αριθμός δόσεων 120
      (ιιι) ανάλογη μείωση του αριθμού των δόσεων βάσει του υπολογισμού της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας.
       
       
      Άρθρο 7
      Ρυθμίσεις για φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς πτωχευτική ικανότητα
       
       
      Στις περιπτώσεις οφειλετών του άρθρου 2 παρ. 1 περ. β της παρούσας, το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί τις ακόλουθες ρυθμίσεις των οφειλών προς αυτό:
       
      (Α) Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. έως 20.000 ευρώ:
      Εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 5 της παρούσας απόφασης.
      (Β) Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ και με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, οπότε εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 5 της παρούσας απόφασης:
      (α) Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον ο οφειλέτης πληροί το εξής κριτήριο:
      ο λόγος του χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή μέρους του κατά τα κατωτέρω, προς το εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας, είναι μικρότερος ή ίσος του 8.
      (β) Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις με τα εξής χαρακτηριστικά:
      (βα) διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
      (ββ) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
      (ι) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
      (ιι) μέγιστος αριθμός δόσεων 120
      (ιιι) ανάλογη μείωση του αριθμού των δόσεων βάσει του υπολογισμού της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας.
       
       
      Άρθρο 8
      Εξαιρέσεις
       
      1. Το Κ.Ε.Α.Ο. δεν προτείνει ρυθμίσεις σε περίπτωση που διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.
      2. Το Κ.Ε.Α.Ο. δεν προτείνει ρυθμίσεις εφόσον η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας, υπερβαίνει το εικοσιπενταπλάσιο (25) αυτής.
      3. Το Κ.Ε.Α.Ο. δύναται να προτείνει ρυθμίσεις ακόμα και χωρίς τη συνδρομή των κριτηρίων βιωσιμότητας των περιπτώσεων Β(α) των άρθρων 6 και 7 της παρούσας, όπου αυτά εφαρμόζονται, εφόσον διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε περίπτωση που προσκομίζεται μελέτη βιωσιμότητας που έχει καταρτισθεί από άλλον θεσμικό πιστωτή (το Δημόσιο ή πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα) ή από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα της περ. (ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4469/2017 σε χρόνο μικρότερο του έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του άρθρου 1 της παρούσας.
       
       
      Άρθρο 9
      Υλοποίηση της ρύθμισης
       
      1. Η διαγραφή των οφειλών και η απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ολοσχερούς αποπληρωμής των ρυθμιζόμενων οφειλών.
       
      2. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον αιτούντα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα αρχής γενομένης από την ημερομηνία αποδοχής της πρότασης ρύθμισης.
       
       
      Άρθρο 10
      Ευεργετήματα ρύθμισης και δικαιώματα του Κ.Ε.Α.Ο.
       
      1. Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση παρέχει στον οφειλέτη επί των ρυθμιζόμενων οφειλών τα ακόλουθα ευεργετήματα:
       
      α. Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
      β. Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ενημερότητας σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των Φ.Κ.Α. . Για την εξέταση της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του αποδεικτικού δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν προς διαγραφή/απαλλαγή βασικές οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως αυτές προσδιορίζονται στη ρύθμιση.
      γ. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για τα αδικήματα του α.ν. 89/1967 (Α΄136) και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με το νόμο αυτό ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος, χωρίς να ισχύει ο χρονικός περιορισμός της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Π.Κ.
      δ. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης καθώς και για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί έως την υπαγωγή της ρύθμισης στα χέρια τρίτων, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
       
      2. Το Κ.Ε.Α.Ο. διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση:
      α. να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά των Φ.Κ.Α. και μέχρι του ύψους των οφειλών αυτού σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες περί συμψηφισμού διατάξεις.
      β. να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και συνοφειλετών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
      γ. να προβαίνει σε ελέγχους ακρίβειας των στοιχείων που δήλωσε ο οφειλέτης έως και ένα έτος μετά την αποπληρωμή και σε περίπτωση διαπίστωσης σημαντικών αποκλίσεων από τα πραγματικά, να προβαίνει μονομερώς σε έκπτωσή του από τη ρύθμιση και αναβίωση των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ποσά που καταβλήθηκαν σε συμμόρφωση προς τη ρύθμιση αφαιρούνται από τις απαιτήσεις που αναβίωσαν.
       
      3. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η παραγραφή των ρυθμιζόμενων οφειλών καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής και δεν συμπληρώνεται πριν από την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 137 του ν. 4270/2014.
       
      Άρθρο 11
      Απώλεια ρύθμισης
       
      Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια να καθίσταται αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:
      α. μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται στην ρύθμιση, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις (3) δόσεις,
      β. παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), εντός τριών (3) μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
      γ. παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
       
      Άρθρο 12
      Συνοφειλέτες
       
      Σε περίπτωση που την αίτηση ρύθμισης του άρθρου 3 της παρούσας υποβάλλουν, από κοινού με τον οφειλέτη της παραγράφου 1 του άρθρου 2, και πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως με αυτόν για το σύνολο ή μέρος των ρυθμιζόμενων οφειλών, τα ευεργετήματα του άρθρου 10 παρέχονται και στα πρόσωπα αυτά. Στην περίπτωση αυτή για τον προσδιορισμό
      Α) των περιουσιακών στοιχείων της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της παρούσας αθροίζονται και οι αντίστοιχες αξίες των προσώπων αυτών έως του ποσού συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές
      Β) του εισοδήματος της παραγράφου 3 και του ποσοστού της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας αθροίζονται και οι αντίστοιχες τιμές των προσώπων αυτών κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές
      Γ) της αξίας των περιουσιακών στοιχείων για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 8 της παρούσας αθροίζονται και οι αντίστοιχες αξίες των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές
      Δ) του εισοδήματος κατά την έννοια της υποπερ. α της περ. Β των άρθρων 6 και 7 της παρούσας, αθροίζονται τα αντίστοιχα εισοδήματα των προσώπων αυτών κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.
       
      Άρθρο 13
      Αρμόδιο όργανο
       
      Αρμόδιο όργανο για την πρόταση ρύθμισης, την παρακολούθηση τήρησης των όρων αυτής και για κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια ή πράξη για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. όπως αυτές καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. για την εφαρμογή της παρούσας.
       
      Άρθρο 14
      Έναρξη ισχύος
    10. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με 179.000 ελέγχους και 15.000 διασταυρώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί και φέτος να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Η πασχαλινή περίοδος δίνει το έναυσμα για εντατικοποίηση των ελέγχων οι οποίοι κορυφώνονται κάθε χρόνο καθώς οδεύουμε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου.
      Ο απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2022, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ελεγκτικούς στόχους και φιλοδοξίες ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων φορολογουμένων- εφορίας βάζοντας σε πρώτο πλάνο, αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ με το 95% των αιτημάτων να διεκπεραιώνεται μέσα σε 90 ημέρες, σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμισμένων οφειλών αλλά και application ΑΑΔΕ στο κινητό για καλύτερη εξυπηρέτηση.
      Στην περίπτωση που δεν καταβληθεί μία δόση, οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονται για τις συνέπειες  κατασχέσεις) εφόσον χαθεί η ρύθμιση. Παράλληλα, άμεσα αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν και μέσω των κινητών τους να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
      Στο μέτωπο των ελέγχων προβλέπεται:
      Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες. Διενέργεια από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών. Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ. Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής). Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία. Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεί . Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY. Με το καλό (μέσω της κλασικής διαδικασίας βεβαίωσης και πληρωμής φόρων και ρυθμίσεις) ή με το άγριο (κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης) υπολογίζεται να εισπραχθούν συνολικά 59,059 δισ. ευρώ εκ των οποίων 41,131 δισ. ευρώ έσοδα Φορολογικής Διοίκησης και 15,992 δισ. ευρώ έσοδα τελωνείων.
      Επιπλέον το 2023 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 3 στα δέκα ευρώ (31% για την ακρίβεια) των νέων βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στη διάρκεια του έτους.
    11. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Μπαράζ ελέγχων και πλέγμα νέων υπηρεσιών και εργαλείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, αλλά και τη μεγιστοποίηση των εισπράξεων του δημοσίου περιλαμβάνει το πλάνο της ΑΑΔΕ για το 2021, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση απολογισμού πεπραγμένων την οποία υπέβαλε για το 2020 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στον πρόεδρο της Βουλής.
      Παρά την πανδημία και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ λειτουργούν με το μισό προσωπικό στα γραφεία, τα «μολύβια» των ελέγχων δεν κατεβαίνουν και φέτος έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται:
      23.000 φορολογικοί έλεγχοι από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες 800 υποθέσεις ερευνών από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων 15.000 «ραβασάκια» πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων Πλέγμα διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων 46.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις όπως:
      Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA Υποστήριξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης Διασύνδεση Ταμειακών με ΑΑΔΕ Ψηφιοποίηση Δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου Ψηφιοποίηση Μητρώου Ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Webservice) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων. Πίστωση των κεντρικών επιστροφών Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει επίσης νέα εργαλεία επικοινωνίας με τους φορολογούμενους, με την ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της αλλά και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στο περιβάλλον του ELENXIS των παρακάτω φορολογιών:
      α. Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας
      β. Ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων
      γ. Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας
      δ. Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης
      ε. Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια.
    12. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Ghostrider

      Πλέον το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της Τράπεζας που κατέχει ο ΕΦΚΑ διαμορφώνεται σε 50,626%.
       
      Η Attica Bank, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007, γνωστοποιεί ότι στις 7 Απριλίου 2017 ολοκληρώθηκε η μεταφορά 1.184.312.369 κοινών μετοχών της Τράπεζας από τη μερίδα και λογαριασμό που κατείχε το πρώην Ε.Τ.Α.Α./Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. στη μερίδα και λογαριασμό του Ε.Φ.Κ.Α.
       
      Μετά τη μεταφορά, το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της Τράπεζας που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα διαμορφώνεται σε 50,626% επί των κοινών ονομαστικών μετοχών.
       
      Πηγή: http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/301578-attica-bank-oloklhrwthhke-h-metafora-1,184-ek-koinwn-metochwn-toy-tsmede-ston-efka.html
    13. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Tasos P

      Η Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 25.08.2020 μεταβιβάστηκαν 63.758.540 κοινές μετοχές της τράπεζας, από το χαρτοφυλάκιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.), σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. Οικ. 7023/491/27.08.2019 (Φ.Ε.Κ. Β’ 3399/05.09.2019).
      Μετά τη μεταβίβαση, το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της τράπεζας που κατέχει ο e-Ε.Φ.Κ.Α στην τράπεζα διαμορφώνεται σε 32,34% επί των κοινών ονομαστικών μετοχών, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. στην Τράπεζα διαμορφώνεται σε 46,32% επί των κοινών ονομαστικών μετοχών.
      Περαιτέρω ενημερώνεται το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της άνω μεταβίβασης, και δεδομένου ότι η συμμετοχή του e-Ε.Φ.Κ.Α. στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας υπολείπεται πλέον του 33%, παύουν να ισχύουν από τη ημερομηνία μεταβίβασης τα δικαιώματα ψήφου, που ασκούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) ως εκδοχέας και δυνάμει της από 31-07-2018 ειδικής συμφωνίας του άρθρου 114 παρ. 8 ν. 4549/2018 μεταξύ e-Ε.Φ.Κ.Α.- Τ.Χ.Σ., σε 13,161% επί των κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας που κατείχε ο e-Ε.Φ.Κ.Α. και ενσωματώνονταν σε 60.704.203 κοινές ονομαστικές μετοχές.
    14. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      rse

      Έντονη συζήτηση έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό στους κύκλους των Μηχανικών για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν στο ΤΣΜΕΔΕ, με εστίαση στην ενσωμάτωση ή μη αναδρομικών αυξήσεων και το ύψος αυτών.
      Η φημολογία είναι μεγάλη και έχει ως συνέπεια την έγερση πολλών ερωτηματικών για την ακρίβεια του ποσού των εισφορών ανά κατηγορία ασφαλισμένου. Απάντηση έρχεται να δώσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, που με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τα μέλη του ενημερώνει για τα ισχύοντα με βάση τα έως τώρα δεδομένα, παρέχοντας πίνακες με παραδείγματα για το ύψος των εισφορών σε όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων Μηχανικών.
      Tα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ σας παρουσιάζουν αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες παρακάτω, ενώ ακολουθεί και το πλήρες μήνυμα του ΠΣΔΑΤΜ.
      ΠΙΝΑΚΕΣ

      Προσοχή: Οφειλόμενες αναδρομικές εισφορές βάσει του Νόμου 3886/2011 (μεσοπρόθεσμο – μνημόνιο) από 1/7/2011 έως 31/12/2012 και ΟΑΕΔ από 1/1/2011 έως 31/12/2012
       
      Παραδείγματα


      Α. Ελεύθεροι επαγγελματίες
      1. Παλαιοί Ε.Ε (πρίν το 1992).
      Λόγω αύξησης εισφορών
      Πίνακας 1



      ΚΛΑΔΟΙ



      ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΑ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ



      ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ



      ΜΗΝΕΣ



      ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ



      Κ.Σ



      13,87



      39,18



      18



      705,24



      ΕΙΠΡ



      13,87



      ΕΠΙΚ



      4,16



      ΕΦΑΠΑΞ



      2,77



      ΚΥΤ



      4,51


      Λόγω εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ από 1/1/2011 έως 31/12/2012
      24 μήνες x 10 Ευρώ ανά μήνα =240,00 Ευρώ
      Συνολική επιβάρυνση ασφαλισμένου: 705,24+240,00=945,24 Ευρώ
      Η πρόσθετη εισφορά καταβάλλεται χωρίς μείωση για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους κάτω πενταετίας δεδομένου ότι αυτή δεν συναρτάται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
      2. Νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) άνω πενταετίας ελεύθεροι επαγγελματίες που κατατάσσονται υποχρεωτικά στην 2η ασφαλιστική κατηγορία οφείλουν αναδρομικά από 1/7/2011 έως 31/12/2012.
       
      Πίνακας 2


       

      ΚΛΑΔΟΙ



      ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΑ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ



      ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ



      ΜΗΝΕΣ



      ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ



      Κ.Σ



      31,86



      77,19



      18



      1.389,42



      ΕΙΠΡ



      19,12



      ΕΠΙΚ



      9,56



      ΕΦΑΠΑΞ



      6,38



      ΚΥΤ



      10,27


      Στο παραπάνω ποσό προστίθεται η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ από 1/1/2011 έως 31/12/2012 δηλαδή 24 μήνες x 10 Ευρώ ανά μήνα =240,00 Ευρώ
      Συνολική επιβάρυνση ασφαλισμένου: 1.389,42+240,00=1.629,42 Ευρώ.
       
      3. Νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) κάτω πενταετίας ελεύθεροι επαγγελματίες που κατατάσσονται υποχρεωτικά στην 2η ασφαλιστική κατηγορία οφείλου αναδρομικά από 1/7/2011 έως 31/12/2012.
       
      Πίνακας 3


       

      ΚΛΑΔΟΙ



      ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΑ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ



      ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ



      ΜΗΝΕΣ



      ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ



      Κ.Σ



      15,93



      50,74



      18



      913,32



      ΕΙΠΡ



      13,38



      ΕΠΙΚ



      4,78



      ΕΦΑΠΑΞ



      6,38



      ΚΥΤ



      10,27


      Στο παραπάνω ποσό προστίθεται η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ από 1/1/2011 έως 31/12/2012 δηλαδή 24 μήνες x 10 Ευρώ ανά μήνα =240,00 Ευρώ
      Συνολική επιβάρυνση ασφαλισμένου: 913,32+240,00=1.153,32 Ευρώ.
       
      Β. Μισθωτοί
      Οι παλιοί μισθωτοί ασφαλισμένοι άνω πενταετίας από την επιβολή πρόσθετης εισφοράς στην ΕΙΠΡ οφείλουν από 1/7/2011 έως 31/12/2012 το ποσό των 249,66 Ευρώ (13,87 Ευρώ x 18 μήνες).
      Η πρόσθετη εισφορά καταβάλλεται χωρίς μείωση για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους κάτω πενταετίας δεδομένου ότι αυτή δεν συναρτάται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
      Οι νέοι μισθωτοί ασφαλισμένοι (μετά το 1993) άνω πενταετίας από την ένταξη στην 2η ασφαλιστική κατηγορία οφείλουν στην ΕΙΠΡ οφείλουν από 1/7/2011 έως 31/12/2012 το ποσό των 344,16 Ευρώ (19,12 Ευρώ x 18 μήνες).
      Οι νέοι μισθωτοί ασφαλισμένοι (μετά το 1993) κάτω πενταετίας από την ένταξη στην 2η ασφαλιστική κατηγορία οφείλουν στην ΕΙΠΡ οφείλουν από 1/7/2011 έως 31/12/2012 το ποσό των 240,84 Ευρώ (13,38 Ευρώ x 18 μήνες).
       
      Ακολουθεί το ηλεκτρονικό μήνυμα όπως εστάλη από τον ΠΣΔΑΤΜ
      “Αγαπητοί συνάδελφοι,
      Αντιλαμβανόμενοι την αγωνία όλων ως προς το ύψος των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον, αλλά και μπροστά στον ορυμαγδό και την πανσπερμία φημών για τα τελικά ποσά, η Διοίκηση του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. ζήτησε από το συνάδελφο Περικλή Καραϊσκο, που εκπροσωπεί το Τ.Ε.Ε. και κατ’ επέκταση όλους μας στη Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, να μας δώσει έγκυρα στοιχεία με παραδείγματα για το ποσό των αναδρομικών εισφορών που θα κληθούμε να πληρώσουμε, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον, καθώς και για τα χρήματα που θα ζητηθούν βάσει της ενδεχόμενης αναδρομικής ισχύος.
      Στο συνημμένο αρχείο έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε τι θα συμβεί εφόσον το προσεχές διάστημα δεν αλλάξει κάτι στις επαφές της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε. και του ΤΣΜΕΔΕ με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας & Οικονομικών.
      Επειδή τίποτα δεν έχει κριθεί και επειδή μέσω ανεπίσημης ενημέρωσης που έχουμε όσο δεν αποστέλλονται οι λογαριασμοί προς τους ασφαλισμένους δεν τίθεται θέμα ύπαρξης ή μη φορολογικής ενημερότητας ή κάλυψης αναγκών του κλάδου υγείας, συνιστούμε στους συναδέλφους υπομονή και προσμονή μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.
      Θυμίζουμε επίσης ότι εκκρεμή η προσφυγή των Προέδρων του Τ.Ε.Ε. και του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. ενάντια στην απόφαση του ΕΤΑΑ για αύξηση των εισφορών που έχει προγραμματισθεί να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον προσεχή Μάιο.
      Ο Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. θα σας κρατάει ενήμερους για τις όποιες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι όλα θα κριθούν το προσεχές δίμηνο, γι’ αυτό, έστω και την ύστατη ώρα, όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα στο Τ.Ε.Ε., τα Περιφερειακά του Τμήματα και τους Κλαδικούς Συλλόγους στην προσπάθεια ανατροπής αυτών των αδιέξοδων πολιτικών.
      Δ.Σ. Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.”
      Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP2/?p=17085
    15. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της νέας επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, καθώς από σήμερα αποκτούν δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01.01.1987 και μετά. Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023.
      Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4826/2021 ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ, που σκοπό έχει τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών. Το ΤΕΚΑ, που σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ), μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γνωρίζει μια απρόσμενη επιτυχία, αφού στο τέλος του 2022 οι ασφαλισμένοι του έχουν υπερβεί τους 150.000 ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.
      H νέα ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr ανοίγει αρχικά για όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να την μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.
      Από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτή την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
      Τι πρέπει να γνωρίζουν ασφαλισμένοι και εργοδότες;
      Η διαδικασία αλλαγής φορέα επικουρικής ασφάλισης είναι εύκολη και απαιτεί μόνο μερικά κλικς. Για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο οποίος είναι διαθέσιμος από τις οικονομικές υπηρεσίες του φορέα απασχόλησής τους. Επιπλέον πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση του εργοδότη σχετικά με την αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης.
      Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης πρέπει να γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Επιπλέον θα λαμβάνουν εφεξής διακριτό ειδοποιητήριο για την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΕΚΑ.
      Σε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας, αρκεί η δήλωση της μισθωτής δραστηριότητας και ο ΑΜΕ.
      Με την οριστική υποβολή της σχετικής αίτησης, οι εργοδότες ενημερώνονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Εργοδοτών. Η ενεργοποίηση της αλλαγής φορέα πραγματοποιείται τον μεθεπόμενο της αίτησης μήνα, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στους εργοδότες να αποτυπώσουν την αλλαγή ασφάλισης στην καρτέλα του εργαζομένου και να ξεκινήσουν την υποβολή διακριτής ΑΠΔ ΤΕΚΑ.
      Επισημαίνεται ότι η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί. Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και ασφαλιστικού τους βίου, θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ αντί για του e-ΕΦΚΑ.
      Oδηγός εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας
    16. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους θα εκδίδει από εδώ και εις το εξής ο e- ΕΦΚΑ. 
      Συγκεκριμένα, σήμερα αναρτώνται από τον e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) μηνός Ιουλίου του 2020 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολούμενων με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Σεπτεμβρίου.
      Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτή η κίνηση αποτελεί «ακόμα ένα βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος που πραγματοποιείται στον e-ΕΦΚΑ ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020». 
      Η νέα απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία ειδοποίησης των ασφαλισμένων θα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μόνιμου χαρακτήρα και θα βελτιώνει αισθητά την αποτελεσματικότητα του φορέα, θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
      Υπενθυμίζεται ότι οι περιπτώσεις υπόχρεων ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια µη µισθωτοί φθάνουν τις 200.000 και ειδικότερα είναι:
      Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε (πρ. ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ. Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται μόνο για εφάπαξ. Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ. Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική
    17. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τις δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θέτει σε εφαρμογή ο e-ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για την ασφαλιστική τους ιστορία ανά τέως Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δίνεται για πρώτη φορά και η δυνατότητα σε Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους να λάβουν ηλεκτρονικά Βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση αποκλειστικά στις Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ.
      Με το «Συνοπτικό Ιστορικό Ασφάλισης» οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται, με μια ματιά, για όλα τα διαστήματα ασφάλισής τους συνολικά ανά τέως Φορέα μη μισθωτών ή και Μισθωτών που απεικονίζονται συγκεντρωτικά.
      Με το «Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης» οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται για την ασφαλιστική τους ιστορία ανά τέως Φορέα μισθωτών και Μη Μισθωτών, αναλυτικά για όλα τα χρονικά διαστήματα ασφάλισής τους ανά μήνα, τους κλάδους ασφάλισης και τις συνολικές εισφορές.
      Με την «Ηλεκτρονική Βεβαίωση Προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ», δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους να λάβουν ηλεκτρονικά Βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση αποκλειστικά στις Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ.
      Η νέα υπηρεσία απευθύνεται αποκλειστικά σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) και σε μη μισθωτούς που έχουν και χρόνο μισθωτής απασχόλησης τέως ΕΤΑΑ.
      Στη Βεβαίωση απεικονίζονται χρονικά διαστήματα ασφάλισης διακριτά ανά τέως Φορέα μη μισθωτών μέχρι 31/12/2016 και από 1/1/2017 με χρόνο e-ΕΦΚΑ.
      Σημειώνεται ότι για την αποτύπωση της μη ψηφιοποιημένης ασφαλιστικής ιστορίας ο e-ΕΦΚΑ αξιοποίησε την πληροφορία που διαθέτουν τα συστήματα των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης ο ασφαλιστικός βίος των πολιτών με σκοπό την πληρότητα και ορθότητα στην απεικόνιση της ασφάλισης και των ασφαλιστικών εισφορών τους.
      Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν χρήση των νέων υπηρεσιών μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr επιλέγοντας:
      για το Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης για τη Βεβαίωση για χρήση στο ΑΣΕΠ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μη Μισθωτοί → Βεβαίωση Προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ
    18. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αναφέρει πως αναμένεται να παραταθεί άμεσα και αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί, κ.ά) μέχρι τις 18/4/22.
      Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής:
      Για την αποφυγή συνωστισμού στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ λόγω μη έγκαιρης εκκαθάρισης των γραμματίων προείσπραξης, χρεωστικών υπολοίπων και λοιπών κατά περίπτωση εκκρεμοτήτων, πρόκειται να παραταθεί άμεσα και αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα, έως τις 18/4/22, των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί, κ.ά). 
    19. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Άρθρο 1
      Σκοπός
      Με την παρούσα απόφαση:
      α) καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση της Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας του άρθρου 23 του ν. 4635/2019,
      β) τροποποιούνται τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του ν. 4635/2019 τα οποία υποβάλλει ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός (εφεξής «Διαχειριστής»), στο e-Άδειες του ν. 4495/2017 για την έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας,
      γ) καθορίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης κεραιών κατά τον ν. 4635/2019.
      Άρθρο 2
      Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση «Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας»
      1. Η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραιών άρχεται με πρωτοβουλία του εξουσιοδοτημένου διαχειριστή της αίτησης. Ως διαχειριστής της αίτησης (στο εξής καλούμενος «Διαχειριστής») νοείται ένας εκ των μηχανικών του έργου ή τεχνική εταιρεία, στους οποίους έχει ανατεθεί από τον κύριο του έργου η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση της διοικητικής πράξης έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών.
      2. Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας, ο Διαχειριστής επιλέγει την αρμόδια κατά νόμο Υπηρεσία και, με ευθύνη του, εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες τα ακόλουθα στοιχεία:
      α) αίτηση για έκδοση Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας με τα απαιτούμενα στοιχεία (περιγραφή έργου, γεωχωρικός εντοπισμός, κύριος έργου κλπ),
      β) αριθμός απόφασης ΕΕΤΤ της άδειας κατασκευής κεραίας που έχει ήδη χορηγηθεί από την ΕΕΤΤ,
      γ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 4635/2019,
      δ) σχέδιο και Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας του Έργου, εφόσον απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία,
      ε) σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (Σ.Δ.Α.) ή Υπεύθυνη Δήλωση του Διαχειριστή για τη σύμβαση με εγκεκριμένο σύστημα ή τη σύμβαση, εφόσον απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία,
      στ) η προγενέστερη έντυπη Έγκριση Δομικών Κατασκευών κεραίας εφόσον αναθεωρείται, στην περίπτωση κατά την οποία γίνεται πρώτη φορά υποβολή στο e-Άδειες για τη συγκεκριμένη κατασκευή κεραίας και δεν έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του e-Άδειες η προγενέστερη Έγκριση Εγκατάστασης Δομικών Κατασκευών.
      3. Μετά την εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων στο σύστημα και την αποδοχή από τον Διαχειριστή του δικαιώματος της αρμόδιας υπηρεσίας για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων που αυτός υποβάλλει, με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Από την ηλεκτρονική λήψη του οικείου αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της υποβληθείσας αίτησής του.
      4. Το σύστημα εκδίδει αυτόματα την Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας, η οποία λαμβάνει μοναδιαίο αριθμό από το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες και αναρτάται αφενός στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και αφετέρου στον καθορισμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαδικτυακό τόπο, στον οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στο έντυπο της Έγκρισης δομικών κατασκευών κεραίας, στο τοπογραφικό διάγραμμα και, εφόσον απαιτείται, στο διάγραμμα κάλυψης που τη συνοδεύουν.
      5. Ο Διαχειριστής και η αρμόδια υπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν από το πληροφοριακό σύστημα ακριβή αντίγραφα της ανωτέρω εκδοθείσας ηλεκτρονικής έγκρισης, καθώς και των στοιχείων που τη συνοδεύουν. Σε περίπτωση αναζήτησης στοιχείων, αυτά χορηγούνται ηλεκτρονικά από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
      6. Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης έχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα για να το ενημερώνει σε περίπτωση διακοπής εργασιών ή ανάκλησης της Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας.
      7. Η αναθεώρηση Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας για τροποποιήσεις και λοιπές διορθώσεις υποβάλλεται ηλεκτρονικά, αφού εισαχθούν τα ακόλουθα στοιχεία:
      α) δηλώσεις ανάθεσης ανάληψης διαχείρισης της αίτησης και τυχόν νέων μελετών,
      β) τεχνική αιτιολογική έκθεση,
      γ) φωτογραφίες,
      δ) οποιοδήποτε στοιχείο ή μελέτη τροποποιείται,
      ε) η δήλωση τροποποίησης που έχει υποβληθεί στο ΣΗΛΥΑ, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4635/2019.
      8. Σε περίπτωση τροποποίησης κατασκευής κεραίας, για την οποία, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4635/2019, απαιτείται τροποποίηση της «Έγκρισης Δομικών Κατασκευών Κεραίας» και η προγενέστερη Έγκριση Δομικών Κατασκευών Κεραίας ή η Έγκριση Εγκατάστασης Δομικών Κατασκευών Κεραίας δεν έχει εκδοθεί μέσω του e-Άδειες και είναι σε έντυπη μορφή η αναθεώρηση αυτής υποβάλλεται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4635/2019 και τις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή εισάγεται επιπλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα η έντυπη προγενέστερη «Έγκριση Δομικών Κατασκευών Κεραίας» η οποία τροποποιείται και ο Διαχειριστής υποχρεούται να ενημερώσει το αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης για την αναθεώρηση της έντυπης έγκρισης.
      Άρθρο 3
      Μεταβατικές διατάξεις
      Μέχρι τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων e-Άδειες και ΣΗΛΥΑ η άδεια κατασκευής κεραίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η δήλωση τροποποίησης υπάρχουσας άδειας κατασκευής κεραίας του άρθρου 28 του ν. 4635/2019 καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, από τον Διαχειριστή της αίτησης, σε ηλεκτρονικό αντίγραφο.
      Άρθρο 4
      Έναρξη ισχύος
      Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ 
    20. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, επέλεξαν ασφαλιστική κατηγορία 423.338 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Επιπλέον οι νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας) ανήλθαν σε 72.846.
      Από τους 423.338 ασφαλισμένους 115.627 (ποσοστό 27,3%) επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη, και ειδικότερα:
      · τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 43.088 ασφαλισμένοι
      · την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 31.807 ασφαλισμένοι
      · την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 18.658 ασφαλισμένοι
      · την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.668 ασφαλισμένοι
      · την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 13.406 ασφαλισμένοι
      Παράλληλα, 156.374 αγρότες επέλεξαν για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, εκ των οποίων 20.828 (ποσοστό 13,32%) επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική ως εξής:
      · τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.756 αγρότες
      · την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 4.813 αγρότες
      · την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 3.864 αγρότες
      · την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.464 αγρότες
      · την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.931 αγρότες
      Η διαδικασία έκδοσης των ειδοποιητηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες δεν επέλεξαν κατηγορία θα ενταχθούν για το 2020 αυτόματα στην κατώτερη ή στην ειδική κατηγορία εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και θα μπορούν να επιλέξουν ανώτερη κατηγορία για το 2021 στο τέλος του χρόνου.
      Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
      «Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία στη νέα πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.
      Το δύσκολο περιβάλλον και η δυσμενή συγκυρία δεν εμπόδισαν τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στο χρονοδιάγραμμα που έθετε η νεα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και μάλιστα με ανέλπιστα ικανοποιητικό τρόπο.
      Το 27,3% των αυτοαπασχολούμενων επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας να διαμορφώσουν μεγαλύτερη σύνταξη, κυρίως όμως επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον.
      Οφείλω να αποδώσω ειλικρινά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την επιτυχή και ακριβή υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
    21. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Απριλίου 2022 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.
      Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 31η Μαΐου 2022.
      Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.