Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αλλαγές στο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ - Θα αυξηθεί στα 1.000 MW η δημοπρατούμενη ισχύς για σταθμούς ΑΠΕ που συνοδεύονται από μπαταρίες


    Τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ μέσω του υφιστάμενου σχήματος στήριξης, θέλει να ανοίξει το ΥΠΕΝ. Έτσι, τη στιγμή που το εγκεκριθέν σχήμα προβλέπει τη λειτουργική ενίσχυση αιολικών και φωτοβολταϊκών με μπαταρίες συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, στόχος του υπουργείου είναι να αυξήσει τη δημοπρατούμενη ισχύ στα 1.000 Μεγαβάτ. 

    Όπως είναι φυσικό, η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου περνά από τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν δώσει το «πράσινο φως» στο μέτρο. Έτσι, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις στο σχήμα. Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το πλαίσιο στήριξης προβλέπει τη λειτουργική ενίσχυση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4.145 Μεγαβάτ, από τα οποία τα 3.750 Μεγαβάτ αφορούν «απλά» φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. 

    Η προοπτική αύξησης της δημοπρατούμενης ισχύος, για έργα ΑΠΕ με μπαταρίες, εδράζεται στον ρόλο που μπορούν να παίξουν αυτά τα έργα στη συγκράτηση των περικοπών «πράσινης» παραγωγής, οι οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη στο εγχώριο σύστημα και είναι δεδομένο πως θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Επίσης, οι μονάδες με μπαταρία behind the meter αποτελούν «αντίδοτο» και στα προβλήματα τοπικής συμφόρησης, τα οποία θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια. 

    Μάλιστα, με τον συνδυασμό των περιορισμών έγχυσης, η ύπαρξη μπαταρίας επιτρέπει την ακόμη καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου», ώστε στην ελεύθερη δυναμικότητα του συστήματος να μπορεί να συνδεθεί η μέγιστη ισχύς «πράσινων» σταθμών. Όπως έχει γράψει το energypress, με τις περιορισμούς έγχυσης διασφαλίζεται πως η εγκατάσταση ενός έργου ΑΠΕ ισχύος 100 Μεγαβάτ θα δεσμεύει «χώρο» 72 Μεγαβάτ στο σύστημα. Αν όμως το συγκεκριμένο έργο συνδυαστεί με μπαταρία, τότε θα δεσμεύει ακόμη λιγότερο «χώρο», της τάξεως των 50 Μεγαβάτ. 

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη έργων 200 Μεγαβάτ με μπαταρία στο σχήμα στήριξης έγινε με γνώμονα τη μείωση των όγκων εξισορρόπησης, και όχι τα παραπάνω οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι με την τροποποίηση να αναθεωρηθεί προς το πάνω και η ελάχιστη χωρητικότητα των μπαταριών. Αυτή τη στιγμή, προβλέπεται πως η ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχει εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα τουλάχιστον ίση με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμα για επενδυτική ενίσχυση είναι έργα με μπαταρία που δεν απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, τα οποία δηλαδή υπάγονται υπάγεται στην Παρ. 11Α του Αρθ. 10 του Ν. 4685/2020. Όπως ανέφερε σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, οι μονάδες με μπαταρία που απορροφά ενέργεια από το δίκτυο (Παρ. 11Β) διακρίνονται από όλες τις υπόλοιπες επενδύσεις ΑΠΕ και επομένως αφού στη μονάδα αποθήκευσης δεν καταλήγει μόνο «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο ή το σύστημα, μέρος της οποίας προέρχεται από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.  

    Από την άλλη πλευρά, δεν αναμένονται μείζονες αλλαγές ως προς τις υπόλοιπες παραμέτρους των διαγωνισμών για τη δημοπράτηση του χαρτοφυλακίου των 1.000 πλέον Μεγαβάτ. Έτσι, δυνατότητα διεκδίκησης «ταρίφας» θα έχουν τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά έργα, με διαφορετικές τιμές εκκίνησης για κάθε μία τεχνολογία. Επίσης, η ελάχιστη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ, για να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε σχετικό διαγωνισμό, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα 10 Μεγαβάτ. 

    Υπενθυμίζεται ότι η δημοπράτηση του χαρτοφυλακίου των 200 Μεγαβάτ, που προβλέπεται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο ενίσχυσης, προγραμματίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Όπως έχει γράψει το energypress, το ΥΠΕΝ εξετάζει να παράσχει στα έργα ΑΠΕ με μπαταρίες και κίνητρο αδειοδοτικής «ωρίμανσης», χορηγώντας τους προβάδισμα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. 


    Πηγή: https://energypress.gr/news/allages-sto-shima-stirixis-ton-ape-tha-ayxithei-sta-1000-mw-i-dimopratoymeni-ishys-gia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.