Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΠΕ: Η Ελλάδα πρόσθεσε 4 GW από το 2021 μέχρι σήμερα


    Πάνω από 4 GW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν προστεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή του λειτουργού της αγοράς που πληρώνει τους παραγωγούς.

    Έτσι οι συνολικές ΑΠΕ έφτασαν το φετινό Οκτώβριο στα 11,19 GW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δίχως να υπολογίζονται τα νησιά που δεν διαθέτουν συνδέσεις. Τον ίδιο τον Οκτώβριο προστέθηκαν 85 MW αιολικών και 50 MW φωτοβολταϊκών έργων. Έτσι, το σύνολο των αιολικών στη χώρα έφτασε έφτασε τα 5 GW, των φωτοβολταϊκών τα 6,3 GW, των μικρών υδροηλεκτρικών τα 281 MW, της βιομάζας 134 MW και της συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) τα 255 MW.

    Εντυπωσιακή πτώση του κόστους για το σύστημα

    Ενδεικτικό της τροχιάς που έχουν πάρει οι ΑΠΕ, είναι η διαφορά στη μεσοσταθμική αξία μεταξύ των έργων που λειτούργησαν πριν και μετά το 2021. Πρόκειται, δηλαδή για το κόστος που συνεπάγονται για το σύστημα οι 15.300 συμβάσεις παλαιών έργων και οι 4.628 συμβάσεις νέων.

    Ο ΔΑΠΕΕΠ αναφέρει ότι η μεσοσταθμική αξία των παλαιότερων έργων με ισχύ 7 GW φτάνει τα 127,6 ευρώ/MWh, ενώ των νέων έργων μόλις τα 13,4 ευρώ/MWh. Στο σύνολό τους όλες οι ΑΠΕ έχουν μεσοσταθμική αξία 87,9 ευρώ/MWh.

    Ελλειμματικός ο λογαριασμός για το 2023

    Το σύνολο των ειδικών λογαριασμών με τους οποίους πληρώνει ο ΔΑΠΕΕΠ τους παραγωγούς εκτιμάται ότι θα είναι ελλειμματικό στο τέλος αυτού του έτους με -80 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ έχει δηλώσει ότι το ποσό θα καλυφθεί εύκολα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ταυτόχρονα, ο χρόνος αποπληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους.


    Πηγή: https://www.newsit.gr/oikonomia/fthines-ape-i-ellada-prosthese-4-GW-apo-to-2021-mexri-simera/3937505/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.