Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Μεγαλύτερη Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ευρώπης Ετοιμάζεται να Σπάσει στα Δύο


    Η μεγαλύτερη -χονδρεμπορική- αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η ενιαία αγορά Γερμανίας - Αυστρίας που λειτουργεί από το 2002 και στην οποία πέρυσι ο τζίρος ξεπέρασε τα 200 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να διαχωριστεί σε δύο ανεξάρτητες αγορές, καθώς η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα σοβαρά προβλήματα ευστάθειας στις γειτονικές χώρες έχει μετατρέψει το πάλαι ποτέ υπόδειγμα σε παράδειγμα προς αποφυγή.

     

    Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα -έστω σε επίπεδο γοήτρου- στα σχέδια για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού, καθώς αποδεικνύει ότι από τις -μεγαλόστομες πολλές φορές- φραστικές διακηρύξεις ως την σκληρή πραγματικότητα υπάρχει αν μη τι άλλο μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, καθώς το ευρωπαϊκό σύστημα είναι αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως κυρίως η αυξανόμενη διείσδυση της διεσπαρμένης και διαλείπουσας παραγωγής των ΑΠΕ, είναι σαφές ότι χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο αγοράς, προκειμένου αυτό να μην κινδυνεύσει να μείνει στο ...σκοτάδι.

     

    Η γερμανική και η αυστριακή αγορά έχουν ενοποιηθεί εδώ και 14 χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι ο όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν περιορίζεται από την μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες διασυνοριακές αγορές.

     

    Η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ και ο κίνδυνος συμφόρησης

     

    Ποιο είναι το πρόβλημα; Όταν υπάρχει υψηλή αιολική παραγωγή στον γερμανικό βορρά οι χονδρικές τιμές υποχωρούν ραγδαία και υπάρχει ισχυρή ζήτηση από την αυστριακή αγορά τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγές προς άλλες χώρες όπως κυρίως προς την Ιταλία, εν μέρει μέσω της Ελβετίας και της Σλοβενίας. Καθώς η μεταφορική ικανότητα της διασύνδεσης της Γερμανίας με την Αυστρίας (όπως άλλωστε ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ βορρά και νότου) είναι αρκετά μικρότερη από τον όγκο της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, το ρεύμα διοχετεύεται στην Αυστρία μέσω γειτονικών χωρών όπως κυρίως η Πολωνία και η Τσεχία.

     

    Πρόκειται για ρεύμα που οι συγκεκριμένες χώρες δεν χρειάζονται, δηλαδή δεν έχουν όφελος απ' αυτό και επιπλέον, καθώς πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, για ρεύμα που προκαλεί σοβαρά προβλήματα συμφόρησης στο δίκτυο τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τροφοδότησης. Επιπλέον, η ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος αναγκάζει ακόμα και την ... Ιταλία να διατηρεί σε λειτουργία ευέλικτες εφεδρικές μονάδες, ανεβάζοντας σημαντικά τα κόστη.

     

    Αυτό το φαινόμενο (loop flows) έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις της Πολωνίας, της Τσεχίας. της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας με τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν και με ειδικές συσκευές το ρεύμα που έρχεται από τον γερμανικό βορρά προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ. Έτσι λοιπόν, ήδη από το 2014 η πολωνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας (URE) είχε ζητήσει από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία των ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (ACER) σχετική γνωμοδότηση. Αυτή η μη δεσμευτική γνωμοδότηση δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ουσιαστικά ο ACER συνέστησε τον διαχωρισμό της ενιαίας αγοράς, τουλάχιστον τις περιόδους εκείνες κατά τις οποίες η μεγάλη προσφορά ενέργειας από τη Γερμανία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμφόρησης στα δίκτυα των γειτονικών χωρών.

     

    Στα ύψη ο λογαριασμός για την εξισορρόπηση

     

    Αυτό το πρόβλημα αναγνωρίσθηκε και από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Δικτύων (Bundesnetzagentur), η οποία σε έκθεση της, πέρυσι, είχε αναφέρει ότι η διαθέσιμη εφεδρική ισχύς (η οποία χρειάζεται κυρίως για την ισορροπία της γερμανοαυστριακής αγοράς) θα υποχωρήσει σε 1,6 GW ως το 2019/2020, από περίπου 7 GW τώρα. Αυτή η πρόβλεψη έγινε με την υπόθεση ότι οι δύο αγορές θα έχουν μέχρι τότε καταστεί δύο ξεχωριστές, ανεξάρτητες αγορές.

     

    Έκτοτε έγιναν πολλά βήματα, καθώς και για τη Γερμανία τα κόστη είναι αρκετά υψηλά. Σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Bundesnetzagentur ανέφερε ότι εφόσον το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών τεθεί υπό έλεγχο ως το 2018, τότε οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς θα χρειάζονται μόνο περί τα 2/3 των 7 GW σε εφεδρικές μονάδες προκειμένου να επιτύχουν την ασφάλεια του δικτύου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το συνολικό κόστος για την ασφάλεια δικτύου ίσως ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

     

    488x-1.png

     

     

    Ο διαχωρισμός της ενιαίας γερμανοαυστριακής αγοράς κρίνεται πλέον αναγκαίος. Η μόνη πλευρά που προβάλει ακόμα έντονες αντιρρήσεις είναι η Αυστρία, καθώς υπολογίζεται ότι το κόστος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί ως 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Έτσι, οι διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών, της Πολωνίας και της Τσεχίας δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία, αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου.

     

    Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=104821





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.