Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι εταιρίες που στρώνουν το δρόμο… για έργα αντλησιοταμίευσης – 1,5 GW ο στόχος του ΥΠΕΝ


    Η ΔΕΗ σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσει το ορυχείο της Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο που θα κατασκευαστεί θα είναι ισχύος 148MW. Όπως φαίνεται όμως δεν θα είναι το μοναδικό έργο.

    Η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 GW έως το 2030 σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι:

    -Η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας ισχύος 680 MW. Το έργο θα λάβει επενδυτική ενίσχυση ύψους 250 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το εγκεκριμένο καθεστώς στήριξης (SA 57473).

    -Η κατασκευή και λειτουργία λοιπών έργων αντλησιοταμίευσης τα οποία βρίσκονται στη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συνολικής ισχύος περίπου 820 MW, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW

    -Επιπλέον υπάρχουν αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα προς εξέταση συνολικής ισχύος μέχρι 2000 MW σε θέσεις που δεν απαιτούν την εκτροπή του Αχελώου, ενδεικτικά σε θέσεις με ονομασίες Βροχόνερα, Τριχωνίδα, Λάδωνας, Παλαιοχώριο και αλλού. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αντλητικών με την προσθήκη ταμιευτήρων ανάντι σε ταμιευτήρες υπαρχόντων υδροηλεκτρικών μονάδων.

    Η ΔΕΗ σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσει το ορυχείο της Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο που θα κατασκευαστεί θα είναι ισχύος 148MW. Όπως φαίνεται όμως δεν θα είναι το μοναδικό έργο.

    Όσον αφορά το έργο της Αμφιλοχίας που θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και730 MW (άντληση) και θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την εταιρία δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου5hm3και 2 hm3αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί τηνυπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.

    Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ «η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας είναι μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού η άντληση δρα συμπληρωματικά προς την αποθήκευση με μπαταρίες, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο. Η ύπαρξη μακρόχρονης εφεδρείας αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ σε διάστημα ημερών, οπότε η επάρκεια παραγωγής θα απαιτούσε μεγάλες και υψηλού κόστους παραδοσιακές εφεδρείες. Όμως την εφεδρεία αυτή μπορούν να παράσχουν σε ένα βαθμό και με κατάλληλες προϋποθέσεις τα αντλητικά υδροηλεκτρικά αλλά μακροχρόνια και οι μονάδες που θα χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια. Η εφεδρεία αυτή, η οποία διασφαλίζεται να είναι κλιματικά ουδέτερη, διατηρείται στο σύστημα και επεκτείνεται σε ισχύ μέχρι και το 2050. Παρέχει, εκτός της μακρόχρονης εφεδρείας, και επικουρικές υπηρεσίες, και πολύωρες, ακόμα και πέραν της μίας μέρας, υπηρεσίες ταχείας ανόδου ή καθόδου φορτίου».


    Πηγή: https://www.ienergeia.gr/ilektrismos/27017/oi-etairies-pou-stronoun-to-dromo-gia-erga-antlisiotamiefsis-1-5-gw-o-stoxos-tou-ypen



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.