Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου


    Επιχειρησιακά σχέδια για τη διεκδίκηση μεριδίου από έναν τζίρο που ξεπερνάει τα 1,3 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μετά το 2020, καταρτίζουν αυτή την περίοδο οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, για τους οποίους ανοίγουν νέα πεδία δράσης οι προβλεπόμενες από το μνημόνιο αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Στόχος σε πρώτη φάση είναι οι βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, που, με βάση το μνημόνιο, θα απεγκλωβιστούν από το μονοπώλιο των ΕΠΑ και θα μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους με την έναρξη του 2016 και παράλληλα το 25% των οικιακών καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος που, με βάση επίσης το μνημόνιο, θα πρέπει να χάσει η ΔΕΗ μέχρι το 2018. Η αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να διευρυνθεί για τους νέους παίκτες στο σύνολό της μέχρι το 2018, καθώς όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 50% μέχρι το 2020.

     

    Με αυτά τα δεδομένα, η Elpedιson (EΛΠΕ-Εdison, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο), Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) και Ηρων Ενεργειακή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) καταστρώνουν ήδη τα επενδυτικά τους πλάνα, ενώ παράλληλα έχουν αρχίζει να «αλιεύουν» πελάτες φυσικού αερίου, αξιοποιώντας το πελατολόγιο που κατέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού. Η βολιδοσκόπηση γίνεται στη βάση της προσφοράς «πακέτων» ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου κατά τα πρότυπα ανοίγματος της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Τα αρμόδια επιτελεία των παραπάνω ομίλων εργάζονται αυτή την περίοδο πυρετωδώς, αναλύοντας την αγορά και τις προοπτικές της και αξιολογώντας τα νέα ρίσκα που καλούνται να αναλάβουν και συνδέονται κυρίως σε αυτήν τη φάση με το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών. Η αξιολόγηση της φερεγγυότητας των πελατών αποτελεί ένα από τα ζητούμενα των επενδυτών και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούν διάφορα εργαλεία.

     

    Σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες σε αυτήν τη φάση λόγω του μικρού μεριδίου της αγοράς (περιορίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις), κίνητρο ωστόσο αποτελούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν τα υφιστάμενα μονοπώλια των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης), τα οποία είναι ρυθμιζόμενα και διαμορφώνονται στο 15%. Αντιθέτως, υψηλές είναι οι προσδοκίες από το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς πρόκειται για ένα τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ περίπου ετησίως.

     

    Για την ολοκλήρωση των επενδυτικών του σχεδίων, οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι αναμένουν να ξεκαθαρίσουν κάποιες ασάφειες του νόμου για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ για την αγορά του ηλεκτρισμού αναμένουν το σχέδιο της ΡΑΕ για τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ). Μέσω αυτών, η ΔΕΗ, με βάση το μνημόνιο, θα πρέπει να διαθέσει άμεσα και μέχρι το 2018 λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ έτσι ώστε το μερίδιό της στη λιανική αγορά να περιορίσει κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

     

    Αν και οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι έχουν το προβάδισμα στον ανταγωνισμό λόγω της τοποθέτησής τους στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και την περιορισμένη μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους στη λιανική αγορά (κατέχουν το 25% της χονδρικής και το 3% περίπου από κοινού στη λιανική) , στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες προσβλέπουν και οι μικρότερου μεγέθους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και εταιρίες από άλλους κλάδους. Στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας συμμετοχή αναμένεται να έχουν και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές που έχουν διασφαλίσει άδεια προμηθευτή, όπως η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Μερίδιο από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να διεκδικήσει και η ΕΛΙΝΟΪΛ (εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών), η οποία έκανε προσφάτως αίτηση για άδεια προμηθευτή στη ΡΑΕ και στοχεύει στο να αξιοποιήσει το πελατολόγιό της, τόσο σε βιομηχανικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές που προμηθεύει ήδη με πετρέλαιο όσο και σε οικιακούς που τροφοδοτεί με πετρέλαιο θέρμανσης. Αίτηση για άδεια προμήθειας αερίου κατέθεσε στη ΡΑΕ και η εταιρεία «ΜΑΚΙΟΣ» του Ομίλου Μάνεση.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/831952/article/oikonomia/epixeirhseis/paketa-reymatos-kai-fysikoy-aerioy





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.