Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Φωτοβολταϊκά: Σχεδιάζεται ο διαγωνισμός για φθηνό ρεύμα από τους δήμους σε 30.000 νοικοκυριά


    Ένα περίπου χρόνο μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για τη χορήγηση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και σε βιομηχανίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει δύο προγράμματα επιδοτήσεων.

    Ευάλωτα νοικοκυριά

    Το πρώτο αφορά στην επιχορήγηση δήμων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προκειμένου να παρέχεται φθηνή ηλεκτρική ενέργειας σε κατοίκους των περιοχών τους με χαμηλά εισοδήματα.

    Πηγές θέλουν το ύψος της επιδότησης των δημοτικών αρχών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών να ανέρχεται στο 100%. 

    Προϋπόθεση, όμως, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα είναι οι δήμοι αυτοί να στήσουν ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα διαχειρίζονται την παραγώμενη ηλεκτρική ενέργεια για τους ευάλωτους καταναλωτές. Οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση ρεύματος. Με αυτήν την τεχνολογία τα νοικοκοκυριά είναι εφικτό να πετύχουν ακόμη και μηδενικές χρεώσεις.

    Το πρόγραμμα αφορά σε 30.000 νοικοκυριά και το ύψος του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

    Οι πληροφορίες θέλουν μόλις ετοιμαστεί από το ΥΠΕΝ ο οδηγός με τους όρους του προγράμματος, στη συνέχεια να ανατεθεί στην ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη του.

    Θα κληθούν οι δήμοι, προφανώς με κριτήρια, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις περιοχές τους. Τα πάνελ θα μπορούν να κατασκευαστούν σε δημοτικούς χώρους.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει άμεσα, πιθανότατα και στις αρχές του Φθινοπώρου.

    Οι βιομηχανίες

    Στα σκαριά βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το δεύτερο πρόγραμμα που είχε προβλεφθεί και πάλι από νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι για την επιδότηση βιομηχανιών προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για την κάλυψη μέρους του ενεργειακού τους κόστους με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

    Το σχετικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ και θα αφορά όλες τις κατηγορίες των βιομηχανιών (μικρές, μεσαίες και μεγάλες).

    Με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων οι επιχειρήσεις θα συνδέονται απευθείας με αυτά και θα καταναλώνουν αμέσως το ρεύμα που παράγεται ή αποθηκεύεται (αυτοπαραγωγή).

    Με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα καταφέρουν να περιορίσουν δραστικά το ενεργειακό κόστος.


    Πηγή: https://www.ot.gr/2023/08/01/energeia/ilektrismos/fotovoltaika-sta-skaria-o-diagonismos-gia-fthino-reyma-apo-tous-dimous-se-30-000-noikokyria/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.