Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Από Οκτώβριο ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτων

  Ηλεκτρονικά θα γίνεται η μεταβίβαση ακινήτων στη χώρα μας σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» που κατατέθηκε στη Βουλή.

  Συγκεκριμένα δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης της διενέργειας εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.), με σκοπό την απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών που απαιτούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο.

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημόσιου τομέα κατά την έννοια της παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020, και ιδίως με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του ν.π.δ.δ. «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) και του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τα οποία αντλεί πληροφορίες και έγγραφα. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet). Ο συμβολαιογράφος αυθεντικοποιείται, σε δεύτερο επίπεδο, με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων.

  Κατά την έκταση που αυτό προβλέπεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να εξουσιοδοτούν τον συμβολαιογράφο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.
   
  Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, δύναται:

  α) να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από τους φορείς της παρ. 2,
  β) να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και γ) να αναρτά ψηφιοποιημένα έντυπα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν
  ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

  Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς της παρ. 2 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.
  Η ηλεκτρονική μεταβίβαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε ένα δίμηνο χρόνος που θα απαιτηθεί να προετοιμαστεί τεχνικά το σύστημα.

  Αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος είπε συγκεκριμένα ότι «πλέον η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι, και τεχνικά, και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα». Επίσης διαβεβαίωσε ότι «η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί» σημειώνοντας ότι «σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο. Με το νομοσχέδιο αυτό, το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις».  


  Πηγή: http://ered.gr/el/content/Apo_Oktobrio_ilektronika_i_metabibasi_akiniton/
  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments

  1 ώρα πριν, Engineer said:

  χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι, και τεχνικά, και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα

  το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε κ. υπουργέ; Μήπως είστε και έτοιμοι να μας παρέχετε τα σχέδια για την ΗΤΚ; Εκτός αν η ΗΤΚ δεν θεωρείται δικαιολογητικό απαραίτητο για τη μεταβίβαση.

  Link to comment
  Share on other sites

  Φάτε δούλεμα ιθαγενεις......

  "πλέον η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι, και τεχνικά, και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα. Επίσης διαβεβαίωσε ότι «η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί"

  Κάνε λίγο κράτει  υπουργέ μου, καλα που δεν μας διαβεβαίωσε ότι θα βρέξει λεφτά

  Ρητορικο ερώτημα: Οσοι συνάδελφοι ψηφισατε αυτη την κυβέρνηση ενοχλειστε απο τον εμπαιγμό ή όχι ???

   

  Edited by cvlengnr
  Link to comment
  Share on other sites

  Ενα κλικ είναι μηχανικέ. Γιατί μου ζητάς τόσα πολλά λεφτά.. 20 Ε είπαν η ταυτότητα στον Αυτια..

  Link to comment
  Share on other sites

  Κάποτε το γραφείο Ισόγειο τωρα Όροφο κ με ραντεβού .

  Κάποτε έτρεχα για ότι αηδία ζήταγαν οι συμβολαιογράφοι ή οι Υπηρεσίεεεεε ... τώρα στέλνω τους ίδιους

  Έχετε καταλάβει ότι σιγα σιγα μένουμε λίγοι κ θα μείνετε ακόμα λιγότεροι ... γιατι για να ανταπεξελθεις στις απαιτήσεις που εχει το βιγλαέτι πρέπει να είσαι ή άσχετος ή απατεωνίσκος ? 

  Ηδη αρκετοί συμφοιτητες απόφοιτοι προηγούμενης δεκαετίας ... εάν δεν δουλευουν μισθωτοι ή δεν εχουν μεταναστευσει ... έχουν αλλάξει επαγγελμα

  Κάτι ξέραν τα στρουμφακια που χωθήκαν στα Κτηματολογικά γραφεία ... ερχεται 3χρονη κ' μετα μονιμοποίηση ... 

  Η πλάκα είναι ότι μεγάλες εταιρίες που θα θέλαν οι Κυβερνώντες να υπάρχουν δεν υπάρχουν ... ειναι αντιοικονομική η Γραφειοκρατεία μας ακόμα κ ηλεκτρονική :)))))

  Καιρός λοιπόν να ακολουθούμε κ μεις σιγα σιγα τη μοιρα των μαστόρων που την εχουν κάνει ή έχουν πάρει σύνταξη κ' για να βρείς μαστορα ανάβεις κεράκι στον Άγιο . 

  Καλές Δουλείες

  Edited by efiga
  Link to comment
  Share on other sites

  Ή συνάδελφε καιρός να κοστολογούμε τις υπηρεσίες μας όπως τις αρμόζει και οχι να κάνουμε τα κοροιδα και τους γαλαντόμους!

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.