Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα το 2012


    Η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρωζώνη ήταν η Ελλάδα το 2012, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 75% του κοινοτικού μέσου όρου από 80% το 2011 και 88% το 2010.

     

    Πρόκειται για πρωτοφανή καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς ανάλογη περίπτωση οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Ετσι, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, πάντοτε εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ήταν υψηλότερο, το 2010, από κρατών όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, από τις χώρες της Ευρωζώνης πέρυσι μόνο η Εσθονία είχε μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα (71% του κοινοτικού μέσου όρου). Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο (263%), ενώ ακολουθούν η Αυστρία (130%), η Ιρλανδία (129%), η Ολλανδία (128%), η Γερμανία (123%) και το Βέλγιο (120%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Εσθονίας αυξάνεται κάθε χρόνο με ικανοποιητικούς ρυθμούς, την ώρα που το ελληνικό συνεχίζει και φέτος να συρρικνώνεται, όπερ σημαίνει ότι στα στοιχεία για το 2013 που θα δημοσιεύσει του χρόνου η Eurostat, η χώρα μας θα υπολείπεται και του βαλτικού εταίρου της.

     

    Λίγο πιο ικανοποιητική είναι η εικόνα στην καταμέτρηση της Πραγματικής Κατά Κεφαλήν Ατομικής Κατανάλωσης (ΠΑΚ), δείκτης ο οποίος, σύμφωνα με τη Eurostat, απεικονίζει καλύτερη την ευημερία των νοικοκυριών, αφού καταγράφει την κατανάλωση κάθε μορφής αγαθού και υπηρεσίας από τα νοικοκυριά, αλλά και τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και από το κράτος. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη λοιπόν, η ΠΑΚ της Ελλάδας βρίσκεται στο 85% του κοινοτικού μέσου όρου, πολύ υψηλότερα δηλαδή από την Εσθονία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Παρ’ όλα αυτά, και η ΠΑΚ της χώρας μας μειώθηκε δραματικά από το 98% του μ.ο της Ε.Ε. που ήταν το 2010, και 92% το 2011.

     

    Σημειώνεται, τέλος, ότι οι φτωχότερες χώρες της Ε.Ε. τόσο σε ΠΑΚ όσο και σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και η ΠΑΚ δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών δεν είναι τόσο ευρύ όσο φαίνεται από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

     

    Πηγή: http://iekemtee.gr/el/%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82/7891-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%86%CF%84%CF%89%CF%87%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2012





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    δηλαδή οι Ιρλανδοί είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς;;;;

    μας δουλεύουνε μου φαίνεται

    άλλο ένα ενδιαφέρον μπαλαμούτιασμα των αριθμών είναι η συν-άθροιση της κατανάλωσης με τις παρεχόμενες υπηρεσίες

    δηλ. όταν εσύ πληρώνεις με αίμα για υγεία κλπ. και του γερμανού του την παρέχουν κοινωφελείς οργανισμοί είσαι ίσα στην κατανάλωση (ΠΑΚ) έλεος! 

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις τον πλούτο μεταξύ πολιτών διαφορετικών κρατών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.

    Π.χ. σε κάποια υπανάπτυκτα κράτη πρέπει να πληρώσεις για να έχεις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας κτλ. που σε άλλα κράτη παρέχονται από το κράτος στην ίδια ποιότητα.

    Άρα κάποιος με αποφορολογημένο εισόδημα 1000 € στη Γερμανία είναι πλουσιότερος από το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα.

    Link to comment
    Share on other sites

    http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/governance/government-at-a-glance-2013/trust-in-government_gov_glance-2013-7-en#page3

     

    εγω πηγα κατευθειαν στην εμπιστοσυνη στην κυβερνηση ..................

    Υποθέτω πως το 65% των Κινέζων και των Ινδονησίων απάντησαν εντελώς αυθόρμητα "ναι" στην ερώτηση για το αν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους.

    Κι εξίσου ολόψυχα απάντησαν πως ιδιαίτερα, εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις τον πλούτο μεταξύ πολιτών διαφορετικών κρατών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.

    Π.χ. σε κάποια υπανάπτυκτα κράτη πρέπει να πληρώσεις για να έχεις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας κτλ. που σε άλλα κράτη παρέχονται από το κράτος στην ίδια ποιότητα.

    Άρα κάποιος με αποφορολογημένο εισόδημα 1000 € στη Γερμανία είναι πλουσιότερος από το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα.

    σαφώς Julius

    όμως αυτό το εφεύρημα του ΠΑΚ θεωρεί εξ ίσου πλούσιους (ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα) ανθρώπους που βγάζουν π.χ. 5000 το μήνα και καταναλώνουν 2000 και ανθρώπους που βγάζουν 800 ευρώ και καταναλώνουν μέσω πιστωτικής κάρτας 2000 (ή για να μην το τραβάω αυτούς που βγάζουν 2000 και καταναλώνουν 2000)

    eurostat δημιουργική λογιστική

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.