Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δικαιώνονται οι κάτοικοι στη Σιθωνία για το «Βαρδινοπέδι»


    Ιστορική απόφαση, έπειτα από 43 χρόνια αγώνων για το «Βαρδινοπέδι». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής δικαιώνει κατοίκους και δήμο για τα 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία που διεκδικούσαν μοναστήρια και εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη εξαιτίας μιας σκανδαλώδους παραχώρησης από τη χούντα!

     

    Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό του Δήμου Σιθωνίας και του ελληνικού Δημοσίου, ότι οι Μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας καθώς και η εταιρεία ΣΕΚΑ Α.Ε. δεν απέκτησαν ούτε δικαίωμα ιδιοκτησίας ούτε δικαίωμα κυριότητας επί της επίδικης έκτασης 53.800 στρεμμάτων μέσα στην οποία βρίσκονται 7 χιλιάδες μικροϊδιοκτησίες, κυρίως κατοίκων της περιοχής.

     

    «Είναι μια ιστορική απόφαση που δικαιώνει τους αγώνες μας. Ευχαριστώ τους νομικούς του Δημοσίου και τους νομικούς του δήμου μας που βοήθησαν σε αυτή την απόφαση δικαίωσής μας», δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος.

     

    Πράγματι, επρόκειτο για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που ταλάνιζε τους κατοίκους για περισσότερα από 40 χρόνια.

     

    Στη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής είχαν παρευρεθεί δεκάδες κάτοικοι από τις περιοχές Αγίου Νικολάου και Νικήτης.

     

    Αξιοσημείωτο, ότι η υπόθεση εκδικάστηκε μετά δύο αναβολές.

     

    Οι κάτοικοι επί δεκαετίες έκαναν λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο», που στα καφενεία το αποκαλούσαν «Βαρδινοπέδι». Μιλούσαν για «ιερές μπίζνες» της εταιρείας ΣΕΚΑ Α.Ε. με τα δύο μοναστήρια του Αγίου Ορους και κατάγγελλαν τις «ορέξεις αδηφάγων επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών».

     

    Η πραγματογνωμοσύνη

     

    Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν την υπόθεση εκτιμούν ότι ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπ’ αριθμόν 52/2015 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής έπαιξε η πραγματογνωμοσύνη επιτροπής που διόρισε το δικαστήριο και η οποία αποδόμησε τα ερείσματα των Μονών, ότι έχουν δικαιώματα στην επίμαχη έκταση.

     

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Γιώργο Παρδάλη, πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση.

     

    Η εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και τα δύο συγκεκριμένα μοναστήρια του Αγίου Ορους διεκδικούσαν επί 43 χρόνια ουσιαστικά το 1/3 του ποδιού της Σιθωνίας Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και εννέα νησιά!

     

    «Από τα 54 χιλιάδες στρέμματα, τα 12 χιλιάδες είναι ιδιοκτησίες που ανήκουν κυρίως σε κατοίκους της Χαλκιδικής, με συμβόλαια, είτε από αγορές είτε από κληρονομιές.

     

    Ερχονται, λοιπόν, τα μοναστήρια και η εταιρεία του Βαρδινογιάννη και τα διεκδικούν στηριζόμενοι σε οθωμανικά χρυσόβουλα και σε μια σκανδαλώδη παραχώρηση με απόφαση της χούντας, το 1973», αναφέρει στην «Εφ.Συν.».

     

    Σύμφωνα με τους κατοίκους, η περιοχή δόθηκε επί χούντας στον Βαρδινογιάννη για 2,7 ευρώ το στρέμμα (!), όταν κάθε στρέμμα εκεί αξίζει σήμερα τουλάχιστον 200-300 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία.

     

    «Παρότι η σκανδαλώδης αυτή παραχώρηση ανακλήθηκε από το Δημόσιο μετά την πτώση της δικτατορίας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί με αποτέλεσμα συνεχώς να εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες, οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης», υποστηρίζουν.

     

    Βέβαια, η εταιρεία και τα μοναστήρια έχουν δικαίωμα να ασκήσουν ένδικα μέσα προσφεύγοντας κατά της απόφασης αυτής στο Εφετείο και αν χρειαστεί ακόμη και στον Αρειο Πάγο.

     

    Γεγονός είναι πάντως ότι οι κάτοικοι πιστεύουν πλέον πως υπάρχει ελπίδα.

     

    Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/dikaionontai-oi-katoikoi-gia-vardinopedi





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.