Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σενάρια για αναδρομική πληρωμή δημοτικών τελών από ρυθμισμένα ακίνητα


    Ο φόβος της «καμπάνας» των αναδρομικών δημοτικών τελών εξαναγκάζει το τελευταίο διάστημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να τρέχουν στους δήμους για να αποκαλύψουν μόνοι τους τα κρυμμένα τετραγωνικά και να «διαπραγματευτούν» με τις αρμόδιες υπηρεσίες το κόστος αυτής της οικειοθελούς δήλωσης.

     

     

    Οι δήμοι ανασύρουν από τα συρτάρια των Πολεοδομιών τους όλους τους φακέλους «τακτοποίησης» παράνομων προσθηκών και προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστώσουν αν τα επιπλέον τετραγωνικά που, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονταν για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών δηλώθηκαν εκ των υστέρων και που παρέμειναν «αθέατα» από τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων.

     

    700.000 τακτοποιήσεις ανασύρονται από τα συρτάρια των πολεοδομιών

     

    Στις Πολεοδομίες των δήμων υπάρχουν 700.000 φάκελοι «τακτοποιήσεων» οι οποίες έγιναν στο διάστημα από το 2009 έως και το 2013, περίοδος κατά την οποία εφαρμόστηκαν οι δύο πρώτο νόμοι νομιμοποίησης ημιυπαίθριων, εξωστών, δωμάτων και υπογείων και οι δηλώσεις δεν γίνονταν μέσω του συστήματος του ΤΕΕ, όπως συνέβη με τα αυθαίρετα, αλλά μέσω των δήμων.

     

    Βεβαίως οι δήμοι, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπαν και οι επόμενοι νόμοι ενημερώνονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο και για τις νεώτερες νομιμοποιήσεις, μάλιστα ο νόμος που τώρα ισχύει επιβάλει αυτήν την ενημέρωση κάθε εξάμηνο.

     

    Οι δήμοι μπορούν να απαιτήσουν την αναδρομική πληρωμή των δημοτικών τελών για τα επιπλέον τετραγωνικά τουλάχιστον για μια 5ετία, δηλαδή από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένος», φτάνει δηλαδή σε ύψος 1.000 και 1.500 ευρώ, αν πρόκειται για μεγάλους ημιυπαίθριους ή μεγάλα δώματα.

     

    Φυσικά αναζητούνται και οι διαφορές του ΕΝΦΙΑ, αλλά στην περίπτωση της Εφορίας τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού αν δεν εμφανίζεται στο Ε9 η πραγματική κατάσταση του ακινήτου δεν μπορεί να προχωρήσει η τακτοποίηση.

     

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών σε πρόσφατη παρέμβασή της για το θέμα είχε επισημάνει την επιβάρυνση που έρχεται αναδρομικά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και είχε προτείνει «οι ΟΤΑ να ενημερώσουν οίκοθεν τη ΔΕΗ για τα πρόσθετα εμβαδά των χώρων αυτών ώστε να καταβάλλονται στο εξής δημοτικά τέλη και ΤΑΠ και για τους χώρους αυτούς, χωρίς άλλες συνέπειες, γεγονός που θα επέφερε σημαντική προσαύξηση στα έσοδα των ΟΤΑ χωρίς να «ματώσουν» οι πολίτες, έτσι ώστε όχι μόνον δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών για το επόμενο έτος, αλλά θα καταστούν δυνατές σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλομένων τελών και ιδιαίτερα στην πολλαπλά επιβαρυμένη επαγγελματική χρήση!'

     

    Οι αναδρομικές αυτές απαιτήσεις των δήμων φέρνουν στην επιφάνεια και ένα άλλο θέμα για το οποίο έχουν κινητοποιηθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό έχει να κάνει με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου. Στα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα δεν υπάρχουν δημοτικά τέλη, αφού είναι κενά, δεν χρησιμοποιούνται. Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη έρχεται μετά την υποβολή στο δήμο της βεβαίωσης της ΔΕΗ, ή άλλου παρόχου (τα δημοτικά τέλη υπάρχουν σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα από τον πάροχο) και με μια υπεύθυνη δήλωση προς τον δήμο η οποία αναφέρει ότι «το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο»

     

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ, προκύπτουν προβλήματα και στην περίπτωση αυτή.

     

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Στράτο Παραδιά: «Η ρύθμιση αυτή στην ουσία δεν καθορίζει πότε πρέπει να υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, κατά τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης ή και μεταγενέστερα, όπως συμβαίνει στην πράξη μετά από τόσα χρόνια ισχύος της σχετικής διάταξης. Γι’ αυτό και κάθε ιδιοκτήτης του οποίου αποχωρεί κάποιος μισθωτής από ακίνητό του και πιθανολογεί ότι αυτό θα μείνει ξενοίκιαστο για σημαντικό διάστημα, οφείλει να κάνει αμέσως την παραπάνω διαδικασία. Σε περίπτωση που ύστερα από έλεγχο αποδειχθεί ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται, έστω και μερικά, επιβάλλεται σε βάρος των υποχρέων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής του».

     

    Και όπως προσθέτει ο κ. Παραδιάς «το πρόβλημα που προκύπτει στην πράξη είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κενών κτισμάτων αγνοούν τη διάταξη αυτή, η δε ΔΕΗ ειδοποιεί τον οικείο Δήμο με πολυετή καθυστέρηση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ή δεν ειδοποιεί καθόλου, παρότι έχει ρητή νομοθετική υποχρέωση γι’ αυτό, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να δημιουργούνται τεράστιες πλασματικές «οφειλές» προς τους Δήμους που οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν. Το διαπιστώνουν όταν μετά από χρόνια βρουν νέο ενοικιαστή για το ακίνητό τους, ή ζητήσουν βεβαίωση για κάποια δικαιοπραξία, όπως ορίζει ο νέος νόμος... »

     

    Πάντως υπάρχουν και κάποιοι δήμοι που κατανοούν το πρόβλημα και τις γραφειοκρατικές εμπλοκές. Έχουν υιοθετήσει την εξής διαδικασία εφαρμογής της: Για να τους απαλλάξουν από την πληρωμή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά το διάστημα κατά το οποίο το ακίνητό τους ήταν πράγματι κενό, ζητούν από τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων να τους προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία διασφαλίζεται πλήρως η αλήθεια της έστω και καθυστερημένης δήλωσής τους.

     

    Πηγή: http://bigbusiness.gr/index.php/oikonomia/7155-fovos-gia-anadromika-dimotika-teli-gia-xiliades-idioktites-akiniton





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Παραπληροφόρηση... Οσοι χώροι τακτοποιήθηκαν με τον Ν.3843 δεν οφείλουν ούτε αναδρομικά, ούτε μελλοντικά στους δήμους. Οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ούτε ένα ευρώ από τους ιδιοκτήτες για τους χώρους αυτούς. Μόνο εθελοντικά οι ιδιοκτήτες δηλώνουν τα επιπλέον τετραγωνικά. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ.: 21868/27.5.2014 «Επιβολή δημοτικών τελών και φόρων σε χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων των ν.3775/09, ν.3843/10, Ν.4014/11 και ν.4178/13» του ΥΠΕΚΑ:

    «Με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών και πολιτών σχετικά με την επιβολή δημοτικών τελών και φόρων σε χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων των ν.3775/2009, ν.3843/2010, ν.4014/2011 και ν.4178/2013, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: A) Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 24 του ν.4178/2013 και στο εδάφιο 51 της Εγκ. 4/2013 (αρ. πρωτ. 66931/3.12.2013), οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ της 28.07.2011 που έχουν υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων των ν. 4014/2011 και 4178/2013, δεν οφείλουν αναδρομικά φόρους και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη (όπως ύδρευσης, καθαριότητας, αποχετευτικά τέλη, κ.λ.π.). Ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης του ν. 4178/2013, είναι η ημερομηνία ισχύος του, δηλ. η 8.8.2013, ενώ για τις ολοκληρωμένες υπαγωγές αυθαιρέτων στο ν. 4014/2011, δηλαδή που έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου, των σχεδίων και των δικαιολογητικών, ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής είναι η ισχύς του ν. 4014/2011, δηλ. η 21.9.2011.

    Οι ως άνω αναφερόμενες καταληκτικές ημερομηνίες ισχύουν και για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών για τις οποίες εκδίδεται οικοδομική άδεια νομιμοποίησης, σύμφωνα με τα άρθρα 26 και 23 των ν.4014/2011 και ν.4178/2013 αντίστοιχα.

    Μετά τις προαναφερόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, τα δηλωμένα αυθαίρετα συνυπολογίζονται στην επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων.

    B) Κατ' εξαίρεση, δεν επιβάλλονται για το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται η διατήρησή τους, τα τέλη του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, του ν. 25/1975 και του άρθρου 25 του ν. 1828/1989, όπως εκάστοτε ισχύουν, που αναλογούν

    σε αυθαίρετες αλλαγές χρήσης και μόνον,

    καθώς και τυχόν διαφορές που προκύπτουν στο ύψος των τελών αυτών από την αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.5 του άρθρου 22 του ν. 3897/2010 (ΦΕΚ 208/Α/10-12-2010) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 33 παρ. 2 του ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/31-3-2011), στην παρ.22 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 και στην παρ. 8 του άρθρου 24 του ν. 4178/2013.» (Πηγή: www.taxheaven.gr)

    Διαβάστε περισσότερα: https://www.michanikos.eu/news/anadromika-ravasakia-apo-toys-dimoys/ 

     

    για το αλλο  θεμα  των ΔΤ και του ΤΑΠ σε κενα και μη ηλεκτροδοτουμενα  που δεν ειχαν δηλωθει  στους Δημους μετα την διακοπη της ηλεκτροδότησης τους

     

    εχουμε ηδη την παρεμβαση του συνηγορου του πολιτη

    εδω

     

    http://www.michanikos.gr/topic/51797-συνήγορος-του-πολίτη-αναδρομική-η-απαλλαγή-από/?p=950619

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    Στην περιοχή μου ο δήμος έχει ήδη ζητήσει αναδρομικά τέλη για τα ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ! Δεν είναι παράλογο να ζητήσει και για τους τακτοποιημένους χώρους.

     

    Ο συνήγορος του πολίτη έχει νομολογία που εξηγεί ότι απαλάσσονται τα μη ηλεκτροδοτούμενα ( https://www.synigoros.gr/?i=state-citizen-relations.el.telos_ka8ariotitas.474864 ) αλλά ο δήμος έχει διαφορετική άποψη.

     

    Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση έπεσε στην αντίληψή μου πρόσφατα.

     

    Ιδιοκτήτης ήθελε για επανασύνδεση στην ΔΕΗ την βεβαίωση από τον δήμο ο οποίος δεν του την δίνει γιατί λέει χρωστάει δημοτικά τέλη για το διάστημα της διακοπής (μιλάμε για ποσό άνω των 1000€).

     

    Ταυτόχρονα όμως ο ιδιοκτήτης ανακάλυψε ότι άλλο ακίνητό του ήταν δηλωμένο για περισσότερα τετραγωνικά στην ΔΕΗ οπότε, με αφορμή την αναδρομική απαίτηση από τον δήμο, ζήτησε αναδρομική επιστροφή των παραπάνω δημοτικών τελών για τα επιπλέον τετραγωνικά που έχει πληρώσει τα τελευταία σαράντα χρόνια.

     

    Έπρεπε να είμαι μπροστά να δω το ύφος του υπαλλήλου.

    Link to comment
    Share on other sites

    σωστα

    αλλα θα του επιστρεψουν -συμψηφισουν" μονον τα 5 τελευταια ετη

    Για αυτα που "χρωσταει" θα παρει την αποφαση του συνηγορου και θα τους την επισυναψει στην ενσταση-  αιτηση

    που θα καταθεσει περι μη υποχρεωσης αναδρομικης καταβολης ΔΤ για οσα χρονια δεν ειχε ρευμα

    αλλά,

    "αποδεδειγμενα"   με βαση το Ε9 και το Ε2...που θα επισυναψει

    υγ1

    ειναι γεγονος οτι μερικοι Δημοι το παιζουν "καουμποηδες..."

    υγ

    οσο για  την απαγορευση  καταβολης " αναδρομικα" , την οποια   ρητα  οριζει ο νομος,

    το υπουργειο,   με την παραπανω εγκυκλιό του,

    αυθαιρετα ερμηνευσε τις σχετικες διαταξεις,...

    και υπερεβαλλε στη σωστη ερμηνεια του νομου

     

     ερμηνευοντας τη  λεξη αναδρομικα απο την εναρξη ισχυος των νομων 4014 και  4178

     

    και οχι "απο τη  υποβολη δηλωσης τακτοποιησης"

    χωρις να  εχει τετοιο δικαιωμα ή αρμοδιοτητα

     

    [χατηρια  στους Δημαρχους...]

     

     
     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    Και που είσαι ακόμη όταν, όλα αυτά θα πρέπει να καταβληθούν/καταβάλλονται για :

    τα "σωστά" προ '55, του ν.720/77, του ν.1337/83,  του ν.3843, ....

    και όταν θα μπουν στον κουβά και όλα αυτά που δεν υπάρχουν σε κανένα Ε9 !

     

    Οι δήμαρχοι πλέον θα αγαπήσουν τον Τσακαλώτο ...

     

    Καλημέρα Δημήτρη.

    Link to comment
    Share on other sites

    Παραπληροφόρηση... Οσοι χώροι τακτοποιήθηκαν με τον Ν.3843 δεν οφείλουν ούτε αναδρομικά, ούτε μελλοντικά στους δήμους. Οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ούτε ένα ευρώ από τους ιδιοκτήτες για τους χώρους αυτούς. Μόνο εθελοντικά οι ιδιοκτήτες δηλώνουν τα επιπλέον τετραγωνικά. 

     

    melissa έτσι έλεγε ο 3843/10, αλλά στην πορεία το άλλαξαν, αν το ψάξεις λίγο θα δεις ότι έτσι είναι. Θυμάμαι ότι το 2010 χαρούμενος έλεγα στους πελάτες να πάνε στο Δήμο και να σβήσουν (σε όσους τα είχαν συνυπολογίσει κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση) τα extra τετραγωνικά. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Ισχύει το αντίθετο

    Link to comment
    Share on other sites

    παιδια δεν μπορείς να ζητήσεις για 3843/2010/.

    1ον μπορούν μέχρι 5ετια. Αρα ο 3843 ετσι κι αλλίως δεν ήταν σε ισχύ. Τώρα έτσι κι αλλιώς από το 2014 υποχρεώσουν στα Ε9 να περιλάβεις τα τ.μ μαζι με τίς τακτοποιήσεις. Αν δεν το έχεις αλλάξει και στην Δεη (από το 2013-2014)  , θα σου τα ζητήσουν ετσι κι αλλίως.

    Link to comment
    Share on other sites

    melissa έτσι έλεγε ο 3843/10, αλλά στην πορεία το άλλαξαν, αν το ψάξεις λίγο θα δεις ότι έτσι είναι. Θυμάμαι ότι το 2010 χαρούμενος έλεγα στους πελάτες να πάνε στο Δήμο και να σβήσουν (σε όσους τα είχαν συνυπολογίσει κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση) τα extra τετραγωνικά. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Ισχύει το αντίθετο

    Δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. Όσοι χώροι τακτοποιήθηκαν με τον 3843/10 δεν οφείλουν τίποτα ούτε στο παρόν, ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον. 

     

    Ν. 3897/10 αρθρο 22§5α, 5β και 5γ

     

    "α. Για τους χώρους που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-5 του Ν-3843/10 δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οιασδήποτε μορφής τέλη και πρόστιμα. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και σχετικά πρόστιμα δεν αναζητούνται".

     

    β. Οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-5 του Ν-3843/10 δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησής τους.

     

    γ. Η αλλαγή της χρήσης του ακινήτου που επέρχεται με την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν-3843/10 δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους του Αρθ-24 του Ν-2130/93, καθώς και των τελών του Ν-25/75 και του Αρθ-25 του Ν. 1828/89 , όπως ισχύουν".

     

    Αποφάσεις δημάρχων, ερμηνευτικές εγκύκλιοι πυροτεχνήματα των υπουργείων δεν έχουν καμία ισχύ. Καταθέτεις ερώτημα στον δήμο με συνημμένο τον νόμο, και ζητάς να σου πουν με ποιον νόμο καταργήθηκε το αρθρο 22§5γ του Ν3897/10.

     

    Αν πάρεις απάντηση, γράψε μου ;)

     

    Όσοι τακτοποιήθηκαν με τους επόμενους νόμους, ναι, οφείλουν να ενημερώσουν τους δήμους για τα επιπλέον τετραγωνικά, όπως το ορίζει ο αντίστοιχος νόμος. 

    Edited by melissa
    Link to comment
    Share on other sites

    Ίσως εγώ να μην έχω καταλάβει καλά, άρα με τον 3843/10 δεν ζητάνε τίποτε αναδρομικά, αλλά πρέπει στο Δήμο και στη ΔΕΗ από εδώ και πέρα να είναι τα συνολικά τετραγωνικά δηλωμένα. Αυτό μάλλον είναι που έχει αλλάξει: π.χ. αν είχες ένα διαμέρισμα 50 μ2 και είχες κάνει ρύθμιση με τον 3843/10 για 10 μ2 ημιυπαίθριο, ενώ το 2010 συνέχιζες και δήλωνες 50 μ2 σε Δήμο, ΔΕΗ χωρίς προβλημα, πλέον (χωρίς αναζήτηση αναδρομικών? ) πρέπει να δηλώνεις 60 μ2;

     

    Εγώ είχα στείλει πελάτες μου το 2010 να κάνουν (και το έκαναν) το αντίθετο). Δηλ. ενώ τους χρέωναν 60 μ2 (βάσει συμβολαίου στην πρώτη ηλεκτροδότηση - γιατί εκεί τα άθροιζαν όλα - ), τους είπα πηγαίνετε με τη ρύθμιση του 3843 και σβήστε τα 10 μ2. Και το 2010 έγινε διόρθωση στο Δήμο και στη ΔΕΗ το 60 μ2 σε 50 μ2.

    Edited by yo4
    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν είσαι υποχρεωμένος να αλλάξεις την αρχική δήλωση τετραγωνικών στον δήμο για τα ρυθμισμένα μέτρα του 3843, και κανένας δεν μπορεί να σε υποχρεώσει όσο ισχύει ο νόμος. 

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.