Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αλλάζουν όλα στο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ μέχρι το τέλος του χρόνου – Νέες κατευθύνσεις για φωτοβολταϊκά και αιολικά


    Να οριστούν ταρίφες για νέα μικρά φωτοβολταϊκά (μέχρι 500 KW) που να δίνουν μια λογική απόδοση, ικανή να ξαναθέσει σε κίνηση την αγορά, χωρίς όμως να δημιουργεί τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης». Να επιλεγεί ένα σύστημα feed-in-premium για τα αιολικά και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, που να ταιριάζει στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και να οδηγεί σε ένα εύλογο ρίσκο για τους επενδυτές. Να δημιουργηθεί ένα σύστημα στήριξης που να είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., αλλά να μην αλλάζει ριζικά τα επενδυτικά δεδομένα για τα θεωρούμενα ως έργα ώριμα προς κατασκευή.

     

    Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες έχουν επεξεργαστεί σενάρια τα στελέχη που δουλεύουν για τη δημιουργία του νέου συστήματος στήριξης των ΑΠΕ. Η Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε επίσημα χθες από το ΥΠΕΝ (Διαβάστε εδώ περισσότερα), στην πραγματικότητα λειτουργεί συνεχώς τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τώρα θα πρέπει να λειτουργήσει με φρενήρεις ρυθμούς, καθώς έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.

     

    Με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου (και να εφαρμοστεί από το 2016), ένα καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ που να είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία αυτή μάλιστα προέκυψε μετά από ολιγόμηνη παράταση, αφού με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουμε έτοιμο το νέο σχέδιο από τον Ιούλιο του 2015.

     

    Μιλάμε στην πραγματικότητα για τον τρόπο και το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί «πράσινου» ρεύματος από αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κ.λπ. για το ρεύμα που θα διοχετεύουν στο σύστημα.

     

    Ωστόσο, η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά και είναι φυσικά αδύνατον να έχει ψηφιστεί νέο σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου. «Το ζητούμενο πλέον είναι να έχουμε, εντός των προθεσμιών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ακόμα και αν δεν έχουμε προλάβει να το νομοθετήσουμε. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να πάρουμε μια μικρή παράταση και να σωθεί το σύστημα» δηλώνει παράγοντας που έχει γνώση των διαδικασιών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στο επόμενο 10ήμερο να υπάρχει ένα «παρουσιάσιμο» σχέδιο, το οποίο να τεθεί με επίσημο τρόπο σε διαβούλευση και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί, πριν από το τέλος του χρόνου, στις κοινοτικές αρχές.

     

    Βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το νέο σχέδιο, πέραν του να καθορίζει νέα feed-in-tariffs για τα καινούργια «μικρά» φωτοβολταϊκά, κατατείνει σε ένα συνδυασμό του συστήματος feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και των διαγωνισμών για την προμήθεια πράσινου ρεύματος.

     

    Ο σχεδιασμός των τεχνοκρατών που έχουν δουλέψει το σύστημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, πάντως, εάν δεν υπάρξουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάποιες βασικές κατευθύνσεις σχετικά με τις παραδοχές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σχετικά με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ. Θα παραμείνει ο στόχος του 40% για τις ΑΠΕ το 2020; Θα αλλάξει η εσωτερική κατανομή του στόχου για τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά κ.λπ.;

     

    Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν ώστε να υπάρξουν τα αντίστοιχα σενάρια και να προκύψουν οι κατάλληλες αποφάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση την προεργασία που έχει υπάρξει, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση του feed-in-premium για φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW και αιολικά πάνω από 3 MW. Στην Ευρώπη συναντώνται διάφορες μορφές premium (σταθερό, κυμαινόμενο, συνδυαζόμενο με τη χονδρική αγορά κ.λπ.).

     

    Διάφορες και διαφορετικές είναι επίσης οι μορφές που παίρνουν στην Ευρώπη οι διαγωνισμοί, ακόμα και σε πειραματικό στάδιο, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο μελέτης και εδώ, αφού όπως προαναφέρθηκε, από 1-1-2017 για έργα ισχύος άνω του 1 MW (για αιολικά το όριο είναι πάνω από 6 MW) oι ενισχύσεις θα χορηγούνται μέσω διαγωνισμών.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/allazoyn-ola-sto-montelo-stirixis-ton-ape-mehri-telos-toy-hronoy-nees-kateythynseis-gia





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.