Jump to content
 • Novatron
 • georgegaleos
  georgegaleos

  Εφάπαξ επίδομα έως 400 ευρώ για τους δικηγόρους ως συνέχεια της στήριξης που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες.

  Η είδηση ... βέβαια ... δεν αφορά εμάς τους μηχανικούς ... αλλά ... 

  Εφάπαξ επίδομα που μπορεί να φτάνει ως τα 300 με 400 ευρώ σκοπεύει να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας στους δικηγόρους όλης της χώρας με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές τους για τον κλάδο ανεργίας.

  Η σχετική διάταξη, την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο. Το επίδομα θα το λάβουν πριν από το τέλος του 2020 οι δικηγόροι-μέλη των ομώνυμων συλλόγων τους και εξετάζεται να χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

  Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

  Η ενίσχυση αποτελεί συνέχεια της στήριξης που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

  Με τη νέα διάταξη που αποφασίστηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με «αυτοχρηματοδότηση», δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

  Στην περίπτωση των δικηγόρων, η ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι δικηγόροι του e-ΕΦΚΑ υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια. Ο κουμπάρας αυτός δεν έχει αξιοποιηθεί παρά σε ελάχιστο βαθμό και ειδικά για τον κλάδο των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών). Οι προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανεργίας θέτουν ως όρο να μην ασκούν επάγγελμα για ένα χρόνο έχοντας κάνει διακοπή και έχοντας καταθέσει και την άδεια άσκησης επαγγέλματός τους.

  Με την κρίση λόγω κορονοϊού όμως οι δικηγόροι μπήκαν στους πληττόμενους κλάδους και με τη διάταξη που έρχεται θα έχουν συνέχεια στα μέτρα στήριξης με εισοδηματικά κριτήρια. Σχετική πρόταση για τη στήριξη των πληττόμενων δικηγόρων είχε γίνει προς την κυβέρνηση και το υπουργείο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Δ. Βερβεσό. Μια παραλλαγή της έκτακτης ενίσχυσης που θεσμοθετείται τώρα, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, είχε υλοποιηθεί με πόρους του ΔΣΑ και επωφελήθηκαν περίπου 5.000 δικηγόροι της Αθήνας. Τώρα που το μέτρο νομοθετείται και θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, θα καλύψει το 30% του των δικηγόρων (περίπου 12.000 άτομα) που δηλώνον πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην εφορία.

  Σύμφωνα με τη διάταξη την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.»: Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους ασφαλισμένους που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ και επλήγησαν σημαντικά λόγω των συνεπειών του κορονοϊού. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων και εν προκειμένω από τις κρατήσεις των δικηγόρων.

  Ο χρόνος πληρωμής της ενίσχυσης, το ύψος της, οι δικαιούχοι, οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος χορήγησής της θα διευκρινιστούν με απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου.

  Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα."

  Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


  Πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/645415-apokleistiko-efapax-epidoma-eos-400-eyro-gia-tous-dikigorous/

  User Feedback

  Recommended Comments

  Βεβαίως και καλώς έκανες και την έβαλες την είδηση,εδώ,συνάδελφε,μας αφορά όλους.Μας υπενθυμίζει τη θέση του κλάδου μας και την αξία της για τον κρατικό μηχανισμό.Μας υπενθυμίζει και τη δύναμη του επιμελητηρίου μας και το πόσο μας έχει προστατέψει διαχρονικά από την κρίση (οικονομική & υγειονομική).

  Link to comment
  Share on other sites

  Έκτακτο επίδομα σε επιστήμονες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας έρχεται τον Δεκέμβριο.

  Το επίδομα θα ανέρχεται στα 400 με 500 ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες- και θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

   

  Το επίδομα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA. «Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα θεσπιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευσή μας απέναντι σε δικηγόρους και οικονομολόγους για ένα έκτακτο επίδομα, για την καταβολή του οποίου θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό το επίδομα θα καλύψει μία υποχρέωση του Μαΐου του 2020 και θα υλοποιηθεί τώρα με αναδρομικό τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

  Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα όσοι ανήκουν στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή και ιατροί κάθε ειδικότητας.

  Με άλλα λόγια, όσοι είχαν πάρει το επίδομα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη, καθώς η ενίσχυση αποτελεί συνέχεια της στήριξης που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

   

  Με τη νέα διάταξη που θα ενταχθεί στο εργασιακό πολυνομοσχέδιο θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

  Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

  Η φιλοσοφία του μέτρου είναι πως η νέα ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ  (δικηγόροι, οικονομολόγοι κ.α.), υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια.

  Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος θέτουν ως όρο οι επιστήμονες να δηλώνουν πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην εφορία τον τελευταίο χρόνο.

  Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

   

  https://www.insider.gr/ergasia/asfalistika/147531/ektakto-epidoma-se-epistimones-ton-dekembrio-poso-kai-oi-neoi-dikaioyhoi

  Link to comment
  Share on other sites

  Τελευταίο χρόνο εννοεί τον περσινό; δηλαδή την πρόσφατη δήλωση; βέβαια εκείνα τα εισοδήματα δεν χτυπήθηκαν από covid.

  ή αναφέρεται στο φετινό εισόδημα που θα φανεί από νέο έτος στο σύστημα, άρα τα λεφτά πάνε από Γενάρη, τουλάχιστον.

  Και πόσο είναι το πολύ χαμηλό;

  Link to comment
  Share on other sites

  Εικασίες βέβαια κάνουμε ... και πολλά "νομίζω" ... δύο από αυτά που πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό:

  α) Μποορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του 2020, π.χ. τις μέχρι εκείνη την στιγμή περιοδικές ΦΠΑ του 2020 είτε ως εκροές μόνο ... και να θέσουν τα κριτήρια, είτε ως συνδιασμός εκροών-εισροών και να λάβουν υπόψη και τις δαπάνες των μέχρι εκείνη την στιγμή καταβληθείσων εισφορών του 2020... και να θέσουν τα κριτήρια. 

  β) Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω δεδομένα του 2020 και να τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα του 2019 ... και να θέσουν τα κριτήρια.

  Κια τα δύο είναι πρακτικά έτοιμα.

  Edited by georgegaleos
  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.