Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Το ασφαλιστικό ξανά στο τραπέζι!


    Περικοπών συνέχεια στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος. Οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην «προκρούστεια κλίνη», καθώς τα ελλείμματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.

     

    Η κυβέρνηση, έπειτα από πιέσεις της τρόικας, «ανοίγει εκ νέου» τον φάκελο του ασφαλιστικού συστήματος από το φθινόπωρο και θα υποχρεωθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των συντάξεων, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο - συνολικά - το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

     

    Το πρώτο από τα μέτρα είναι η νέα μείωση του εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2014 σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο «ατομικός λογαριασμός» εισφορών. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις.

     

    Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης προανήγγειλε την επερχόμενη ανατροπή των υφιστάμενων ασφαλιστικών ρυθμίσεων, με τη σύσταση «επιτροπής εμπειρογνωμόνων», εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία θα προετοιμάσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα θα ξεκινήσει η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών διατάξεων οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί και απομένει η υλοποίησή τους. Το στίγμα του «νέου κύματος των αλλαγών» προδιέγραψε από τον Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας δηλώνοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή» και ως εκ τούτου απαιτείται «η εκ θεμελίων αλλαγή του».

     

    Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες ο υπουργός Εργασίας περιγράφει τις αλλαγές σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους». Θεωρείται βέβαιο δε ότι η «ενιαιοποίηση» όλων αυτών θα γίνει επί τα χείρω, δηλαδή με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

     

    Τους επόμενους μήνες θα βρεθούμε μπροστά σε νέα περικοπές ως και 10% στο σύνολο των παροχών των Ταμείων, ενώ από το νέο έτος έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.

     

    1. Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

     

    2. Κύριες συντάξεις. Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα Ταμεία (360 ευρώ). Σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας των ελευθέρων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Συνεπώς η μείωση των παροχών εμφανίζεται ως μονόδρομος.

     

    3. Εισφορές. Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων - ανά Ταμείο - είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Δηλαδή καταργούνται οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη - παραδείγματος χάριν - των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ. Οι προσαρμογές στο νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά.

    Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων-κοινωνικών πόρων.

     

    4. Παροχές. Αντιστοίχως οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα θιγούν, ούτε θα αλλάξει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Αλλωστε ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. Πάντως οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν / μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.

     

    5. Επικουρικές συντάξεις. Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

     

    6. Εφάπαξ. Ενα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα. Σύμφωνα με τον νέο υπολογισμό το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.

     

    Συνταξιούχοι ηλικίας 26-50 ετών

     

    Ενδιαφέροντα επί μέρους στοιχεία για την ηλικία των συνταξιούχων και τα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν περιέχει η τέταρτη μηνιαία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ξεχωριστή σημασία έχουν δύο κατηγορίες συνταξιούχων:

     

    1. Οι συνταξιούχοι ηλικίας 51-60 ετών αγγίζουν το 12% του συνόλου. Πρόκειται για 309.400 άτομα, σε σύνολο 2.706.924 συνταξιούχων, τα οποία λαμβάνουν μέση σύνταξη από 959,66 ως 1.065,88 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τη μέση σύνταξη του συνόλου των συνταξιούχων (περίπου 907 ευρώ).

     

    2. Η κατηγορία των συνταξιούχων ηλικίας 26-50 ετών φθάνει συνολικά το 3%, ήτοι 90.447 άτομα, με μέση σύνταξη 701,92 ευρώ. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι συνταξιοδοτούνται στην πλέον παραγωγική αυτή ηλικία. Ενδεχομένως να είναι πρώην ένστολοι, μητέρες ανηλίκων, ανάπηροι και άγαμες θυγατέρες. Μένει στο υπουργείο Εργασίας να το διευκρινίσει.

     

    Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=529227

     

    Υ.Γ.: ...στη βαση ΙΔΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ για ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ σε όλους ...ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ να μειωθούν οι δικές μας!!!





    akius

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Και που θα βρει ο κόσμος να πληρώνει ιδιωτικά? Μην ξεχνας ότι οι συνταξιούχοι θρέφουν και ενεργό πληθυσμό που δεν έχει δουλειά. Πόσο κάτω να πάει? Δηλαδή αυτοί δεν τα δούλεψαν? Επιτέλους με τους ΔΥ, λες και φταίνε για όλα τα κακά του τόπου......

    Ποιος είναι χειρότερος ο συνταξιούχος ΔΥ ή ο πλούσιος ιδιώτης φοροφυγάς?

    Link to comment
    Share on other sites

    Ποιος είναι χειρότερος ο συνταξιούχος ΔΥ ή ο πλούσιος ιδιώτης φοροφυγάς?

     

     

    προσωπικα θεωρω ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ που ενω πληρωνουμε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΞΙΑ απο ενα καφε εως φαγητο ποτο   ΞΕΧΝΑΜΕ-ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ να μην ζητησουμε αποδειξη !!!!

    Link to comment
    Share on other sites

    Ποιος είναι χειρότερος ο συνταξιούχος ΔΥ ή ο πλούσιος ιδιώτης φοροφυγάς?

     

    Πολύ ωραία...περάσαμε στην φοροδιαφυγή και μετά λες ότι αλλάζουμε θέμα. Βρε μιλάμε για το ασφαλιστικό. Σύγκρινε μου τον ιδιώτη συνταξιούχο  με τον δημόσιο. Η φοροδιαφυγή είναι άλλο κεφάλαιο. 

     

    Ο ιδιώτης πληρώνει μόνος του ή χρεώνει τον εργοδότη του. Του ΔΥ του τα κρατάει το κράτος ! 

     

    Τα δικαιώματα σύνταξης που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Άγαμες κόρες, σύνταξη στα 50 για μητέρες ανηλίκων, σύνταξη ένστολων από τα 50. Τεράστια εφάπαξ. Ε λοιπόν ναι αυτά δεν τα δούλεψαν...!! Για αυτά τα ΕΞΤΡΑ μιλάω που τα πήραν ΑΛΛΕΣ εποχές. 

     

    Η φοροδιαφυγή είναι άσχετη με το θέμα γιατί εγώ λέω να πληρώνει ο καθένας με βάση τις εισφορές του όχι τους φόρους του. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Μαθαίνω οτί είμαστε ξαφνικά όλοι μια αγαπημένη οικογένεια, λές και κάθε κοινωνική ομάδα δεν έχει κάνει τα δικά της λάθη ωστέ να πληρώσει αναλόγως.

     

    Και όποιος διαφωνεί με αυτήν την οπτική είναι Ελληνάρας. (το δε αρχικό μου σχόλιο πήγαινε ως απάντηση σε σχόλιο συναδέλφου, για του ΔΕΚΩτζήδες, οπότε άσχετο δεν το λές)

     

    -Σε ποιό βαθμό η καταστροφή της οικονομίας, είναι έργο των υπεράριθμων προσλήψεων? Σε ποιό βαθμό το έλλειμα δεν είναι δημιούργημα των κομματόσκυλων που έτρεχαν πίσω από τους πολιτικούς για να φτάσει το έλλειμα π.χ. του ΟΣΕ όσο 13-14 γέφυρες Ρίου-Αντιρρίου από μισθούς των 100.000 ευρώ σε "αχαρτογράφητους" μηχανοδηγούς?

    Εμένα η ζωή μου καταστράφηκε εξαιτίας τους και μου λένε να πληρώσουμε τα ίδια, επειδή είχα την ατυχία να επενδύσω τις προσπαθείες μου σε ΑΥΤΗΝ την XΩΡΑ (ναί αυτό ήταν το λάθος μου) χωρίς να βασίζομαι σε κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό μου. εμ όχι. Τουλάχιστον θα γκρινιάζω όσο θέλω για αυτό το θέμα.

     

    -Τις αυξημένες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, στις οποίες έχω πληρώσει ήδη το κόστος ενός μικρού διαμερίσματος, είναι αποτέλεσμα της ιδίας ακριβώς νοοτροπίας βάσει της οποίας η μία κοινωνική ομάδα μεταφέρει τα βάρη της στην άλλη? Μιλάμε για διαφορετικής φύσεως πρόβλημα, ή για περίπου το ίδιο?

     

    -100.000 πλαστά πτυχία σε προσλήψεις, στοίχισαν ή όχι όσο το τέλος ακινήτων που καλούμαστε να πληρώσουμε ΟΛΟΙ?? ΑΥΤΟ είναι κάτι περίπου αντικατοπρίζει την ίδια πραγματικότητα ή όχι?

     

    -Κάτι αυξημένες εισφορές, κάτι παράβολα κλπ. δεν πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του Δημοσίου, το οποίο ΔΕΝ μειώνεται?

    -Είναι το ίδιο πράγμα ο εργαζόμενος είναι κάποιος ο οποίος πουλώντας ακόμα και string-άκια πληρώνει τις εισφορές του και τους φόρους του με αυτόν που ζεί παρασιτικά από τους φόρους των υπολοίπων δημιουργώντας extra βάρη στην ισχνή οικονομία της χώρας???

     

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑΥΤΑ?? ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΚΟΣΜΟ ΖΕΙΤΕ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ?

    Link to comment
    Share on other sites

    Να το δω και να μην το πιστεύω τα περί αναλογικής σύνταξης.

    Δηλαδή αν π.χ. κάποιος που πληρώνει 500€ τον χρόνο για ασφάλιση θα παίρνει 360€ τον μήνα σύνταξη, εμείς που πληρώνουμε 5300€ το χρόνο θα παίρνουμε πάνω από 3600€ σύνταξη;

     

    Ή μήπως ...

    Για να το δω από την αρχή .

    Στα μαθηματικά μάθαμε πως υπάρχει αναλογία αν Χ1/Υ1 = Χ2/Υ2.

    Κάτι όμως μου λέει πως θα έχουν και έναν μειωτικό συντελεστή.

    Link to comment
    Share on other sites

    Τα λέει όλα ο άνθρωπος. Απλά είναι τα πράγματα. Αν θέλουμε ανάπτυξη πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Αλλά όταν αυτοί οι συνταξιούχοι είναι οι κύριοι ψηφοφόροι της ΝΔ μην περιμένετε να αλλάξει τίποτα...

     

    Συντάξεις με τα λεφτά των άλλων
    Link to comment
    Share on other sites

    Πολύ απλά θα υπάρχει πρόβλεψη οτι αυτά θα ισχύον ΑΝ το εκάστοτε ταμείο ΟΑΕΕ μπορει να τα πληρώσει χωρίς επιπλέον κρατική χρηματοδότηση. Είναι προφανές οτι κανένα ταμείο δεν μπορεί να το κανει (γιατί ακόμα και αυτά που μπορύσαν συγχωνεύτηκαν με τα υπόλοιπα για να μειωθεί η τρύπα)

     

    Εξάλλου με βασικό του μηχανικού τα 580 που είδαμε στην ΔΕΗ , πόσα μπορει να παίρνει ο συνταξιούχος όσες εισφορες και να έχει καταβάλει?

    Link to comment
    Share on other sites

    Σύνταξη από τα 50 τους χρόνια, μπορούν να κατοχυρώσουν όσοι γονείς είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία μισθωτών (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών), και έχουν παιδιά είτε ανήλικα, είτε ενήλικα.

     

    ΕΤΑΑ-ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ:

    ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΗΤΕΡΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ:

    Με 21.5 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 έχουν το δικαίωμα να πάρουν σύνταξη και μετά την 1/1/2013 αφού συμπληρώσουν τα 50 ανεξαρτήτως ανηλικότητας τέκνου.

    Με 22 έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2011 ή 22.5 έτη μέχρι 31/12/2012 έχουν το δικαίωμα να πάρουν σύνταξη στα 55 ή 58 τους χρόνια.

    Με 23 έτη ασφάλισης από 1/1/2013 παίρνουν σύνταξη στα 67.

     

    !!! Τρέχτε να προλάβετε....

     

    http://www.protothema.gr/economy/article/308793/sudaxi-sta-50-gia-700000-goneis/

     


     

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Αρα δεν ισχύει αυτό που λεγαμε χτες για 50άρηδες συνταξιούχους του δημοσίου μόνο έτσι δεν είναι? Μιλάμε για όλους την πλεοψηφία των μισθωτών πλέον και βάλε...

    Αλλά βρε nik, που λες να μειωθούν οι συντάξεις....Πόσο πιο κάτω? Να πάνε στα 300, στα 400? Δεν ζει κανένας έτσι....Να μην σκεφτόματε μόνο την πάρτυ μας (γενικά μιλάω), ούτε η περαιτέρω μείωση των συντάξεων λύνει το πρόβλημα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι συντάξεις είναι χαμηλές. Το θέμα είναι ότι δίνονται πολλές συντάξεις και σε μικρές ηλικίες. Για αυτό λένε πολλοί 7 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν 700 ευρώ....Μα κανείς δεν λέει πόσοι θα έπρεπε να είναι οι συνταξιούχοι. Όταν ο άλλος δουλεύει 25 χρόνια και παίρνει σύνταξη στα 50-55 άρα 30 χρόνια σύνταξη..το πράγμα δεν βγαίνει. Είναι απλό. 

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.