Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Προς αναθεώρηση το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0


    Η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πόρους οι οποίοι φτάνουν πλέον τα 36 δισ. ευρώ, από τα 31,7 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση του 2020.

    Τη δυνατότητα της αύξησης των πόρων από το ΤΑΑ έδωσε η επισύναψη της ελληνικής πρότασης για το REpowerEU, το οποίο ως γνωστό έχει ως στόχο την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Με την έγκριση του προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τον περασμένο Απρίλιο, εξασφαλίστηκαν για την Ελλάδα 795 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις, τα οποία θα συμπληρωθούν με 5 δισ. ευρώ νέα δάνεια από τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα οποία θα πρέπει η Ελλάδα να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση. 

    Με την πρόθεση του REpowerEU, τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα φτάνουν τα 18,23 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 17,7 δισ. ευρώ από δάνεια, τα οποία αθροίζονται σε 36 δισ. ευρώ. 

    Στην ελληνική πρόταση για το πρόσθετο πρόγραμμα περιλαμβάνονται νέοι κύκλοι του "Εξοικονομώ", με έναν πρόσθετο για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, με προϋπολογισμό ως 1 δισ. ευρώ, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Περιλαμβάνει επίσης, υποδομές για την παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 μέσα από πιλοτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας. 

    Η αναθεώρηση 

    Παράλληλα, η πρόταση της αναθεώρησης που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει αλλαγές σε τρεις άξονες και στο "παλιό” Ελλάδα 2.0. για να μην χαθούν πόροι από τα κονδύλια του ΤΑΑ.

    Ο πρώτος αφορά την προώθηση νέων έργων. Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για τον καθαρισμό δασών και τη διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης Έξυπνες Γέφυρες. Επιπλέον, δημιουργείται το πρόγραμμα στέγασης για νέους και ζευγάρια 18-39 ετών ως συνέχεια του προγράμματος "Σπίτι μου”, που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία. 

    Στον εξίσου σημαντικό τομέα των μεταρρυθμίσεων προστέθηκαν σημαντικές δράσεις για τη φορολογική πολιτική (ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακό χαρτόσημο, βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ), για το πρόγραμμα του Προσωπικού γιατρού και το Κτηματολόγιο. 

    Ο δεύτερος άξονας είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από έργα τα οποία καθυστερούσαν και κινδύνευαν να ολοκληρωθούν μέχρι και τα μέσα του 2026 οπότε το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Σε πρώτη φάση περικόπησαν κάποια έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά και οι διάδρομοι 5G, οι οποίοι θα τοποθετούνταν στο οδικό δίκτυο. Η απένταξη έγινε αφού κρίθηκε ότι δεν θα ολοκληρώνονταν έγκαιρα. 

    Μια δεύτερη κατηγορία είναι παλαιότερα έργα υποδομής (κυρίως οδικά), τα οποία λόγω του πληθωρισμού δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν με τον αρχικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το θέμα λύθηκε με τη μείωση του φυσικού αντικειμένου των έργων, το οποίο θα έπρεπε επικαιροποιηθεί στο τελικό σχέδιο του Ελλάδα 2.0. Η συμπλήρωση του φυσικού αντικειμένου των έργων αυτών αλλά και η υλοποίηση όσων απεντάχθηκαν λόγω καθυστερήσεων παραπέμπονται για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. 

    Στον τρίτο άξονα, η αναθεώρηση του Ελλάδα 2.0 κάνει κάποιες προσαρμογές σε κάποιες ενταγμένες δράσεις για την κατάρτιση και την επαγγελματική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, κάποια προγράμματα τα οποία απευθύνονταν σε ανέργους αλλάζουν χαρακτήρα και πλέον θα υλοποιηθούν για την επανεκπαίδευση και την κατάρτιση εργαζομένων σε νέες σύγχρονες δεξιότητες. 


    Πηγή: https://www.capital.gr/oikonomia/3735086/ti-allazei-sto-programma-ellada-2-0/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.