Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την γαλάζια οικονομία και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα


    Η ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά πάσχει από τη μικρή διαθεσιμότητα σχετικών project και για αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνατές στρατηγικές για ώστε η προσφορά να συναντήσει μια πιο ενισχυμένη ζήτηση. Την τάση αυτή της αγοράς μετέφεραν μιλώντας στο 2o Blue Economy Forum εκπρόσωποι της αγοράς οι οποίοι τόνισαν ότι ενώ οι χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, υπάρχει ανάγκη για περισσότερα έργα και περισσότερες λύσεις βασισμένες στη φύση. Αυτή τη θέση υποστήριξαν τα funds Andera Partners, Ocean 14 Capital, SWEN Blue Ocean, Sustainable Investments LLC.

    Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του ρίσκου για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως το Blue Invest Fund, μιας κοινής πρωτοβουλίας της Επιτροπής και του ΕΤαΕ. 

    Οι προοπτικές της Ελλάδας και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

    Το  νέο ΕΣΠΑ διαθέτει χρηματοδοοτικά πρόγράμματα για τη γαλάζια οικονομία, η οποία θα εστιάσει σε νέα έργα τα οποία φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να οδηγήσουν την οικονομία στην επόμενη μέρα. Ο υφυπoυργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γ. Τσακίρης, τόνισε πως «η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και αναρίθμητα νησιά αποτελεί μονόδρομο». Η Γαλάζια Οικονομία χέρι – χέρι με την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 20221 – 2027 θα οδηγήσουν την χώρα και την οικονομία στην επόμενη μέρα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη, σημείωσε σχετικά.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επενδύει στην Γαλάζια Οικονομία με συγκεκριμένα έργα όπως η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ η Γαλάζια Οικονομία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων. Ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης συμπληρώνοντας πως τα κριτήρια ESG θα χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις του Υπερταμείου και πως εστιάζονται σε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.  





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.