Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.028


  2. dib

    dib

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      5.016


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.925


  4. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      7.382


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 09/10/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. Το ερώτημα είναι αν έχετε υπογράψει συμφωνητικό με αναγραφή συμβατικής προθεσμίας παράδοσης. Αν όχι όλα αυτά δεν έχουν κάποιο νόημα. Το εξώδικό είναι απλώς ένα κείμενο προειδοποίησης. Δεν παράγει κάποιο έννομο αποτέλεσμα. Πέραν όμως αυτού, ένα ακόμη ερώτημα είναι γιατί ο πελάτης έφτασε σε μια τέτοια αντιμετώπιση. Γιατί δεν επικοινωνήσατε να του εξηγήσεις τους λόγους ή ακόμη και να παραιτηθείς από την σύνταξη της ΗΤΚ και να την αναλάβει κάποιος άλλος συνάδελφος που θα ήταν διαθέσιμος. Πέρα από τους νόμους υπάρχει πρώτα η καλή θέληση και η συνεννόηση.
    3 points
  2. Καλησπέρα, τα φορολογικά βγαίνουν βασικά επί προϋπολογισμού βάσει των επιφανειών του έργου. Οπότε πρέπει να ρίξεις το βάρος πρώτα εκεί, δηλ. πως βγαίνει ο προϋπολογισμός. Δοκίμασε σε 1η φάση με κάποιο demo εμπορικού λογισμικού, η με την παρακάτω εφαρμογή του συν/φου @Gousgounis http://www.meleth.gr/amoibes.html
    1 point
  3. Θα διαφωνήσω, διότι σύμφωνα με το έγγραφο ΔΤΕ/6923/196/19-2-03 : ... Στο Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 για τις τεμνόμενες ιδιοκτησίες ορίζεται ότι "θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή" και συνεπώς για το τμήμα αυτό ισχύουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εντός των ορίων οικόπεδα 1. Συνεπώς, για το τμήμα αυτό (στην περίπτωσή μας τα 500 μ²), η αντιστοιχούσα δόμηση είναι 240 μ² Βασική προϋπόθεση: το γεωτεμάχιο να μην έχει προέλθει από κατάτμηση μετά την 3-5-85 3. Η γραμμή που καθορίζει το εντός οικισμού τμήμα, προκύπτει από παράλληλη μετατόπιση (offset) του ορίου του οικισμού Τα ανωτέρω δεν αποτελούν απλώς απόψεις μου, αλλά και θέσεις της τοπικής (και όχι μόνο) Υ.ΔΟΜ..
    1 point
  4. Στο επισυνάπτω, να υποθέσω ότι έχει σχέση με το ερώτημα που έκανες αλλού. Εγγρ-30171.pdf
    1 point
  5. Ναι σαφέστατα μπορείς. Το μόνο που αλλάζει ως προς τις κατοικίες και τα επ. εργαστήρια/βιοτεχνίες, είναι οι μεγάλες παροχές καυσίμου που απαιτεί η βιομηχανία και κατά συνέπεια οι μεγάλες διατομές στις σωληνώσεις.
    1 point
  6. Στην περιοχή κατασκευής του έργου υπάρχει ένας Δήμος και έχει μια ΔΕΥΑ. Ο κανονισμός της, δεν επιτρέπει την κατασκευή απορροφητικού βόθρου. 3 .16. Όπου δεν είναι δυνατή η αποχέτευση προς υπόνομο ή όπου ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας υπονόμων απαιτεί επιβάλλεται η κατασκευή στεγανού βόθρου (σηπτικής δεξαμενής). Τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια και παραπάνω, δεν έχω δει να εγκρίνεται κατασκευή απορροφητικού βόθρου. Το αν ο πελάτης θέλει παράνομα να τον φτιάξει αυτό είναι άλλη ιστορία (και δυστυχώς έχουν φτιαχτεί πολλοί έτσι).
    1 point
  7. Καλημέρα, σχετικά με το Instant έχουν αναφερθεί κατά το παρελθόν προβλήματα με το υποπρόγραμμα της θεμελίωσης. Επειδή και εγώ αν και έχω το πρόγραμμα, το έχω παροπλισμένο εδώ και χρόνια, δεν γνωρίζω αν σήμερα έχει βελτιωθεί. Επίσης βάσει ΝΟΚ, απαγορεύονται τα στέγαστρα σε επαφή με το όριο, αυτό στο λέω γιατί τελικά αυτό μπορεί να αναιρέσει την απαίτηση για τόσο μεγάλα μήκη προβόλων.
    1 point
  8. Η εξωτερική θερμομόνωση επί ορίου {που συμπίπτει με τον αντισεισμικό αρμό) τοποθετείται εύκολα. Κατασκευάζεις έως το πρώτο σενάζ και τοποθετείς τη μόνωση στο κενό (ώστε να λειτουργήσει και σαν καλούπι για τα σενάζ). Το ίδιο κάνεις και στο επόμενο, κοκ. Η ξηρή δόμηση τι φέροντα οργανισμό θα έχει?
    1 point
  9. Καλησπέρα, αφού με τον διαχωρισμό προκύπτει προφανώς νέα παροχή, η απάντηση είναι ναι, θα κάνεις την διαδικασία μέσω του e-adeies για την νέα παροχή.
    1 point
  10. Αφου είνα ανεξάρτητο (με τοίχους ελεύθερους) και <50τμ, ΔΕΝ κάνεις ΠΕΑ.
    1 point
  11. Κάνεις κανονικά ΠΕΑ, Η εγκύκλιος αναφέρεται σε ανεξάρτητο κτήριο < 50τμ, που δεν εφάπτεται με άλλο κτήριο, δηλ. είναι ελεύθερες όλες οι πλευρές του. Εσυ δεν ανήκει εκεί.
    1 point
  12. Άκη, κατά την ταπεινή μου άποψη, παραδόξως, σωστά τα λένε! <....γίνεται θεωρώντας παραδοχή ότι η επιφάνεια του κτιρίου, που καλύπτεται από το ρολό, είναι μεταλλική με συντελεστή θερμοπερατότητας U τον αντίστοιχο για μεταλλικές επιφάνειες ανάλογα με το πάχος του στοιχείου.>
    1 point
  13. Δεν θα μιλήσω για την κατασκευή του ξυλοτύπου (αυτό είναι άλλο θέμα). Θα μιλήσω για το σκυρόδεμα. Αναλογα το σκυρόδεμα (δηλαδή CEM I και τις κατηγορίες) έχουμε διαφορετικό χρόνο αντοχής θλίψης. Ανάλογα λοιπόν το σκυρόδεμα (το οποίο και μετά το πέρας των 28 ημερών αυξάνει την θλιπτική του αντοχή, η οποία μπορεί και να διαρκλεσει χρόνια μεχρι να φτάσει στο μέγιστο) μπορείς να ξεκαλουπώσεις όταν η αντοχή έχει φτάσει περίπου στο 55% της αντοχής των 28 ημερών. Βέβαια η διάρκεια των 8 ημερών έχει μεγαλύτερη αντοχή από αυτήν των 55% των 28 ημερών. Bέβαια ρόλο παίζουν και η θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα τσιμέντου (CEM) κ.τ.λ.
    1 point
  14. Δεν το έχουν προβλέψει αυτό στις ΤΟΤΕΕ, γιατί είναι ελληνική πατέντα να ζεσταίνει το τζάκι το νερό χρήσης. 😜
    1 point
  15. Καλημέρα, αν κάνεις αναζήτηση θα δεις παλιότερο ποστ συν/φου που είχε ρωτήσει τότε (2014) στο BC: https://www.michanikos.gr/forums/topic/28302-απορίες-για-ενεργειακές-μελέτες-επιθεωρήσεις-και-πεα/?do=findComment&comment=693448 Αν εννοείς πως καταχωρείς το διπλό σύστημα στο τεε κενακ, τότε σε μία γραμμή ο θερμαντήρας, σε άλλη το τζάκι. Δίκτυο διανομής λογικά επειδή είναι τοπικό, βα=1. Στην αποθήκευση θα μπορούσες να θεωρήσεις ότι το καλοκαίρι θα δουλεύεις τον θερμαντήρα και τους άλλους μήνες το τζάκι.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.