Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.013


  2. Chr1st0s

    Chr1st0s

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      306


  3. zxgr

    zxgr

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      512


  4. eupalinos

    eupalinos

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      306


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 15/08/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. Καλησπέρα, το επιβεβαίωσαν και από ΕΦΚΑ, Πιν.1 χρειαζόταν. Σχετικά με το παραστατικό του υπεργολάβου, δε μου ζήτησαν να γράφει κάτι συγκεκριμένο. Τους είπα ότι αφορά κατεδάφιση αποκλειστικά με μηχανήματα και απάντησαν να τους πάω το παραστατικό και τη βεβαίωση, και θα δουν αν διαγράφονται τα ένσημα του εργοδότη. Αναρωτιέμαι με τι κριτίρια αποφασίζουν αν διαγράφονται ή όχι. Θα επανέλθω αν έχω νεώτερα.
    1 point
  2. Έχω την εντύπωση πως σε μονοκατοικία έχεις υποχρέωση να εξασφαλίζεις πρόσβαση μέχρι την κύρια είσοδο. Για το εσωτερικό υποχρεούσε να κάνεις πρόβλεψη μετατρεψιμότητας, χωρίς να θίγεται ο φέρον οργανισμός. Μπορείς δηλαδή να δείξεις και χώρο για μελλοντικό εσωτερικό ανελκυστήρα.
    1 point
  3. Καλημέρα, μήπως να κοιτούσες αν μπορείς να το πας με τις εξαιρέσεις της παρ.5 του άρθ.26 του ΝΟΚ; Δηλαδή συνολικό μεικτό εμβαδό ορόφων πάνω από ισόγειο < 200 τμ και μικτό εμβαδό ορόφου < 70 τμ.
    1 point
  4. Καλησπέρα, Που μπορώ να βρω στη νομοθεσία τα επιτρεπτά όρια θορύβου στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο από την κλιματιστική μονάδα για μια επιχείρηση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την καθοδήγηση
    1 point
  5. (μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Επιτρέπονται ημιυπαίθριοι χώροι σε υπόσκαφα κτίρια; Η/Χ θα βοηθούσε βιοκλιματικά με τη προστασία της όψης / κτιρίου από καιρικά φαινόμενα όπως και στη βέλτιστη διαμόρφωση της όψης π.χ. πρόσβαση κυρίας εισόδου. Εναλλακτικά, θέτω και αυτό σαν ερώτημα που έχει σχέση: επιτρέπεται στέγαστρο ή πέργκολα επί την ελεύθερης όψης του υπόσκαφου κτιρίου? Παραθέτω ένα απλοποιημένο παράδειγμα διαμόρφωσης Η/ Χ σε υπόσκαφο. Έχω υπόψη διάφορα παραδείγματα στο διαδίκτυο, τα οποία πιθανόν να αποτελούν εξαιρέσεις και όχι απαραίτητα σύμφωνα με τη νομοθεσία.
    1 point
  6. υπαρχει το ΦΕΚ Β 593/85 μας ειχε απασχολησει και παληα εκει δειχνει για καθαρα βιομηχανικες περιοχες "τιποτε" Φυσικο και αυτονητο Αρθρ.3.-Ι.Η ηχομόνωση ενός στεγασμένου Κέντρου Διασκέδασης, όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα Υγειονομική διάταξη, θεωρείται ικανοποιητική όταν η Α-ηχοστάθμη, μετρούμενη στα όρια της ιδιοκτησίας του οικοπέδου στο οποίο είναι εγκαταστημένο το Κέντρο Διασκέδασης, δεν ξεπερνά τις τιμές του Πίνακα Ι, ανάλογα με τον χαρακτήρα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης η χωρική μέση Α-ηχοστάθμη, μέσα στο Κέντρο Διασκέδασης, δημιουργούμενη με μία πρότυπη ηχητική πηγή, όπως περιγράφεται στο Παράρτημα Ι αυτής της Υγειονομικής διάταξης, πρέπει να είναι 100 dB(A). ΠΙΝΑΚΑΣ Ι Χαρακτήρας της περιοχής Α -ηχο- στάθμη DB (A) 1.Περιοχές καθαρά βιομηχανικές χωρίς κατοικίες 2.Περιοχές στις οποίες επικρατεί το βιομηχανικό στοιχείο αλλά υπάρχουν και κατοικίες 45 3.Περιοχές στις οποίες επικρατεί εξίσου το βιομηχανικό και αστικό στοιχείο 40 4.Περιοχές στις οποίες επικρατεί το αστικό στοιχείο αλλά υπάρχουν και βιομηχανίες 35 5.Περιοχές καθαρά κατοικιών (αστικές προαστεικές ή αγροτικές) και περιοχές ειδικής προστασίας (νοσοκομείων γηροκομείων σανατορίων κλπ.) 30 2.Αν το κέντρο Διασκέδασης είναι εγκαταστημένο σε ένα κτίριο στο οποίο υπάρχουν και κατοικίες ή βρίσκεται σε επαφή με άλλο κτίριο στο οποίο υπάρχουν κατοικίες πρέπει επιπλέον η ηχοαπομόνωση ανάμεσα στο Κέντρο Διασκέδασης και στο δωμάτιο λήψης μετρούμενη σύμφωνα με τη μέθοδο που περιγράφεται στο Παράρτημα Ι αυτής της Υγειονομικής Διάταξης να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 65 dB (Α). Ως "δωμάτιο λήψης" νοείται: α)στην περίπτωση αίτησης για χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας ενός Κέντρου Διασκέδασης η επέκταση ή ανανέωση υφισταμένης άδειας λειτουργίας κάθε γειτονικός χώρος στον οποίο θα μπορούσε να μεταδίδεται ο θόρυβος από το Κέντρο Διασκέδασης. β)στην περίπτωση παραπόνων για ενόχληση από το θόρυβο που προέρχεται από τη λειτουργία ενός υφιστάμενου Κέντρου Διασκέδασης ο χώρος διαβίωσης του παραπονούμενου. Επιτρεπόμενη ηχητική στάθμη λειτουργίας
    1 point
  7. http://www.elinyae.gr/index.php/ethniki-nomothesia/pd-11801981-fek-293a-6101981 Το ανώτατον επιτρεπόμενον όριον θορύβου, εκπεμπόμενον εις το περιβάλλον υπό των εγκαταστάσεων, καθορίζεται ως τούτο αναφέρεται εις τον κατωτέρω παρατιθέμενον πίνακα, μετρούμενον επί του ορίου του ακινήτου επί του οποίου κείται η εγκατάστασις. ΠΙΝΑΞ 1 Ανωτάτου Επιτρεπομένου - Ορίου Θορύβου α/αΠεριοχή / Ανώτατον όριον θορύβου εις dBA 1.Νομοθετημένοι Βιομηχανικαί Περιοχαί :70 2.Περιοχαί εις ας το επικρατέστερον στοιχείον είναι το βιομηχανικόν:65 3.Περιοχαί εις ας επικρατεί εξ ίσου το βιομηχανικόν και αστικόν στοιχείον:55 4.Περιοχαί εις ας επικρατεί το αστικόν στοιχείον:50 Δια τας εγκαταστάσεις τας ευρισκομένας εν επαφή μετά κατοικουμένων κτισμάτων, το ανώτατον επιτρεπόμενον όριον θορύβου καθορίζεται εις 45 dBA, ανεξαρτήτως της περιοχής εις ήν ευρίσκεται η εγκατάστασις μετρούμενον εντός του κατοικουμένου κτίσματος με ανοικτάς θύρας και παράθυρα.
    1 point
  8. Εταιρείες: BRUEL & KJAER NORSONIC 01DB-METRAVIB CESVA RION CASTLE NTI SVANTEK LARSON DAVIS PULSAR Ένας επαγγελματίας ακουστικής θα αγοράσει ένα ηχόμετρο με κατάταξη ακριβείας "TYPE 1", όλοι οι άλλοι που θα χρειαστούν αραιά και που να μετρήσουν ήχο αγοράζουν ηχόμετρο με κατάταξη ακριβείας "TYPE 2". Μπορείς να βρεις τιμοκαταλόγους και έλληνες προμηθευτές από τα ανωτέρω links. Ένα απλό ηχόμετρο για μέτρηση θορύβου από Η/Μ ή άλλες πηγές πρέπει κατ' ελάχιστο να διαθέτει τα εξής: Ηχόμετρο, προενισχυτή μικροφώνου και κάψουλα μικροφώνου, όλα της ίδιας κατάταξης ακριβείας. Δυνατότητα επιλογής χρονικής στάθμισης FAST, SLOW, IMPULS. Δυνατότητα επιλογής φασματικής στάθμισης A, C, Z. Δυνατότητα βαθμονόμησης. Δυναμικό εύρος της τάξης των 100 dB (δηλ. να μπορεί να μετρήση π.χ. από τα 30 dBA ως τα 130 dBA). Σύγχρονα καλά ηχόμετρα μπορούν. (<- βασικό κριτήριο ποιότητας !) Μέτρηση ακουστικών δεικτών: SPL: στιγμιαία ηχοστάθμη LEQ: ενεργειακός μέσος όρος LMIN: ελάχιστη ηχοστάθμη LMAX: μέγιστη ηχοστάθμη Απο κει και πέρα, ανάλογα με τα λεφτά που θα διαθέσεις, υπάρχουν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες: Φασματική ανάλυση (1/1-οκτάβας, 1/3-οκτάβας, FFT) "μαγνητοφώνηση" ηχητικού σήματος σε κάρτα FLASH κλπ. Αποθήκευση αποτελεσμάτων στη μνήμη (data logging) κ.α.
    1 point
  9. Επειδή δεν απάντησε κάποιος που ίσως να ξέρει περισσότερα, έχουμε και λεμέ, απο τη στιγμή που ο θόρυβος ειναι τέτοιος ωστε να ενοχλούνται οι γείτονες ΔΕ σε ενδιαφέρουν ,ευρος (σιγουρα εισαι πανω 30-40 db και κατω απο 130) ακρίβεια (ειτε 60 ειτε 61 δε χάλασε ο κόσμος) ούτε η διακριτική ικανότητα φυσικά (ακόμα περισσότερο δε σε ενδιαφέρει αν θα διαβάζεις 0,1 ή 0,5). Αν δεν έχεις συχνές αυξομειώσεις επίσης δε σε ενδιαφέρει και το sample rate. Δεν μας διευκρινίζεις τι εργαστήριο είναι και τι θόρυβο κανει . Μια λεπτομέρεια ειναι η συχνότητα. Αν τυχών το εργαστήριο παράγει θόρυβο πολύ χαμηλής συχνότητας (μπάσο) ειναι πιθανό ένα φθηνό να μη σου κανει. Σίγουρα ομως θα πρέπει να εχει κλίμακα συχνοτήτων A&C ωστε να μπορείς να πάρεις μετρήσει σε ρύθμιση υψηλών ή χαμηλών συχνοτήτων οπου θα δεις διαφορά στις δυο μετρήσεις σου(καποια ακριβότερα σε ενημερώνουν αν εισαι εκτός εύρους). Αν πχ εχεις μπάσο θόρυβο θα χρειαστείς ρυθμιση C ωστε να πάρεις μέτρηση με ακρίβεια. Γενικα ολα τα υπόλοιπα θεωρώ ειναι οτι κοιτάμε σε τέτοια όργανα , να κλείνει μονό του ώστε να μη ξεμείνει απο μπαταρία, θηκη, αυτόματη κλίμακα ισως βοηθάει καπως χωρις να ειναι τραγικό αν εχει δυο κλίμακες manual, και αν παίρνεις μέτρηση σε εξωτερικούς χωρους αντιανεμικό κάλυμμα θα χρειαστεί. Γενικά πάντως καλά ντεσιμπελόμετρα χρησιμοποιούν για ρύθμιση ακριβών συστημάτων ήχου και ειδικές εφαρμογές ηχομόνωσης. Στη δική σου περίπτωση ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα που δε θα δεις διαφορά αν τα σκάσεις.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 0 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.