Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 05/02/2021 in all areas

 1. Χριστός Ανέστη!! Καλό το σκαρίφημα αλλά μια φωτογραφία θα ήταν καλύτερη. Η αστοχία όπως την περιγράφεις θα μπορούσε να οφείλεται π.χ. σε τοπική καθίζηση αν το κτήριο ήταν από φέρουσα τοιχοποιία. Τώρα με την κολώνα που αναφέρεις είναι κάπως σπαζοκεφαλιά με το σκίτσο, οπότε μια φωτογραφία θα βοηθούσε περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επιτόπου αυτοψία από τον μηχανικό σου, ο οποίος θα προτείνει υπεύθυνα τρόπους επισκευής της ρωγμής, θα δει την έκτασή της και εάν είναι εφικτό θα άρει τις αιτίες που την προκάλεσαν.
  1 point
 2. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Εννοείται και πολύ σωστά αναφέρθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ευμενέστερος ΣΔ που όριζε το ΦΕΚ 270/Δ/85 πριν τροποποιηθεί με το νόμο 4759. Να προσέξει η/ο συνάδελφος ότι στην εκτός σχεδίου δόμηση, ο ΣΔ διαφοροποιείται ανάλογα με την προς αδειοδότηση χρήση και ο ΣΔ=0,20 ισχύει ως γενική διάταξη, μόνο στην περίπτωση που δεν ορίζεται ειδικώς ΣΔ για την εκάστοτε χρήση.
  1 point
 3. Καλό Πάσχα!! Από τη στιγμή που ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα να πας με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 0,20.
  1 point
 4. Ναι άνετα (προφανώς προ 30/9) Για τα υπόλοιπα θεωρώ ότι εννοεί τους κλειστούς (όπως λέει και στην αρχή).
  1 point
 5. @[email protected]@Skrats Αν είναι ανεξάρτητη στατικά κατασκευή είναι <25μ² και απαλλάσεται αν δεν με απατά η μνήμη μου. Αν δεν είναι εφόσον όπως λες δεν έχεις άλλες υπερβάσεις με επιφάνεια πάλι σε καλύπτει το <25μ². Επιπλέον για τα στέγαστρα, τραβώντας λίγο τον ορισμό της κατηγορίας σπουδαιότητας, τα κατατάσσεις και Σ1 και τα απαλλάσεις. Δες αναλυτικά το 1643Β2018. Φυσικά, αν δεν είναι ετοιμόρροπο. Σφραγίδα, υπογραφή, ανέβασμα και τέλος. Ούτε χαρτάκια που να υποστηρίζεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, ούτε τπτ. (Δεν ξέρεις σε τι ελέφαντα θα πέσει μελλοντικά η ρύθμιση)
  1 point
 6. Με την Εγκύκλιο 2, διευκρινίστηκε ότι: Για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου, με την εξαίρεση μη αυτοτελών αυθαίρετων χώρων εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές, καθώς και τακτοποιηθέντων ημιυπαιθρίων χώρων με τους νόμους ν.3775/2009, ν.3843/2010, ν.4014/2011 και ν.4178/2013 για τους οποίους έχει περαιωθεί η διαδικασία υπαγωγής. Επομένως, δεν συνυπολογίζεται η επιφάνεια των κλεισμένων Η/Χ που τακτοποιήθηκαν με τον 3843.
  1 point
 7. Version 1.0.0

  48 downloads

  Εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα το Εγχειρίδιο Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μια έκδοση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντικές πληροφορίες για το σχεδιασμό των μελλοντικών αστικών στρατηγικών που θα υποστηρίζονται από προγράμματα όπως το #ΕΣΠΑ. Υπάρχουν, επίσης, συγκεκριμένα παραδείγματα και παραπομπές σε υφιστάμενα εργαλεία και κατευθυντήριες γραμμές.
  1 point
 8. @RON Στην Εγκύκλιο 2 (Εγκύκλιος Δ' Τμήματος ν. 4495/2017) δίδονται παραδείγματα παραβάσεων των διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού. Μία εξ αυτών είναι η διάνοιξη ανοίγματος σε τοίχο παρά το όριο οικοπέδου. Οπότε, εάν πρόκειται για κάτι τέτοιο είναι κατηγορία 3, αλλιώς λοιπή παράβαση (αναλυτικός).
  1 point
 9. Είχα την ίδια απορία για μια περίπτωση σε κτίριο με οριζόντιες. Δεν βρήκα σίγουρη απάντηση οπότε έμεινα στη δική μου ερμηνεία. Από τη στιγμή που υπάρχουν οριζόντιες και έχεις το δικαίωμα φυσικά να τις εξετάζεις ξεχωριστά, γτ να μην μπορεί να ισχύει και η παράγραφος? Σκέψου σε μια πολυκατοικία αν τακτοποιείς ένα διαμέρισμα, μόνο αυτό θα εξετάσεις ως προς τις υπερβάσεις του οχι όλο το κτίριο. Είναι κάτι που χρειάζεται διευκρίνιση, αλλά από τη στιγμή που δε λέει συγκεκριμένα οτι δεν ισχύει σε ιδιοκτησίες με σύσταση τότε είμαστε καλυμένοι θεωρώ. Άλλωστε σκέψου τι θα μπορούσε να σου πει ένας ελεγκτ
  1 point
 10. Η απάντηση είναι θετική και στα τρία ερωτήματά σου. Δεν λαμβάνεται υπόψιν η μη κατασκευή τμήματος του πρώην γκαράζ και νυν αποθήκης.
  1 point
 11. @janna, Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που προκαλούν υπέρβαση κάλυψης και δόμησης συνυπολογίζονται για τον έλεγχο του ποσοστού της κατηγορίας 4. Για τον έλεγχο θα λάβεις υπόψη σου τα 70 τ.μ., αλλά στην κατηγορία 4 μπαίνουν μόνο τα 20 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα στην κατηγορία 2.
  1 point
 12. Γενικά η καθολική χρήση της προθεσμίας στα πάντα είναι ανόητη. Δεν ξέρω ποιος την σκέφτηκε, αλλά μας έχει καταστρέψει. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό το ότι άλλα λένε οι νόμοι, άλλα ερμηνεύονται από δω και από εκεί και το ΥΠΕΝ δεν θέλει να κακοκαρδίσει κανέναν.
  1 point
 13. [@efoula] Μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία 4. Η υπέρβαση δόμησης που προκύπτει από την αλλαγή χρήσης δεν επηρεάζει την επιλογή κατηγορίας.
  1 point
 14. Σε προσθήκες χρησιμοποιείς τους νέους όρους δόμησης. Σε νομιμοποιήσεις μπορείς (αν σε βολεύει) να χρησιμοποιήσεις αυτούς που ίσχυαν για αυτό που είχε χτιστεί. Όταν λες εξωτερικό για τον πάνω και το προσθέτεις στο ισόγειο, εννοείς ότι θα βγαίνουν έξω από τον όροφο να πάνε στο λουτρό; Αυτό σίγουρα δεν προβλέπεται από την διάταξη (το αντίθετο επιβάλει). Και παίζει και ρόλο το πόσο μεγάλο είναι ήδη το σπίτι. Αν έχεις 30τμ, θα σου δώσουν να κάνεις μια τουαλέτα κατ' επέκταση. Αν είναι 200τμ θα σου πουν να αλλάξεις ένα δωμάτιο, γιατί τα 70τμ είναι αρκετά για να ζήσει μια οικογένεια. Ουσιαστι
  1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Maps.gov.gr - Ελεύθερη ψηφιακή πρόσβαση σε όλα τα ακίνητα του Κτηματολογίου
   Η δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου των ακινήτων εντός των περιοχών όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr), αλλά και η αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr), είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με το Κτηματολόγιο, που παρέχονται δωρεάν στους πολίτες μέσω του gov.gr.

   Με λίγα κλικ, “οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους, ενώ οι επαγγελματίες μόνο ό,τι απαιτεί η άσκηση της δραστηριότητάς τους”, σημείωσε σχετικά ο πρωθυπουργός, για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

   “Θα γίνεται γνωστή η νομική κατάσταση κάθε ακινήτου, ενόψει κάποιας μεταβίβασης, η φερεγγυότητά του για τη λήψη ενός δανείου. Ακόμα όλες οι πληροφορίες οι οποίες χρειάζονται για την έκδοση οικονομικών θα είναι προσβάσιμες αλλά θα καταχωρούνται και πράξεις όπως συμβόλαια και θα υποβάλλονται αιτήσεις για διορθώσεις στις κτηματογραφικές εγγραφές”, συμπλήρωσε.

   Ενώ, η παρουσίασή τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, Γιώργο Στύλιο.

    • Upvote
    • Like
   • 2 replies
  • Δικαιώματα «ψηφιακής» πρόσβασης στη βάση δεδομένων του κτηματολογίου αποκτούν και οι μηχανικοί
   Δικαιώματα «ψηφιακής» πρόσβασης στη βάση δεδομένων του κτηματολογίου αποκτούν εκτός από τους δικηγόρους οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί. Η πρόσβαση θα είναι διαβαθμισμένη, αφορά μόνο τις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, ενώ η υπηρεσία θα είναι δωρεάν.

   Η διαβάθμιση της πρόσβασης στην ψηφιακή βάση δεδομένων του κτηματολογίου (μέσω της πύλης gov.gr), από τους απλούς πολίτες έως τους ειδικούς επαγγελματίες, καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση για την οποία συνεργάστηκαν οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος προβλέπει τα εξής:

    

   Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία που το αφορούν, με τη χρήση των κωδικών του Taxis. Επίσης, εφόσον γνωρίζει το ΚΑΕΚ άλλων ακινήτων θα μπορεί να δει το κτηματολογικό διάγραμμα και την απεικόνισή τους, χωρίς όμως πληροφορίες περί των ιδιοκτητών.


    • Like
   • 8 replies
  • Εγκύκλιος Συντονιστικής Συμβ/κών Συλλόγων – Κτίσματα προ 1955 – Ν. 4495/2017
   Εγκύκλιος Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων:

   “Σε συνέχεια σχετικών ερωτήσεων συναδέλφων διευκρινίζονται τα εξής:

   Σύμφωνα με το άρθρ. 23 παρ. 1 περ. δ’ Ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) ως ισχύει, κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.

   Σύμφωνα δε με το άρθρ. 82 παρ. 2 περ. α’ Ν. 4495/2017 ως ισχύει, από τις διατάξεις της παρ. 1 του αυτού άρθρου (η οποία αναφέρεται στην απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις) εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που υφίστανται πριν από τις 30.11.1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος του από 9.8.1955 β.δ..

   Επομένως, για τα κτίσματα που υφίστανται πριν από τις 30.11.1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος του από 9.8.1955 β.δ., δεν είναι υποχρεωτική η υπαγωγή τους στις διατάξεις του Ν. 4495/2017, ήτοι δεν απαιτείται η «τακτοποίησή» τους, διότι είναι νόμιμα και τεκμαίρεται για την ανάγκη εφαρμογής του Ν.4495/2017 ότι έχουν οικοδομηθεί νομίμως.

   Συνεπώς, για ακίνητα που υφίστανται πριν από τις 30.11.1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος του από 9.8.1955 β.δ. και βρίσκονται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού δεν απαιτείται η βεβαίωση του μηχανικού του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017 να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του αυτού άρθρου.”
   • 3 replies
  • Γνωμοδότηση Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για τις εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους
   Ομόφωνα γνωμοδότησε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.

   Στη γνωμοδότηση αυτή κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.

   Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε σήμερα, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.

   Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

   Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες.

   Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας.
   • 0 replies
  • Δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε περιοχές που βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντός του 2020
   Mε έγγραφο του ΥΠΕΝ διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της περίπτωσης ε της παρ. 1 του άρθρου 128 του ν. 4759/2020 για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, εμπεριέχεται το σύνολο των περιοχών που βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά το έτος 2020, και όχι μόνο αυτές των οποίων η πράξη κήρυξης πραγματοποιήθηκε εντός του έτους 2020.

   Το σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων προσαρμόστηκε στα ανωτέρω και δίνεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής στην κατηγορία 5 του άρθρου 96 του ν. 4495/2017 σε ακίνητα των εν λόγω περιοχών.

   Για διευκόλυνση των μηχανικών, επισυνάπτονται σχετικοί πίνακες με τις κηρύξεις των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντός του 2020.

   Εφιστούμε την προσοχή στους μηχανικούς στο γεγονός ότι εντάσσονται ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές που ορίζονται στις κηρύξεις και όχι στο σύνολο του Δήμου, εκτός εάν η κήρυξη αφορά το σύνολό του.

   Κηρύξεις 2020

   Κηρύξεις προηγούμενων ετών, ενεργές το 2020
    • Upvote
    • Thanks
    • Like
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.