Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ntanos

Συντονιστής
  • Περιεχόμενα

    524
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Everything posted by ntanos

  1. Καλησπέρα! Από ότι καταλαβαίνω, η δυνατότητα αποτύπωσης μόνο του τμήματος καθέτου και όχι του συνολικού οικοπέδου, αφορά σε περιπτώσεις που πρόκειται να γίνει υπαγωγή στον Ν.4495/17. Εσύ όμως, θα συντάξεις διάγραμμα με το οποίο θα γίνει μεταβίβαση. Από όσο γνωρίζω λοιπόν, θα πρέπει να απεικονιστεί το συνολικό οικόπεδο και όχι μόνο το τμήμα καθέτου. Στο κάτω κάτω, στη δήλωση του Ν.651/77 θα αναφέρεσαι στο συνολικό οικόπεδο αναγκαστικά. Και κάπου εδώ λοιπόν αγαπητέ φίλε, σκάει (σήμερα σε σένα) η βόμβα μεγατόνων με όλη αυτή την ιστορία των χαοτικών οικοπέδων, με δεκάδες κάθετες που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια. Συνήθως, αφορούν σε κληροτεμάχια διανομών κλπ στα οποία δεν ήταν δυνατή η κατάτμηση, και οι κάθετες (ή και τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου, ακόμα χειρότερα), αποτέλεσαν το όπλο της κουτοπονηριάς του έλληνα για να παρακάμψει τη νομοθεσία. Το πρόβλημα λοιπόν στην περίπτωσή σου, (σε περίπτωση που πρέπει να αποτυπώσεις όλο το οικόπεδο, που έτσι πιστεύω προσωπικά), δεν είναι μόνο η αποτύπωση.. αλλά ότι, τυπικά, αν το αποτέλεσμα της αποτύπωσής σου δεν ταυτίζεται με το θεωρητικό σχήμα της διανομής καθέτων (που είναι βέβαιο), υπό κανονικές συνθήκες απαιτείται τροποποίηση της σύστασης καθέτων και να συμβληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να συναινέσουν στις διαφορετικές αναλογίες εδαφικών τμημάτων που θα προκύψουν. Λύση λοιπόν δεν σου έχω, ήθελα απλά να εκφράσω την επιθυμία να μην μου τύχει και μένα τέτοια περίπτωση διότι δεν θα ξέρω πως να την χειριστώ. Ας δούμε τι έχουν να πουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.
  2. Και που να δείτε με τις ενστάσεις του κτηματολογίου τι έχει να γίνει.. μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Πλέον, με το νέο νόμο της επιτάχυνσης της κτηματογράφησης, το κτηματολόγιο μιας περιοχής γίνεται λειτουργούν πρωτού εξεταστούν οι ενστάσεις από επιτροπές. Όποιος έχει εκκρεμότητα στο ακίνητό του θα μείνει σε ομηρία πιθανώς για όσο ζει. Κατά τη γνώμη μου αυτά όλα έπρεπε να είχαν τρέξει την περίοδο 2010-2017, τότε που δεν είχαμε πολλή δουλειά σαν μηχανικοί. Άντε τώρα να βρούνε μηχανικούς και δικηγόρους να στελεχώσουν τις επιτροπές, με λεφτά ψίχουλα και διαθέσιμο χρόνο υπό του μηδενός.
  3. Αγαπητέ συνάδελφε, θα διαφωνήσω μαζί σου για πρώτη φορά! Δυστυχώς, από την εμπειρία μου σε κτηματολόγιο κλπ, το επίπεδο επαγγελματισμού είναι γενικά χαμηλό, και όσοι γράφετε σε αυτό το φόρουμ γενικά αποτελείτε εξαίρεση.. δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες για το τι λάθη εντοπίζω σε τοπογραφικά συναδέλφων, όλων των ειδικοτήτων.. είτε στην αποτύπωση είτε στο πολεοδομικό καθεστώς. Οι πολίτες, παίρνουν συχνά αντικρουόμενες απαντήσεις από τους μηχανικούς για τα θέματα που τους απασχολούν, οπότε είναι απόλυτα λογικό να θέλουν να κάνουν crosscheck.. Για να το θέσω και αλλιώς, με την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας είναι πολύ εύκολο όλοι να κάνουμε λάθος όσο και να το ψάξουμε. Και το φοβάμαι και ο ίδιος προσωπικά. Μακάρι, αν κάπου έχω κάνει λάθος σε τοπογραφικό, να με πάρει τηλέφωνο μια μέρα ένας άγνωστος συνάδελφος και να μου πει "αγαπητέ, θα ήθελα να ξαναδείς το τάδε τοπογραφικό σου διότι έχω τις αμφιβολίες μου..", πριν γίνει κάποια αγοραπωλησία ή έκδοση άδειας δόμησης κλπ. Νομίζω είναι μια μορφή αλληλεγγύης και αυτό, αν γίνει καλόπιστα.
  4. Καλησπέρα! Από περίπτωση που μου έτυχε μόλις προχθές στο Δήμο Πετρούπολης, μου είπαν ότι αρμόδια ΥΔΟΜ παραμένει η ΥΔΟΜ Αιγάλεω, Μιλτιάδου 4. Μπορείς να στείλεις το αίτημα ηλεκτρονικά στο [email protected]
  5. Δεν πρόκειται για τον τερματικό σταθμό του μετρό, αλλά για "σταθμό μετεπιβίβασης", δηλαδή για περιοχή αφετηρίας λεωφορείων, πάρκινγκ κλπ. Δεν αποτελεί εμπόδιο στο να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή, η οποία όντως είναι έτοιμη. Τώρα το τι θα κάνουν οι επιβάτες με το που βγαίνουν από το σταθμό, είναι άλλο θέμα..
  6. Δεν θυμάμαι σς ποια εγκύκλιο αναφέρεται, αλλά σου γράφω για να τονίσω ότι αυτή η διάταξη, ισχύει για τα ιδιωτικά και μόνο δάση.. δηλαδή δασικές εκτάσεις για τις οποίες ο πολίτης κατέχει πολύ παλαιό τίτλο ή δασικές εκτάσεις σε περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο υπερ του ελληνικού δημοσίου. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις (που αποτελούν τον κανόνα στον ελλαδικό χώρο), δασική έκταση σημαίνει απώλεια του ιδιοκτησιακού και επομένως τα μεγέθη υπολογίζονται επί του απομένοντος τμήματος.
  7. Χρόνια πολλά αγαπητοί συνάδελφοι και καλή χρονιά! Σε σχέση με την 651/77, θυμάμαι μία διαφωνία μας προ καιρού που είχαμε γράψει κάτι σεντόνια, και γελάω! Είχαν ειπωθεί πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, θυμάμαι ότι η κατάληξη σχετικά με το θέμα ήταν η εξής: Ότι όντως, ο νόμος 651/77 αναφέρεται σε αγοραπωλησίες και η σχετική δήλωση αφορά αυτές. Σε ότι αφορά την έκδοση άδειας δόμησης, η Υ.ΔΟΜ. υποχρεώνει το μηχανικό να κάνει αναφορά στην αρτιότητα - οικοδομησιμότητα του ακινήτου, στην ύπαρξη ρεμάτων κλπ. Έτσι, πρέπει να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της παραπάνω δήλωσης, ασχέτως του τίτλου που θα βάλουμε τη δήλωση. Πολλοί αναγράφουν "έρευνα μηχανικού", άλλοι όπως και εγώ προσωπικά αναγράφουν "Δήλωση Ν.651/77", με το σκεπτικό ότι πολλές ΥΔΟΜ θέλουν να το δουν έτσι γραμμένο, και ας μην είναι στην πραγματικότητα σωστός ο "τίτλος" της συγκεκριμένης δήλωσης.
  8. Υπάρχει περίπτωση το γραφείο κτηματογράφησης να έκανε λάθος, και να ανάρτησε το δικαίωμά σας όντως σε αυτό το τεράστιο γεωτεμάχιο. Τα λέτε όμως λίγο μπερδεμένα, και λόγω αυτού υπάρχει η εξής περίπτωση (ευνοϊκή για εσάς): να ζητήσατε ΠΚΑ για το μεγάλο γεωτεμάχιο, χωρίς πράγματι να έχετε αναρτηθεί σε αυτό. Και αυτό γιατί συνδεθήκατε στην εφαρμογή του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης, η οποία δείχνει προσωρινά στοιχεία πριν την επεξεργασία και κυρίως αναγράφει το ΚΑΕΚ του προκαταρκτικού υποβάθρου, που δεν είναι το τελικό. Για να διαπιστώσουμε τι έχει συμβεί, θα πρέπει να κάνετε το εξής: Να μπείτε στην εφαρμογή "Ανάρτηση" του κτηματολογίου, να συνδεθείτε με κωδικούς taxisnet και να κάνετε download του κτηματολογικού πίνακα και διαγράμματος της ανάρτησης. Εκεί θα φανεί ποιο γεωτεμάχιο σας αποδόθηκε. Ορίστε και το λινκ: https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx
  9. Θα ήθελα μια αποσαφήνιση για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χωρική βάση του κτηματολογίου: α) Το αρχικό οικόπεδο αποδόθηκε ως τρία γεωτεμάχια και του πελάτη σου είναι "αγνώστου ιδιοκτήτη"? β) Το αρχικό οικόπεδο αποδόθηκε ως δύο γεωτεμάχια αντί για τρία? Στην α περίπτωση, δεν βρίσκω το λόγο να χρειάζεται ΔΓΜ αν τα όρια είναι εντός ανοχών και απαιτείται μόνο η διαδικασία αναγνώρισης του πελάτη σου ως δικαιούχου στο γεωτεμάχιο αγνώστου. Στην β περίπτωση, κατά τη γνώμη μου απαιτείται ΔΓΜ διόρθωσης ορίων, καθώς συν τοις άλλοις τα δύο υπόλοιπα οικόπεδα έχουν μετά βεβαιότητας αναρτηθεί με υπέρβαση εμβαδού της τάξης του +50% σε σχέση με τον τίτλο τους.
  10. Τα όρια του οικισμού θα τα βρείτε στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. και ίσως στο e-poleodomia. Σίγουρα όμως επικοινωνήστε και με την ΥΔΟΜ, για τυχόν αλλαγές ή ακόμα και καταργήσεις των αποφάσεων εκείνων. Από εκεί και έπειτα, για τη λεπτομερή εφαρμογή τους, μπορεί να απαιτηθεί και η τοπογραφική αποτύπωση των χαρακτηριστικών σημείων που τα ορίζουν, ώστε να προκύψει μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη πολυγωνική γραμμή στο ΕΓΣΑ 87. Ένας χονδροειδής έλεγχος μπορεί να γίνει βλέποντας και τα όρια των αναρτημένων ή μερικώς κυρωμένων δασικών χαρτών, με την επιφύλαξη σφάλματος (καθώς τα όρια στους χάρτες αυτούς έχουν εφαρμοστεί γραφικά επί του ΟΦΧ) , ενώ έχουν παρατηρηθεί και μεγαλύτερα ακόμα λάθη.
  11. Αν πρόκειται για περιοχή λειτουργούντος κτηματολογίου, ή έστω για περιοχή μετά το στάδιο της ανάρτησης και αν η περιοχή που σε ενδιαφέρει είναι μικρή, το πολύγωνο της ΠΟΑ έχει ήδη περαστεί στη χωρική βάση από τον ανάδοχο. Που σημαίνει ότι το βρίσκεις με εκτύπωση αποσπάσματος ή από τα πολύγωνα του λειτουργούντος, που διατίθενται και online.
  12. Τείνω να συμφωνήσω. Ανέφερα όμως το ενδεχόμενο αυτό, σε ότι αφορά το συνολικό σου οικόπεδο, ότι μπορεί να αποκτήσει νέο εμβαδό εκτός αποδεκτής απόκλισης εμβαδού. Αφού δεν έχεις λειτουργούν απλοποιείται η κατάσταση, αλλά θα πρέπει να δεις και τι πολύγωνο θα αναρτηθεί ώστε να προβείς στις αντίστοιχες δηλώσεις ή διορθώσεις.
  13. Καλημέρα. Γενικά, η νεότερη καταμέτρηση σε αδιαίρετα οικόπεδα είναι εφικτή. Θα πρέπει στην περίπτωσή σου, εάν πρόκειται για περιοχή με λειτουργούν περιεχόμενο, να εξετάσεις την πιθανότητα να χρειαστεί και διόρθωση της χωρικής βάσης του κτηματολογίου - Δ.Γ.Μ. (τα 30τ.μ. στα 600τ.μ. είναι ήδη ένα +5% οπότε πρέπει να το εξετάσεις). Σε ότι αφορά οικόπεδα με σύσταση καθέτων, η άποψή μου από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου σε έκδοση αδειών σε αυτά, είναι ότι από τις ΥΔΟΜ δεν γίνεται αποδεκτή η παραμικρή διαφορά, ακόμα και βάσει των αποκλίσεων του Ν.4495/17. Εσύ ούτως ή άλλως, θα έχεις υπέρβαση περίπου 5% επί του τίτλου. Μάλιστα, αν η υπέρβαση είναι άνω του 5%, θα χρειαζόταν διόρθωση του προηγούμενου τίτλου ή σύνταξη νέου, ακόμα και εάν επρόκειτο για αδιαίρετο γεωτεμάχιο.
  14. Και άλλο ένα σχετικό επισυναπτόμενο από εμένα.. Ταύτιση Κτηματολογίου Αποτυπωσης - Έγγραφο ΥΠΕΝ.pdf
  15. Καλησπέρα! 1) Άποψή μου είναι ότι, μετά τη λειτουργία του κτηματολογίου, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα χρησικτησίας έναντι τρίτου πολίτη, αν ο τελευταίος είναι αναρτημένος στο γεωτεμάχιο, καθώς ο θεσμός της χρησικτησίας αναφέρεται σε "καλόπιστη νομή". Ας με διορθώσει κάποιος αν έχω λάθος άποψη. Επομένως, ελέγχετε ότι το όνομά σας περιλαμβάνεται στις πρώτες εγγραφές και είστε κατοχυρωμένοι. Η απόδοση 15 στρεμμάτων αντί 12 του τίτλου δεν αποτελεί πρόβλημα και η διαφορά θα καλυφθεί σε κάποια επόμενη καταμέτρηση, σε κάποια μελλοντική δικαιοπραξία. Αρκεί όμως τα αναρτημένα όρια να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (εντός κάποιας ανοχής) ώστε να μην αναγκαστείτε μελλοντικά να προβείτε σε διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών. 2) Δεν κατάλαβα αν υπάρχει λειτουργούν κτηματολόγιο ή όχι στη περίπτωση του οικοπέδου. Το κτηματολόγιο πολλές φορές λαμβάνει υπόψιν τα υλοποιημένα όρια για τη σχεδίαση των ορίων, οπότε η περίπτωση αυτή θέλει προσοχή. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχετε πάει σε πρώτες εγγραφές με τα σωστά για εσάς όρια, θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα δηλαδή: α) να αναθέσετε σε μηχανικό να αποτυπώσει τα 2 όμορα οικόπεδα και να κάνει εφαρμογή τίτλων - διανομών κλπ β) αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες σου ότι έχεις καταπατηθεί, να έρθετε αρχικά σε φιλική συζήτηση με το γείτονα βάσει της τεχνικής έκθεσης που θα έχει συντάξει ο μηχανικός σου γ) να απελευθερώσει ο ακίνητό σου. Αν δεν τα βρείτε, ακολουθούν εξώδικα και λοιπά δυσάρεστα, ψυχοφθόρα και χρονοβόρα θέματα.
  16. Ακριβώς. Αυτά τα τοπογραφικά προ εποχής ΚΗΔ αμφιβάλλω ότι υπάρχουν καν σαρωμένα. Ίσως μόνο σε αναλογική μορφή, σε κάποια αποθήκη.
  17. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προσωπικά, που προσπάθησα να κατεβάσω συμβόλαια, κατέβηκαν κανονικά. Αυτό που εικάζω είναι ότι, όταν υπάρχει αδυναμία κατεβάσματος ενός συμβολαίου είτε δεν είναι σαρωμένο (παλαιές μελέτες) είτε υπάρχει κάποιας φύσης τεχνικό πρόβλημα. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι είναι σκόπιμος περιορισμός της πρόσβασης. Σε ότι αφορά τα τοπογραφικά, όντως ποτέ δεν κατάφερα να κατεβάσω κάποιο. Όμως έχετε υπόψιν ότι με τον αριθμό του ΚΗΔ (που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο) μπορείτε να μπείτε στην σχετική εφαρμογή του gov.gr με κωδικούς taxisnet και να κατεβάσετε το αποδεικτικό σε μορφή pdf. Με zoom in συνήθως είναι ευκρινείς όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες δλδ δηλώσεις, πίνακας συντεταγμένων κλπ.
  18. @tetris σχετικά με την οικοδομησιμότητα του εκτός σχεδίου τμήματος, για να έχω τους ευνοϊκούς όρους που περιγράφεις, δεν θα έπρεπε να υπάρχει και οικοδομική γραμμή πέραν της ρυμοτομικής? αυτή την αίσθηση είχα για τέτοιες περιπτώσεις, από αντίστοιχα thread που έχω διαβάσει. @nbr την ιδιοκτησία την απέδωσα ως μία, καθώς σήμερα ο δρομίσκος δεν υπάρχει, ενώ και ο παλαιότερος τίτλος και το παλαιότερο τοπογραφικό διάγραμμα της ιδιοκτησίας περιγράφουν το οικόπεδο σε αυτή τη μορφή. Στην ουσία δηλαδή, υπήρχε απλά διέλευση μέσα από το οικόπεδο. Μάλιστα, και στην προανάρτηση του κτηματολογίου ο δρομίσκος δεν έχει αποτυπωθεί ως Ειδική έκταση, ούτε στο οικόπεδό μου ούτε και στα βορειότερα. Το τοπογραφικό διάγραμμα το συντάσσω για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς, καθώς το παλαιότερο, δεν περιελάμβανε την πληροφορία της πολεοδομικής μελέτης που εγκρίθηκε το 2003. Το σχετικό διάγραμμα συντάχθηκε το 1985 σε σύστημα ΤΜ3, με φωτογραμμετρική μέθοδο. Στην ΥΔΟΜ μου είπαν ότι πριν προχωρήσει η μελέτη της Π.Ε. θα πρέπει να γίνει σύγχρονη αποτύπωση ώστε να αποδοθεί το σχέδιο πόλης με συντεταγμένες. Πάντως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η ιδιοκτησία είναι προς το παρόν μία, με εντός και εκτός σχεδίου τμήμα και με ρυμοτομούμενα τμήματα, ώσπου να γίνει κύρωση της Π.Ε. Μόνο τότε το εκτός σχεδίου τμήμα θα αποτελέσει ξεχωριστό γήπεδο. Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος.
  19. Καλησπέρα συνάδελφοι. Οικόπεδο για το οποίο κάνω τοπογραφικό, βρίσκεται εν μέρει εκτός και εν μέρει εντός σχεδίου. Σας επισυνάπτω και σκαρίφημα. Η ιδιοκτησία φαίνεται με πορτοκαλί περίγραμμα. Το εντός σχεδίου τμήμα, αφορά σε έγκριση πολεοδομικής μελέτης του 2003 (αραιοδομημένο τμήμα), για το οποίο δεν έχει κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής (και από ότι μου είπαν στην ΥΔΟΜ, αμφιβάλλουν ότι θα γίνει και ποτέ). Εκεί ξέρω πως να το χειριστώ. Το θέμα μου είναι στο εκτός σχεδίου τμήμα. Εκεί, φαίνεται η ύπαρξη δύο ρυμοτομικών γραμμών (έχω βάλει ερωτηματικό), οι οποίες εκτείνονται έξω από την εστιγμένη γραμμή που διαχωρίζει το εντός και το εκτός σχεδίου τμήμα. Δεν πρόκειται όπως βλέπετε για περιμετρική οδό του σχεδίου, αλλά για μια απροσδιόριστη έξοδο των γραμμών προς τα έξω. Στην αρμόδια ΥΔΟΜ, η εξυπηρετική υπάλληλος μου απάντησε ότι, οι γραμμές αυτές έχουν ισχύ, και με κάποιο τρόπο μπορώ να θεωρήσω το μεταξύ τους χώρο ως εντός σχεδίου, παρόλο που η εστιγμένη γραμμή του σχεδίου πόλεως έχει άλλη θέση. Έχετε συναντήσει ξανά κάτι τέτοιο? που θεωρείτε τελικά ότι είναι το όριο του σχεδίου πόλεως? Διότι αν το θεωρήσω στην εστιγμένη γραμμή, έχω "ρυμοτομία εκτός σχεδίου" που είναι λίγο άτοπο..
  20. Η λέξη "μεσοτοιχία" τώρα που το σκέφτομαι δεν ήταν ορθή. Πρόκειται για δύο κτίρια (του ομόρου και του πελάτη μου) που εφάπτονται επί του ορίου. Ενός ορίου όμως που, υλοποιήθηκε λανθασμένα κατά την οικοδόμηση του κτίσματος του ομόρου.
  21. nbr ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι, θεωρώ ότι έκανα κατά το δυνατόν σωστή εξάρτηση. Όταν έγινε η αρχική αποτύπωση, ακόμα και πιο μετά όταν κυρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής, τα κτίσματα δεν υπήρχαν. Το θέμα προέκυψε από εσφαλμένη χάραξη.
  22. Καλημέρα συνάδελφοι. Πρόσφατα έκανα τοπογραφικό για οικόπεδο εντός κυρωμένης Πράξης Εφαρμογής, που περιέχει κτίσμα εφαπτόμενο στο όριο. Σας επισυνάπτω και σχετικό σκαρίφημα. Μετά την αποτύπωσή μου, και εφαρμόζοντας τις συντεταγμένες των τελικών ιδιοκτησιών σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, προκύπτει ότι το όριο μεταξύ του κτίσματος του πελάτη μου και του κτίσματος του ομόρου (μεσοτοιχία) δεν ακολουθεί ορθά το όριο σύμφωνα με τις συντεταγμένες της μελέτης. Συγκεκριμένα, το κτίσμα του ομόρου καταπατεί την ιδιοκτησία του πελάτη μου σε ένα τρίγωνο με πλευρές 20cm x 10m. Επιθυμία του πελάτη είναι να μην έρθει σε ρήξη με το γείτονα, καθώς το σφάλμα προέκυψε όχι από δόλο αλλά από λανθασμένη χάραξη των ορίων των οικοπέδων (ο όμορος είχε κτίσει πρώτος). Εγώ στο τοπογραφικό μου διάγραμμα είναι προφανές ότι θα δείξω αυτή την καταπάτηση, ότι δηλαδή τμήμα του όμορου κτιρίου εισέρχεται στην ιδικτησία μου. Το ερώτημά μου είναι, ο συνάδελφός μου που θα κάνει ταυτότητα κτιρίου κλπ, πως μπορεί να το χειριστεί? θα πρέπει να θεωρήσει το τμήμα του όμορου κτιρίου ως μέρος της δόμησης του οικοπέδου μας? Πως θα το αντιμετωπίζατε το θέμα? Μπορούμε να πάμε σε διορθωτική Π.Ε., την στιγμή που το πρόβλημα οφείλεται σε λανθασμένη χάραξη μετά την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής?
  23. Αγαπητέ Alextopo, αν με κάποιο μαγικό τρόπο δεν έχουν οριστεί κάθετες ιδιοκτησίες επί του γηπέδου, η περίπτωσή σου είναι όπως στα περιγράφουν οι συνάδελφοι παραπάνω. Το εντυπωσιακό είναι, ότι, σε μελέτες κτηματολογίου που έχω δουλέψει, δεν φαντάζεστε πόσο σύνηθες είναι αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα.. Συνήθως, τεμάχια διανομών, λόγω απαγόρευσης κατάτμησης, μοιράζονταν με την "εξ αδιαιρέτου" μέθοδο σε δεκάδες και εκατοντάδες πολίτες. Σήμερα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ποσοστά κυριότητας που τείνουν στο μηδέν, σε τεράστια γήπεδα, με κτίσματα, στα οποία είναι όλοι συνιδιοκτήτες στην πραγματικότητα. Προσθέστε και σε αυτό τα ποσοστά αγνώστου που θα καταχωρηθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, και σκεφτείτε πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό το θέμα στο μέλλον. Δυστυχώς προσωπικά εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τον τρόπο, από νομική άποψη. Ένα τσουνάμι, φαίνεται το μόνο σενάριο που θα έλυνε επιτυχώς ένα τέτοιο θέμα (προφανώς μιλάω μεταφορικά και το απέυχομαι, το λέω απλά για να καταλάβετε τι εννοώ).
  24. Εάν η ελάχιστη αρτιότητα κατά παρέκκλιση είναι 200 τ.μ., εννοείται πως για την έκδοση άδειας δόμησης λαμβάνεται υπόψιν η νεότερη καταμέτρηση στο διάγραμμα αδείας, δηλαδή τα 199τ.μ. οπότε πας: - Είτε με διάταγμα μεσότοιχων (λογικά σε καλύπτει με τόσο μικρή διαφορά από τα 200τ.μ. - Είτε με άρθρο 25 του Ν.1337/83 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αν τηρούνται οι προϋποθέσεις του.
  25. Μπορείς να στείλεις απλά το νέο διάγραμμα με μία αίτηση επανεξέτασης στοιχείων. Αν δεν υπάρχουν άλλα ισχυρότερα στοιχεία, λογικά θα το εφαρμόσουν επακριβώς χωρίς χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες. Σκέψου ότι η μελέτη στην περιοχή που αναφέρεσαι βρίσκεται στο στάδιο πριν την ανάρτηση. Ουσιαστικά δηλαδή, λαμβάνει ακόμα χώρα κτηματογράφηση και επεξεργασία των δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή. Το στάδιο της προανάρτησης θεσμοθετήθηκε προσφάτως, ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία μέσω μίας "off the record" επικοινωνίας του γραφείου κτηματογράφησης με τον πολίτη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.