Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε απαιτείται: Άδεια δόμησης-Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Τροχαία-> κατάληψη οδοστρώματος

Α.Τ -> Για τυχών καταγγελία ωστε να μην έρθουν κάν αν ήδη έχουν την άδεια

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 288
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι καλημέρα. Είμαι νέος μηχανικός γι αυτό και κάνω την ερώτηση σε αυτό το topic. Έχω έναν πελάτη με κτίριο προ του 55 για το οποίο δεν υπαρχει οικοδομική άδεια. Υπάρχει μονάχα ένα συμβόλαιο(μεταβίβαση)  που το βρήκε ο δικηγόρος στο υποθηκοφυλακείο στο οποίο αναφέρεται (παραχωρώ την τάδε οικία σ αυτό το σημείο και τίποτα άλλο) το '29 και μία αποδοχή κληρονομιάς το '89 . Ο πελάτης μου το αγόρασε το '96. Και τώρα θέλει να κάνει αλλαγή ανοιγμάτων(να κλείσει μια πόρτα).Από την πολεοδομία του είπαν πως πρέπει να βγάλει οικοδομική άδεια. Και εγώ ρωτώ:

1) Αρχικά πρέπει να δηλωθεί στο ν 4178 και έπειτα να βγει οικοδομική αδεια ;

2) Πρέπει να τεκμηριωθεί ότι προυφίσταται του '55; και

3)Τι αλλη διαδικάσια χρειάζεται απο τη μεριά του ;

Ευχαριστώ πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

Αν το αποδείξεις ως προυφιστάμενο του 1923 ακόμα καλύτερα.Αν θες να εκδόσεις Ο.Α. πέραν από εργασίες που προβλέπονται στην ΕΕΜΚ ή στην 48 ωρη θα πρέπει να έχεις νόμιμο περίγραμμμα αν το βγάλεις απλά προ 55.

 

Παραθέτω τεχνικές οδηγίες ΝΟΚ άρθρο 23

 

παρ. 1γ
Διακρίνονται δύο περιπτώσεις:
α) ως νομίμως υφιστάμενο σε εντός σχεδίου περιοχή, θεωρείται το κτίριο που προϋπάρχει του διατάγματος ένταξης της περιοχής στο σχέδιο και με την προϋπόθεση ότι τούτο έχει κατασκευαστεί πριν τη δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος της 16.8.1923.
β) ως νομίμως υφιστάμενο σε εκτός σχεδίου περιοχή, θεωρείται το κτίριο που προϋπάρχει του διατάγματος της πιθανής ένταξης της περιοχής στο σχέδιο και με την προϋπόθεση ότι τούτο έχει κατασκευαστεί πριν τη δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος της 23.10.1928.
παρ. 2γ
Κατά τη μελέτη προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο, τηρούνται οι ειδικοί όροι δόμησης και οι διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο, έστω και αν αυτοί δεν ίσχυαν κατά την ανέγερση του υφιστάμενου κτιρίου, με εξαίρεση τις διατάξεις του αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Για την εξυπηρέτηση των υπόψη ατόμων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 26 και 27 παρ. 2 του νόμου. Αναλόγως του είδους της προσθήκης πάντως, δέον να εξαντλείται η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων περί εξυπηρέτησης εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, όπως π.χ. υλοποίηση κατάλληλης πρόσβασης σε περίπτωση προσθήκης κατ’ επέκταση.
παρ. 3β
Όσον αφορά στις έννοιες «νομίμως υφιστάμενο κτίριο» και «νόμιμο περίγραμμα υφιστάμενου κτιρίου», διευκρινίζονται τα εξής :
α) στις περιπτώσεις α, β, γ, ε, και στ της παρ 1 του άρθρου 23, το νόμιμο περίγραμμα ταυτίζεται με το περίγραμμα του νομίμως υφιστάμενου κτιρίου
β) στην περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 23, νόμιμο περίγραμμα του προυφιστάμενου της 9ης/8/55 κτιρίου είναι το τμήμα που δεν αντίκειται στο τυχόν ισχύον σχέδιο πόλεως και στις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του εφόσον είναι ευνοϊκότερες. Το ίδιο ισχύει και για τα εξαιρεθέντα από την κατεδάφιση κτίρια με τις διατάξεις του ν.1337/83.
Η καθ΄ ύψος προσθήκη κατά τα ανωτέρω επιτρέπεται στο νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν αυτό παραβιάζει τις σημερινές ισχύουσες διατάξεις, εκτός του τμήματος του κτιρίου που βρίσκεται εντός προκηπίου.
Στο εκτός νομίμου περιγράμματος τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου επιτρέπονται εργασίες για λόγους χρήσεως και υγιεινής.
Για τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και η υπ’ αρίθμ. 86845/16-10-1999 Απόφαση «Ενίσχυση υφισταμένων κτιρίων» (ΦΕΚ 2036 Β’) καθώς και η Εγκύκλιος 40 (αρ. πρωτ. 57621/24-9-97) του ΥΠΕΧΩΔΕ «Προσθήκη καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΓΟΚ/85».
37
παρ. 5 (σε συνδυασμό με τις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 Υ.Α (ΦΕΚ
Α.Α.Π 116/9.10.2012)
Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kαλησπέρα, έχω την εξής περίπτωση : 

βγάζουμε άδεια νομιμοποίησης σε ισόγειο με ημιυπόγειο, και προσθήκης ορόφου.

Το κτίσμα είχε άδεια με στέγη (απλή κεραμοσκεπή επί πλακός ), και υπάρχει όντως στέγη.

 

Η υπάλληλος μου ζητάει να βγάλουμε μαζί και άδεια κατεδάφισης της στέγης (η οποία λέει ότι είναι απλή και θα πάει μαζί με την βασική άδεια, αλλά εγώ από Ν 4030 βλέπω ότι μπορεί μεν να βγει παράλληλη (με χρονική διαφορά στις τελικές σφραγίδες 20 μέρες) αλλά δε μπορεί να είναι πακέτο.

Ποια η γνώμη σας δεν είναι λίγο υπερβολική η έκδοση άδειας κατεδάφισης για την ξύλινη κεραμοσκεπή επί πλακός??

 

οκ να κάνω μια τεχνική έκθεση, να χρεώσω ικα, αλλά αφού μου ζητάει και αμοιβές και μου ζητάει να γραφτεί στον τίτλο, δεν πρόκειται στην ουσία για άδεια??? η οποία πρέπει να είναι τυπικά χωριστή????

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα, θέλω να αλλάξω κουφώματα στον Α οροφο σε διώροφο νεοκλασικό κτηριο.

Το ισόγειο ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη. Τα κουφώματα του κτηριου είναι ξύλινα γαλλικού τύπου.

Μπορω με άδεια μικρής κλίμακας να αντικαταστησω τα ξυλινα κουφώματα με κουφώματα αλουμινίου στο ιδιο χρωμα και τυπο; Η πρεπει να μπουν παλι ξύλινα;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

27. Τοποθέτηση ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Αυτό είναι ανεξαρτήτως κλίμακας εγκατάστασης; Ή υπάρχει κάποιο όριο πάνω από το οποίο απαιτείται έλεγχος στατικής επάρκειας υφιστάμενης στέγης;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα,

Πελάτης μου κάτοχος διαμερίσματος θέλει 1) να μετατρέψει μια μπαλκονόπορτα σε παράθυρο και 2) να βάλει τζαμαρία 2Χ2 περίπου σε εξώστη.

Για το 1) πρέπει να πάει με κανονική άδεια (η άδεια είναι του 2000) ή με ΕΕΜΚ ?

Για το 2) μπορεί να βγει άδεια ή δε μπορούμε να κάνουμε τπτ?

Link to comment
Share on other sites

1) Εφόσον έχεις αλλαγή στην όψη θέλει κανονική άδεια

2) Εννοείς ότι θέλει να κλείσει τον εξώστη. Μπορεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει υπόλοιπό δόμησης και κάλυψης και η θέση του εξώστη που θα κλειστεί θα είναι σύννομη. Επίσης δεν ξέρω αν θα ζητηθεί κάτι από στατικής άποψης διότι ο εξώστης δεν προορίζεται για να είναι δωμάτιο.

 

Επιπλέον θα χρειαστεί συναίνεση της οικοδομής

Link to comment
Share on other sites

1) Εφόσον έχεις αλλαγή στην όψη θέλει κανονική άδεια

2) Εννοείς ότι θέλει να κλείσει τον εξώστη. Μπορεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει υπόλοιπό δόμησης και κάλυψης και η θέση του εξώστη που θα κλειστεί θα είναι σύννομη. Επίσης δεν ξέρω αν θα ζητηθεί κάτι από στατικής άποψης διότι ο εξώστης δεν προορίζεται για να είναι δωμάτιο.

 

Επιπλέον θα χρειαστεί συναίνεση της οικοδομής

 

Για το 2. έπειτα από επίσκεψη στην πολεοδομία Κοζάνης, ήταν κάθετοι πως δε βγαίνει άδεια για τέτοιου είδους κατασκευές στους εξώστες.

Για το 1. μου είπαν πως πάω κανονικά με άδεια. Ωστόσο δεν ήταν πολύ σαφείς στο τι μελέτες πρέπει να γίνουν.Γνωρίζει κανείς?Θα χρειαστεί νέο τοπογραφικό,νέο διάγραμμα δόμησης,έλεγχος όλης της οικοδομής για παρανομίες?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.