Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης κλπ"


achille

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Ξεκινάω με εύκολη ερώτηση και μάλλον "δύσκολη" απάντηση :

Η εγκύκλιος 5/03-05-2010 του ΥΠΕΚΑ, αρθρο 6 παρ. 1 αναφέρει : "Το ειδικό πρόστιμο διατήρησης των ρυθμιζόμενων χώρων διαβαθμίζεται ανάλογα του μεγέθους, της χρήσης και της γεωγραφικής θέσης τους (εντός ή εκτός σχεδίου). Ως εμβαδόν δαπέδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες βάσει τηςΟικοδομικής Άδειας) θεωρείται το άθροισμα όλων των χώρων (Ημιυπαίθριοι, πατάρια, υπόγεια, Ηλεκτρομηχανολογικός όροφος, Pilotis, σοφίτες κλπ) ακόμα και εάν το ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο του 2.20 μ."

Τι κατάλαβα εγώ ;

Οτι σε κάθε περίπτωση αφαιρούμε όλες τις τοιχοποιίες, εσωτερικές και εξωτερικές.

Αν κάποιος έχει κάποια άλλη άποψη, ας μας την πει διότι με αυτό τον τρόπο οι διαφορές στον υπολογισμό του ειδικού προστίμου είναι σημαντικές.

 

Αφαιρούμε μόνο τις τοιχοποιίες που υπάρχουν και στην οικοδομική άδεια.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι καλημερα,

παρακαλώ ξέρει κανεις να μου πει, αν θέλουμε να τακτοποιήσουμε αποθήκη υπογείου που αποτελεί ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία και που χρησιμοποιείται ως ανεξάρτητη κατοικία, το πρόστιμο θα υπολογιστεί ως ακίνητο άλλης κατοικίας ή ως ακίνητο άλλης χρήσης πλην κατοικίας? στην πολεοδομία μου είπαν δύο διαφορετικές απόψεις..

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

4/ στην περίπτωση που έχουμε ΣΔ του στυλ για τα π΄ρωτα 400μ2 ΣΔ=1 και για τα υπόλοιπα ΣΔ=0,80 και το οικόπεδο είναι >400 με ποιόν ΣΔ κάνουμε τον υπολογισμό της αντιστοιχούσας γης;

 

 

Στην 4η ερώτηση θα πάρεις τον σταθμισμένο μέσο όρο του Σ.Δ. Δηλαδή θα διαιρέσεις την επιτρεπόμενη δόμηση με το εμβαδόν του οικοπέδου. Το νούμερο που προκύπτει είναι ο εφαρμοζόμενος και ισχύων Σ.Δ.

Π.χ. : Εστω οικόπεδο εμβαδού 650 τ.μ. σε οικισμό. Η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 100Χ1.6+100Χ0.8+100Χ0.6+(Ε-300)Χ0.4 = 440.00 τ.μ.. Η δόμηση όμως που τελικά επιτρέπεται είναι 400.00 τ.μ. Αρα ο Σ.Δ. που θα εφαρμόσεις είναι 400.00/650.00 = 0.615.

 

Σε παρόμοια περίπτωση που είχα εφάρμοσα κι εγω το σταθμισμένο μ.ο. αλλά με πηραν τηλ από την αρμόδια πολεοδομία και μου ειπάν ότι στην περίπτωση κλιμακωτού συντελεστή ισχύων (σδ) είναι αυτός που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά που έχεις χτίσει. Δηλαδή στην περίπτωση που η δόμηση εξαντλείται είναι 0.40. Δεν ξέρω κατά πόσο από πολεοδομία σε πολεοδομία ζητάνε και λένε άλλα πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.Έχω μερικές απορίες και αφού έψαξα τα διάφορα σχετικά θέματα δε διαφωτίστηκα πλήρως,ελπίζω να μην έχουν επαναληφθεί και να μου διέφυγαν.

1)Τι γίνεται σε περίπτωση παραπάνω απο ενός ιδιοκτήτων;Κυρίως με το παράβολο κ με την απόδειξη που θα κόψω.

2)Θα πρέπει να κάνω αίτηση για τις χρήσεις γης και τον Σ.Δ.;

3)Οι υπόλοιπες αυθαιρεσίες που ίσως έχει η ιδιοκτησία με ενδιαφέρουν η ασχολούμαι αποκλειστικά με τους ημιυπαίθριους;

4)Για κάποιον που έχει κλεισει τον ημιυπάιθριο μαζί με τον εξώστη?Υποθέτω πως πρέπει να δηλωθεί το εμβαδό του ημιυπαιθρίου και το άλλο θεωρείται αυθαίρετο;Η δε μπορεί να δηλωθεί καθόλου;

Link to comment
Share on other sites

1) Παράβολο αναγκαστικά κόβεται σε έναν από τους 2. Δε γίνεται να κοπεί σε 2 ΑΦΜ. Απόδειξη κόβεις πάλι σε έναν από τους δύο. Δε γίνεται να σπάσει η αμοιβή σε 2 μέρη.

2) Αναφέρονται συνήθως στο Τοπογραφικό.

3) Όχι δε σε ενδιαφέρουν. Δεν είναι υποχρεωτική καν η αυτοψία.

4) Δηλώνεις το εμβαδό του Η/Χ μόνο και το υπόλοιπο τμήμα του εξώστη παραμένει αυθαίρετο. Δεν είναι υποχρεωτική η αυτοψία ώστε να ξέρεις τι έχει γίνει. Το αν αξίζει να γίνει ρύθμιση σε τέτοια περίπτωση είναι θέμα του πελάτη.

Link to comment
Share on other sites

@lena_top

 

Τα θέματα που ανέφερες τα αντιμετοπίζω εγώ όπως γράφω παρακάτω. Ίσως όμως σε κάποιες πολεοδομίες κάποια να τα θέλουν αλλιώς, οπώτε ρώτα και στην πολεοδομία που θα κατατεθεί ο φάκελος.

1)Αίτηση στο όνομα του ενός από τους συνιδιοκτήτες την οποία όμως υπογράφουν και οι υπόλοιποι. (π.χ. "Αθήνα, 16-9-2010, ο αιτών" και "Αθήνα, 16-9-2010, ο συνιδιοκτήτης"). Το παράβολο και η απόδειξη κόβονται στο όνομα του αιτούντος. Υπέυθυνη δήλωση και Εξουσιοδότηση ξεχωριστή για τον καθένα.

2)Δεν είναι απαραίτητο.

3)Στην τεχνική έκθεση που θα κάνεις αναφέρεις μόνο τα απαραίτητα που αφορούν την αλλαγή χρήσης του χώρου που δηλώνεις, και δεν είσαι υποχρεωμένη να αναφέρεις και άλλες παραβάσεις, οι οποιες μπορεί να είναι και στην άλλη άκρη του σπιτιού άλλωστε. Ωστόσο, ενημερώνεις τον πελάτη ότι αν γίνει αυτοψία (10% πιθανότητα σύμφωνα με το νόμο) ο υπάλληλος της πολεοδομίας μπορεί να διαπιστώσει και τις υπόλοιπες παραβάσεις οπότε υπάρχει πρόβλημα.

Επίσης πρέπει να προσέξεις μήπως οι υπόλοιπες παραβάσεις που έχουν γίνει στην οικοδομή ειναι απαγορευτικές για την υπαγωγή του ακινήτου στον Ν3843 (π.χ. τακτοποίηση ημιυπαιθρίου σε όροφο που έχει κτιστεί (ο όροφος) πάνω από τη θέση του σύμφωνα με την Ο.Α. λόγω της παράνομης προσθήκης ημιορόφου στην οικοδομή.)

4)Ισχύει ότι έγραψα και στο 3. Ο ημιυπαίθριος δηλώνεται, ο εξώστης όχι. Εδώ πιστεύω αν γίνει αυτοψία δεν τη γλιτώνει ο ιδιοκτήτης.

 

(σημ. έγραφα ταυτόχρονα με τον tpanag)

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε πελάτη, ζητάμε και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, από εκεί βλέπουμε την τιμή ζώνης.

Άμα μπλέξεις με τους πίνακες του υπουργείου...

 

Ισχύει αυτό; Γιατί σε δύο περιπτώσεις πήρα το λογ/σμο και έγραφε 763,00(!) ενώ από τους πίνακες είχα π.χ. 1200 !

 

Μήπως κάτι δεν έχω προσέξει;

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.