Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεν θα επιβληθούν αναδρομικοί φόροι κατά τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων


Recommended Posts

Πηγή: Express.gr 05/07/10-13:33

Δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιβολή φόρου που σχετίζεται με τη δήλωση των ημιυπαίθριων και των υπολοίπων χώρων που θα δηλώνονται με βάση τον Νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη μεταξύ ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Οικονομικών.

 

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικά θέματα που αφορούν στη φορολογική αντιμετώπιση των χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παγίως αντιμετωπίζει τα θέματα της φορολογικής διαχείρισής τους.

 

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΚΑ σύσκεψη διευθυντών πολεοδομιών της χώρας, για περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα εφαρμογής του σχετικού νόμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του ΥΠΕΚΑ Μαρία Καλτσά, στελέχη του υπουργείου και οι εκπρόσωποι των πολεοδομικών διευθύνσεων Αχαρνών, Παλλήνης, Ελευσίνας, Περισσού, Αγίας Παρασκευής, Αργυρούπολης, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Σύρου, Ρόδου και Ηρακλείου Κρήτης.

 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών ώστε να λαμβάνουν ομαλά τις αιτήσεις και να προωθούν τις διαδικασίες υπολογισμού των προστίμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Ακόμη, έγιναν διευκρινήσεις για διατάξεις του νόμου και των σχετικών εγκυκλίων.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει κάτι επίσημο γιά αυτή την απόφαση;

αφού στην 2η εγκύκλιο το αφήνει στο υπουργείο οικονομικών, βέβαια η λογική λέει ότι αφήνει όσον αφορά αν θα μετρήσουν στα τεκμήρια διαβίωσης στην δήλωση πού θα υποβάλλουμε του χρόνου(κάτι πού είναι και λογικό) και όχι γιά αναδρομικότητα φόρων πού ο νόμος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θά υπάρχει

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να πιστέψουμε τους απολύτως αναξιόπιστους. Βλέπουν ότι δεν προχωράει το θέμα και κάνουν δηλώσεις, χωρίς καμία αξία όμως πλέον για μένα. Έχουν φανεί ψεύτες άπειρες φορές επικαλούμενοι "ειδικές περιστάσεις" κάθε φορά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα μπούν αναδρομικοί φόροι , είναι σαφές .

 

Οι μελλοντικοί φόροι όμως όπως δημοτικά τέλη και φόροι , ΦΜΑΠ , τεκμήρια διαβίωσης κλπ , είναι λογικό να μπούνε .

 

Πάντως το όφελος είναι μεγάλο γιά την μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων .

 

Τώρα σε αυτούς που έχουν ξεμπαζωμένα υπόγεια , κλεισμένες πιλοτές ,ημιυπαίθριους και φωταγωγούς και πατάρια και σοφίτες , τα λεφτά είναι πολλά αλλά και το όφελος μεγάλο .

 

Εχουμε όμως και πολλούς τζάμπα μάγκες στην χώρα .

Link to comment
Share on other sites

Οι μελλοντικοί φόροι όμως όπως δημοτικά τέλη και φόροι , ΦΜΑΠ , τεκμήρια διαβίωσης κλπ , είναι λογικό να μπούνε

συμφωνώ !!!

Link to comment
Share on other sites

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του λέει πως δεν θα πρέπει να επιβάλλονται αναδρομικά φόροι για τους ημιυπαίθριους που δηλώνονται από τους πολίτες με βάση τη ρύθμιση. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός οικονομικών.

 

 

Ωστόσο σύμφωνα με τη εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι παραχώρηση αρμοδιότητας για την επιβολή των προστίμων στις ΔΟΥ οδηγεί σε χαράτσια εναντίον των πολιτών.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ενώ αρχικά υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως η ρύθμιση για 40 έτη των ημιυπαίθριον θα γίνει άπαξ και χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, με νέα εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα στις ΔΟΥ να επιβάλλουν πρόστιμα.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η εφημερίδα με έναν πολίτη ο οποίος κάνοντας τη ρύθμιση βρέθηκε να πληρώνει αναδρομικά από το 2004 φόρο πάνω από 8.000 ευρώ.

 

Ο πολίτης δήλωσε την αλλαγή χρήσης σχεδόν 46 τετραγωνικών του υπογείου του. Η ΔΟΥ λοιπόν του έβαλε φόρο για τη χρήση αυτή από το 2004 (!), παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος πήγε να το δηλώσει έχοντας υπόψη τις εξαγγελίες για απαλλαγή από άλλα πρόστιμα!

 

Που βρίσκεται η αλήθεια;

Το χαράτσι της εφορίας αφορά σε περιπτώσεις πολιτών που είχαν αγοράσει πριν το 2005 και στα συμβόλαια δεν υποχρεούνταν να αναγράφουν ούτε τον κλειστό ημιυπαίθριο, ούτε και την αντικειμενική αξία που αντιστοιχούσε σε αυτόν.

 

Από το 2005 και μετά και με βάση τη ρύθμιση Ρεγκούζα οι ιδιοκτήτες προσάρμοζαν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα τετραγωνικά του κλειστού ημιυπαίθριου. Αυτοί οι πολίτες γλίτωναν ως τώρα από το χαράτσι.

 

Πλέον και μετά τις ανακοινώσεις από τα δύο υπουργεία φαίνεται ότι οι ΔΟΥ θα σταματήσουν να επιβάλλουν πρόστιμα στους πολίτες που θέλουν να νομιμοποιήσουν αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριου προ του 2005.

Link to comment
Share on other sites

Πλέον και μετά τις ανακοινώσεις από τα δύο υπουργεία φαίνεται ότι οι ΔΟΥ θα σταματήσουν να επιβάλλουν πρόστιμα στους πολίτες που θέλουν να νομιμοποιήσουν αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριου προ του 2005.

Δηλαδή από 2005 και ύστερα οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να περιμένουν πρόστιμα από την Εφορία?

Link to comment
Share on other sites

Και μόλις αλλάξει η κυβέρνησή,σε ένα - δύο - τρία - τέσσερα χρόνια, θα βγεί ένάς άλλος νόμος που θα ζητάει αναδρομίκα από το 1821.

 

Πως να τους εμπιστευτείς αυτούς τους ανθρώπους πλεόν όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνουν ?

Link to comment
Share on other sites

pavloselef, αλλιώς το κατάλαβες.

Επειδή από το 2005 και μετά, στην εφορία δήλωναν και φορολογούνταν και για τους κλεισμένους Η/Χ, για τα προ του 2005 η εφορία είχε την άποψη πως πρέπει να πληρώσουν και τον αναλογούντα φόρο που δεν πλήρωσαν κατά την μεταβίβαση.

Αλλά με αυτή την εγκύκλιο, ούτε και για τα προ του 2005 θα πληρώσουν τον φόρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.