Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υπογραφής για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων


Recommended Posts

...δεν θέλω να είμαι μέλος σε forum που δεν δημοσιεύει να πω την άποψή μου όπως την λέω εγώ...

 

Συγγνώμη αλλά δεν υπάρχει κανένα (σοβαρό δηλαδής ή μη σεξουαλικού περιεχομένου...φαντάζομαι) φόρουμ που να επιτρέπει στα μέλη να εκφράζονται...όπως θέλουν. Προφανώς το τμήμα που λογοκρίθηκε υπερέβη τα όρια (όπως καθορίζονται από τους Κ.Σ.).

 

Τώρα τα περί "συναδελφισμού"...άσ' τα - ο καθείς έχει την άποψή του. Εγώ π.χ. δε βλέπω γιατί πρέπει να αποκαλώ "συνάδελφο" ένα ΠΜ ή ένα ΑΤΜ ή ένα ΗΜ από τη στιγμή που τα αντικείμενα μας είναι διαφορετικά. Μπορεί όλοι να συνεργαζόμαστε για το ίδιο "προϊόν" αλλά αυτό δεν κάνουν και οι πχ μπογιατζήδες?

 

----------------------------

 

Μα γιατί αυτό το Θέμα έφτασε τόσες σελίδες? Μια χαρά (παλαιότερα) θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων υπάρχουν - αναγεννήστε τα αν θέλετε αλλά μην "μολύνουμε" άλλα νεώτερα.

Link to comment
Share on other sites

cna

 

δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι ο καλύτερος γνώστης του ΓΟΚ σε όλη την έκατασή του. Από αυτά όμως που ξέρω μπορώ σίγουρα να πω ότι ασχολέιται εκτός από στατικά και αρχιτεκτονικά και με τις εγκαταστάσεις.

Οι χώροι που τακτοποιούνται πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται εντός του περιγράμματος του κτιρίου, δήλαδή να αναφέρονται στην άδεια, όπερ σημαίνει ότι έχουν ήδη ελεγχθεί κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ.

Δεν νομίζω ότι κάποιος που συμπληρώνει την τεχνική έκθεση για έναν τακτοποιούμενο χώρο ελέγχει αν έχει εφαρμοστεί ο ΓΟΚ. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει κανέναν. Όλοι συμπληρώνουν μηχανικά το έντυπο. Οι δε ελεκτές στα πολεοδομικά γραφεία απλά κοιτούν τον αριθμό του ΦΕΚ που αναγράφεται.

 

Η ρύθμιση ονομάστηκε 'τακτοποίηση' και όχι νομιμοποίηση όχι για λόγους σύμπλευαης με τον ΓΟΚ αλλά για καθαρά πιο πρακτικούς λόγους: μετα τον νόμο Τρίτση το '84 απαγορεύτηκε η εκ των υστέρων νομιμοποίηση αυθαιρεσιών πολεοδομικού χαρακτήρα, και ως εκ τούτου η χρήση του όρου ΄νομιμοποίηση΄θα μπορύσε να καταπέσει στο ΣτΕ και θα δημιουργουσε και νομικές αξιώσεις σε πονηρούς (όπως πχ η αξίωση χιλιοστών στα οικόπεδα). Γιαυτόν τον λόγο μπήκε σωστά κατά την γνώμη μου και το όριο των 40 ετών.

 

Όσο για την υποχρέωση υποβολής μελετών στην περίπτωση που χώρος αλλάξει νόμιμα χρήση, δεν ξέρω τι γίνεται αν κάποιος ζητήσει να αλλάξει χρήση σε η/υ χώρο αλλά εξ ιδίας πειρας μπορώ να πώ το εξής: Στο πατρικό μου κατέθεσα αίτηση αναθεώρησης της άδειας ζητωντας μία στεγασμένη βεράντα του 1ου ορόφου (όχι πρόβολος, εντός του περιγράμματος της οικοδομής) να αλλάξει χρήση σε κατοικία καθότι υπήρχε επαρκέστατο υπόλοιπο του ΣΔ. Κατέθεσα μελέτη αρχιτεκτονικών από ΠΜ.

Η απάντηση μεγάλης πολεοδομίας της Πελοποννήσου:

στατική μελέτη δεν απαιτείται καθότι δεν γίνεται αλλαγή στον φέροντα οπλισμό

αρχιτεκτονική μελέτη OK

μελέτη ηλεκτρολογικών απαιτείται καθώς επέρχεται μεταβολή της εγκατάστασης

μελέτη θέρμανσης απαιτείται για τον ίδιο λόγο

μελέτη ύδρευσης και αποχέτευσης δεν απαιτείται καθώς στον νέο χώρο δεν δημιουργειται WC ή κουζίνα (αν έκανα WC θα έπρεπε να καταθέσω και μελέτη ύδρευσης-αποχέτευσης)

Και εγώ πίστευα ότι δεν θα ζητούσαν τίποτε παραπάνω από μελέτη αρχιτεκτονικών, αυτή ήταν και η άποψη του ΠΜ που είχε αντιμετωπίσει την ίδια περίπτωση και παλιότερα χωρίς πρόβλημα. Αναγκάστηκα να κάνω συμπληρωματικές μελέτες θέρμανσης και ηλεκτρολογικών, τις υπέβαλλα και έκοψα και ΑΠΥ στον εαυτό μου!

Κάθε υπηρεσία ακολουθεί δικούς της κανόνες. Πάντως είναι λογικό να ζητήσουν συμπληρωματικές μελέτες.

 

στο ΥΓ2 αυτό που έγινε είναι ότι ο ΗΜΜ κράτησε την γενική επίβλεψη του έργου. Την επίβλεψη στατικών-αρχιτεκτονικών την είχε ο ΠΜ.

Link to comment
Share on other sites

Στους Κανόνες Συμμετοχής, των οποίων η αποδοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο forum,

αναφέρονται ρητώς τι επιτρέπεται και τι όχι.

Επίσης, περιγράφεται η διαδικασία επικοινωνίας με τους συντονιστές των διαφόρων θεματικών κατηγοριών.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα θυμίζει πολύ τα ζητήματα των τοπογράφων... Ποιός τελικά κάνει τοπογραφικά... Ποιός κάνει Αρχιτεκτονικά, ποιός στατικά.... ΣΦΑΓΗ!!! Καταραμένη αναδουλειά...

Το θέμα αγαπητοί συνάδελφοι είναι να υπάρχει δράση, όχι αντίδραση... Τόσα χρόνια όλοι τα κάνουν όλα με την ανοχή των υπολοίπων και τώρα βρήκατε τους Η/Χ να βγάλετε τα εσώψυχά σας... Αυτό είναι αντίδραση... και όπως συνήθως, σπασμωδική και αναποτελεσματική... Επρεπε από πριν να υπάρχουν σαφείς και καθορισμένες γραμμές των δικαιωμάτων και των ασχολιών του καθενός...Θα συμφωνήσω με τους ΗΜ,ΜΜ ότι δεν θέλει και καμιά τεχνογνωσία για να υπογράψεις την τεχνική έκθεση, αλλά ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα όταν νομοθετείς και όταν μοιράζεις αρμοδιότητες...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, οι σχετικες ειδικοτητες των ΤΕΙ (δομικων-εργων υποδομης) έχουν δικαίωμα υπογραφής? Σε τηλεφωνο που εγινε απο συναδελφο στο ΤΕΕ του ειπαν ναι, στην ΕΕΤΕΜ είπαν πως μεχρι πριν λιγο καιρο ναι γινοταν, τωρα υπαρχει μια εμπλοκη και θα ξερουν σε μια βδομαδα στα σιγουρα.

Αν κάποιος συναδελφος Τ.Ε το εχει κανει ας πει για να ξερουμε κ στα σιγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος αναφέρει ότι υπογράφουν όσοι έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες. Προφανώς κανείς μηχανικός δεν εκδίδει άδεια - αυτό το κάνει η υπηρεσία - αλλά εννοεί όσους έχουν δικαίωμα υπογραφής αρχιτεκτονικών-στατικών.

 

 

Δεν υπάρχει στους νόμους η λέξη "εννοεί". Αν υπάρχουν αμφιβολίες τότε απαντά η αρμόδια υπηρεσία. Αν η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας δεν μας αρέσει κάνουμε ερώτημα στο αντίστοιχο υπουργείο.

Link to comment
Share on other sites

παιδιά δυστυχώς ο νόμος είναι τόσο προχειρογραμμένος που αφήνει υπόνοιες

 

όταν με το καλό γίνει η διευκρίνηση και μιλά για το προφανές "όσοι έχουν δικαιωμα υπογραφής Αρχιτεκτονικών"

 

τι θα κάνουν οι συνάδελφοι που δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής Αρχιτεκτονικών;;

θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση

 

άσε που και οι πελάτες τους θα βρεθούν εκτεθιμένοι (=άκυρη η ρύθμιση)

 

στη θέση των συναδέλφων δε θα έπαιρνα το ρίσκο

Link to comment
Share on other sites

@bizelas: αν ήταν νομιμοποίηση τότε θα είχαμε τεχνητή προσαύξηση του ΣΔ κατά παράβαση των διατάξεων του ΓΟΚ και των εγκεκριμένων όρων δόμησης των σχεδίων πόλης. Για παρόμοιο λόγο δεν τακτοποιούνται κατασκευές που εξέχουν του ιδεατού στερεού. Ο ΓΟΚ είναι ευαγγέλιο και σύνταγμα όσον αφορά τις οικοδομές.

 

Συμφωνώ απολύτως με την myri.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω πως πρεπει να βγει μια επισημη -υπευθυνη απαντηση..Γιατι η καθε ειδικοτητα τα βλεπει οπως θελει... Αν ειναι δυνατον τωρα κατι τοσο ευκολο οσο αυτη η τακτοποιηση να μη μπορει να γινει απο ολους τους σχετικους μηχανικους...ΑΠλως παλευουν ολοι να βγαλουν τους αλλους εξω για τα λεφτα...Ας βγει μια ανακοινωση λοιπον με τις σχολες που μπορουν να τελειωνουμε..

Link to comment
Share on other sites

Αν ειναι δυνατον τωρα κατι τοσο ευκολο οσο αυτη η τακτοποιηση να μη μπορει να γινει απο ολους τους σχετικους μηχανικους...ΑΠλως παλευουν ολοι να βγαλουν τους αλλους εξω για τα λεφτα...Ας βγει μια ανακοινωση λοιπον με τις σχολες που μπορουν να τελειωνουμε..

 

Σαφώς και είναι για τα λεφτά, αλλά μη το λές σαν να είναι κάτι περίεργο... Ολη η φιλοσοφία των επαγγελματικών δικαιωμάτων εκτός των βασικών επιστημονικών γνώσεων βασίζεται στο μοίρασμα της πίτας... στα λεφτά...

Απλώς η περίπτωση των Η/Χ είναι φανερά εύκολη γιαυτό ενοχλεί αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση...Από την άλλη, το ίδιο ενοχλείται και αυτός που έχει προφανές δικαίωμα γιατί είναι αντικείμενό του...

Οσο για την ανακοίνωση, θα συμφωνήσω ότι αποτελεί τη μόνη άμεση λύση...

Μπορεί βέβαια να προκαλέσει και μεγαλύτερο χαμό... εξσρτάται...

Εκεί θα δεις φοβάμαι και τα ΤΕΙ ανακαίνισης κτιρίων (Να μή μπορώ να

χωνέψω αυτή τη σχολή!!!) και δεν θα δείς π.χ. των έργων υποδομής...

 

Καλά αν δώ να μην έχουν και οι Δομικών Εργων Τ.Ε. το δικαίωμα, τότε να πνιγούν όλοι τους...

Υποθέτω ότι στην ΕΕΤΕΜ για τους έργων υποδομής προβληματίστηκαν έτσι; Αλλιώς, χρειάζονται γκαζάκια οι απατεώνες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.