Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: N.3843/10 - Τακτοποίηση Ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων


nikos_a

Recommended Posts

1) Οχι.Δεν μπορεις να κανεις τπτ.Δεν μπορεις να αποδειξεις οτι δεν ησουν εσυ αυτη που εκλεισε τους Η/Υ.Το ρευμα το πηρε νομιμα, λογικα με μια υπευθυνη δηλωση απ ολους τους μηχανικους του εργου οτι ολα εγιναν συμφωνα με την αδεια.Πως θα αποδειξεις το ψευδες της δηλωσης τους?Μονο ΠΡΙΝ αγορασεις το διαμερισμα θα μπορουσες να χες κανει κατι, αλλα δεν το εκανες και προτιμησες ν αγορασεις το σπιτι ΜΕ τους Η.Υ κλειστους και μαλιστα να τους πληρωσεις και εξτρα απο πανω σαν κανονικο σπιτι....

 

2) Οταν ερθει η ωρα να μεταβιβασεις το ακινητο, θα σου ζητηθει ειτε το χαρτι της τακτοποιησης, ειτε μια υπευθυνη δηλωσω απο εσενα οτι ο χωρος παραμενει βοηθητικος, δηλαδη ανοικτος...Καποια στιγμη το σπιτι σου ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ θα ελεγχθει απο ενεργειακο επιθεωρητη (οταν αποφασισεις να το μεταβιβασιες) ο οποιος μεταξυ αλλων θα καταγραψει ΟΛΕΣ τις αυθαιρεσιες, οποτε δεν την γλυτωνεις.

 

3)Προστιμο ανεγερσης : 30% της αξιας του αυθαιρετου...

Προστιμο διατηρησης σε ποσοστο 5% της αξιας του αυθαιρετου που επιβαλλεται για καθε ετος διατηρησης ( δηλαδη στην περιπτωση σου, απο την ημερομηνια αγορας)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 242
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στα χέρια μου έχω την νόμιμη κάτοψη που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία, αλλά και την working copy, που είχαν οι τεχνίτες κατά το χτίσιμο της οικοδομής, όπου είναι απολύτως εμφανές ότι η οικία δεν έχει τροποποιηθεί εκ των υστέρων από εμένα, αλλά εκ των προτέρων από τον κατασκευαστή, μαζί βέβαια με τις ευλογίες όλων των δημοσίων λειτουργών που έλεγξαν/έδωσαν ρεύμα κλπ κλπ.

 

Ερώτηση πρώτη: Εχω τα δεδομένα να διεκδικήσω δικαστικά από τον κατασκευαστή/Δημόσιο/ΔΕΗ το ποσό που τους αντιστοιχεί για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων μου ?

 

Δύσκολο να αποδείξεις ότι δεν είχες ενημερωθεί ότι οι Η/Υ δεν σου είχαν υποδειχθεί και ότι σε εξαπάτησε. Άσχετα εαν έτσι παρέλαβες το διαμέρισμα, πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είχες λάβει γνώση ότι ενα μέρος αυτού ήταν Η/Υ. Ο βλέπω δύσκολο μιας και το συμβόλαιό σου αναγράφει τα τετραγωνικά χωρίς τους Η/Υ και άρα μόνο και μόνο διαβάζοντάς το θα έπρεπε να το είχες καταλάβει. Το πιο πιθανό είναι εαν πας στο δικαστήριο να το χάσεις και να θεωρηθεί ότι εν γνώση σου αγόρασες το συγκεκριμένο διαμέρισμα με κλεισμένους τους Η/Υ. Να σου πω την αλήθεια και εγώ αυτό νομίζω. Πάντως για 2000 ευρώ (περίπου) δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Ο δικηγόρος θα σου πάρει τα μισά.

 

 

Ερώτηση Δεύτερη: αν αποφασίσω να μην ασχοληθώ καθώς οι εποχές είναι δύσκολες, από τι, πρακτικά, κινδυνέυω ? Να μην μπορώ να μεταβιβάσω ή ενοικιάσω την οικία μου, όταν έρθει αυτή η ώρα ? Εκτός δυσχέρειας μεταβίβασης, υπάρχει άλλη πρακτική δυσκολία ή πρόβλημα για εμένα ?

 

1) Δεν υπάρχει περίπτωση να το πουλήσεις σε καλή τιμή (εαν ποτε το θελήσεις) εφόσον έχεις μη τακτοποιημένους Η/Υ. Θα πρέπει να κάνεις γερή έκπτωση στον πιθανό αγοραστή ή να πουλήσεις με βάση τα νόμιμα τετραγωνικά.

2) Σε περίπτωση καταγγελίας από τον οποιονδήποτε το πρόστιμο που θα σου επιβληθεί είναι εξαιρετικά μεγάλο (περίπου 12.000 ευρώ πρόστιμο ανέγερσης + 3000 ευρώ/έτος πρόστιμο διατήρησης. Μπορεί να κάνω και λάθος).

 

 

Ερώτηση τρίτη: Τι ποσό ως ποινή, προβλέπει η υπάρχουσα νομοθεσία, για κάποιον που δεν δήλωσε τους ημιυπάιθριους χώρους στην οικία του, και θέλει να την μεταβιβάσει/πωλήσει ? Με ποια διαδικασία θα διασφαλίζει το δημόσιο σε αυτή την περίπτωση ότι ο Υ/Χ δεν έχει δεσμευτεί από τον ιδιοκτήτη ?

 

Ευχαριστώ για την υπομονή σας !

 

http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108382.html

 

 

Πάντως θα σου πρότεινα να δώσεις τα 2000 ευρώ και να τον τακτοποιήσεις. Είναι τουλάχιστον κουτό να μην το κάνεις. Τα δίνεις και σε 10 δόσεις με πρώτη δόση τον Απρίλιο.

Link to comment
Share on other sites

"Τακτοποιήστε" ό,τι μπορείτε τώρα που γυρίζει (κυριολεκτικά περί ευκαιρίας πρόκειται) και αφήστε τις "μαγκιές". Πριν λίγους μήνες ήμουν ακόμα κι εγώ επιφυλακτικός. Τώρα είμαι κάθετος. Δε θα γλυτώσετε και θα σας βγει ο κούκος αηδόνι αργά ή γρήγορα. Αλλού χρειάζεται το επαναστατικό πνεύμα (που κοιμόμαστε ολόρθοι εκεί), όχι σε τέτοια...

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να δω αυτούς που δεν τακτοποιούν που θα βρουν ενεργειακό επιθεωρητή να τους εκδόσει πιστοποιητικό για τη θεωρητική κατάσταση και όχι για την πραγματική. Χαμός έχει να γίνει και εκεί...

Link to comment
Share on other sites

axolotl, το σχέδιο που συνοδεύει το συμβόλαιο είναι το ίδιο με το εγκεκριμένο της πολεοδομίας?

Αν ναι, τότε πως θα αποδείξεις πως δεν γνώριζες ότι αγόραζες Η/Χ?

Αν όχι, τότε το δικαστήριο μάλλον θα το κερδίσεις αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Εσύ το ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς να ευχαριστήσω όλους σας για τις άμεσες απαντήσεις, και από εκεί και πέρα να εξηγήσω 2-3 πραγματάκια.

 

Η ερώτηση μου σε σχέση με την πιθανή προσφυγή σε δικαστήριο, δεν εδράζεται σε ισχυριζόμενη άγνοια μου για την ύπαρξη ή όχι ημιυπαιθρίων χώρων στην οικία που απέκτησα.

 

Βασίζεται στο ότι, ο χώρος είχε ΗΔΗ κλείσει από τον κατασκευαστή ΠΡΙΝ καν πωληθεί, όπως αποδεικνύεται από τις διπλές κατόψεις του κτιρίου, την επίσημη και την ανεπίσημη.

Βασίζεται στο ότι, ο Η/Χ φέρει τζάκι μαζί με καμινάδα, όπως επίσης και εγκατάσταση μαζί με σώμα καλοριφέρ, πράγμα που υποδηλώνει την πρόθεση του κατασκευαστή να κλείσει τον χώρο και να τον πουλήσει ως λειτουργικό και απαραίτητο μέρος της οικίας μου.

Επίσης βασίζεται στο γεγονός, ότι τώρα πρέπει ΜΟΝΟ εγώ να υποστώ την οικονομική επιβάρυνση τακτοποίησης αυτού του χώρου ή την αντίστοιχη ποινή αν δεν το δηλώσω, ενώ ο κατασκευαστής και ο υπεύθυνος δημόσιος λειτουργός για τον έλεγχο-έγκριση του κτίσματος ΔΕΝ αγγίζεται ουδόλως.

 

Ουσιαστικά δεν υφίσταται πολυκατοικία που να χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στις περιοχές που γνωρίζω ΧΩΡΙΣ ημιυπαίθριο χώρο με πρόβλεψη να "κλείσει" από τον ιδιοκτήτη του καθώς φέρει τουλάχιστο εγκατάσταση για θερμανση... κι όμως ο νομοθέτης αναγνωρίζει την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη για αυτό στον ιδιοκτήτη, και παραλείπει να "μοιράσει" το βάρος της παρανομίας, κατ'αρχάς στον ίδιο αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα συνυπεύθυνα μέρη για αυτό.

 

Από εκεί και πέρα, και σε σχέση με την τοποθέτηση μου να μην προχωρήσω σε τακτοποίηση, έχω την εξής επιχειρηματολογία:

Καθώς το μέτρο είναι αμιγώς φοροεισπρακτικό, από τη στιγμή που προχωρήσω σε τακτοποίηση θα βάλω μόνος μου το όνομα μου σε μια λίστα "προθύμων θυμάτων". Και αυτό γιατί όταν αύριο, το κράτος αναζητήσει ξανά πόρους, θα ανασύρει τη λίστα αυτή, θα επανανομοθετήσει αλλαγή από τα 40 χρόνια, στα 5 ή στα 10, και για μια ακόμα φορά θα αποδείξει ότι κάνουν λάθος όσοι το εμπιστεύονται... Και ξανά τα "πρόθυμα θύματα" θα πρέπει να πληρώσουν, ενώ όσοι δεν έιχαν προχωρήσει στην τακτοποίηση θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.

 

Και μια ερώτηση για τους αντιεπαναστάτες :D

Στη διαδικασία τακτοποίησης πρέπει να αναφερθεί η ημερομηνία που ο ημιυπαίθριος χώρος "έκλεισε". Με ποιόν τρόπο θα έκανε κάποιος την επανάσταση του ? Με το να δηλώσει ότι έκλεισε ΠΡΙΝ αγοραστεί το όικημα ή μετά ? Πρέπει σε μια εξαγνιστική οικιοθελή δήλωσης μιας παράνομης πράξης, να δηλώσεις ψευδή στοιχεία ? Πρέπει ?

Link to comment
Share on other sites

Και ξαναρωταω.....γιατι αγορασες διαμερισμα με παρανομα κλεισμενο Η/Υ πληρωνοντας και παραπανω γι αυτα τα εξτρα τετραγωνικα?

 

Απ τον τροπο που γραφεις, φαινεται οτι γνωριζεις πολυ καλα τι γινεται με τις αγορες ακινητων.Τις απαντησεις στα ερωτηματα σου, τις ξερεις ηδη...

 

ΥΓ : Αν θες να το κηνυγησεις, πηγαινε δικαστικως ν αποδειξεις οτι ο χωρος ειχε κλεισει απο τον κατασκευαστη.

Δεν ξερω αν υπαρχει τροπος και αν τα καταφερεις.Μεχρι στιγμης δεν το εχει κανει κανενας γι αυτο και διαιωνιζεται αυτη η κατασταση.Ισως εισαι ο πρωτος.

Και αλλες φορες στο παρελθον ο Αρειος Παγος και το ΣτΕ εχουν βγαλει αποφασεις και εχουν δικαιωσει πολιτες, αλλαζοντας τα δεδομενα που ξεραμε...ποιος ξερει λοιπον.....καλο κουραγιο ομως....

Link to comment
Share on other sites

Μωρέ ορθά όλα όσα λες αλλά άντε και πες ότι πας στα δικαστήρια. Το παρακάτω που αναφέρεις

Βασίζεται στο ότι, ο χώρος είχε ΗΔΗ κλείσει από τον κατασκευαστή ΠΡΙΝ καν πωληθεί, όπως αποδεικνύεται από τις διπλές κατόψεις του κτιρίου, την επίσημη και την ανεπίσημη.

Βασίζεται στο ότι, ο Η/Χ φέρει τζάκι μαζί με καμινάδα, όπως επίσης και εγκατάσταση μαζί με σώμα καλοριφέρ, πράγμα που υποδηλώνει την πρόθεση του κατασκευαστή να κλείσει τον χώρο και να τον πουλήσει ως λειτουργικό και απαραίτητο μέρος της οικίας μου.

πώς θα το αποδείξεις ότι έγινε από τον εργολάβο και όχι από εσένα? Άλλωστε να υποθέσω ότι οι ανεπίσημες κατόψεις άντε να φέρουν σφραγίδα του μηχανικού μόνο. Και γιατί να μην πει το δικαστήριο ότι εσύ έβαλες το μηχανικό να σου κάνει την κάτοψη?

Link to comment
Share on other sites

κι όμως ο νομοθέτης αναγνωρίζει την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη για αυτό στον ιδιοκτήτη, και παραλείπει να "μοιράσει" το βάρος της παρανομίας, κατ'αρχάς στον ίδιο αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα συνυπεύθυνα μέρη για αυτό.

 

............................................

 

Και αυτό γιατί όταν αύριο, το κράτος αναζητήσει ξανά πόρους, θα ανασύρει τη λίστα αυτή, θα επανανομοθετήσει αλλαγή από τα 40 χρόνια, στα 5 ή στα 10, και για μια ακόμα φορά θα αποδείξει ότι κάνουν λάθος όσοι το εμπιστεύονται... Και ξανά τα "πρόθυμα θύματα" θα πρέπει να πληρώσουν, ενώ όσοι δεν έιχαν προχωρήσει στην τακτοποίηση θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.

 

Αποκλειστική (οικονομική) ευθύνη, έχει αυτός που συντηρεί (διατηρεί) μια κατάσταση. Και αυτός είσαι εσύ και μόνο. Ούτε εγώ είμαι, ούτε ο κατασκευαστής. Έχεις τη δυνατότητα (ακόμα και τώρα) να γκρεμίσεις τον τοίχο και να το επαναφέρεις στην αρχική του χρήση τον ημιυπαίθριο. Πολύ δε περισσότερο είχες αυτή τη δυνατότητα όταν αγόραζες (είτε "από τα χαρτιά" πολύ μα πολύ πιό εύκολα ή και εκ των υστέρων -λίγο πιο δύσκολα-), να ζητούσες δηλαδή από τον κατασκευαστή να ανοίξει τον χώρο και πάλι. Δεν το έκανες, για προφανείς λόγους. Γιατί σε βόλεψε αυτή η κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται κανένα δικαστήριο να πάρει αυτές σας τις απόψεις (όσων τις υποστηρίζετε) περί "μοιράσματος του βάρους της παρανομίας", ποτέ στα σοβαρά.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που παραθέτω: Αν έχεις δει την αίτηση (δε χρειάζεται καν να έχεις διαβάσει το νόμο), αναφέρει αυτή ότι:

 

"Σας υποβάλλω συνημμένο φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά διατήρησης για σαράντα χρόνια"

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για 40 χρόνια δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Υπό αυτό τον βασικό όρο κάνεις τη ρύθμιση. Τεκμήρια για παράδειγμα, ενδεχομένως να κληθείς κάποια στιγμή να πληρώσεις για τα επιπλέον τ.μ. του Η/Χ αλλά αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αναμενόμενο (έχεις και χρησιμοποιείς μεγαλύτερο σπίτι).

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούν ότι δεν γνώριζες αφού στο συμβόλαιο παραλαμβάνεις το ακίνητο σύμφωνα με την άδεια και τα σχέδια. ακόμα και να αποδειχθεί ότι ήταν προγενέστερα κλεισμένο ο κατασκευαστής θα υποστηρίξει ότι προυπήρχε αρχική συμφωνία προφορική και ήταν εργασίες πού επιθυμούσες εσύ και αυτός τίς έκανε δωρεάν ενώ πλέον επιφυλάσσεται γιά αποζημίωση.Εσύ αν στίς δηλώσεις πού κατέθεσες εφορία δέν περιέλαβες την αλλαγή χρήσης κορόιδεψες την ΔΟΥ και αντίστοιχα τον δήμο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.