Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ' ύψος


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι πρόκειται να κάνω την πρώτη μου μελέτη για προσθήκη καθ΄υψος και θέλω τη βοήθειά σας. Το υφιστάμενο κτίριο έχει ένα υπόγειο + ισόγειο σε ζώνη σεισμικής επικ ΙΙ (α=0,24). Η άδεια είναι του 1993, με υλικά κατασκευής Β225 (δηλ C16/20) και StIII (420Mpa), χωρίς τοιχώματα, μόλις ένα κατά χ και ένα κατά y. Στην αρχική άδεια υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη ενός ορόφου, ίδιας κάτοψης με αυτόν του ισογείου.

 

1)Αν θελήσω να κάνω αυτή την προσθήκη, τι μελέτη πρέπει να παραδώσω στην πολεοδομία για να βγει η άδεια? Απλά διαστασιολόγηση της προσθήκης με ΕΚΩΣ 2000 λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στατικά φορτία? (Αφού η προσθήκη είναι και τελευταίος όροφος απαλλάσεται από τον ικανοτικό έλεγχο?) Έλεγχος επάρκειας του υφιστάμενου χρειάζεται?

 

2)Υπάρχει από τον ιδιοκτήτη μια αρχιτεκτονική πρόταση αντί για την προσθήκη που προβλεπόταν στην αρχική μελέτη, να γίνει προσθήκη 2 ορόφων (μισού περίπου εμβαδού από αυτό του ισογείου ο καθένας, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τον συντελεστή δόμησης). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνω έλεγχο της προσθήκης (διαστασιολόγηση) με τους τωρινούς κανονισμούς και έλεγχο επάρκειας για το υφιστάμενο τόσο για τα στατικά όσο και για τα σεισμικά φορτία, με Ε.Α.Κ. 2003? (Βάση παραρτήματος Ε το υψιστάμενο μπορεί να απαλαγεί από τον αντισεισμικό έλεγχο αν η τέμνουσα βάσης του κτιρίου μετά την προσθήκη είναι μικρότερη του 1,10 του αντίστοιχου σεισμικού φορτίου του υφιστάμενου, αλλά μάλλον δύσκολο να ικανοποιηθεί αυτή η συνθήκη στην περίπτωση μου)

Link to comment
Share on other sites

την εναλλακτική πρόταση (sic) 2 μισών ορόφων ξέχνα την με τις ταρζανιές του ΕΑΚ, μόνο με ΚΑΝΕΠΕ

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή να αγνοήσω το Παράρτημα Ε του ΕΑΚ2003 που μιλά για διαστασιολόγηση της προσθηκης με εφαρμογή του ΕΑΚ 2003? Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένη?

Όσον αφορά την επιλογή 1) (δηλαδή να μελετήσω την προσθήκη που είχε προβλεφθεί) τι ισχύει?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εχετε ποτε προσπαθησει να αγκυρωσεται σε αναμονες 30 ετων? Εκανα επιθεωρηση για κακη τυχη του ιδιοκτητη και ο οποιος μου ελεγε για το ασταρι καθε χρονο και με μια μικρη καμψη του την εδωσα στο χερι. Αστοχια 5 ποντους μεσα στην πλάκα. Θα μου πειτε ο εργολαβος θα την τραβηξει? οχι βεβαια. Δυστυχως ουτε πολλοί μηχανικοί.

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν θα το εκανα..(αγκυρωση σε 30 ετων κτηριο με 25εκ αναμονες..) Μονο με συγκεκριμενο τροπο τετοια αγκυρωση...(σιγουρια για την κατασταση των αναμονων και του σκυροδεματος και υπολογισμος αγκυρωσης..)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και η λύση της περίσφιγξης. Αλλά δεν ξέρω πόσο ικανοποιητική είναι και εάν εφαρμόζεται στην πράξη.

 

Lefteris_N δεν νομίζω να σε πιάνει το 1.10 με δύο ορόφους. Λογικά το ξεπερνάς. Εάν κάνεις μόνο τον έναν όροφο απαλλάσεσαι από τον αντισεισμικό έλεγχο υπάρχοντος και όχι της προσθήκης η οποία επιλύεται με ΕΑΚ. Εάν κάνεις τους δύο ορόφους ελέγχεις με ΕΑΚ και ΕΚΩΣ όλο το κτήριο υπάρχον και προσθήκη. Όμως επειδή το κτήριο θα γίνει 4όροφο λογικά θα χρειαστούν ενισχύσεις και ίσως καλό θα είναι να προσθέσεις τοιχία. Σκάψιμο για θεμέλια και τρέχα γύρευε δηλαδή... Το τρέχεις και ότι σου βγει πιο ασφαλές κάνε.

Link to comment
Share on other sites

Εχω το εξής ερώτημα, για το οποίο δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποια απάντηση στα θέματα του forum:

Στην περίπτωση προσθήκης σε υπάρχον κτίριο κατασκευής προς του 1959 (δηλαδή κατηγορίας Α) ή από το 1959 μέχρι το 1992 (κατηγορίας Β ή Γ), σύμφωνα με το Παράρτημα Ε του Αντισεισμικού, απαιτείται η έγγραφη αποδοχή του ελέγχου από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής:

Απαιτείται από το σύνολο των ιδιοκτητών η Υ/Δ αυτή; Δηλαδή από το 100% των ποσοστών συνιδιοκτησίας ή επαρκεί κάποιο συγκεκριμένα ποσοστό, π.χ. 51% ή 75% το οποίο ισχύει νομοθετικά (με κάποια εγκύκλιο) ή εθιμικά;

Συγκεκριμένα:

Εχω μία περίπτωση όπου είναι ήδη χτισμένα (και σύμφωνα με την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας):

ισόγειο (4 καταστήματα και ένα διαμέρισμα),

Α' όροφος (2 διαμερίσματα),

Β' όροφος (2 διαμερίσματα),

 

ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί ο Γ' όροφος, ο οποίος σύμφωνα με την σύσταση προβλέπεται να έχει 2 διαμερίσματα.

 

Ολες οι παραπάνω 11 (ένδεκα) οριζόντιες ιδιοκτησίες ανήκουν σε 11 διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Απαιτούνται λοιπόν 11 διαφορετικές Υ/Δ;

ή Βάσει των ποσοστών συνιδιοκτησίας απαιτείται κάποιο συγκεκριμένο κατ' ελάχιστον ποσοστό;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.