Jump to content

Chartered Engineer: Όλα όσα θέλατε να μάθετε αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε


Recommended Posts

+1000 Topap πολύ προσεγμένο και κατατοπιστικό. Ευχαριστούμε πολύ γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποσο μπορεί να απέχει η ξενιτιά!!! LOL! Aχρείαστο να 'ναι πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Η προσωπική μου εμπειρία. Οταν τελείωσα Μη/Μηχ και πήγα στην Αγγλία για Μάστερ γράφτηκα σαν Affiliate, μετά το διδακτορικό έγινα Member και πέρασαν 5 χρόνια με CV με 28 υπογραφές απο CENg για να πάω σε εξετάσεις. Με βοήθησε πολύ οτι ήμουν και μέλος ΔΕΠ και οτι μπορούσα να παίρνω μέρος σε διάφορες ομάδες μηχανικών. Είναι καθαρά θέμα ευθύνης διότι μπορεί να είσαι και ο μόνος υπεύθυνος για τον νόμο σε μια εταιρία πολλών μηχανικών. Οικονομικά ΟΚ αλλα το στομάχι σου πάει στον θεό. Μην ξεχνάτε οτι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πάνε και φυλακή απο αμέλεια. Γενικά συναδελφική αλληλεγγύη δεν παίζει αντίθετα στο δικαστήριο θα είσαι ενάντια σε legal consultants που είναι και CENg. Γενικά το Engineering είναι στημένο διαφορετικά και μετράει η αστική ευθύνη, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια και πολλά χρήματα στην ασφαλιστική. Το αγγούρι βέβαια το έφαγα στην Αμερική που μετά απο πολλά πήγα και φροντιστήριο.

Link to comment
Share on other sites

Topap,

χαρά στο κουράγιο σου φίλε που έκατσες και τα έγραψες όλα αυτά.

Όλα που γράφεις είναι σωστά. Θέλω να προσθέσω μονάχα τα εξής από προσωπική εμπειρία:

 

Στο α) Εκτος από τον κλασικό τρόπο που ακολουθούν οι Άγγλοι μηχανικοί, που είναι μέσω training agreement όπως σωστά έγραψες, υπάρχει και η οδός του Career Appraisal. Δηλαδή αν για τον α ή β λόγο δεν μπόρεσες να εγγραφείς σε ένα training agreement με κάποια εταιρία, (π.χ δούλευες στα Εμιράτα, ή σε μή Αγγλική εταιρία) τότε σου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσεις την καριέρα σου με διαφορετικό τρόπο.

 

Πώς?

Σου ζητούν να ικανοποιείς τα λεγόμενα Development Objectives. Αυτά τί είναι? Είναι 15 τομείς στους οποίους πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις επαρκή και ουσιώδη εμπειρία. Φυσικά όλα πρέπει να συνοδεύονται από τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία, όχι μόνο λόγια..

Από μνήμης είναι τα ακόλουθα

α) Κατασκευαστική εμπειρία

β) Χρονικός προγραμματισμός

γ) Οικονομική παρακολούθηση έργου

δ) Ασφάλεια και Υγιεινή.

ε) Διαχείριση προσωπικού

και διάφορα άλλα σχετικά.

 

Αφού το Career Appraisal σταλεί στην Αγγλία για έλεγχο και είναι ικανοποιητικό, τότε προχωράς στο λεγόμενο Professional Review, το οποίο είναι περιλαμβάνει μία 45λεπτη προφορική εξέταση - ξετίναγμα και μία 2ωρη γραπτή εξέταση χωρίς συγκεκριμένη ύλη. Οι εξεταστές είναι εθελοντές μηχανικοί με μεγάλη εμπειρία που τους ορίζει το ICE.

 

Στην δική μου περίπτωση, ο ένας εκ των δύο εξεταστών, ήταν ο Project Manager του Yas Island, του γνωστού project στο Qatar ($50δις έργο) που δουλεύει στην Halcrow Group. Εθελοντικά κάνει και τον εξεταστή, το θεωρούν τιμή και καθήκον να βοηθούν το ICE. Θέλω να πώ ότι δεν είναι εξετάσεις τύπου ΤΕΕ, περνάμε και χαιρετάμε και αυτό είναι.

 

π.χ Θυμάμαι μεταξύ άλλων με ρώτησε για βαθειές θεμελιώσεις, ζήτησε να του ζωγραφίσω διαγράμματα friction piles, ζήτησε να του ζωγραφίσω κατασκευαστικές λεπτομέρειες κεφαλόδεσμου και ένα σωρό άλλα κλπ κλπ.

 

Πάντως το να είσαι Chartered Engineer δεν είναι ιδιότητα που την παίρνεις και τελείωσε. Για να την διατηρείς πρέπει να συμπληρώνεις τουλάχιστον 30 μέρες CPD (Continuing Professional Development) τον χρόνο. Ένα τυχαίο 15% των μελών του ICE περνά Audit (έλεγχο δηλαδη) κάθε χρόνο για να διαπιστωθεί αν πράγματι τα μέλη αυτά συνεχίζουν να παρακολουθούν σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις κλπ. Αν όχι χάνεις την ιδιότητα.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο και χρήσιμο το θεματάκι! MICE και MIStructE είναι τα απλά μέλη. Οι Chartered μηχανικοί φέρουν τον διακρητικό τίτλο CEng. Τhumbs up!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Εχω κανει αιτηση για Chartered Engineer μεσω European Directive Route.Η διαδικασια ειναι συμπληρωνεις καποια εντυπα στα οποια δειχνεις την εμπειρια σου κ τα στελνεις.Σαν Chartered engineer ειναι επισης πιο ευκολο να βρεις δουλεια στην Μεγαλη Βρετανια.

Link to comment
Share on other sites

Εχω κανει αιτηση για Chartered Engineer μεσω European Directive Route.Η διαδικασια ειναι συμπληρωνεις καποια εντυπα στα οποια δειχνεις την εμπειρια σου κ τα στελνεις.Σαν Chartered engineer ειναι επισης πιο ευκολο να βρεις δουλεια στην Μεγαλη Βρετανια.

γνωριζεις απο την στιγμη που θα καταθεσεις φακελο σε ποσο διαστημα σε καλουν για εξετασεις?ειναι ορισμενοι οι περιοδοι που διοργανωνονται οι εξετασεις?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.