Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Αυστραλοί αναζητούν μηχανικούς...


babis.lou

Recommended Posts

Προσπαθώ να πώ κάτι διαφορετικό που μάλλον δεν έγινε αντιληπτό. Τα μπόνους και τα χρήματα δεν είναι αποτέλεσμα τυχοδιωκτισμού αλλα κάτι που θεωρείτε δεδομένο εφόσον εργάζεσθε σε ένα μεγάλο έργο και δημιουργείς υπεραξία στην εταιρία τουλάχιστον στο εξωτερικό. Η βασική αρχή είναι οτι όταν τα στελέχη που περιμένεις να σου αποδώσουν δεν είναι ΟΚ ψυχολογικά τότε δεν θα σου δώσουν την υπεραξία. Εαν έχεις οικονομικά προβλήματα βασικής διαβίωσης δεν μπορείς να σκεφτείς και να δημιουργήσεις λύσεις. Απλά λύνεις. Στην Αμερική τουλάχιστον, οι εταιρίες έχουν πρόβλημα στο keeping the critical mass διότι ξέρουν οτι χωρίς αυτό δεν θα επιβιώσουν ούτε 5ετία. Αυτή για μένα είναι η διαφορά. Τυχοδιωκτισμό θα έβλεπε σε άλλα θέματα και όχι στο engineering.

Link to comment
Share on other sites

NEADERTAL και Γιάννης τα γράψατε πολύ ωραία.

 

Όσοι σκέφτονται ως διέξοδο το εξωτερικό καλό είναι να δείτε σε ποιες χώρες γίνονται μεγάλα, θα μπορούσα να πω "Φαραωνικά" έργα.

 

π.χ. στην Κοπεγχάγη σύντομα θα ξεκινήσει κατασκευή ΜΕΤΡΟ, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Επίσης, πέρα από το διαδίκτυο, πρεσβείες κ.λ.π., καλό είναι να παρακολουθήσετε και ίσως να επισκεφθείτε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, ώστε να κάνετε επαφές με εταιρίες του εξωτερικού.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι, έχω ακούσει και από άλλους που έχουν δουλέψει στις ΗΠΑ αυτά που αναφέρει ο Ροδόπουλος στο #308, σε μικρότερα συνήθη έργα. Όπως και για το διαφορετικό νομικό σύστημα ποινικών ευθυνών των μηχανικών.

Link to comment
Share on other sites

Πάμε τώρα στα οικονομικά για να δούμε τα 115000. Ενα καλό σχολείο στην Virginia κυμαίνετε απο 12-19Κ τον χρόνο. Αρα 2 παιδιά 35Κ. βέβαια δεν έχεις φροντιστήρια αλλα για να τα στείλεις σε καλό πανεπιστήμιο θές ακόμα 2x30K τον χρόνο. Δεν λέω οτι δεν βγαίνεις εαν υπάρχουν 2 επαγγελματίες στην οικογένεια αλλα τα νούμερα δεν είναι τραγικά υψηλά για όλους. Το σίγουρο είναι οτι εαν είσαι πάνω του μετρίου θα επιζήσεις αξιοπρεπώς κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Προσέξτε οτι στις Republican πολιτείες στην Αμερική σε αντίθεση με το τι λένε στην Ελλάδα για τα αμερικανάκια, οι γονείς ενός επιπέδου προσπαθούν να δώσουν ενα κοινωνικό status στα παιδιά τους.

Link to comment
Share on other sites

βρε παδιά δεν είπαμε να μην χαρακτηρίζουμε;

 

ταπεινωτική ειναι η κατάσταση που έφεραν οι προδώτες τη χώρα μας !!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω την θεωρω ταπεινωτικη και αισχατη λυση να φυγω εξω χωρις πριν να προσπαθησω για 2-3 χρονια στην Ελλαδα

 

Ταπεινωτική και έσχατη λύση μπορεί να είναι, το περιθώριο των 2-3 χρόνων όμως δεν το έχουν όλοι.

Δεν παραβλέπω βέβαια ότι για κάποιους είναι υποχρεωτική μια προετοιμασία 2-3 χρόνων...(εκεί το εκτιμάω και για μένα)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι συγνώμη αλλα ταπείνωση είναι άλλα πράγματα πολύ πιο σοβαρά.

Link to comment
Share on other sites

Ο Έλληνας μηχανικός έξω διαπρέπει και τυγχάνει του σεβασμού για την ταχύτητα- φαντασία- δημιουργικότητα και την ικανότητα του να βρίσκει λύσεις. Όταν οι γερμανοί και βρετανοί ξεφυλίζουν τα μάνιουαλ εμείς έχουμε φτάσει στο επόμενο πρόβλημα... Απλά η κοινωνία μας και οι συνθήκες ( κοινονικο-οικονομικο-πολιτικές) δεν μας επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες μας.

 

οι μονοι ελληνες μηχανικοι που διαπρεπουν εξω ειναι αυτοι που α) σπουδασαν εξω, ή/και β) ζουνε εξω τουλαχιστον 15 χρονια. ενας ελληνας απο το ΕΜΠ με εμπειρια 10 ετων, σε 10 χωρες που σκεφτομαι τωρα εγω, ειναι απλα UNEMPLOYABLE. Δεν τον χρειαζεται κανεις. Γιατι απλα ΝΤΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΝΤΙ....Μπορει εγω να ειμαι ο τιτανομεγιστος πολεοδομακιας/μελετητης μεζονετων/βαλε-οτι-θες, αλλα εξω θα με βαλουνε στο 10 υπο το μηδεν, ΑΝ εχουν καλη διαθεση. Γιατι εξω ζητανε μηχανικους να κανουν πολυ καλα το 1% ο καθενας. Κ εδω η αγορα δεν ενθαρυνε ουτε ανταμοιβε αυτη τη νοοτροπια.

 

μην κανετε συγκρισεις εθνικοπατριωτικες/συναισθηματικες, τυπου "ο αγγλος κολλαει στο μανιουαλ κ ο ελληνας τρεχει" γιατι απλα ειναι παραμυθακια χωρις δρακους.

 

την κοινωνια και τις συνθηκες κλπ εμεις οι ιδιοι τις δημιουργησαμε/ανεχτηκαμε/εκμεταλλευτηκαμε. παλι αδικημενοι? εγω το παραμυθακι αυτο δεν το μασαω.

 

 

Ας το πω πιο ευθέως: Ο καθένας να μιλάει για τον εαυτό του αν δεν μπορεί να γενικεύσει με ασφάλεια τις πληροφορίες του.

 

ενταξει φιλε, θα μιλαω για τον εαυτο μου, που εχω ζησει τη μιση ζωη μου ελλαδα κ την μιση αλλου. Απο καποιον που εχει ζησει στην ελλαδα κ ονειρευεται την νεραιδομπαρμπι σε νεες περιπετειες, πιο σοβαρα μιλαω εγω. οποιος θελει ακουει. εγω τον ροδοπουλο πχ που εχει κανει και εκατο πραγματα τον ακουω. αλλος θελει να ονειρευεται οτι η αυστραλια, η αγγλια, η αμερικη, και ολα τα αραβικα κρατη (βαλε και κινα μεσα) θα στρωσουν τα κοκκινα χαλια μη τυχον κ χασουν τον ελληνα μηχανικο που τα μαθαινει ολα στο μισο χρονο απο τους αλλους.

 

 

Οι γενικές γνώσεις και η θεωρητική βάση που έχει ο Έλληνας μηχανικός σε συνδυασμό με το πολυδαίδαλο και ασαφές νομοθετικό πλαίσιο και τους ύψους και βάθους δημοσίους υπαλλήλους ΒΟΗΘΑΝΕ στο να ανταπεξέρχεται καλύτερα σε δύσκολες συνθήκες. (ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ)

 

ασφαλης γενικευση? γιατι? δεν στεκει λογικα αυτο φιλτατε, συναισθηματισμους κ ονειρα θερινης νυκτος. Επι της δουλειας να μου εξηγησεις γιατι το γεγονος οτι εχεις μαθει να εργαζεσαι σε συνθηκες ΜΠΑΧΑΛΟΥ σε κανει καλυτερο μηχανικο απο τον αγγλο που εργαζεται σε ΙΔΑΝΙΚΕΣ συνθηκες? Τι ειναι το μηχανηλικι, η εξελιξη των ειδων του Δαρβινου? Το 2011?

 

Εγω, για παράδειγμα (ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ), δεν ξέρω γρι από υδρεύσεις-αποχετεύσεις, αλλά με κατάλληλο διάβασμα και λίγο ξενύχτι παραπάνω θα γίνω εξπέρ! Τι θα φοβηθώ δηλαδή;

 

και εγω μιλωντας για τον εαυτο μου κ εχοντας κανει καθηκοντα human resources manager για εταιρεια που τζιραρε κατι δισεκατομμυριακια, σου λεω οτι αν το ακουγα αυτο σαν απαντηση σε ερωτηση "υδραυλικα ξερετε?" θα ελεγα μεσα μου, "αντε γεια"¨κ θα εκανα ΤΣΕΚ το βιογραφικο σου για ανακυκλωση. οτι συμβαινει δηλαδη στα χιλιαδες που εχουν φυγει απο ελλαδα τον τελευταιο καιρο. γιατι δεν ειναι ετσι απλα τα πραγματα. ο μηχανικος που ειναι τωρα 22-23 και φευγει παρθενος για να ξεκινησει απο το μηδεν οπως ο αγγλος πχ συνομηλικος, εχει ελπιδες (αν ξεπερασει τα κακα αγγλικα που μιλαει, τη λαθος νοοτροπια, τα ψυχολογικα της μεταναστευσης και την προφανη προτιμηση του καθε εργοδοτη να παρει εντοπιο μηχανικο. ο 35αρης δεν εχει καμμια ελπιδα γιατι απο το μηδεν, και να θελει, δεν θα τον βαλουνε. Σου μιλω εκ πειρας γιατι εχω αναγκαστει στη ζωη μου στο παρελθον να ικετευω για δουλεια ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ, κ να μου λενε τα αγγλακια, "μα αρχιτεκτονα του επιπεδου σου σε τοσο junior position δεν μπορουμε να προσλαβουμε, δεν ειναι σωστο!".

 

Δυσκολα τα πραγματα, δεν ειναι θεμα μαγκιας ή cojones τυπου θα ξενυχτησω κ θα γινω ο γαμαουα μηχανικαρας. Αυτα, ξαναλεω, ειναι ονειρα θερινης νυκτος.

Edited by howard_roark
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ο μηχανικος που ειναι τωρα 22-23 και φευγει παρθενος για να ξεκινησει απο το μηδεν οπως ο αγγλος πχ συνομηλικος, εχει ελπιδες (αν ξεπερασει τα κακα αγγλικα που μιλαει, τη λαθος νοοτροπια, τα ψυχολογικα της μεταναστευσης και την προφανη προτιμηση του καθε εργοδοτη να παρει εντοπιο μηχανικο. ο 35αρης δεν εχει καμμια ελπιδα γιατι απο το μηδεν, και να θελει, δεν θα τον βαλουνε.

 

Φίλε ως επί το πλείστον έχεις δίκιο, άλλωστε κ εγώ αυτά λέω στα ποστς μου επί της ουσίας.

 

ΟΜΩΣ

 

Εδώ να διευκρινιστεί ότι παίζει ρόλο κ η ειδικότητα, καθώς και το είδος της δουλειάς. Π.χ. η ειδικότητα του civil σε senior θέσεις στην Ευρώπη δεν έχει ΚΑΜΙΑ ζήτηση αν δεν συνοδεύεται από εξειδίκευση η οποία αποδεικνύεται με προϋπηρεσία. Οπότε ένας Έλληνας civil όπως τον γνωρίζουμε εμείς πρέπει όντως να είναι junior για να προτιμηθεί.

 

Όσο για το είδος της δουλειάς, εδώ έχω να σου πώ το εξής: προφανώς αν πήγες στο Λονδίνο να παρακαλέσεις για δουλειά junior, είμαι σίγουρος ότι το έκανες σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Διότι πίστεψέ με, ως αρχιτέκτων θα είχες μεγαλύτερη ζήτηση σε δουλειές διακοσμητή. Υπάρχουν π.χ. κάποια τμήματα πολυκαταστημάτων που πουλάνε το interior design μέσω πωλητών που είναι Αρχιτέκτονες. Οπότε τέτοιου τύπου δουλειές ίσως κάποιος από δω μέσα να κατάφερνε να βρει, αφού προηγουμένως περάσει 2-3 χρόνια σε εντελώς ευκαιριακή εργασία για να εγκλιματιστεί. Προφανώς και δεν μιλάμε για αμιγή δουλειά μηχανικού....

 

Κατά τα άλλα δεν έχω άποψη στα πατριωτικά συνθήματα, ούτε για τις απίστευτες ικανότητες που καλλιεργεί ένας έλληνας μηχανικός λόγω της γραφειοκρατίας. Στο δυτικό κόσμο είναι από καθόλου έως ελάχιστα χρήσιμες, στον ανατολικό κόσμο όμως μετράνε. Ειδικά αν είσαι συμβασιολόγος=υψηλή βαθμίδα σε μια εταιρεία.Αλλά εδώ μιλάμε για μεγάλες κατασκευαστικές, που ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ αλλοδαπό μηχανικό για τέτοιες θέσεις. Τις ανώτατες θέσεις μιας κατασκευαστικής που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες τις καταλαμβάνουν ΠΑΝΤΑ εθνικότητες της έδρας της εταιρείας.

 

Εγώ από τη μεριά μου συνεχίζω να προτείνω ως προορισμό τη Νορβηγία πρώτη απ' όλες. Συνεχώς διαβάζω δημοσιεύματα και βλέπω ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση. Αλλά εννοείται ότι είναι αρκετά δύσκολη τέτοια δουλειά, διότι η αποδεδειγμένη εξειδίκευση που ζητάνε είναι απλά ασύλληπτη.

 

Βέβαια, όποιος έχει cojones μπορεί να δοκιμάσει την περίπτωση της Κίνας, όπου και ΕΚΕΙ η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά όποιος το αποφασίσει να ξέρει ότι ΔΕΝ γυρίζει πίσω Π-Ο-Τ-Ε του.Ο μισθός μηχανικού είναι στα ίδια απόλυτα επίπεδα με τον Ελληνικό, μόνο που εκεί με τέτοια λεφτά ζει κάποιος σαν μαχαραγιάς.Το κόστος διαβίωσης είναι 7-8 φορές κάτω του ελληνικού. Και προφανώς δεν μιλάμε για 8ωρα! Αλλά η δουλειά μηχανικού, είναι ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.

 

Τέλος, να συμπληρώσω τα εμπόδια που βρίσκει κάποιος όταν θέλει να ασκήσει επάγγελμα μηχανικού σε ξένη χώρα, με το θέμα της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Προφανώς και θα πρέπει να ληφθεί πρώτο-πρώτο υπ' όψιν. Δεν είναι του στυλ ''γεια σας είμαι μηχανικός, θέλω να βρω δουλειά μηχανικού'', ΣΕ ΚΑΜΙΑ δυτική χώρα. Εξού και η παρότρυνσή μου για άλλου είδους εργασία για 2-3 χρόνια, στο στάδιο του ''εγκλιματισμού''. Π.χ. ζευγάρι φίλων μηχανικών στο Λονδίνο, ο άντρας κατάφερε να πάρει άδεια, η γυναίκα που είχε σπουδές στη Σερβία ΔΕΝ κατάφερε να πάρει άδεια, αλλά δούλευε σαν baby sitter με απολαβές ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ του συζύγου της.Οπότε δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να σκυλιάζετε να απασχοληθείτε σώνει και καλά ως μηχανικοί.

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.