Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές


Recommended Posts

ΠΟΛ.1163/19.11.2010

Με αφορμή σχετικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, αναφορικά με το χρόνο έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) από την εν λόγω κατηγορία επιτηδευματιών, σε διάφορες περιπτώσεις, ενόψει της έναρξης ισχύος από 1.1.2011 των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 13 του ΚΒΣ, όπως τέθηκαν με τον Ν.3842/2010, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 13 του ΚΒΣ (Π.Δ.186/1992), όπως αυτές τέθηκαν και ισχύουν από 1.1.2011 με τις διατάξεις της παρ. 22 του άρθρου 19 του Ν.3842/2010, σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, η απόδειξη εκδίδεται στο χρόνο που ορίζεται από τις διατάξεις των παρ. 14 και 15 του άρθρου 12 με εξαίρεση την περίπτωση παροχής υπηρεσιών από τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα προς το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, όπου η απόδειξη εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη.

2. Με την ΕΥΟ ΠΟΛ.1091/14.6.2010, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, διευκρινίστηκε ότι με τις νέες διατάξεις, η ΑΠΥ των ελεύθερων επαγγελματιών, εκδίδεται, όπως και στις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, με την ολοκλήρωση της παροχής, πλην της περίπτωσης είσπραξης σχετικών αμοιβών από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ. Όταν δε η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η ΑΠΥ εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως η ΑΠΥ δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου, για υπηρεσία βέβαιη και εκκαθαρισμένη. Με τις νέες διατάξεις, αποσυσχετίζεται πλέον ο χρόνος έκδοσης των ΑΠΥ των ελεύθερων επαγγελματιών, των κατονομαζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994 από την είσπραξη των αμοιβών τους και κατά συνέπεια υποχρεούνται και αυτοί, όπως και οι λοιποί επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, να εκδίδουν τις σχετικές ΑΠΥ στο χρόνο που ορίζεται ανωτέρω, ανεξάρτητα εάν εισπράττουν ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή.

Edited by Manolis gon
μεγένθυση
Link to comment
Share on other sites

Με αυτή τη λογική σε βλέπω να πληρώνεις φόρο επειδή εκοψες ΑΠΥ και να μην πληρωνεσαι λόγω δυσπραγιας....

Link to comment
Share on other sites

Αφού στην ΠΟΛ 1091 (#1155) αναφέρεται ότι ή ΑΠΥ εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Άρα αν δεν έχει ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών προς πελάτη γιατί να εκδοθεί ΑΠΥ προκαταβολικά; Στη περίπτωση όπου απαιτείται αμοιβή για σειρά εργασιών και έτσι έχει συμφωνηθεί τοτε εκδίδεται κάθε φορα απόδειξη, Πχ στη διαδικασία αυθαιρέτων αν συμφωνήθηκε η πληρωμή να γίνει ξεχωριστά για τις 2 φάσεις τότε κατά την ολοκλήρωση της πρώτης εκδίδεται μια απόδειξη και κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης μια δεύτερη απόδειξη. Αυτό που αλλαξε με την ΠΟΛ 1091 είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πχ μια μελέτη σήμερα και να κόβεις απόδειξη αργότερα. Η απόδειξη εκδίδεται κατά την ολοκλήρωση της παροχής. Αν κάπου κάνω λάθος συνάδελφοι διορθώστε με

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις τη γνωμη μου, παίρνε όσο πιο γρηγορα μπορεις, όσα περισσότερα μπορείς και κοβε ΑΠΥ για το ποσο που παιρνεις τη στιγμη που το παίρνεις. Ετσι δεν κινδυνευεις απο ελεγχους εφοριών που αναμενεται να ενταθούν (ΣΔΟΕ) στο μελλον και εξασφαλιζεις το μέγιστο χρήμα το συντομοτερο δυνατόν (δεν ξέρεις τι μπορει να μας βρει αυριο με τη Μερκελ που μπλεξαμε).

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι κάνουμε με την εντολή πληρωμής.

Εφόσον η εντολή είναι 1560€ και εμείς παίρνουμε με συμφωνητικό 1000€ ? το δεχετε η τράπεζα για κατάθεση και να πληρωθεί τμεδε και ΤΕΕ. Ή περνάμε στο σύστημα μόνο τον αριθμό της εντολής.

Link to comment
Share on other sites

Περναμε στο συστημα ΜΟΝΟΝ τον Α/Α του εργου...

ΔΕΝ καταθετουμε χρηματα στην ΕΤΕ, πληρωνουμε κρατησεις πανω στη νομιμη ΟΤΑΝ βγαλουν κωδικο στο ΤΕΕ να πληρωνουμε μονο το μεριδιο τους, χωρις να καταθετουμε ολη την αμοιβη...

Link to comment
Share on other sites

Ναί όπως τα λέει ο φίλος πιο πάνω. Πέρνουμε Α/Α από τις αμοιβές (βάζοντας και μερικά ασχετα όπως το χώροι που δεν παίζει ρόλο) ίσα ίσα για να βγάλει αμοιβή. Μετά πάμε στη δήλωση του αυθαιρέτου και βάζουμε τη συμφωνηθήσα.

 

Όσο για τα προηγούμενα συμφωνώ με τον Makiaveli το καλύτερο για μενα είναι να κάνω συμφωνητικό να μου δώσουν τα λεφτά στο χέρι και επι τόπου και απόδειξη και έχω το κεφαλάκι μου ήσυχο, γιατί η εφορία δε δέχεται συμφωνητικά απο άλλα οικονομικα έτη (π.χ 2011) και ΑΠΥ επι αυτών το 2012. Οπότε καλύτερα όλα μαζί.

 

Αυτα :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.