Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Εχω και γω ένα θέμα.

Έχω ένα οικόπεδο άρτιο κατά παρέκκλιση 230τμ, που βρίσκεται σε οριοθετημένο με αποφ. Νομάρχη οικισμό. Πρόσωπο έχει στα βόρεια σε ένα πρανές και έπειτα σε χωματόδρομο και νότια σε ιδιωτική οδό πλάτος 2μ.

Το οικόπεδο δημιουργήθηκε το 1974 και το 1991 μπήκε εντός ορίων.
Ο δρόμος που φαίνεται , είναι ορατός και στην πινακίδα ΓΥΣ 1: 5.000.
 

¨Εχω οικοδομησιμότητα;

topo-Model.pdf

Link to comment
Share on other sites

Πρόσωπο έχει στα βόρεια σε ένα πρανές και έπειτα σε χωματόδρομο και νότια σε ιδιωτική οδό πλάτος 2μ.

κατ' αρχάς το πρανές είναι τμήμα του κοινόχρηστου χώρου να υποθέσω και όχι χωριστή ιδιοκτησία.

(να υποθέσω επίσης ότι η προς νότο πλευρά δεν είναι 2,20 αλλά 9,20)

οπότε δεν βλέπω λόγο να μην είναι οικοδομήσιμο με πρόσωπο -για σίγουρα- προς βορρά. η προσβασιμότητα είναι άλλο ζήτημα.

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

10.00μ έχω νότια. 
Απλα ψάχνω να βρω νομοθεσία που να αναφέρει κάτι για δρόμους ΓΥΣ εντός οικισμών. 
Σπίτια έχουν κτιστεί τριγύρω αλλά μου φαίνονται για αθυαίρετα..

Link to comment
Share on other sites

αν δεν υπάρχει διεκδίκηση ή αμφισβήτηση επί του δρόμου είναι δρόμος. καλύτερα όμως, αν έχεις αμφιβολίες, να ρωτήσεις τον "κοινοτάρχη" (τον Δήμαρχο, πρόεδρο ΔΔ) ή/και να πάρεις βεβαίωση από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία. τι γράφουν τα συμβόλαια; και των ομόρων (πριν την -όπως μου φαίνεται- κατάτμηση). οι δρόμοι "ΓΥΣ" όπως τους λες είναι τρόπον τινά "φωτοερμηνείες" δεν σημαίνει ότι ισχύουν κιόλας.

 

εντιτ..

το ότι τα γύρω κτίρια "φαίνονται" για αυθαίρετα δεν σημαίνει ότι δεν είναι. ακόμα και επί αρτίων και οικοδομήσιμων... ούτε ότι δεν θα μπορούσαν να είναι νόμιμα.... (γκρήκ πάτεντς)

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αντιμετωπίζω περίπτωση οικοπέδου εντός οικισμού '85 που έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο που έχει διανοιχθεί προ 1985 και φαίνεται στον χάρτη ΓΥΣ που συνοδεύει την απόφαση οριοθέτησης οικισμού και σε οικοδομική άδεια του 1982 (για κατοικιά που υπάρχει εντός του οικοπέδου). Όμως επειδή ο ιδιοκτήτης εμφάνισε ιδιωτικό συμφωνητικό του 1978 που φαινόταν ότι τον άφηνε σε κοινή χρήση μαζί με τους άλλους γείτονες (τότε ως αγροτικό δρόμο για να μεταφέρονται προιοντα σε πισω οικόπεδα) ο υπάλληλος της πολεοδομίας είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είναι νομίμως υφιστάμενος και δεν θεωρείται κοινόχρηστος δρόμος. Δηλαδή δεν αρκείται στο ότι είναι προ του 1985. Θεωρεί ότι οι δρόμοι οι οποίοι θεωρούνται κοινόχρηστοι είναι ή όσοι έχουν παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη, ή αυτοί που έχουν διανοιχθεί με διάφορες αποφάσεις της διοίκησης ή ήταν υφιστάμενοι προ του 1947 (δεν ξέρω γιατι ανέφερε αυτήν την ημερομηνία). Σας έχει τυχει ανάλογη περίπτωση; Γιατί πράγματι έχουμε βάλει ορόσημο το 1985 (λόγω του προβλήματος που προέκυψε με την αντισυνταγματικότητα του άρθρου περι παραχωρήσεων για αρχικές διανοίξεις) αλλά ποιος μας λεει ότι προ του 1985 δεν υπάρχουν δρόμοι που έχουν ανοίξει με ιδιωτική πρωτοβουλία όπως πχ ο παραπάνω που περιέγραψα; Εν τω μεταξύ πολεοδομία σε γειτονική πόλη που ρώτησα συνεχίζει να λεει ότι είναι ΟΚ ο δρόμος αφού είναι προ 1985. Παρακαλώ τις γνώμες σας. Ευχαριστώ!

Edited by eyt
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παρατηρώ σε κάποια τοπογραφικά οικοπέδων σε οικισμούς κάτω των 2000κατ. πως συνάδελφοι θεωρούν τα 10μ πρόσωπο και 500τμ τα ελάχιστα όρια για δόμηση. Σε οικοσμούς μάλιστα, που εχουν οριοθετηθεί με απόφαση νομάρχη με ελάχιστα 13μ πρόσωπο και 300 τμ εμβαδόν.

Διαβάζοντας το φεκ (εχουμε κάνει και κουβέντα 2-3 σελίδες πρίν για κατάτμηση στο τόπικ αυτό) δε προκύπτει απο πουθενά το παραπάνω 10/500.

 

Έπεσε ένα τέτοιο τοπογραφικό στα χέρια μου και με έβαλε σε σκέψεις...

Link to comment
Share on other sites

....................................... πως συνάδελφοι θεωρούν τα 10μ πρόσωπο και 500τμ τα ελάχιστα όρια για δόμηση. Σε οικοσμούς μάλιστα, που εχουν οριοθετηθεί με απόφαση νομάρχη με ελάχιστα 13μ πρόσωπο και 300 τμ εμβαδόν.

...........................................

Αυτο είναι παρερμηνεία του 289 Α. Τα ελάχιστα όρια αρτιότητας (συμπλήρωση μετά από υπόδειξη του πολύ προσεκτικού ΚΑΝΑ) του οικισμού αναφέρονται στην απόφαση Νομάρχη οριοθέτησής τους.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Παιδια διαβαζοντας και τα δυο ΦΕΚ (του 85 και του 2011) πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι για τα προ της 3-5-1985 υπαρχει απαιτηση για προσωπο σε δρομο.

Το μεν του 85 αναφερει "Αρθρο 6 Παρ. 2 Κατα παρεκλιση των διαταξεων της προηγουμενης παραγραφου τα γηπεδα του αρθρ 5 παρα 1 περιπτ β ειναι οικοδομησιμα εστω και αν δεν εχουν προσωπο σε δρομο"

(εδω δεν ξερω αν παιζει καμια πονηρια διοτι το αρθρ 5 παραγρ 1 περιπτ β αναφερει τα γηπεδα που δεν εχουν το ελαχιστο εμβαδο. Αν εχω το ελαχιστο εμβαδο δεν ισχυει η παρεκκλιση?)

 

Το δε του 2011 :

 

"Στο άρθρο 5 παρ.1 του π.δ. της 24.4−3.5.1985 (Δ ́ 181)], προ−

στίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το ελάχιστο μήκος προσώπου του γηπέδου, ορίζεται
σε 10,0 μ. για εμβαδόν γηπέδου έως 500 τ.μ. και 15,0 μ.
για εμβαδόν μεγαλύτερο των 500 τ.μ.».
Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται σε γήπεδα που
έχουν δημιουργηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος"
 
Αρα αν εχω αρτιο μεν οικοπεδο εντος οικισμου που υπαρχει πριν το 85 γιατι θελω προσωπο σε δρομο? Υπαρχει κανενα αλλο ΦΕΚ που μου διαφευγει? (αρτιοτητα 500 μετρα στον οικισμο και το γηπεδο ειναι 1500 μετρα)
 
 
Επισης στο ΦΕΚ 133 Δ του 87 λεει οτι αντικαθιστα την παραγραφο 1 του ΦΕΚ του 85 αλλα δεν αναφερει τιποτα για την παραγραφο 2 (αρα συνεχιζει να ισχυει?) η οποια μιλαει για παρεκκλιση. Αρα ενα γηπεδο προ του 85 ειναι αρτιο και οικοδομησιμο κατα παρεκκλιση ακομα και χωρις προσωπο σε δρομο η κχ. ΝΑΙ?

 

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Αυτα που αναφερεις για το άρθρο 6 , παρ 2 του ΦΕΚ 181 Δ/85 έχουν καταργηθεί.

 

Αυτο που ισχύει σήμερα είναι: άρθρο 6 παρ 1

 

"1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές.

 

      Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού και εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.