Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Καλημέρα

Έχω να εκδώσω ενα πιστοποιητικό για εστιατόριο και θέλω τη βοήθεια σας για τη θερμανση. Έχει ένα λέβητα πετρελαίου ο οποίος συνδέεται με αερόθερμο στοιχείο νερού και τερματικές μονάδες στόμια οροφής. Το ερώτημα μου ειναι πως θα εντάξω το στοιχείο νερού στα συστήματα θερμανσης. Εγω σκέφτηκα να βαλω 2 συστήματα θερμανσης, να βαλω την ισχύ του καθενος και να γίνει επιμερισμός στο μηνιαίο ποσοστό καλυψης ανάλογα με την ισχύ. Θα ήθελα να την άποψη σας.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι καλημέρα,

 

επειδή είμαι νέος στις ενεργειακές επιθεωρήσεις θα ήθελα να σας ρωτήσω το παρακάτω. Έχω προς επιθεώρηση μια μονοκατοικία η οποία δεν έχει κεντρική θέρμανση, αλλά σε κάθε δωμάτιο έχει aircondition. Πως το αντιμετωπίζω, τόσο στην θέρμανση όσο και στην ψύξη;

 

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σου λέει ο tetris, είναι να βάλεις σαν μονάδες παραγωγής (και τερματικές ταυτόχρονα), τόσο στη θέρμανση όσο και στην ψύξη, τα υπάρχοντα aircondition, τις υπάρχουσες αντλίες θερμότητας (α.θ.) δηλαδή. Δες σχετικά, στη βοήθεια του προγράμματος. Αν -στη θέρμανση κυρίως- έχεις χώρους που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο σύστημα, τότε για αυτούς βάζεις (στην παραγωγή) άλλη μια γραμμή με θεωρητικό σύστημα θέρμανσης λέβητα.

 

@takis1980

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά το σύστημα που λες, αλλά νομίζω πως έχεις ένα αερόθερμο (fcu) με στοιχείο νερού που θερμαίνεται από το νερό του λέβητα, από το οποίο, μέσω αεραγωγών και στομίων, θερμαίνονται οι χώροι του εστιατορίου. Αν είναι έτσι, δεν έχεις δύο συστήματα παραγωγής, αλλά ένα και μόνο. τον λέβητα.

  • Αν δεν έχεις και ανάμιξη με νωπό αέρα (σε κάποιο κιβώτιο μείξης), αλλά μόνο ανακυκλοφορούντα αέρα, τότε τερματική μονάδα είναι το αερόθερμο και όχι τα στόμια αέρα και επίσης, στο δίκτυο διανομής συμπληρώνεις μόνο τη γραμμή των σωληνώσεων. Στα βοηθητικά συστήματα, πέρα από τον καυστήρα, τον κυκλοφορήτη και όποια διάταξη αυτοματισμών έχεις, θα πρέπει να μπει και η ισχύς του ανεμιστήρα του fcu.
  • Αν έχεις και ανάμιξη με νωπό αέρα, τότε το αντιμετωπίζεις σαν ΚΚΜ. Εκτός από το δίκτυο των σωληνώσεων ζεστού νερού (του κλειστού κυκλώματος λέβητας-fcu), θα πρέπει να κάνεις χρήση και της γραμμής που αναφέρεται στους αεραγωγούς (χώρος διέλευσης και μόνωση ή όχι), δηλαδή στο "δευτερεύον" δίκτυο. Τερματικές μονάδες τώρα, εφόσον βέβαια δεν έχεις και κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης, (μη εφεδρικό εννοείται), είναι τα στόμια, οπότε σαν τύπο συμπληρώνεις «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» και σαν βαθμός απόδοσης βάζεις την τιμή μηδέν (0). Στα βοηθητικά, σ' αυτή την περίπτωση, δεν συνυπολογίζεις την ισχύ του ανεμιστήρα του αερόθερμου.

Τέλος, σ' αυτή την περίπτωση, πας και καταχωρείς στην καρτέλα του αερισμού τα σχετικά με την εν λόγω ΚΚΜ. Η ισχύς του ανεμιστήρα θα χρησιμοποιηθεί εδώ για τον υπολογισμό της ειδικής ηλεκτρικής ισχύος.

Link to comment
Share on other sites

Σε λέβητα κατασκευης 84, που δεν ειναι εμφανως κατεστραμμενος, κ για τον οποιο το Φ.Ε. αναφερει ότι εχει κακη προσληψη οξυγονου λογω παλαιοτητας, θα του χρεωνατε τον μειωτικο συντελεστη της κακης μονωσης στον υπολογισμο της ngem?

Link to comment
Share on other sites

όχι

η κακή πρόσληψη οξυγόνου επηρεάζει ενδεχομένως το β.α.

Η κακή κατάσταση (ή μή ύπαρξη) θερμομόνωσης αφορά στις θερμικές απώλειες του λέβητα προς τον περιβάλλοντα χώρο

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

......Τερματικές μονάδες τώρα, εφόσον βέβαια δεν έχεις και κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης, (μη εφεδρικό εννοείται), είναι τα στόμια, οπότε σαν τύπο συμπληρώνεις «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» και σαν βαθμός απόδοσης βάζεις την τιμή μηδέν (0)........

 

Για την ακρίβεια Πάνο, τα στόμια δεν είναι τερματικές μονάδες.

Τερματική μονάδα είναι η ίδια η ΚΚΜ ή μια κατά σύμβαση ΚΚΜ με β.α. 100%.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει σε τίποτα την καταχώρηση των στοιχείων που περιγράφεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ βρε Ηλία, αλλά για τις ανάγκες της ενεργειακής απόδοσης, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο ΚΕΝΑΚ και οι ΤΟΤΕΕ και έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το λογισμικό, κάπως θα έπρεπε να ορίσω τα στόμια, στην περίπτωση που έχουμε ΚΚΜ ή κατά σύμβαση ΚΚΜ, μιας και καταχωρούμε εκεί μια περιγραφή σαν τύπο. Γι' αυτό τα χαρακτήρισα σαν "τερματικές μονάδες".

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω αναλάβει ένα ΠΕΑ για ένα ισόγειο διαμέρισμα σε διώροφο κτίσμα (τρια διαμερίσματα στο ισόγειο κ δύο στον Α όροφο).

Με προβληματίζει το σύστημα θέρμανσης. Έχει ένα σύστημα καυστήρα- λέβητα πετρελαίου που πλέον συνδέεται ΜΟΝΟ με το διαμέρισμα που εξετάζω. Στα υπόλοιπα διαμερίσματα έχουν βάλει αντλίες θερμότητας. Άρα:

Βάζω τα στοιχεία μου κανονικά με την ισχύ του δικτύου διανομής ίση με ισχύ λέβητα επί ng1 επί ng2, σωστά?

Δεν μου φέρανε φύλλο ελέγχου λέβητα, και ο λέβητας σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του έχει ισχύ 22-66 kw, οπότε λέω να πάρω Pm=50kw, ngm=0.85 και σαν εξωτερική επιφάνεια να βάλω το άθροισμα της οροφής και του δαπέδου του διαμερίσματος συν τους δύο τοίχους που έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, (από τις 4 πλευρές του διαμερίσματος, η μία είναι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο και η άλλη με το άλλο διαμέρισμα), σωστά?

Όταν βάζω σαν σενάριο προσθήκη ηλιακού συλλέκτη τότε στην καρτέλα του ΖΝΧ, όπου υπάρχει ο τοπικός ηλεκτρικός θερμαντήρας με Β.Α.=0.98 στο σύστημα αποθήκευσης(σε εσωτερικό χώρο), τον αλλάζω σε Β.Α.=0.93 (ηλιακός με BOILER εξωτερικά)?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.