Μετάβαση στο περιεχόμενο

48 ωρη γνωστοποίηση εργασιών στην Πολεοδομία με το Αρθρο 4 παρ 3 ΝΟΚ


Recommended Posts

"Άρχισαν τα όργανα"

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=256669

"Χωρίς εγκρίσεις αδειών δόμησης αλλά και χωρίς το… μπαμπούλα των ελέγχων θα μπορούν να γίνονται στο μέλλον επισκευές ....."

Θα το διαβάσει τώρα ο απλός πολίτης και θα πέσει στην παγίδα .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

armenopoulos +1

Παρατήρηση: Η "προηγούμενη" ΥΔ αποτελούσε ως υπόδειγμα "...αναποσπαστο μέρος αυτής" δηλ της Υπ. Αποφ. Να υποθέσω τώρα ότι το ΥΠΕΚΑ θα την τροποποιήσει επίσημα (...η αρκεί ότι το έγραψαν οι εφημερίδες?)

Link to comment
Share on other sites

παίρνοντας αφορμή από το πρόβλημα του anton64

"δεν βρίσκω την νέα ΥΔ. Παρακαλώ μπορείς να δώσεις link? "

θα ήθελα να τονίσω πόσο πρακτική στη λειτουργία ειδικά στο θέμα της αναζήτησης-ανεύρεσης

θα ήταν η ιστοσελίδα " ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ & ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ"

αν ήταν ανά ενότητες σε φακέλους ή ανά φακέλους και ανά ημερομηνία

ΟΙΚΙΣΜΟΙ <2000

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΝΟΚ

ΓΟΚ

ΚΕΡΑΙΕΣ

Ν 4030

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

κλπ

Φαντάζεστε τι θα γίνει σε λίγο με τις τόσες διευκρινήσεις ή τροπ/σεις;

 

Αν μπορούσε κάποιος να παρέμβει στο ΥΠΕΚΑ

η σελίδα θα ήταν χρηστικότατη για όλους μας

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

"Άρχισαν τα όργανα"

http://www.protothem...cle/?aid=256669

"Χωρίς εγκρίσεις αδειών δόμησης αλλά και χωρίς το… μπαμπούλα των ελέγχων θα μπορούν να γίνονται στο μέλλον επισκευές ....."

Θα το διαβάσει τώρα ο απλός πολίτης και θα πέσει στην παγίδα .

 

Πάντως ο πρώτος που σχολίασε (με nick: τι μλκεσ εινε) δεν έπεσε, λέει: les και περναμε αδεια για τετιοα

Link to comment
Share on other sites

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση για το έντυπο το οποίο υποβάλλουν οι πολίτες στις Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία τις εργασίες που θα εκτελέσουν, για τις οποίες δεν απαιτείται σχετική έγκριση.

Η απόφαση είναι άμεσης εφαρμογής και ενημερώνονται ήδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της αρμόδιας διεύθυνσης (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ.

 

Σύμφωνα με το ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», άρθρο 4 «Άδειες Δόμησης», παράγραφο 3 ορίζεται ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια δόμησης και Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Για τις εργασίες αυτές όπως περιγράφονται στη παραπάνω παράγραφο, απαιτείται απλά μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, προ 48 ωρών, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Καθίσταται σαφές ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, και ότι με ευθύνη του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται το έντυπο και συνυποβάλλονται οι τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων (π.χ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εφόσον βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό ή για την περιοχή ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, Αρχαιολογική υπηρεσία εφόσον το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο ή ελέγχεται για οποιοδήποτε λόγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), καθώς και η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής εφ’ όσον οι κατασκευές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου (όψεις, φέρον οργανισμός, κλπ).

 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.4067/2012), δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για εργασίες όπως: μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων (χωρίς χρήση ικριωμάτων), αλλαγή ή επισκευή δαπέδων, συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων, αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα, συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων, κ.ά.

 

πηγή YPEKA.GR

 

Αυτό βγήκε με ημερομηνία 11/02/2013 (Δευτέρα) από ΥΠΕΚΑ

Στην ουσία είναι απάντηση της Ανακοίνωσης του ΣΑΔΑΣ 08/02/2013 (παρασκευή) που εντοπίζει το πρόβλημα με ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρει.

 

Όλα αυτά αποτέλεσμα της αναίρεσης του πνεύματος γνωστοποίησης εργασιών που έχει ο ΝΟΚ με τις οδηγίες για τον ΝΟΚ που έβγαλε το ΥΠΕΚΑ.

Τώρα αν μη τι άλλο ένα ποσοστό του πνεύματος γνωστοποίησης επανήλθε.

 

Ένα από τα κομβικά σημεία της 11/02/2013 είναι το υπογραμμισμένο από εμένα.

 

 

 

η Ανακοίνωση Παρασκευή 08/02/2013 απο ΣΑΔΑΣ ήταν

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΧΑΡΑΤΣΙ ή ΛΟΓΙΚΗ

Με την προηγούμενη ανακοίνωση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, τονίστηκε η ανάγκη προσαρμογής και διόρθωσης της νομοθεσίας που έχει σχέση με τις διαδικασίες και την παραγωγή έργου στον χώρο μας.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε η διόρθωση των νόμων που αφορούν τον τρόπο Έκδοσης Αδειών, τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τον Αρχαιολογικό Νόμο, σαν ενιαία οντότητα και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι εύκολο και άμεσα υλοποιήσιμο από την διοίκηση όπως έχει διαμορφωθεί.

Περιμέναμε όμως, ότι μέσα στην συγκεκριμένη τραγική οικονομική συγκυρία που ζούμε, θα υπήρχε τουλάχιστον η θέληση για βελτίωση και τόνωση της όποιας οικοδομικής δραστηριότητας.

Αντί για αυτό, δυστυχώς, η διοίκηση συνεχίζει μια ακατανόητη τακτική έκδοσης αποφάσεων και οδηγιών που αντίκεινται στους νόμους, επιτείνοντας την ασάφεια και γιγαντώνοντας την γραφειοκρατία, την διαπλοκή και την διαφθορά.

Η πραγματικότητα αυτή, παγιώνει την άποψη ότι, ή υπάρχει πολιτική απόφαση εξαφάνισης του χώρου της οικοδομής, ή υπάρχει απόλυτη πολιτική αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος στα πλαίσια των πελατειακών σχέσεων.

Οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις μας, σαν επιστημονικός Σύλλογος, έθεταν το πρόβλημα νομικά και γενικά, χωρίς εξειδικεύσεις.

Ίσως οι αρμόδιοι αρνούνται κατανοήσουν τα προφανή και θα αναγκαστούμε (ίσως λαϊκίζοντας) να καταφύγουμε σε παραδείγματα.

Παράδειγμα 1ον

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ιδιοκτήτης εσωτερικού διαμερίσματος σε πολυκατοικία του 1965 στα Εξάρχεια, αποφασίζει να κάνει ανακαίνιση αλλάζοντας τα φθαρμένα πλακάκια του μπάνιου του και θέλει να είναι τυπικά σωστός και νόμιμος. Έχει προϋπολογίσει ένα κόστος περίπου 800,00 ευρώ (υλικά και εργασία) και περίπου 4 ημέρες εργασίας.

Με το ισχύοντα Νόμο 4067/12 (ΝΟΚ) αρ. 4 παρ 3 για τις παραπάνω εργασίες προβλέπεται απλή ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, των ανωτέρω εργασιών 48 ώρες προ της ενάρξεώς των στην αρμόδια ΥΔΟΜ με κοινοποίηση στο Αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή ο Ν. 4067/12 προβλέπει μια διαδικασία άμεσου αποτελέσματος και μηδενικού κόστους.

Όμως στα μέσα Ιανουαρίου του 2013 εκδίδεται Οδηγία επεξηγήσεων του Ν.4067/12, υπογεγραμμένη από τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, με υπόδειγμα εντύπων, όπου αυθαίρετα και παράνομα η «Γνωστοποίηση» που προβλέπει ο νόμος μετατρέπεται ουσιαστικά σε «Έγκριση».

Τι συνεπάγεται αυτή η μετατροπή?

Α. Αφήνει στην Υπηρεσία Δόμησης και στο κάθε υπάλληλο το δικαίωμα να εφαρμόσει τον νόμο ή να ακολουθήσει την Οδηγία … ανάλογα…..

Β. Σε περίπτωση που η ΥΔΟΜ απαιτήσει όπως συνήθως συμβαίνει την συμμόρφωση στο υπόδειγμα, πρέπει ο ιδιοκτήτης:

- να απευθυνθεί σε ιδιώτη μηχανικό

- να κάνει έλεγχο νομιμότητας ΟΛΗΣ της πολυκατοικίας.

- να ζητήσει έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες)

- να ζητήσει έγκριση της Αρχαιολογίας.

- να υποβάλει Αίτηση στην ΥΔΟΜ, να χρεωθεί σε υπάλληλο να Ελεγχθεί και να Εγκριθεί

Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν μη παραγωγικό χρόνο και κόστος για τον ιδιώτη και το κράτος.

Για μεν τον ιδιοκτήτη θα απαιτηθεί μία απασχόληση δική του και του μηχανικού περισσότερη των 20 ημερών και μέχρι 3 μήνες, με κόστος από 1000,00 - 5000,00 ευρώ (ανάλογα με τις αυθαιρεσίες των γειτονικών διαμερισμάτων). Για δε το Δημόσιο, απασχόληση υπαλλήλων τουλάχιστον 1 ημέρας.

Φυσικά, θα υπάρξει και μια καθυστέρηση υλοποίησης των εργασιών από 15 ημέρες έως τρείς μήνες.

Τελικά η εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας, οδηγεί σε μία αύξηση του κόστους (επιβάρυνση λόγω διαδικασιών) από 150% - 600% και επιβάρυνση του δημοσίου κατά 200,00 ευρώ περίπου.

Ο ιδιοκτήτης αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις δαπάνες αυτές, ή δεν θα πραγματοποιήσει τις εργασίες ή θα προχωρήσει αυθαίρετα!

Συνεπώς αν η διοίκηση ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ανάπτυξη, την εξοικονόμηση και εξορθολογισμό δαπανών του δημοσίου, όπως υποστηρίζει, οφείλει άμεσα να προχωρήσει στις διορθώσεις που έχουμε προτείνει. Αλλιώς έχουμε κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι επικρατεί πολιτική ανικανότητα που επιλύει τα οικονομικά προβλήματα του τόπου με την μέθοδο του «Χαρατσιού»

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και ασφαλώς εξακολουθούν να μην εντάσσονται οι εκτελεσθείσες εργασίες σε ενημέρωση ή ΕΕΜΚ ή γνωστοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Στο χωριό μου λένε "αντί να μαλώσω το γαϊδούρι , μαλώνω το σαμάρι" !!

Αντί να διορθώσει άμεσα το ΥΠΕΚΑ το λάθος και να απλοποιήσει τις διαδικασίες , επιπλήττει τις ΥΔΟΜ να μην κάνουν έλεγχο !

Έστω ότι η ΥΔΟΜ παραβλέπει τα πάντα και ο απλός πολίτης προχωράει σε μία εργασία και δεν έχει λάβει τις ανάλογες εγκρίσεις (π.χ. Δασαρχείο για περιτοίχιση εκτός σχεδίου ) .

Όταν διαπιστώσει η Αρμόδια Υπηρεσία (πχ Δασαρχείο ή Αρχαιολογία και τον μηνύσει , με ότι συνεπάγεται , το "μάρμαρο" ποιος θα το πληρώσει ???????

Μπράβο στο ΣΑΔΑΣ και +1 στον συνάδελφο Didonis για την ορθή επεξήγηση!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ας βρουν το μάρμαρο κι ας το πληρώσει όποιος θέλει.

Στην τελική δεν είναι δυνατόν να πάει κάποιος να βάψει τα κάγκελα του σπιτιού του και να κινδυνεύει με τα πάντα.

Δεν είναι δυνατόν επειδή το πολιτισμού (αρχαιολογία) δασική δεν έχουν κατορθώσει να καταγράψουν εδώ και 60 χρόνια τα ακίνητα που εμπλέκονται στο ενδιαφέρον τους να είναι όμηροι διαδικασιών χρονοβόρων και κατά κανόνα με λάδι ξεπεράσιμες, όλα μα όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα.

Αν τα εμπλεκόμενα είναι ας πούμε 20.000 ακίνητα (τυχαίο νούμερο δεν το ξέρω καν) τα όλα ακίνητα στην Ελλάδα είναι μερικά εκατομμύρια.

Η διαδικασία γνωστοποίησης είναι μια χρήσιμη διαδικασία.

Κακώς στις οδηγίες το φόρτωσαν και με το σκονάκι που τους πάσαρε το Πολιτισμού.

Κακώς στις οδηγίες ανατρέπονταν η λογική της απλής γνωστοποίησης και έβαζε τις πολεοδομίες να ελέγχουν την πληρότητα κλπ

Καλώς τους το επισήμαναν και πάλι καλά ευτυχώς αν μη τι άλλο το αναγνώρισαν.

 

Ας οργανωθούν επιτέλους.

Την ανοργανωσιά τους να μη ψάχνουμε πάντα ποιος τρίτος να την πληρώσει.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Το γραφείο τύπου θυμήθηκε τελικά να επισυνάψει στο δελτίο τύπου =2307&language=el-GR"]http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2307&language=el-GR το νέο υπόδειγμα http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=3IzOOeTAkdE%3d&tabid=785&language=el-GR

 

Περιμένουμε να δούμε τώρα την Υπουργική Απόφαση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.