Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό για έκδοση άδειας


Recommended Posts

Καλησπέρα, μίλησα με έναν υποψήφιο πελάτη, ο οποίος είναι κτηνοτρόφος, έχει νοικιάσει περίπου 40 από τα 300 στρέμματα μιας έκτασης και μέσα στο συμφωνητικό με τον ιδιοκτήτη έχει το ελεύθερο να χτίσει σταβλική εγκατάσταση εντός της μισθωμένης έκτασης. Μου ζήτησε να συντάξω ένα τοπογραφικό, μάλλον για να το δώσει σε εταιρία που έχει πιστοποίηση για σταβλικές εγκαταστάσεις θερμοκηπιακού τύπου. Το σωστό στο μυαλό μου, είναι να αποτυπώσω και τα 300 στρέμματα και να δείξω ή να μεγενθύνω σε άλλο πάνελ τη μισθωμένη έκταση και μάλλον -επείδη μου ξανάτυχε-, να δείξω σε τρίτο πάνελ σε μεγάλη κλίμακα την περιοχή εγκατάστασης. Αλλά δεν μου φαίνεται σωστό, ούτε ο μισθωτής έχει νοικιάσει όλη την έκταση, ούτε θα την πληρώσει κανείς τους την εργασία. Είχε τύχει σε παρόμοια περίπτωση να πέσει στα χέρια μου κατά τη διάρκεια τακτοποίησης προσθήκης αυθαιρέτης σταβλικής εγκατάστασης σε υφιστάμενη με οικοδομική άδεια, το τοπογραφικό της άδειας, όπου ο Πολιτικός Μηχανικός, έδειχνε σκαρηφιματικά επί του τοπογραφικού χάρτη της ΓΥΣ 1/5000 μια έκταση 100 στρεμμάτων, και σε τοπογραφικό διάγραμμα μια έκταση 4 στρεμμάτων όπου θα χτιζόταν η σταβλική εγκατάσταση. Αλλά αυτή η άδεια ήταν του 1985. Σκέφτομαι να κάνω το ίδιο, να δείξω τα 300 στρέμματα σα σκαρίφημα σε απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη, και να επικεντρωθώ στην οριζοντιογραφία της μισθωμένης περιοχής. Θεωρείτε ότι είναι σωστό με τα σημερινά δεδομένα; 

Link to comment
Share on other sites

Η λογική λέει ότι εάν το γήπεδο είναι ενιαίο θα πρέπει να αποτυπωθεί ολόκληρο προκειμένου να γίνει δ. κάλυψης κλπ. Αν όμως το γήπεδο των 300 στρεμμάτων, συντίθεται από περισσότερα όμορα γήπεδα του ίδιου ιδιοκτήτη, μπορείς από τους τίτλους να δεις μήπως κάποιο από αυτό  μπορεί να ταυτίζεται με την έκταση των 40 στρεμμάτων. Ένα επιπλέον που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως για την προβλεπόμενη κτηνοτροφική χρήση εκδίδεται μόνο έγκριση του αρμόδιου υπουργείου με τυποποιημένα κτίρια (όπως τα θερμοκήπια) χωρίς οικοδομική άδεια. Ίσως, αν έκανες ένα τηλέφωνο στην εταιρία που το έχει αναλάβει σε καθοδηγούσαν καταλλήλως..

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...
On 4/12/2020 at 6:06 PM, jedi.Yannis said:

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ είναι προγενέστερη του 4495/17. θεωρώ ότι για την χρήση του 4495/17 και όλες τις πράξεις που περιγράφονται σε αυτόν, ως τοπογραφικό φτιάχνουμε αυτό που περιγράφεται στο αρθ. 39.
Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τοπογραφικά και έτσι και αλλιώς. Στην ίδια λογική, εφαρμόζουμε και τον τρόπο έκδοσης αδειών του 1983 και πάλι στο τοπογραφικό δεν έβαζες τα μελλοντικά κτίσματα (μπαίνανε στο ΔΚ), και τότε δεν ήθελες και ΕΓΣΑ 87 κλπ.
Δεν μπορούν στην ΥΔΟΜ να τσιμπολογάνε ποιος νόμος τους βολεύει κάθε φορά και να εφαρμόζουν ένα άρθρο από τον ένα, δύο από τον άλλο και ένα παραπέρα.

Αγαπητοί freecat και Διογένη, έχει επαναληφθεί αυτή η συζήτηση στο παρόν νήμα. Συμφωνα με τον 4495/17 δεν πρέπει να υπάρχει το περίγραμμα των υπό ανέγερση στο τοπό οικοδομικής άδειας. Μόνο τα υφιστάμενα κτίρια (αν υπάρχουν).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα, έχω μία περίπτωση για την οποία δεν είμαι σίγουρος 100% και θέλω μία γνώμη.

Πρόκειται για οικόπεδο εντός οικισμού (<2000 κατοίκων) για το οποίο έχει γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Τώρα στο ένα από τις κάθετες θέλουν να βγει άδεια (το άλλο έχει και σπίτι). Η απορία έχει να κάνει με την αποτύπωση του οικοπέδου. Συγκεκριμένα βάσει τίτλου υπάρχουν δύο εμβαδά (υπάρχει τοπογραφικό αξιοπρεπές 1989). Σήμερα το οικόπεδο αυτό, ας πούμε, μπορεί να "τεντωθεί" εύκολα και αβίαστα από την μία πλευρά (την πλευρά που είναι η κάθετη που είναι για την οικοδομή) και αυτό διότι δεν συνορεύει με κάποιον άλλο ιδιοκτήτη, αλλά με πρανές ενός υδραύλακα. Συγκεκριμένα μπορεί να "μεταφερθεί" το όριο τουλάχιστον 1-2μ με αποτέλεσμα να γίνει ~30τ.μ. μεγαλύτερο (από 570 σε 600 π.χ.). Ο υδραύλακας δεν αποτελεί καν μικρό ρέμα (λεκάνη απορροής <0.5 στρ). Δηλαδή η αρχική αποτύπωση της κάθετης, θα έλεγα ότι είναι εσφαλμένη, αν την έκανα σήμερα θα το πήγαινα ποιο κοντά σε αυτόν τον υδραύλακα (π.χ. στη κορυφή του πρανές). Στο τοπογραφικό της κάθετης αναφέρει πως συνορεύει με όμορη ιδιοκτησία (δεν αναφέρεται δηλαδή ο υδραύλακας) αλλά στην πράξη υπάρχει πρανές με ΔH=~1.5-2μ), και είναι ξεκάθαρο που διαφοροποιούνται οι δύο ιδιοκτησίες.

Ανεξάρτητα από το παραπάνω θέμα με τον υδραύλακα, το ερώτημα επίσης είναι κατά πόσο είναι εφικτό σε οικόπεδα με κάθετες ιδιοκτησίες να γίνετε αποτύπωση και να προκύπτουν άλλα εμβαδά από αυτά του τίτλου. Κάπου έχω διαβάσει ότι αυτό δεν είναι και 100% legit γιατί μεταβάλεις τα στοιχεία της κάθετης. Άρα οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

1) Σε οικόπεδα με κάθετες ιδιοκτησίες, γίνεται τα όρια να είναι διαφορετικά από αυτά που λέει η σύσταση/τοπογραφικό της σύστασης? Απλά ισχύει ο "κανόνας" του 2%-5%-10% κτλ απόκλισης εμβαδού? 'Η "παντρεύεσαι" τις διαστάσεις...? Εν γένη αποτυπώσεις 50χρόνων έχουν πάντα λάθη και η σημερινή κατάσταση μπορεί να δίνει και νέα δεδομένα.

2) Σε περίπτωση που μπορεί να αλλάξει (π.χ. λανθασμένη παλαιά αποτύπωση), νομίζεται ότι θα υπάρχει πρόβλημα π.χ. να κρατήσω την κάθετη του άλλου ιδιοκτήτη (ξάδερφος) ως έχει και να "τεντωθεί" η άλλη ως προς τα σωστά της όρια?

Γνωρίζω ο όρος "τεντωθεί" μοιάζει ως πονηρός, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκεί είναι το οικόπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Κοινώς μιλάμε για λάθος αποτύπωση κατά την αποτύπωση και σύνταξη των κάθετων ιδιοκτησιών.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Γενικά, η νεότερη καταμέτρηση σε αδιαίρετα οικόπεδα είναι εφικτή. Θα πρέπει στην περίπτωσή σου, εάν πρόκειται για περιοχή με λειτουργούν περιεχόμενο, να εξετάσεις την πιθανότητα να χρειαστεί και διόρθωση της χωρικής βάσης του κτηματολογίου - Δ.Γ.Μ. (τα 30τ.μ. στα 600τ.μ. είναι ήδη ένα +5% οπότε πρέπει να το εξετάσεις).

Σε ότι αφορά οικόπεδα με σύσταση καθέτων, η άποψή μου από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου σε έκδοση αδειών σε αυτά, είναι ότι από τις ΥΔΟΜ δεν γίνεται αποδεκτή η παραμικρή διαφορά, ακόμα και βάσει των αποκλίσεων του Ν.4495/17. Εσύ ούτως ή άλλως, θα έχεις υπέρβαση περίπου 5% επί του τίτλου. Μάλιστα, αν η υπέρβαση είναι άνω του 5%, θα χρειαζόταν διόρθωση του προηγούμενου τίτλου ή σύνταξη νέου, ακόμα και εάν επρόκειτο για αδιαίρετο γεωτεμάχιο.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από επικοινωνία με συμβολαιογράφο, καταλαβαίνω πως στις κάθετες τα εμβαδά τα παντρεύεσαι αφού υπάρχει "οδηγία" από κτηματολόγιο - υποθηκοφυλάκειο να μην μεταγράφονται τα διαφορετικά. Ειδικά μου τόνισε ότι "πρέπει" να είναι και ταυτόσημα. Αλλιώς η μόνη λύση είναι τροποποίηση της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Όποτε ας πούμε ότι αυτό το λύσαμε αυτό, ακόμα και αν είναι απλά μπλέξιμο. Γιατί οι κάθετες σε μικρούς οικισμούς και γενικά στην επαρχία είναι άστα να παν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Για το κτηματολόγιο δεν το είχα στα υπόψιν (δεν είναι λειτουργούν). Νομίζω όμως ότι οι αποκλίσεις (κτηματολογίου) αφορούν το οικόπεδο/γήπεδο και όχι τις κάθετες. Γενικά οι κάθετες στο  κτηματολόγιο σίγουρα είναι με το μάτι-χοντρικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.