Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α11] Συνιδιοκτησία ακινήτου και ένταξη στο Ν. 4178/13


Recommended Posts

Ναι, απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών του ακινήτου (501 χιλιοστά) εκτός κι αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας ορίζει διαφορετικά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχω σκάσει τώρα, κάπου το λέει αλλά δεν μπορώ να βρω που, τα πρόστιμα κτλ. αναφέρονται σε αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία;

Link to comment
Share on other sites

Δες το άρθρο 11, παρ.1 για το ποιός κάνει την αίτηση υπαγωγής ως φερόμενος ιδιοκτήτης. Περιλαμβάνεται ο ψιλός κύριος ή ο επικαρπωτής με συναίνεση του ψιλού κυρίου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τα περί συν/στών για ΑΜΕΑ, παλλινοστούντες, ανέργους, αφορούν τον ψιλό κύριο, έτσι;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Παραθέτω τον προβληματισμό μου για την εξής υπόθεση:

 

- Γίνεται αγορά το '56 αγρού 163τ.μ. στο Περιστέρι από δύο αδέλφια, τον Α και Β, εξ αδιαιρέτου.

 

- Εκδίδεται οικ. άδεια το 1956 (βάσει του ν.3275/55) για προσθήκη δωματίου και εισόδου από τον Α. Στο σκαρίφημα του στελέχους φαίνονται τα υπάρχοντα κτίσματα.

 

- Γίνεται αγορά το '57 όμορου αγρού επίσης 163τ.μ. από τον Α μόνο.

 

- Εκδίδεται οικ. άδεια το 1975 από τον Β για προσθήκη κατ' επέκταση και Α' ορόφου στο εξ αδιαιρέτου.

 

- Εκδίδεται οικ. άδεια το 1979 από τον Α για προσθήκη στο ισόγειο, Ά όροφο και Β' όροφο. Στο τοπογραφικό της άδειας μνημονεύονται οι προαναφερόμενοι τίτλοι (οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί τίτλοι έως σήμερα, δεν υπάρχουν ούτε συνενώσεις, ούτε συστάσεις) και ο συνάδελφος δείχνει τα δύο οικόπεδα πλέον ως ένα και σε αυτό υπολογίζει τους όρους δόμησης, αναφέρει δε ότι το τμήμα 1 ανήκει 100% στον Α και το τμήμα 2 εξ αδιαιρέτου στους Α+Β. Έχουμε δλδ την κατασκευή μιας διώροφης οικοδομής η οποία καταλαμβάνει τόσο τμήμα του οικ. πλήρους κυριότητας του Α και του τμήματος του εξ αδιαιρέτου που του αναλογεί και στο τμήμα του εξ αδιαιρε΄του που αναλογεί στον Β το υπάρχον κτίσμα (ισόγειο και Α΄όροφος). Στις κατόψεις δείχνει τα κτίσματα σε επαφή.

 

- Εκδίδεται οικ. άδεια το 1980 από τον Β για προσθήκη Β' ορόφου στο κτίσμα του. Επίσης ο ίδιος συνάδελφος δείχνει στο τοπογραφικό και διάγραμμα κάλυψης το ίδιο οικόπεδο, με την ίδια περίμετρο αλλά μεγαλύτερο κατά 22τ.μ. απ' ότι ένα χρόνο πριν.

 

Επαναλαμβάνω, ούτε συνένωση με συμβόλαιο, ούτε σύσταση (έχει γίνει έλεγχος από δικηγόρο). Από την αυτοψία που έκανα βρήκα αυθαιρεσίες στου εξώστες (λίγο μεγαλύτεροι), μια αποθήκη στον ακάλυπτο χώρο (στο τμήμα του Α), αυθαίρετο δώμα στο κτίσμα του Α καθώς και αυθαίρετη προσθήκη γκαράζ πέραν της ρυμοτομικής γραμμής (μεταλλική κατασκευή, εύκολο να αφαιρεθεί). Ο πελάτης θέλει να κάνει αποδοχή κληρονομιάς από τον Α και κατόπιν συνένωση και σύσταση είτε καθέτων είτε Ο.Ι. και καλούμαι να δώσω λύση.

 

α) Να θεωρήσω την τελευταία άδεια σύννομη και να τακτοποιήσω τις όποιες αυθαιρεσίες στο όλο θεωρώντας ιδιοκτησία 66% και 33%;

 

β) Να θεωρήσω την άδεια του 1979 ως μη σύννομη και το μέρος του κτίσματος που αντιστοιχεί στο οικόπεδο του Α εξ ολοκλήρου αυθαίρετο (αφού στα στελέχη που έχω μέχρι το 1979 ότι κατασκευή έχει γίνει αφορά μόνο στο εξ αδιαιρέτου);

 

-Να κάνω νέο τοπογραφικό ώστε να δω την πραγματική κατάσταση; Αλλιώς πιο να πάρω, αυτό της τελευταίας άδειας ή αυτό της άδειας του 1979;

 

Πως θα το αντιμετωπίζατε εσείς; Το (β) μου φαίνεται πιο σωστό. Υπάρχει και το θέμα της αποδοχής. Μίλησα και με τον υποθηκοφύλακα και είπε να αναφερθούν τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στον καθένα βάσει του ακινήτου του.

 

Τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

η εκδοση ΟΑ δεν αποτελει και τιτλο κυριοτητας του ακινητου...

 

ό,τι ειναι χτισμενο στο "Α" ανηκει και στους δυο

 

ό,τι ειναι χτισμενο στο "Β" ανηκει στον Β

 

δεν υπαρχουν "τμηματα"  ενος οικοπεδου...υπαρχουν δυο οικοπεδα...

  Πόσο    μερος απο το κυριως κτισμα  του ενος "μπηκε" το ενα μεσα στο αλλο...το βλεπετε ...

 

Αυτο το προβλημα  ειναι που πρεπει να λυθει,

..με οποιον τροπο συμφωνησει ο συμβ/φος με τον υποθηκοφυλακα

Μεχρι να επιλυθει...δεν μπορεις να κανεις κατι.

[ελπιζω οτι μεταξυ τους δεν εχουν προβληματα...]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.