Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπολογισμός προστίμων (γενικά)


Recommended Posts

Tις πλάγιες αποστάσεις μην τις μπλέχεις. Αυτές σίγουρα δεν έχουν παραβιαστεί, αφού το κτίριο έχει τοποθετηθεί σωστά στην εγκεκριμένη του θέση.

Το θέμα που συζητάμε είναι αν θα βάλεις παράβαση πρασιάς στο υφιστάμενο κτίριο, επειδή μετά το 94 η υποχρεωτική γραμμή δόμησης λόγω των αυστηρότερων αποστάσεων, δυνάμει των μέτρων περί ασφάλειας της υπεραστικής συγκοινωνίας, ήρθε εσώτερα από την αρχική.

Δες το με διαφορετικό παράδειγμα.

Έστω το κτίριο συνέχιζε να έχει βιομηχανική χρήση, όπως αυτό αδειοδοτήθηκε. Θα το θεωρούσες αυθαίρετο επειδή η υποχρεωτική απόσταση (γραμμή δόμησης) διαφοροποιήθηκε από την εποχή έκδοσης της άδειας (1980)? 

Φυσικά και δεν θα το θεωρούσες αυθαίρετο και δεν θα σκεφτόσουν να το υπάγεις ως παράβαση πρασιάς (καταχρηστικά το αναφέρω ως πρασιά παρότι είναι εκτός σχεδίου για να έχουμε την αντίστοιχη αυθαιρεσία). 

Η χρήση μπορεί να άλλαξε, όμως η οικοδομή δεν "κουνήθηκε" από τη θέση της. Τοποθετήθηκε σωστά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυθαίρετη γιατί η μεταβολή της γραμμής δόμησης έγινε μεταγενέστερα της άδειάς της.Την αυθαιρεσία τη δημιουργεί η αλλαγή χρήσης την οποία ορθότατα υπολογίζεις. 

 

Αυτές είναι οι σκέψεις μου Χριστόφορε. Ας περιμένουμε και τη γνώμη και άλλων συναδέλφων. 

Link to comment
Share on other sites

Παύλε ευχαριστώ, πάντως με τις πλάγιες αποστάσεις εννοώ πρασιά έχεις δίκιο. 

 

Ας περιμένουμε να δούμε τι θα δείξει η «κίνηση». 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Παύλο.

ΔΕΝ έχεις παραβίαση πλάγιου ορίου.

Η μόνη σου παρανομία είναι η αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Μ' αυτή τη νέα «αλλαγή χρήσης» του 4178 έχω τουλάχιστον δύο υποθέσεις που θα δώσω τα πρόστιμα και βγαίνοντας από το γραφείο θα κάνουν 2-3 τούμπες από χαρά.  

Link to comment
Share on other sites

τριόροφη εξ'αδιαιρέτου κατοικία που συναινούν όλοι για τη νομιμοποίηση:

 

Με οικοδομική άδεια προ του 1975 είχε κατασκευαστεί νόμιμα το ισόγειο και ο α΄όροφος και παράνομα το υπόγειο. Με νέα άδεια του 1985 κατασκευάστηκε ο β' όροφος. 

Οι αυθαιρεσίες είναι το υπόγειο, διαφορετική διαμερισμάτωση χωρίς αλλάγη των Η/Μ σε ισόγειο και α' όροφο και 20τ.μ. του β' ορόφου που η άδεια προέβλεπε σταγασμένη βεράντα και το έχουν κλείσει.

Γενικά υπάρχει υπόλοιπο δόμησης που καλύπτει και τη νομιμοποίηση του υπογείου και των 20τ.μ.

 

Για το πρόστιμο υπολόγισα 500ευρώ για το υπόγειο ως προ του 1975 και 500ευρώ για τη διαφορετική διαμερισμάτωση. ως προς τα 20τ.μ. έχω το θέμα και αν το ότι υπάρχει υπόλοιπο δόμησης επηρεάζει τον υπολογισμό του προστίμου.

δηλαδή: θα πάνε με αναλυτικό προϋπολογισμό του κόστους και 500ευρώ ή με αναλυτικό/κανονικό υπολογισμό του προστίμου?

 

Ευχαριστώ

 

 

Yποθέτω ότι το υπόγειο έγινε πάνω στην κατασκευή του 75 και ότι και στην άδεια του 85 αποσιωπήθηκε η κατασκευή του.

Αν στην άδεια του 85, το ισόγειο αποτυπώνεται-κάτι το οποίο είναι και το πιο λογικό-και έχει τις ίδιες διαστάσεις σήμερα με τα εγκεκριμένα σχέδια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό παλαιότητας για το ισόγειο.

Το υπόγειο πως θα το αποδείξεις με δημόσια έγγραφα ή αερ/φιες όπως ο νόμος ορίζει;

Η εγκύκλιος 3 δίνει παραθυράκι, για χώρους εντός εγκεκριμένου κτιριακού όγκου, αν δεν προσκομισθούν δημόσια έγγραφα ή αερ/φιες να μην δοθεί παλαιότητα. Δηλαδή, να θεωρήσεις ότι κατασκευάστηκε μετά το 2004, όσο αφορά στον υπολογισμό προστίμου.Αν το θεωρήσεις έτσι, τότε δεν έχεις υπόγειο ως προ 9-6-75 κατασκευή.Θα υπολογιστεί ως υ.δ με μειωτικό συντελεστή 0.50.

Διαφορετική διαμερισμάτωση γιατί έχεις; Υπάρχει σύσταση και έχεις 2 ή περισσότερα διαμερίσματα στο ισόγειο?

Η στεγασμένη βεράντα, η οποία έκλεισε, θα υπολογιστεί ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ και αν ήταν σε εξώστη θα υπολογίσεις και υπέρβαση κάλυψης και θα ελέγξεις για τυχόν παραβίαση Δ. 

Το υπόλοιπο δόμησης και κάλυψης δεν επηρεάζει τον υπολογισμό προστίμου. 

 

 

Κατ'αρχήν σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,

 

Από κει και πέρα:

 

1) όντως το υπόγειο έγινε κατά την κατασκευή ισογείου και α' ορόφου με την άδεια προ του 1975 αλλά δυστυχώς αποσιωπήθηκε και σε αυτή και στην επόμενη άδεια. οπότε αν δε βρεθεί δικαιολογητικό πέρα των αεροφωτογραφιών (γιατί εκεί σίγουρα δε φαίνεται...) πάω χωρίς παλαιότητα για το υπόγειο.

 

2) διαφορετική διαμερισμάτωση έχω γιατί και στο διαμέρισμα του α' ορόφου και στο ισόγειο διαμέρισμα έχουν κάνει κάποιες εσωτερικές τροποποιήσεις στους χώρους χωρίς αλλαγές στα Η/Μ. γενικά είναι εξ'αδιαιρέτου με 3 διαφορετικούς ιδιοκτήτες (ένας ανα όροφο και το 1/3 του υπογείου) που συναινούν και οι 3 για τη νομιμοποίηση.

 

3) Ως προς το β' όροφο αφού το υπόλοιπο δόμησης δεν επηρεάζει το πρόστιμο, τότε σαν ποσοστό υπέρβασης θα βάλω αυτό των τ.μ. της αυθαιρεσίας προς τα τ.μ. της άδειας. άλλες υπερβάσεις κάλυψης και Δ δεν έχει.

 

 

 

συντελεστή υπέρβασης θα βάλεις τα αυθαίρετα τετραγωνικά προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα που ισχύουν όχι αυτά της άδειας. Δηλαδή με το σημερινό συντ. δόμησης του οικοπέδου.Αν μιλάμε για οριζόντια ιδιοκτησία θα βάλεις τα τετραγωνικά του σημερινού συντ. που της αναλογούν.

Άρθρο 18
Γενικές διατάξεις υπολογισμού
του ενιαίου ειδικού προστίμου
1. Για την υπαγωγή αυθαίρετης κατασκευής ή χρή−
σης στην παρούσα ρύθμιση καταβάλλεται ενιαίο ειδικό 
πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν 
της επί την τιμή ζώνης, που ίσχυε στην περιοχή του 
ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με 
το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικο−
νομικών, που ίσχυε στις 28.7.2011 επί το συντελεστή 15% 
και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων, που ορίζονται 
στον πίνακα του Παραρτήματος Α΄ του παρόντος, όπου 
απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος 
του αυθαιρέτου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του 
παρόντος (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ 
συντελεστές τετραγωνιδίων).
2. Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών 
τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών 
ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους 
και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή 
του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου 
με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί 
στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου 
ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.

 

 

πριν ένα μήνα ο Παύλος με περισσή υπομονή μου είχε απαντήσει. 

βέβαια αγνοώντας την τελευταία του απάντηση, δεν ρώτησα τότε. αλλά τώρα που το ξαναείδα μπερδεύτηκα ως προς το 3.

ως προς το υπόγειο, το αναφέρουν τα συμβόλαια οπότε καλύπτομαι.

 

Για να γίνει πιο συγκεκριμένο το π.χ., βάσει των όρων δόμησης λοιπόν, επιτρέπονται 485 τ.μ. και βάσει των αδειών ανέγερσης και προσθήκης κατασκευάστηκαν 320τ.μ., το υπόγειο είναι 50τ.μ. και η στεγασμένη βεράντα που κλείστηκε είναι 20τ.μ..

 

απ'ότι καταλαβαίνω λοιπόν, 1)το γεγονός ότι υπάρχει περιθώριο δόμησης δεν επηρεάζει το πρόστιμο και 2) το 20/485 (και όχι το 20/320) καθορίζει τον συντελεστή υπέρβασης δόμησης, που εν προκειμένω δεν αλλάζει την κατηγορία.

 

με άλλα λόγια και εν είδη επιμύθιου, την ύπαρξη της αυθαιρεσίας την καθορίζει, όταν υπάρχει, η οικοδομική άδεια αλλά το ποσοστό της αυθαιρεσίας καθορίζεται από τον λόγο των τ.μ. της αυθαιρεσίας προς τα επιτρεπόμενα τ.μ. των όρων δόμησης.

σωστά?

Link to comment
Share on other sites

για το συντελεστή υπέρβασης έχεις να βάλεις και το αυθαίρετο υπόγειο (με μειωτικό συντελεστή στον υπολογισμό) άρα στον αριθμητή του κλάσματος υπέρβασης θα έχεις το σύνολο των αυθαιρέτων χώρων (επιφ. αυθ. υπογείου+επιφ. κλεισμ. βεράντας--->50+20=70) και παρανομαστή το Σ.Δ του οικοπέδου σε τ.μ., (ήτοι 485 τ.μ) ο οποίος ισχύει σήμερα. Ποσοστό υπέρβασης δόμησης 70/485=14,43%<50%--->συντ υπερβ.=1 άρα καμία προσαύξηση.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι θα ηθελα να σας υποβαλω το εξης ερωτημα:

Σε εξ ολοκληρου αυθαιρετη διοροφη οικοδομη 2 κατοικιων σε οικισμο κατω των 2000 κατοικων (ΦΕΚ 181Δ), πως θα κανω υπαγωγη εξωτερικης σκαλας που καταληγει σε εξωστη εισοδου προς οροφο, κατωθεν της οποιας υπαρχει τμηματικα αποθηκη?
1. Με αναλυτικο προυπολογισμο? (Αρθρο 18, παρ 5 Ν.4178/13)
2. Υπολογιζοντας τα Μ2 της σκαλας (και οχι του εξωστη) σαν Υπερβαση Δομησης και καλυψης κυριων χωρων (αυτα τα Μ2 που θα μετραγαν στην δομηση και καλυψη)? Ανεξαρτητα απο την εκταση της αποθηκης, που καταλαμβανει τμημα μονον της σκαλας?

Link to comment
Share on other sites

Για όποιον μπορεί να βοηθήσει έχω την εξής περίπτωση.

Ισόγεια κατοικία με Ο.Α χωρίς υπέρβαση δόμησης αλλά με τις εξής παραβάσεις:

1) υπέρβαση καθ'ύψος με προσθήκη μονόριχτης στέγης που δεν φαίνεται στα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας σε ένα τμήμα της κάτοψης(το υπόλοιπο έχει μείνει δώμα).

2) διαφορετική διαμερισμάτωση (από 1 κατοικία σε 2).

3) αλλαγή σε δύο από τις όψεις του κτιρίου (άνοιγμα παραθύρου και πόρτας).

4) εντός του οικοπέδου αλλά σε απόσταση από το πάνω κτίσμα έχει κατασκευάσει ακόμη μία κατοικία 24 τ.μ.

 

Και ερωτώ:

Η παράβαση 4 μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει οικοδομική άδεια και είναι υπέρβαση δόμησης και ψάχνω αν είναι κατ.4 ή κατ.5 ή θεώρείται "οικοδομική άδεια---->όχι"?

Για τις υπόλοιπες παραβάσεις μπορώ να τις βάλω σε ένα Φ.Κ και με αναλυτικό να βγάλω πόσες λοιπές παραβάσεις έχω ή ξεχωριστά Φ.Κ για κάθε μία ξεχωριστα?

 

Για τα 23,77 τ.μ μου βγάζει με κατηγορία 4 πρόστιμο 855. Για τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες πώς υπολογίζονται? 500 η διαμερισμάτωση και οι υπόλοιπες βάση αναλυτικού η όλα μαζί 500?

Link to comment
Share on other sites

Για όποιον μπορεί να βοηθήσει έχω την εξής περίπτωση.

Ισόγεια κατοικία με Ο.Α χωρίς υπέρβαση δόμησης αλλά με τις εξής παραβάσεις:

1) υπέρβαση καθ'ύψος με προσθήκη μονόριχτης στέγης που δεν φαίνεται στα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας σε ένα τμήμα της κάτοψης(το υπόλοιπο έχει μείνει δώμα).

2) διαφορετική διαμερισμάτωση (από 1 κατοικία σε 2).

3) αλλαγή σε δύο από τις όψεις του κτιρίου (άνοιγμα παραθύρου και πόρτας).

4) εντός του οικοπέδου αλλά σε απόσταση από το πάνω κτίσμα έχει κατασκευάσει ακόμη μία κατοικία 24 τ.μ.

 

Και ερωτώ:

Η παράβαση 4 μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει οικοδομική άδεια και είναι υπέρβαση δόμησης και ψάχνω αν είναι κατ.4 ή κατ.5 ή θεώρείται "οικοδομική άδεια---->όχι"?

Για τις υπόλοιπες παραβάσεις μπορώ να τις βάλω σε ένα Φ.Κ και με αναλυτικό να βγάλω πόσες λοιπές παραβάσεις έχω ή ξεχωριστά Φ.Κ για κάθε μία ξεχωριστα?

 

Για τα 23,77 τ.μ μου βγάζει με κατηγορία 4 πρόστιμο 855. Για τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες πώς υπολογίζονται? 500 η διαμερισμάτωση και οι υπόλοιπες βάση αναλυτικού η όλα μαζί 500?

Την ίδια απορία έχω κι εγώ. Αν σε οικόπεδο με δύο κτίσματα υπάρχει άδεια για το έναν κτίσμα και ταυτόχρονα υπάρχουν αυθαιρεσίας και σε αυτό.Πως περιγράφουμε το τελείως αυθαίρετο? Κάνουμε άλλη δήλωση όπου δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει άδεια?? Γιατί από το ΥΠΕΚΑ είπαν ότι τα ανεξάρτητα κτίσματα τα δηλώνεις χωρίς Ο.Α. Άρα δεύτερη δήλωση??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.