Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
teerroreer

ρωγμές σε σοβά και ευθύνη Μηχανικου

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Ενας συνάδελφος (ο οποίος δεν εχει σύνδεση στο MIchanikos.gr) έχει το εξής θέμα: σε οικοδομη που αποπερατώθηκε το '11, έχουν εμφανιστεί ρωγμές στα σενάζ επί του μονωτικού υλικού(styropor) στις θέσεις αλλαγής οικοδομικού υλικού (πχ μπετον-τούβλο,μονωτικό-τούβλο, κλ) . Ο σοβας είναι τσιμεντοκονίας ενισχυμένος με δικτακι και  ίνες. Στην περιοχή εχει δυνατους ανέμους, πολλες βροχές,και κρύο (και εναλλαγές θερμοκρασίας επίσης μεγάλες). Ο ιδιοκτήτης το λειτουργεί μερικούς μηνες τον χρονο(εξοχική κατοικία- αλλοδαπός). Η δημιουργία ρωγμών από διαφορικές καθιζήσεις(άκαμπτο υπόγειο χωρίς ρωγμές) και από σεισμική επιβάρυνση αποκλείεται. 

Η ερώτηση είναι: εφόσον ο κατασκευαστής έχει βάλει τα κατάλληλα υλικά  σύμφωνα με τους τοτε κανόνες της τέχνης κ επιστήμης, αν υπέχει νομικής ευθύνης για αποκατάσταση των ρωγμών, ή θεωρείται φυσιολογική η ''φθορά''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν ο ιδοκτητης ειναι δυστροπος και καχυποπτος στους παντες τοτε μονο τα δικαστηρια θα δωσουν λυση!!!!

Δυστυχως.

Η γενικη λογικη γιαυτους ειναι οτι ο μηχανικος ειναι παντα συνυπευθυνος (μονο μια πληρης σειρα συμβατικων τευχων στο στυλ των δημοσιων εργων θα μπορουσε να βοηθησει αποτελεσματικα πραγμα που σπανιοτατα γινεται)

Edited by KF

Share this post


Link to post
Share on other sites

τέτοιου ειδους και μεγέθους μικροπροβλήματα υπάρχουν στις περισσότερες οικοδομές

ο μηχανικός δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια με την πλάτη στον τοίχο. έκανε την μελέτη,έδωσε τις οδηγίες

δεν θα εκτελέσει και εργασίες συντήρησης,ούτε θα καλουπώσει,ούτε θα δέσει οπλισμό

ο μηχανικός δεν μπορεί να φωτογραφείται και ως οικοδόμος,σιδεράς,σοβατζής,ελαιοχρωματιστής,υδραυλικός,ηλεκτρολόγος κλπ

η θέση του κτιρίου και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και επικρατούσαν στην διάρκεια της κατασκευής έχουν σαφώς

παίξει ρόλο στα φαινόμενα που περιγράφεις

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή έχω αντιμετωπίσει περιπτώσεις κακοτεχνιών  σε δικαστήρια σου λέω ότι αν ο πελάτης κινηθεί νομικά με μια σωστή τεχνική έκθεση  θα δικαιωθεί. Μετά από 2 χρόνια οι ρωγμές δεν νομίζω ότι μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογική φθορά, είναι κακοτεχνίες και υπεύθυνος είναι ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ/ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ

Share this post


Link to post
Share on other sites

.....σε οικοδομη που αποπερατώθηκε το '11, έχουν εμφανιστεί ρωγμές στα σενάζ επί του μονωτικού υλικού(styropor) στις θέσεις αλλαγής οικοδομικού υλικού (πχ μπετον-τούβλο,μονωτικό-τούβλο, κλ) . Ο σοβας είναι τσιμεντοκονίας ενισχυμένος με δικτακι και  ίνες. ......

 

Εάν έχει βάλει υαλόπλεγμα στα σημεία που πρέπει (σημεία διαχωρισμού διαφορετικών υλικών π.χ. γύρω από το σενάζ), τι άλλο να κάνει πια ο μηχανικός και ο σοβατζής....?! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το υαλόπλεγμα που μπήκε είχε μικρά η μεγάλα μάτια ? τι τύπου ήταν ? Επίσης  σε ποιό χέρι του σοβατίσματος το έβαλε  ο σοβατζής ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εάν έχει βάλει υαλόπλεγμα στα σημεία που πρέπει (σημεία διαχωρισμού διαφορετικών υλικών π.χ. γύρω από το σενάζ), τι άλλο να κάνει πια ο μηχανικός και ο σοβατζής....?! 

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να φταίνε.Η ποιότητα, η σύνθεση και το πάχος του σοβά, το πλάτος και η ποιότητα του υαλοπλεγματος, το  χτίσιμο του τοίχου και τέλος πάντων πίστεψε με είναι πολλά που θα μπορούσε να κάνει ο «Μάστορας».

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι μια ακόμη υπόθεση που δείχνει την αδιαφορία ΟΛΩΝ μας για τη δουλειά μας... μέχρι να τύχει σ' εμάς...

Θα έπρεπε πλέον να είναι μονόδρομος η χρήση τυποποιημένων και πιστοποιημένων υλικών ενώ κάθε απόκλιση από αυτά να είναι γραμμένη και αποδεκτή από τον ιδιοκτήτη. Δεν είναι δυνατόν να "φανταζόμαστε" τί μπορεί να έκανε ο μάστορας ή τί θα έπρεπε να κάνει... Υπάρχουν σαφείς οδηγίες για κάτι; Εφαρμόστηκαν; Υπήρξε επαρκής καταγραφή των εργασιών ή των καιρικών φαινομένων κατά τη  παρακολούθηση του έργου ώστε να μπορεί να ισχυριστεί κανείς κάτι με επιχειρήματα; Εκατοντάδες ερωτήματα γεννιώνται μέσα από αυτές τις περιπτώσεις.

 

Αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι το εξής: Η ζημιά κάποια στιγμή θα γίνει...ακόμη και μετά από 100 κτίρια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ρηγμάτωση στα επιχρίσματα. Το ζήτημα είναι να έχω κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να ανιχνεύσω την αιτία, να έχω κάνει ως μηχανικός και ειδικά ως επιβλέπων τις σωστές προτάσεις μου και να ΑΠΑΙΤΗΣΩ να τηρηθούν. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσω τη θέση μου με έγγραφη αποδοχή των αποκλίσεων από τον ιδιοκτήτη του έργου. Το λέω αυτό, γιατί ΟΛΟΙ μας έχουμε κάνει οικοδομές με ιδιοκτήτη που χρησιμοποιούσε τον γείτονα ως υδραυλικό, τον κουμπάρο ως πλακά, τον εξάδερφο ως ηλεκτρολόγο κλπ...

 

Οταν είμαστε μηχανικοί και επιβλέποντες, δεν είμαστε θηριοδαμαστές... Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να "φυτέψουμε" στο μυαλό του εργολάβου την άποψή μας... Απλώς την επιβάλουμε γιατί αυτή είναι η θέση μας εκείνη τη στιγμή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, είτε τον διώχνουμε, είτε αποχωρούμε. Το δεύτερο δεν είναι όμορφο, οπότε περιοριζόμαστε στο να βάλουμε τον ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ να αποφασίσει τί θα γίνει μετο σπίτι του, ξεκαθαρίζοντας τη θέση μας!

 

Στη περίπτωσή σου προφανώς δεν μιλάμε για φυσιολογική φθορά... Θα εκτιμούσαμε όλοι πάντως αν υπήρχε η δυνατότητα μερικών φωτο, πριν κατηγορήσουμε κάτι ή κάποιον.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν είναι έτοιμοι σοβάδες έχουν συχνά τέτοια προβλήματα σε εκτεθειμένους τοίχους σε έντονες αλλαγές θερμοκρασίας .

Αν ο συνάδελφος είναι ο κατασκευαστής να το ψάξει , αν είναι απλός επιβλέπων δεν έχει καμμία ευθύνη , αφού έχουμε επιλογές ακριβών η φτηνών λύσεων που αποφασίζει ο εργοδότης .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω, ο συνάδελφος της περίπτωσης πρέπει να ήταν ο ίδιος και ο κατασκευαστής-εργολάβος, ο πελάτης του ήταν αλλοδαπός όπως αναφέρεται, οπότε αποκλείεται να είχε κουμπαριές και υποχρεώσεις με τεχνίτες για να τους προτιμίσει στην κατασκευή. Αν είναι σωστή αυτή η υπόθεση που κάνω και ο αλλοδαπός πελάτης του είναι λίγο παράξενος, τότε για να αποφύγει δικαστήρια κλπ όπως ανέφερε παραπάνω ο συνάδελφος KF, ας αποκαταστίσει τις κακοτεχνίες για να ξεμπερδέψει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.