Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρχεται ο φόρος υπεραξίας σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων


dimitris GM

Recommended Posts

Με αναδρομική ισχύ για τον χρόνο απόκτησης του ακινήτου θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου στις μεταβιβάσεις φόρος με συντελεστή 15% στην υπεραξία, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

 

Μάλιστα, ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις των ακινήτων, αλλά και στις περιπτώσεις μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας.

 

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας αφορά τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, πράγμα που σημαίνει ότι φόρο πληρώνει όποιος απέκτησε με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο μετά την 1-1-2013 και στη συνέχεια προχωρεί στην πώλησή του. Δηλαδή όποιος πουλά ακίνητο το οποίο απέκτησε έως και το τέλος του 2012 δεν επιβαρύνεται με τον φόρο υπεραξίας.

 

Ωστόσο, το καθεστώς άλλαξε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και τίθεται σε ισχύ από το 2014, καθώς προβλέπει την επιβολή του φόρου υπεραξίας στην πώληση των ακινήτων ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησής τους. Ετσι, αν ένας φορολογούμενος απέκτησε ακίνητο ακόμη και πριν από 30 χρόνια, εφόσον το πούλησε μετά την 1-1-2014 θα κληθεί να πληρώσει φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης.

 

Με βάση τις διατάξεις για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές τιμές και σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αξία του ακινήτου, τότε υπολογίζεται ως τιμή απόκτησης το μηδέν.

 

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει αποκτήσει ένα ακίνητο πριν από 40 χρόνια και στον τίτλο δεν υπάρχει αξία, τότε θα θεωρηθεί ότι το σύνολο της σημερινής αντικειμενικής αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου είναι υπεραξία και θα φορολογηθεί με 15%. Πάντως, ο νόμος προβλέπει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ για την υπεραξϊα, καθώς και αποπληθωρισμό της σημερινής αντικειμενικής αξίας.

 

Με βάση τα παραπάνω, φορολογούμενος πουλά τον Ιανουάριο του 2014 ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το οποίο απέκτησε με γονική παροχή το 1985 και με αντικειμενική αξία τότε 60.000 ευρώ.

 

Η διαφορά είναι 140.000 ευρώ. Από αυτά αφαιρείται 40% λόγω διακράτησης του ακινήτου για περισσότερα από 20 έτη και επίσης ένα ποσό 25.000 ευρώ λόγω αφορολογήτου. Επίσης, αφαιρείται και ο πληθωρισμός και στο ποσό που απομένει επιβάλλεται φόρος 15%.

 

Επέκταση

Ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας.

 

Παγίδα

Εάν δεν προσδιορίζεται με στοιχεία η αξία αγοράς του ακινήτου, τότε υπολογίζεται ως τιμή το μηδέν και ο φόρος επιβάλλεται στην τιμή πώλησης.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=10801

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 156
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

και για αποδοχές κληρονομιάς προγενέστερες όπου δεν αναγράφονταν αντικειμενική επί συμβολαίου ισχύει η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου?

Επίσης πως βγάζουν τη μείωση λόγω διακράτησης του ακινήτου.Αν πχ ακίνητο αποκτηθέν με αποδοχή κληρονομιάς το 2000 (χωρίς αναγραφόμενη αντικειμενική στον τότε τίτλο) πωληθεί σήμερα έχει μειωτικό συντελεστή?

και πως εφαρμόζεται ο αποπληθωρισμός;

Αφορολόγητο όριο 25.000 για όλους ως οριζόντια ρύθμιση?

Να υποθέσω Δημήτρη ότι αναμένονται οδηγίες εφαρμογής του νόμου?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Τι να πεί κανείς, τραγικά πράγματα στο ελάντα. Και εγώ αυτό για τις κληρονομιές θα ρωτούσα. Και με βάση ποιά μέθοδο θα υπολογιστεί ο αποπληθορισμός και όλα αυ΄τα? Οτι να ναι......

Link to comment
Share on other sites

άρθρο 41 Ν.4172/13 ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013 κατ' εφαρμογή των "μνημονιακών" ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013

κοινώς αρπάξτε απ' όπου μπορείτε

​με τέτοια κόλπα θα βρεθούν όλοι να χρωστάνε

τόγραψα ξανά

η ιδιο-κτησία για την "κυβέρνηση" ΝΔ-Πασοκ-Στουρνάρα και συνοδοιπόρων είναι ποινικό αδίκημα που "δυστυχώς" προστατευέται από το "ισχύον" σύνταγμα άρα αντιμετωπίζεται και διώκεται με αντισυνταγματικούς νόμους

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Όποιος αποκτήσει αύριο ένα ακίνητο με γονική παροχή και κάποτε το πουλήσει, θα θεωρηθεί ως τιμή κτήσης "0" και θα πληρώσει τότε φόρο για όλη την αξία του κτηρίου;

 

Να υποθέσω πως οι νομοθέτες όλως τυχαίως θα "ξεχάσουν" να υπολογίσουν την μείωση της αξίας του ακινήτου λόγω παλαιότητας και πραγματικής κατάστασης, π.χ. λόγω φθοράς από σεισμό;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή οι δημοσιογράφοι δεν τα γράφουν όλα ... καλύτερα να διαβάζουμε κατευθείαν από το νόμο, όπως πολύ σωστά λέει και ο @imhotep ...

 

Πάντως για αυτόν που συνέταξε την παρ. 10 του άρθρου 41,

οφείλονται κατά σειράν : 1) βατόμουρο λογοτεχνίας, 2) επιστροφή του πτυχίου του στη σχολή που το έδωσε και 3) ευθανασία στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ή εξορία (ας διαλέξει).

 

N_4172 Άρθρα 41-43.doc

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Οπως ο Χίτλερ πίστευε ότι θα κέρδιζε τον πόλεμο ας ήταν οι Σοβιετικοί λίγα μίλια μακρυά από το κρησφύγετο του, έτσι πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι από μία εξαθλιωμένη κοινωνία θα αντλήσουν επιπλέον χρήματα...Το κύκνειο άσμα γράφεται μέρα με τη μέρα με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα και την κοινωνική συνοχή. Κάποτε όλα τελειώνουν, και μένουν τα ερείπια....

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Το τραγικό είναι ότι όλα αυτά είναι τόσο εξωπραγματικά πλέον που όλοι μας νομίζουμε ότι δε γράφονται για μας ...

Και αυτό είναι το χειρότερο ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

και ο αποπληθωρισμός σταματάει στα 25 χρόνια!!! δλδ είτε το κράτησες από το 1955 είτε από το 1985 είναι το ίδιο πράγμα ..  η θειά μου αγόρασε το 71 διαμέρισμα με 2.000.000δρχ (6.000€) ευτυχώς πρόλαβε και πούλησε σήμερα (χωρίς υπεραξία και αντικειμενική 120.000€) γιατί από μεθαύριο θα πλήρωνε περί τα 15.000€...μάλλον συνέφερε η αγορά ακινήτου το 1940 που πλήρωναν 1 δις δρχ 

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει , μην πανικοβάλλεστε άδικα . Η αξία αποπληθωρίζεται και μειώνεται μέχρι 40 % και υπάρχει αφορολόγητο 25000 αν το κράτησες μιά πενταετία και μέσα σε αυτήν δεν πούλησες άλλο ακίνητο .

 

Πρέπει λοιπόν να βρούμε τους συντελεστές αποπληθωρισμού και να θυμηθούμε ότι 29 χρόνια ήδη έχουμε αντικειμενικές αξίες . Οπότε η μη εύρεση αξίας μιλάει γιά περιφερειακά ακίνητα που φτιάχτηκαν η αγοράστηκαν σίγουρα πριν το 60 που ξέρω ότι υπήρχε φόρος μεταβίβασης κλπ .

Αρα γιά κτίρια πριν από 60 χρόνια ο αποπληθωρισμός θα τα ρίχνει στο αφορολόγητο .

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα πιό σύγχρονο . Αξία σπιτιού 100 τμ το 1985 60 €/τμ , σήμερα 1500 €/τμ . Αν ο αποπληθωρισμός είναι κατά μέσο όρο 8 % τον χρόνο και η απομείωση 40 % και το αφορολόγητο 25000 , ας προσδιορίσει όποιος έχει κέφι το ποσό .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.