Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεφτιλισμός αμοιβών-επαγγέλματος


Recommended Posts

agios,

Το ΠΕΑ είναι ότι λέει το όνομά του Πιστοποιητικό. Μελέτη είναι η ΜΕΑ.

Μελέτη δημοσίου είναι η μελέτη που συντάσσεται από μελετητητές γραμμένους στα μητρώα μελετητών δημοσίου και ανατίθεται μόνο με βάση τις διαδικασίες του ν.3316.

Δωρεά μελετών (εννοείται δημοσίου) γίνεται μόνο με τις διαδικασίες του άρθρου 2Α (θεσμοθετημένη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δημόσιο).

 

Ο ν.3316 έχει και άλλα αντικείμενα, όπως γενική παροχή υπηρεσιών. Τα ΠΕΑ μπορούν να μπουν στην κατηγορία αυτή.

Από τον ν.3316 δεν προβλέπεται δωρεά παροχής υπηρεσιών παρά μόνον μελέτης και μόνο με τον τρόπο του 2Α.

 

Οι υπόλοιπες δωρεές (όπως στο παράδειγμά μας) είναι απλά "δωρεές" ή ""δωρεές"" και δεν γίνονται με βάση το ν.3316 ...

 

Μελέτες εργολάβου εννοώ τις μελέτες που αυτός είναι υποχρεωμένος να συντάσσει στη διάρκεια του έργου. Σαφώς τις πληρώνει ο ίδιος, τις αναθέτει σε όποιον θέλει και μόνον εγκρίνονται από την υπηρεσία ...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 136
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εφόσον τοτε ειναι πιστοποιητικό λογικά τα 50€.. Ποσα δηλαδη κοστίζει κάποιο πιστοποιητικό;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

ikaros13 η συζήτησή μου με τον agios αφορά μελέτες δημοσίου ...

 

Αφού ρωτάς όμως,

το πιστοποιητικό ασφάλειας πυρηνικού αντιδραστήρα κοστίζει πολλά λεφτά ... το πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας στο δυαράκι που βγάζει ο βοηθός λογιστή από το τηλέφωνο κοστίζει πολύ λίγα.

Το πόσο ακριβώς εξαρτάται από την περίπτωση. Όπως καταλαβαίνεις, ο τελευταίος δε μπορεί σε κανένα κράτος να συντάξει το πρώτο και να πληρωθεί ...

Link to comment
Share on other sites

Nik έχω πτυχίο από το 1981 και την πρώτη μου άδεια την έβγαλα το 1983 . Οπότε ασχολούμαι με τις μελέτες δεκαετίες . Δεν μιλάω σαν εργολάβος λοιπόν . Αν όμως συνεργάζεσαι με τζαμπατζήδες , τότε προφανώς θα δουλέψεις φτηνά . Αρα άλλαξε συνεργάτες .

 

Από την άλλη υπήρχαν μηχανικοί που δούλευαν με μεγαλοκατασκευαστές των 5 πολυκατοικιών τον χρόνο , οπότε εκεί τα πράγματα θα ήταν αλλιώς λόγω μεγάλου τζίρου .

 

Αλλά μπορώ να σου πω ότι οι δουλειές πάντα χτυπιόνταν από τους συναδέλφους και έτσι είχαν μάθει οι πελάτες . 

 

Θυμάμαι περιστατικό πριν 30 χρόνια που στο κτίριο γραφείων που ήμουν , πιτσιρικάς τότε , ήρθε ένας τύπος με προσφορά άδειας στα χέρια , έχοντας πάρει σβάρνα όλα τα γραφεία μηχανικών για να πάρει προσφορές . Προφανώς δεν τσίμπησα , ούτε εγώ , ούτε κάποιοι άλλοι συνάδελφοι , διότι καταλάβαμε ότι ο τύπος , θα γύριζε πολλούς ακόμα και δεν ήταν σοβαρός . Και τότε οι αμοιβές δεν είχαν ακόμα αναθεωρηθεί , όπως έγινε επί Λιάσκα το 1989 και ήταν εξευτελιστικές αφού τις είχε τσακίσει ο πληθωρισμός 10 χρόνων .  Οσοι έχουν κάποια ηλικία και θυμούνται εκείνον τον Πανδέκτη , θα ξέρουν τι εννοώ . 

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι

Ακόμη και στις εποχές που "έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα", υπήρχαν εκπτώσεις

Πόσο μάλλον τώρα που και η πίτα έχει μειωθεί, και οι ενδιαφερόμενοι έχουν αυξηθεί, και η αγορά έχει καταρρεύσει.

 

Bas

Η πρώτη "αναθεώρηση" αμοιβών (απ' όσα έχω προλάβει), έγινε το καλοκαίρι του 83

Τέλος του 89 η δεύτερη.  Ακόμη θυμάμαι τις υπερωρίες που κάναμε προκειμένου να "βάλουμε φάκελο" ώστε να προλάβουμε τις αυξήσεις.

Link to comment
Share on other sites

O εξευτελισμος των αμοιβων ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ειναι νεο φαινομενο, ουτε οφειλεται στην καταργηση των ελαχιστων αμοιβων.

Τις καλες εποχες, οι αδειακηδες "πουλουσαν" τις ΟΑ, με κριτηριο "ποσο γρηγορα" ηθελε να την εχει στα χερια του ο πελατης.

1 μηνας = 3000Ε

15 μερες = 6000Ε

1 βδομαδα=10.000Ε

Ο μονος στρεβλος τροπος να κρατησουμε τις αμοιβες υψηλα, ειναι η θεσπιση ελαχιστων αμοιβων για τα παντα, σε συνδυασμο με την τωρινη φορολογηση και τις ασφαλιστικες εισφορες.

Αλλα ετσι φτιαχνουμε καρτελ...

 

Εχω γραψει αμετρητες φορες, οτι τα τελευταια 30 χρονια δεν καταφεραμε να "δημιουργησουμε" τη σωστη νοοτροπια στην κοινωνια, για τον κλαδο μας.

Τωρα το εχουμε χασει το τρενο..

Πρεπει να προσπαθησουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

Αλλα λογω τις κρισης και της κατα πολυ μειωμενης πιτας, παντα νθα υπαρχουν πολλοι που θα δινουν το ΠΕΑ με 50Ε, τη δηλωση του Ν4178 με 350Ε, τα στατικα με 0.5Ε/τμ και παει λεγοντας.

Αρα για τον καθενα μας, η μονο λυση ειναι να "φτιαξει" ενα σωστο πελατολογιο, οι οποιοι θα ξερουν τι θελουν και για ποιο λογο ερχονται στο γραφειο μας. Η φυρα παντα θα υπαρχει..

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

φύρα βρε Τέρρυ , αλλιώς πάρε το χάισπιντ από το Ηράκλειο και πήγαινε στα Φηρά  :mrgreen:

 

Θα ψάξω να βρώ τον πανδέκτη και θα βάλω τους συντελεστές των αμοιβών , να δουν οι παλιοί τι τραβάγαμε με την Σούλα στα φορολογικά ... 8-) Αν θυμάμαι καλά το όνομα της ...

 

Το 83 ξεκίνησα , οπότε την αλλαγή δεν την πρόλαβα .

Link to comment
Share on other sites

kan εξακολουθείς να κάνεις λάθος. Ο νόμος είναι σαφής:

 

Άρθρο 29 του Ν.4014/2011

Λοιπές διατάξεις

1. Μετά το άρθρο 2 του ν. 3316/2005 (Α' 42), όπως ισχύει, προστίθεται άρθρο 2Α ως εξής:

Άρθρο 2Α

Δωρεά μελετών

Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή του οργάνου διοίκησης άλλης αρμόδιας αρχής, μπορεί να εγκρίνεται η εκπόνηση μελέτης ή μέρους της, ή η παροχή υπηρεσιών από ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, προς το σκοπό δωρεάς και χωρίς αντάλλαγμα εκ μέρους του δωρεοδόχου σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 

ΥΓ αν μπορείς επίσης να μου πείς πως γίνεται να μην μπορώ να κάνω paste ένα κείμενο στο φόρουμ θα το εκτιμούσα.

Link to comment
Share on other sites

kan εξακολουθείς να κάνεις λάθος. Ο νόμος είναι σαφής:

 

Επιμένω για τον ίδιο λόγο, ότι ο ν.3316/05 είναι σαφής ... ακόμη και στον τίτλο του : "Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών"

Η δωρεά του 2Α είναι μόνο για τον ν.3316 και όχι γενικής χρήσης.

Εξ' άλλου και στο παράδειγμα που συζητάμε η αποδοχή έγινε από την ΟΕ με εισήγηση του Τμήματος Εσόδων του Δήμου Καρδίτσας και χωρίς καμία αναφορά στον ν.3316.

Το ίδιο θα γινόταν αν κάποιος δημότης έστελνε επιστολή ότι δωρίζει 4 πακέτα μακαρόνια ή 10 ώρες φροντιστήριο αγγλικών στα άπορα του δήμου.

 

Όμως, για να μη χαλάσουμε το παρόν θέμα και επειδή είμαστε σίγουρα εκτός θέματος, αν θέλεις μάζεψε τα επιχειρήματά σου και άνοιξε ένα νέο θέμα.

Άρχισέ το και ίσως κάποιος mod ευαρεστηθεί να μας τα μεταφέρει όλα ... θα δούμε. Έχω πλήρη τεκμηρίωση του θέματος ...

Link to comment
Share on other sites

Οι αμοιβές έχουν απόλυτη σχέση με την έννοια της λέξης εκτίμησης καθώς και με την  επιχειρηματικότητα.

 

Κατά εμένα ορθός τρόπος σκέψης :  κουράζομαι και αφιερώνω πολύ χρόνο για να μπορώ να παρέχω άριστες υπηρεσίες ως Μηχανικός αλλά διεκδικώ και ζητάω την ανάλογη αμοιβή. Ο εκάστοτε Πελάτης διακρίνει την άριστη εργασία που παρέχω και άρα δέχεται να πληρώσει το κόστος. Βέβαια με αυτές τις αμοιβές που κυκλοφορούν  δεν μπορείς να καταφέρεις το σεβαστό κόστος .

 

Άλλος τρόπος σκέψης : Αφιερώνω όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, έτσι κ' αλλιώς ποιος θα με ελέγξει και ζητώ όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για να μην πάει ο πελάτης σε άλλο Γραφείο.  Η ανασφάλεια που μας διακατέχει όταν δίνουμε μια προσφορά δεν έγκειται μόνο στο ότι έχουμε ανάγκη τα χρήματα αλλά ίσως κάποιες φορές και στην έλλειψη εμπειρίας  που αυτό συνεπάγεται κακή εκτίμηση χρόνου επεξεργασίας δουλειάς άρα και κακής οικονομικής εκτίμησης. 

 

Αν εμείς  δεν εκτιμάμε τη δουλειά μας , πως θα την εκτιμήσει ο Πελάτης ; 

 

Υ.Γ. Μεγάλοι επιχειρηματίες δεν δίνουν τίποτα δωρεάν και ο λόγος είναι για να μπορεί να εκτιμηθεί το προϊόν και το μαγαζί του.

Edited by ISMINI
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.