Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Στο άρθρο 96, γράφει για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 "σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, δηλαδή σε κτίρια όπου η χρήση κατοικίας υπερβαίνει το 50% της επιφάνειας (νόμιμης και αυθαίρετης) κύριας χρήσης του κτιρίου."

Το πατάρι δεν έχει κύρια χρήση, μήπως πρέπει να μην το συμπεριλάβω στην επιφάνεια του κτιρίου;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ  για τη βασική χρήση. Όμως έχει βοηθητική χρήση του υποκείμενου (παραμονή χρηστών για μικρό χρονικό διάστημα και ελεύθερο ύψος <2,50μ).

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω άλλο "βοηθητικής χρήσης" και άλλο "βοηθητικός (υπό)χώρος" σε χώρο κύριας χρήσης. Ειδικά στα αυθαίρετα, όπου πχ ένα υπόγειο με προδιαγραφές βοηθητικού χώρου μπορεί να έχει κύρια χρήση κατοικίας. Όπως αντίστοιχα και η σοφίτα είναι βοηθητικός χώρος κύριας χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα συνάδελφοι,

Έχω μια ιδιαίτερη περίπτωση αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του 74 στα σχέδια της άδειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ημιυπαίθριος. Μετά από αυτοψία και αποτύπωση του χώρου διαπίστωσα οτι έχει δημιουργηθεί αυθαίρετα μικρός ημιυπαίθριος χώρος σε βάρος όμως του διαμερίσματος. Δηλαδή τα τετραγωνικά του διαμερίσματος προκύπτουν λιγότερα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποια άλλη αυθαιρεσία. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Προχωράω σε ρύθμιση αυθαιρέτου; Αλλά τι αυθαιρεσία θα δηλώσω για να προχωρήσει, έτσι και αλλιώς λόγω της παλαιότητας εμπείπτει στην κατηγορία 1. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, angelikipa said:

...Συγκεκριμένα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του 74 στα σχέδια της άδειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ημιυπαίθριος. ...

Σε καμία άδεια του 1974 δεν θα βρεις να υπάρχει Ημιυπαίθριος.

Οι ημιυπαίθριοι πρωτοξεκίνησαν να υπάρχουν από τον ΓΟΚ 85 με υπουργό τότε τον Αρχιτέκτονα και Πολεοδόμο Τρίτση.

Το κάνεις υπαγωγή ως προ 75, φτιάχνεις την νέα και ορθή υφιστάμενη κάτοψη του. Ως προ 75 φυσικά κι αν δεν υπάρχει κάτι άλλο πληρώνει μόνο το βασικό παράβολο + αμοιβες Μηχανικού

Αλλά και προ 75 να μη ήταν πάλι δεν λαμβάνει πρόστιμο μη υλοποιημένο τμήμα της Οικοδομικής Άδειας.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

26 λεπτά πριν, angelikipa said:

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

.... σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του 74 στα σχέδια της άδειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ημιυπαίθριος. Μετά από αυτοψία και αποτύπωση του χώρου διαπίστωσα οτι έχει δημιουργηθεί αυθαίρετα μικρός ημιυπαίθριος χώρος σε βάρος όμως του διαμερίσματος. Δηλαδή τα τετραγωνικά του διαμερίσματος προκύπτουν λιγότερα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποια άλλη αυθαιρεσία. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Προχωράω σε ρύθμιση αυθαιρέτου; Αλλά τι αυθαιρεσία θα δηλώσω για να προχωρήσει, έτσι και αλλιώς λόγω της παλαιότητας εμπίπτει στην κατηγορία 1. 

 

Kαλημέρα. Το θέμα πέραν της υπαγωγής θα πρέπει να μελετηθεί και σε ότι αφορά το συμβολαιογραφικό σκέλος από συμβολαιογράφο. Για την υπαγωγή τα πράγματα είναι απλά. Μια λοιπή παράβαση για αυθαίρετη κατασκευή Η.Χ , αποτύπωση-κάτοψη και τέλος. Στην τ.ε θα αναγράψεις ότι η μειωμένη επιφάνεια κλειστών χώρων του διαμερίσματος οφείλεται στην από κατασκευής δημιουργία Η.Χ  και όχι σε διαφορετική διαμερισμάτωση ή  επέκταση κοινόχρηστου χώρου εις βάρος του διαμερίσματος. Το θέμα είναι με την συμβολαιογράφο, αν μπορεί να προβεί σε μεταβίβαση με επιφάνεια μικρότερη από αυτή της ΠΣΟΙ. Να συνεννοηθείτε προ έκδοσης ΗΤΚ. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε διώροφη οικοδομή προ 1975 ( άδεια 1964 με ΓΟΚ 55 ) , η σκάλα ανόδου στον όροφο , έχει κατασκευασθεί μέσα στην πρασιά σε πλάτος < Π/3 της πρασιάς . Τακτοποιείται ως κατηγορία 1 ?

Το άρθρο 39 στο τέλος της παραγρ. Γα του ΓΟΚ 55 αναφέρει ότι : εφόσον η κλίμαξ είναι η κύρια της οικοδομής , δύναται να εξέχει πέραν του 1/3 Π .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.