Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Στον 4178 συνέβαινε το εξής παράδοξο:

Όταν επέλεγες "χωρίς άδεια" απενεργοποιούνταν όλοι οι συντελεστές και το πρόστιμο πολλαπλασιαζόταν με το συντελεστή 2

Ενώ όταν επέλεγες χωρίς άδεια πολλαπλασιαζόταν με όλους τους υπόλοιπούς συντελεστές

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως κατασκευών με άδεια, όταν αυτές λάμβαναν τους μεγαλύτερους συντελεστές πχ κάλυψη (x1,4) δόμηση (x1,9) παραβίαση Δ (x1,4) εδινε σύνολο συντελεστή πχ 3,724>>2 με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο από το να δήλωνες μια ίδια κατασκευή χωρίς καμία άδεια στο ακίνητο.

Γι αυτό τώρα προφανώς αποφάσισαν σε κάθε περίπτωση το γινόμενο των πολλαπλασιαστικών συντελεστών να μήν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 2.

κι αν το γινομενο προκυπτει μεγαλυτερο απο 2 ????? βαζεις το συντ χωρις αδεια????

Link to comment
Share on other sites

Όχι, το σύστημα από μόνο του περιορίζει τον συντελεστή στο 2

(δεν το έχω κάνει ακόμα άλλα αυτό αντιλαμβάνομαι εφόσον δε σου δίνει οδηγίες για να δηλώσεις κάτι διαφορετικό)

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια μπλεξίματα με τον 4178.... Όσον αφορά στο τι βάζουμε στον αριθμητή του κλάσματος ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ / ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ για να βρούμε τους συντελεστές υπερβάσεων, στο παράρτημα Α στην εξήγηση του 5. Συντλεστής δόμησης λέει: Αφορά σε επιφάνειες με ΚΥΡΙΑ ΧΡΗΣΗ, που δεν καλύπτονται από οικοδομική άδεια. Και μετά από κάτω αναλύει το 5.1 ως επιφάνεια αυθαιρέτου με κύρια χρήση κλπ, το 5.2 ως επιφάνεια χώρων σε υπόγεια κλπ και το 5.3 ως επιφάνεια χώρων σε υπόγεια αυτοτελή κλπ.

 

Από το BOLD, καταλαβαίνω ότι τελικά, αυτά που συγκρίνονται με τα ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ της περιοχής σήμερα ή της ο.α., είναι ΜΟΝΟ τα αυθαίρετα με ΚΥΡΙΑ ΧΡΗΣΗ.

 

Άρα, εάν έχω για παράδειγμα υπόγειο αυθαίρετο ή ισόγεια αποθήκη όπου το συνολικό τους εμβαδό είναι >50% ή ακόμη και >100% ή 200% των επιτρεπόμενων, δεν μας ενδιαφέρει επειδή δεν είναι κύριοι χώροι και άρα πάμε με <50% ????

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

΄Όσον αφορά την ΚΑΛΥΨΗ, το παράρτημα λέει ότι "Αφορά σε επιφάνεια αυθαιρέτου", χωρίς να ορίζει κύρια ή βοηθητική χρήση. Συνεπώς, για τον έλεγχο της κάλυψης, προσωπικά καταλαβαίνω ότι αθροίζεις όλες τις επιφάνειες, κύριες και βοηθητικές.

Link to comment
Share on other sites

Για το αυθαίρετο υπόγειο συμφωνώ απόλυτα, για την ισόγεια αποθήκη όμως όχι γιατί μετράει στον Σ.Δ.
 
Επίσης ο μειωτικός για ισόγειους Β.Χ., έστω και μέχρι 50 τ.μ. τέλος. Το θεωρώ λίγο αυστηρό στα πλαίσια των "μειωμένων προστίμων" (αλλά αυξημένου κόστους) που πρεσβεύει ο νέος νόμος

 

 

 

 

 

Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ. (Το μήνυμα σας έχει τροποποιηθεί)
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Και τότε γιατί λέει στο παράρτημα ΚΥΡΙΟΙ χώροι???

 

ΥΓ: Αυτό με τα 50 τμ ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι θα μπει μελλοντικά... είπε ο υπουργός.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι για τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης πρέπει αθροίζουμε ότι αυξάνει τον συντελεστή δόμησης. Μάλλον αυτό ήθελαν να πουν με το "κύριοι χώροι". Αλλά τον νόμο δεν τον έχουν γράψει μηχανικοί, αυτό είναι ξεκάθαρο.

 


 

 

"Αυτό με τα 50 τμ ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι θα μπει μελλοντικά... είπε ο υπουργός."

 

Πόσο δύσκολο ήταν να το βάλουν εξαρχής? Ένα copy paste έπρεπε να κάνουν σωστά και δεν το έκαναν ούτε αυτό!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον vk2626 ως προς τον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης ότι πρέπει να αθροίζουμε ότι προσαυξάνει τη δόμηση. Και στην εγκύκλιο του 4178 έγραφε σχετικα: "Για τον υπολογισµό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι κύριας χρήσης που προσαυξάνουν το συντελεστή δόµησης του ακινήτου."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στον 4178 ναι, το θυμάμαι πολύ καλά. Εδώ όμως ο νομοθέτης γράφει ΚΥΡΙΟΙ χώροι και το αφήνει έτσι. Λάθος ή σωστό, πώς μπορούμε να το κρίνουμε? Να περιμένουμε και γι' αυτό εγκύκλιο???  :-x  :-x  :-x

Link to comment
Share on other sites

Κι αν αυτό το υπόγειο που λες στο παράδειγμά σου, δεν είναι αυθαίρετο, αλλά από βοηθητικής χρήσης έγινε κύριας χρήσης, μπαίνει στους υπολογισμούς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.