Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

25 λεπτά πριν, ppanag said:

@fotislit το παράβολο του ν. 4495/17 φυσικά και συμψηφίζεται με το πρόστιμο της ρύθμισης πάντα.

Τα προς νομιμοποίηση δεν μετρούν στην υπέρβαση δόμησης (όπως τα προς ρύθμιση), εφόσον όντως καταφέρουν να νομιμοποιηθούν.

Έτσι που τα περιγράφεις μοιάζει να οδεύεις προς κατηγορία 5 που δεν επιτρέπεται.

Ένα ακόμα που πρέπει να ελέγξεις είναι ότι δεν επιτρέπεται άδεια προσθήκης ή νομιμοποίησης όταν υπάρχουν λειτουργικά ή στατικά εξαρτημένα τμήματα κτιρίου, τα οποία δεν έχουν πάρει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση, όπως είναι τα κατηγορίας 1,2,3 και ίσως 4 με συμπλήρωση ΗΤΚ (ανάλογα πως τα θεωρεί η ΥΔΟΜ)

Η περιοχή έχει πάρει παράταση λόγω Ιανού, οπότε και η δήλωση κατηγορίας 5 επιτρέπεται ακόμα...

Αφού όμως τα προς νομιμοποίηση δε μετρούν στην Υ.Δ. γιατί θα πάει κατηγορία 5 και όχι 4.

Επιπλέον ένα εξωτερικό κλιμακοστάσιο (είτε κλειστο όπως στην περίπτωσή μου... είτε ανοιχτό) θεωρείται στατικά εξαρτημένο από το υπόλοιπο κτίριο λόγω λειτουργικότητας (πως θα ανεβεί κάποιος στον όροφο εαν κατεδαφιστεί?) Εγώ διαβάζοντας το παρακάτω καταλαβαίνω ότι το εξωτερικό κλιμακοστάσιο μπορεί μελλοντικά να καταδεφιστεί, για τον οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να επηρεάζεται η στατική επάρκεια του προς νομιμοποίηση ισογείου...οπότε επιτρέπεται η νομιμοποίηση του αυθαίρετου ισογείου (προβλεπόμενου υπογείου)

αα) Εφόσον δεν υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων ιδίου ακινήτου ή ιδιοκτησίας δύναται να υποβάλλεται:

  1. i) ταυτόχρονα δήλωση υπαγωγής προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης τμήματος αυτού και διατήρησης του υπολοίπου τμήματος, σύμφωνα με το άρθρο 97. Στην περίπτωση αυτήν, καταβάλλεται παράβολο για το σύνολο της επιφάνειας του αυθαιρέτου και ενιαίο ειδικό πρόστιμο μόνο για την επιφάνεια αυτού που δεν νομιμοποιείται
Edited by fotislit
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 646
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@fotislit δεν διαφωνώ μαζί σας, απλά επισημαίνω κάποια σημεία - παγίδες, που υπάρχουν στην όλη διαδικασία.

Άλλωστε είναι πάρα πολλά τα όσα πρέπει να μελετηθούν για να προχωρήσει η διαδικασία και να απαντηθούν τα ερωτήματά σας, το οποίο είναι και το αντικείμενο του μηχανικού, που θα έχει τα πλήρη στοιχεία στα χέρια του.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Θέλω να δώσω προσφορά για κατεδάφιση 8 μ2 (λουτρό και αποθήκη) εκτός ρυμοτομικής γραμμής και εντός εγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρο σχεδίου πόλεως, σύμφωνα με το άρθρο 106. 
Επειδή δεν την έχω ξανακάνει την διαδικασία, μπορεί κάποιος συνάδελφος να μου δώσει τα "φώτα" του σχετικά με τα σχέδια και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν ώστε να μπορέσω να κοστολογήσω;

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Venezia! 
Στο σύστημα αυθαιρέτων μήπως γνωρίζεις τι θα μου ζητηθεί ως απαιτούμενα αρχεία για την αίτηση;

Link to comment
Share on other sites

Πέντε χρόνια καθυστέρηση για το αυτονόητο :

α. Ως προς τις περιπτώσεις έκδοσης άδειας νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών που δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις (περ.α΄):
Από τις διατάξεις του άρθρου 106 του ν. 4495/2017, όπως ισχύει, προκύπτει ότι όσον αφορά περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης, και υπό την προϋπόθεση καταβολής του παραβόλου της περίπτωσης ι΄ του άρθρου 99 και έκδοσης σχετικής οικοδομικής άδειας νομιμοποίησης εντός δύο (2) ετών ή έγκρισης εργασιών κατεδάφισης εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή του, δεν οφείλεται άλλο πρόστιμο.
Παρερχομένου δε απράκτου χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών, για λόγους οφειλόμενους σε υπαιτιότητα του αιτούντος, εφαρμόζονται σωρευτικά οι διατάξεις για την κατεδάφιση και επιβολή προστίμου αυθαιρέτων.
Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι στην περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών , οι οποίες έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια μετά το έτος 1983 και δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις, δυνάμενες να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 106 του ανωτέρω νόμου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δήλωση υπαγωγής τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν δίδεται άλλη επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτου κατασκευής πλην της κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του ν.4495/ 2017. Μετά τις 31.9.2020, όμως, δεν είναι πλέον δυνατή η υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών της κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του ν.4495/2017, πλην των προβλεπομένων στο άρθρο 28 του ν. 4759/2020 περιπτώσεων. Συνεπώς, εξαιτίας της ύπαρξης του νομοθετικού αυτού κενού ακυρώνονται οι ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 του ως άνω νόμου, για τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτόν, δηλαδή για ακίνητα που ανεγέρθησαν χωρίς οικοδομική άδεια και για τα οποία μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης, προκειμένου αυτά να καταστούν καθόλα νόμιμα.
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, κατά την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας( Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ήταν θετική σχετική ρύθμιση, κυρίως όσον αφορά το πληροφοριακό σύστημα δήλωσης αυθαιρέτων του ΤΕΕ, ούτως ώστε οι αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ρυθμίσεις του άρθρου 106 του ν.4495/2017, να μην δηλώνονται ως εμπίπτουσες στην κατηγορία 5 του άρθρου 96 του ίδιου νόμου και να καθίσταται δυνατή η υπαγωγή τους στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Πράξη-23-Υπαγωγή-ειδικών-περιπτώσεων-αυθαιρέτων-κατηγορίας-5.pdf

Edited by kan62
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα.

 

Όσο πιο συνοπτικά και ακούω την γνώμη σας.

Θέμα: Υπολογισμός προστίμου όταν μπορεί να βγει άδεια.

Ο 4495 στην αρχική του μορφή (όπως και οι δύο προηγούμενοι) ήταν στην λογική ότι όταν κάτι δεν αντίκειται στους όρους δόμησης το δηλώνεις πληρώνεις μόνο παράβολο και βγάζεις άδεια νομιμοποίησης. Επίσης σε άφηνε ελεύθερο και να το τακτοποιήσεις χωρίς ιδιαίτερες εκπτώσεις κτλ μια διαδικασία που συνηθίζαμε στα μικρά πρόστιμα ακόμα και αν μπορούσε να βγει η άδεια. Τέλος από εφαρμογή των διαφορετικών φύλλων καταγραφής μπορούσες να δηλώσεις κάποια προς άδεια και κάποια προς τακτοποίηση μια διαδικασία που δεν κολλούσε πουθενά και την έχω κάνει και ο καθένας το τραβούσε όσο τον έπαιρνε στον επιμερισμό.

Ένα χρόνο μετά στον 4546/2018 το άρθρο 106 του 4495 αλλάζει και πλέον στο (αα) αναφέρει την δυνατότητα κάποιο να πάει σε άδεια και κάποιο σε τακτοποίηση όπως παραπάνω εφόσον δεν είναι εξαρτημένα και

στο (ββ) για τα εξαρτημένα ανοίγει ο δρόμος το νομότυπο (αυτό που θα μπορούσε να βγάλει άδεια) να τακτοποιηθεί με πρόστιμο 20% και το υπόλοιπο παράτυπο να πληρώσει όλο το πρόστιμο. Αφήνοντας στην άκρη τα περί στατικής εξάρτησης που είναι ψηλά γράμματα στην παρούσα, θεωρώ εύλογο στην περίπτωση που δεν υπάρχει παράτυπο αυθαίρετο το νομότυπο να λαμβάνει την γενναία αυτή μείωση στο πρόστιμο.

Κάπου εκεί μπήκε και η δεύτερη επιλογή στο σύστημα στον τύπο της αυθαιρεσίας.

Ύστερα η παράγραφος 1 του άρθρου 106 άλλαξε και κακοποιήθηκε (όλως τυχαίως) στον 4759/2020 από όπου πλέον δεν βγαίνει εύκολα νόημα. Το έχουν βάλει σαν να είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάντα δύο τμήματα ένα νομότυπο και ένα παράτυπο και σε σχέση και με την στατική εξάρτηση δίνει κάποιες επιλογές με την παραδοχή ότι το παράτυπο κατεδαφίζεται, τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε.

Στην ερώτηση:

Εγώ υπέβαλλα στις 27-09-2020 (όσο ίσχυε ο 4546/2018) δήλωση αυθαιρέτων για 10 φύλλα κατασκευές στατικά ξεχωριστές και μη μέσα σε ένα γήπεδο. Η μια και μεγαλύτερη είναι στατικά εξαρτημένη με το μόνο κτίριο που είναι νόμιμο με άδεια και με κάποια ακόμα. Μόνη της αυτή η κατασκευή θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί με άδεια, μαζί με τις άλλες δεν μπορεί, δηλαδή είμαι στην περίπτωση ββ όπως ίσχυε στον 4546.

Τότε όλα τα φύλλα τα έβαλα σαν ρύθμιση στον τύπο αυθαιρεσίας, σήμερα αν γυρίσω το συγκεκριμένο φύλλο καταγραφής στην δεύτερη επιλογή (σύννομο χωρίς…) έχω ένα όφελος 10000€ σε δικό μου άνθρωπο. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση???

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν βλέπω κανέναν να απαντάει να το θέσω πιο απλά.

Την δεύτερη επιλογή στον τύπο αυθαιρεσίας μέσα στα φύλλα καταγραφής την χρησιμοποιεί κανείς?

Αυτή η επιλογή σχετίζεται με το άρθρο 106 και δίνει 20% του αρχικού προστίμου.

Ή όλοι τα βάζετε σαν ρύθμιση (100% πρόστιμο) ή έκδοση οικοδομικής άδειας (0% πρόστιμο), ανάλογα με την περίπτωση?

 

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

Ποια είναι η γνώμη σας για οριστικη διατηρηση αυθαιρετου(4495 αρθρο94 παρ4) μικρης κλιμακας(4495αρθ29παρ2) σε αρχαιολογικο ζώνη Β.Μπορεί να γίνει απο τν ΥΔΟΜ χρις εγκριση της αρχαιολογίας????

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.