Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Ισογεια κατοικία κατασκευής 1990 εντός σχεδίου πόλης έχει κατασκευαστεί με παράβαση της πίσω Δ (3+0,10Η).

έχω δηλώσει το σύννομη επιφάνεια με το άρθρο 106 (20%) προστίμου και το εντός Δ κανονικά με ρύθμιση (στατικά εξαρτημένο).

Πολεοδομία μου έιπε ότι στη περίπτωση που ζητήσω άδεια προσθήκης Α΄ ορόφου πρέπει να κατεδαφίσω το εντός Δ του Ισογείου (κατασκευή νέων υποστυλωμάτων, κτλ).

Έχει ξανατύχει σε κανέναν???

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 646
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ανέλυσε το θέμα σου πιο εκτεταμένα. Δεν καταλαβαίνουμε αν υπάρχει Ο.Α καθώς και πως συνδέεται  η δυνατότητα προσθήκης με την νομιμοποίηση και την δήλωση αυθαιρέτων.  

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, πιο πάνω που αναφέρεις ότι δήλωσες το σύννομο με το άρθ.106 τι ακριβώς εννοείς αφού γράφεις ότι όλο το ισόγειο είναι χωρίς άδεια;

Link to comment
Share on other sites

Ισόγειο χωρίς Ο.Α.  Άρα είναι κατηγορία 5 και επομένως δεν απαλλάσσεται της κατεδάφισης επ' αορίστου-δες συνδυασμό  άρθρων 23 4067/12 (νομίμως υφιστάμενα) και άρθρου 96 4495/17 (κατηγορίες αυθαιρέτων & οριστική εξαίρεση)

Link to comment
Share on other sites

οπότε σύννομο θεωρείται το κομμάτι το ποίο έχει οικ. άδεια και για κάποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε (πχ παράβαση Δ) και όχι το κομμάτι οικοδομής που πληρεί τις πλεοδομικές διατάξεις ακόμη και αν δεν έχει άδεια ???

 

Ν.4495 άρθρο 106, παρ. 1, ββ.

 

ββ) Εφόσον υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων ιδίου ακινήτου ή ιδιοκτησίας που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, δύναται να υποβάλλεται :
i) δήλωση υπαγωγής του συνόλου αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του ενιαίου ειδικού προστίμου, ή
ii) δήλωση υπαγωγής προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης τμήματος αυτού, κατόπιν κατεδάφισης του υπολοίπου με έγκριση εργασιών κατεδάφισης, ή
iii) δήλωση υπαγωγής τμήματος αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου οπότε διατηρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα κατόπιν κατεδάφισης του υπολοίπου με έγκριση εργασιών κατεδάφισης.

Edited by antnatal
Link to comment
Share on other sites

τότε 

1. γιατί διαμαρτύρεσαι για την κατεδάφιση του υπολοίπου και

2. πως θα εκδώσεις άδεια προσθήκης (βάσει ποιας παρ άρθρου 23)  όταν το υφιστάμενο (αυτό που θα νομιμοποιήσεις) ισχύει μόνο για 30 χρόνια! 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω μία σοφίτα ~150 m² (ΚΑΤ5) και θέλω να κόψω τα ~50 για να πέσει στην ΚΑΤ4. Στο ΦΚ ποιον "τύπο αυθαιρεσίας"  επιλέγω;

  • Έκδοση άδειας νομιμοποίησης/ έγκριση κατεδάφισης ή
  • Σύννομο χωρίς έκδοση άδειας νομιμοποίησης αρθ106 §1α;

Υφίσταται στατική εξάρτηση και θα γίνει δήλωση υπαγωγής για το ένα τμήμα και έγκριση εργασιών κατεδάφισης για το άλλο τμήμα...

Screen Shot 2023-10-02 at 17.23.15 PM.png

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

έχω την εξής περίπτωση που έχω κολήσει:

- σε ιδιοκτησία χωρίς Ο.Α. (άρα κατηγορίας 5) υπάρχει κτίσμα το οποία βεβαίωσε η πολεοδομία με έκθεση αυθαιρέτου κατασκευής

- θέλω να το ρυθμίσω προς κατεδάφιση επιλέγοντας "έκδοση άδειας νομιμοποίησης/έγκριση κατεδάφισης", αλλά:

όταν το δηλώνω ως κατηγορία 5 δεν με αφήνει να υποβάλω τη δήλωση "Δεν μπορεί να υποβληθεί Δήλωση Αυθαιρέτου με ΦΚ κατ. 5 μετά την 30/9/2020 πλην περιπτ. αρθ. 128, Ν.4759/2020"

όταν δηλώνω ως κατηγορία 4 δε με αφήνει να υποβάλω τη δήλωση "Για την επιλογή "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4" είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικοδομικής άδειας"

Έχει κανείς καμιά ιδέα; Γιατί νομίζω ότι μπορώ να δηλώσω το κτίσμα προς κατεδάφιση αφού μετά η ιδιοκτησία θα παραμείνει αδόμητη και άρα δεν είμαι κατηγορίας 5...

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

Έχουμε ισόγεια παλαιά κατοικία άνευ οικ.άδειας, τμήμα της οποίας είναι προϋφιστάμενο του 1955 και το υπόλοιπο είναι αυθαίρετη προσθήκη. Εφόσον έχω νομίμως υφιστάμενο τμήμα κτιρίου (προ του 1955-->θα θέλει και ΣΑ) δεν μπορώ να πάω με έγκριση εκτέλεσης εργασιών του άρθρου 106 μόνο. Πρέπει επομένως να βγει άδεια κατεδάφισης (Κατηγορία 1). 

Το θέμα είναι πως το εν λόγω ακίνητο έχει και έκθεση επικίνδυνης οικοδομής από το Δήμο. Επομένως δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση χωρίς τις επισκευές που περιγράφονται στην εν λόγω έκθεση. Επισκευές δεν συμφέρει να γίνουν και ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την κατεδάφιση.

Στο ΤΕΕ μου είπαν να δω μήπως βγάλω άδεια Κατεδάφισης (Κατηγ.1) και εκεί συμπεριλάβω και τη ρύθμιση του αυθαίρετου τμήματος με επιλογή "έκδοση άδειας νομιμ./ έγκριση κατεδάφισης" στον "τύπο αυθαιρεσίας" στο σύστημα του ΤΕΕ. Να βγει δηλαδή άδεια κατεδάφισης αντί έγκριση εκτέλεσης εργασιών, συνολικά για το κτίριο.

Γνώμες??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.