Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Εξαρταται...

- αν εγιναν υπερ "ολων" βλεπεις το 98 στο τελευταιο εδαφιο.

- αν καποιοι εκαναν επεκτασεις στα κοινοχρηστα, τακτοποιουν με το εκ κατασκευης ή με την ιδιοχρηση,  χωρις συναινεση.

Με βαση τα σημερινα δεδομενα, θα χρειαστει και τροποποιηση της συστασης

Αρα, απαιτειται τακτοποιηση και των ΟΙ.

εδιτ

Μηπως  προκειται για μια οικοδομη χωρις συνιδιοκτητες και χωρις συσταση???

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 αρα, θελει,  καθε ενας, να τακτοποιησει τα "δικα του" αυθαιρετα στον ακαλυπτο...

Γινεται...

Και τις τυχον αυθαιρεσιες  στα κοινοχρηστα  εντος   της οικοδομης   ή στις ΟΙ...

θα τις αφησουν για μετα την 1-10-20....και να ξαναπληρωσουν...

και μετα να μπορουν να κανουν τροποποιηση της συστασης...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Επέκταση υπογείου διαμερίσματος πολυκατοικίας σε μέρος του κοινόχρηστου διαδρόμου, χρειάζεται συναίνεση για να τακτοποιηθεί?

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορώ να καταλάβω, όσο αφορά ερώτημα πριν, γιατί σε κάποιες οικοδομές κάποιοι κάποτε, στο υπόγειο δείχνανε μόνο μια σκάλα και ένα λεβητοστάσιο και τελικά σε όσο εμβαδόν καταλάμβανε η pilotis κτιρίου, δεν μπαζώνανε το κτίριο, έσκαβαν χώρο κάτω από το κτίριο και έκαναν μεγαλύτερου μεγέθους υπόγειο από όσο το έδειχνε ο οικ. άδεια και φτιάχναν αποθήκες?

Link to comment
Share on other sites

On 18/9/2020 at 11:32 ΜΜ, T.GOG said:

Καλησπέρα.

Επέκταση υπογείου διαμερίσματος πολυκατοικίας σε μέρος του κοινόχρηστου διαδρόμου, χρειάζεται συναίνεση για να τακτοποιηθεί?

Συναίνεση για την υπαγωγή στον 4495 μπορεί να μην θέλει, αλλά έχεις υποχρέωση να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη ό,τι δεν μπορεί να μεταβιβάσει κ.λπ. χωρίς την έγγραφη συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου (για τροποποίηση ΣΟΙ).

Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις προσωπικώς, ζητάω πάντα συναίνεση, εξηγώ πρωτίστως στον ιδιοκτήτη το γιατί, αυτός με τη σειρά του μιλάει με τους συνιδιοκτήτες του, τις περισσότερες φορές όλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, όλοι υπογράφουν - θεωρούν για γνήσιο υπογραφής χωρίς απολύτως κανένα ενδοιασμό και στις περισσότερες των περιπτώσεων "τσιμπάω" και κάποιο νέο πελάτη. Αυτές τις συναινέσεις τις ανεβάζω στο σύστημα κι αποτελούν τη "μελλοντική μαγιά" για την τροποποίηση της σύστασης... Στις 4/5 περιπτώσεις ακολουθείται η ίδια πορεία....

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε υπόγειο πολυκατοικίας με άδεια του προ του 1983 με σύσταση Ο.Ι. υπάρχει μια αποθήκη (Ο.Ι. με χιλιοστά) και κοινόχρηστοι χώροι (λεβητοστάσιο, δεξαμενή, διάδρομος).
Έχουν υπέρβαση κάλυψης και η αποθήκη και οι κοινόχρηστοι.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
α) Μπορώ να κάνω μια δήλωση για όλο το υπόγειο ή πρέπει να κάνω δύο ξεχωριστές (μια για την αποθήκη και μια για τους κοινόχρηστους χώρους);
β) Για την αποθήκη δεν χρειάζεται συναίνεση, αλλά τι γίνεται με τους κοινόχρηστους;

Σύμφωνη γνώμη υπάρχει αλλά με έχει μπερδέψει η τελευταία πρόταση της παρ. 9.


Ευχαριστώ εκ' των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

α] για την ΟΙ θα πας με αυτο.

«9. Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής.

β] Για τα κοινοχρηστα...δεν μπορεις να πας πουθενα....Περιμενεις τον κ. Υπουργο να εκδοσει μια υπουργικη αποφαση σχετικη με το θεμα.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.».

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη γνώμη σας για την ακόλουθη περίπτωση. Πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης στο οποίο υπάρχει σύσταση οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 κάθετες ιδιοκτησίες και στη μία εξ αυτών υπάρχει διώροφη οικοδομή με 7 οριζόντιες ιδιοκτησίες΄(διαμέρισμα 1 ισογείου, αποθήκη ισογείου, διαμέρισμα 2 ισογείου, υπόγειο, διαμέρισμα 1 ορόφου, διαμέρισμα 2 ορόφου, καθ' ύψος επέκταση). Όλες οι ιδιοκτησίες εκτός από το διαμέρισμα 1 ορόφου (για το οποίο έχει γίνει ήδη τακτοποίηση) ανήκουν στο ίδιο άτομο σήμερα και ενδιαφέρεται να κάνει τακτοποίηση για όλα τα αυθαίρετα που έχει. Με προβληματίζουν τα εξής:

1) Υπάρχει αυθαίρετο υπόγειο που έγινε κατά την κατασκευή της οικοδομής αλλά το απέκρυψαν όταν έγινε η σύσταση. Τακτοποιείται σαν αυθαίρετη κατασκευή επί κοινόχρηστου μέρους της οικοδομής από τον ιδιοκτήτη που την ιδιοχρησιμοποιεί (δηλαδή από τον πελάτη μου)? Θα μπορούσε να θεωρηθεί καθ' ύψος επέκταση και να τακτοποιηθεί με το ποσοστό της αντίστοιχης οριζόντιας ιδιοκτησίας?

2) Ο πελάτης μου κατασκευάσε αυθαίρετο λεβητοστάσιο σε κοινόχρηστο μέρος της οικοδομής το οποίο εξυπηρετεί τα 3 διαμερίσματα που έχει στην ιδιοκτησία του. Σε περίπτωση που για το προηγούμενο ερώτημα μπορεί γίνει υπαγωγή σύμφωνα με την παράγραφο 9 άρθρο 98 θα μπορούσε να γίνει μία κοινή δήλωση για το υπόγειο και το λεβητοστάσιο? Επίσης, με ποιο τρόπο γίνεται η σύγκριση των αυθαίρετων μεγεθων με τα επιτρεπόμενα αφού δεν έχουν κάποιο ποσοστό που να τους αναλογεί?

3) Έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη στέγης και κατασκευή του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου σε άλλη θέση. Για την τακτοποίηση τους απαιτείται συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών?

Τέλος, άσχετα με τα προηγούμενα αλλά αφορά την ίδια υπόθεση.

4) Υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή που πατάει πάνω σε δύο κάθετες ιδιοκτησίες. Μπορούν να γίνουν 2 ξεχωριστές δηλώσεις για το τμήμα που πατάει σε κάθε κάθετη ιδιοκτησία?

Ευχαριστώ!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.