Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Καλημέρα.

Θα ήθελα τα φώτα σας για το παρακάτω ζήτημα. Πρόκειται να προχωρήσουμε σε τακτοποίηση διάφορων αυθαιρεσιών διαμερισμάτων (οριζόντιες ιδιοκτησίες) πολυκατοικίας, σε δύο διαμερίσματα. Το ερώτημα μου αφορά στο εξής: η είσοδος ισογείου και το κλιμακοστάσιο είναι σημαντικά μετατοπισμένα με βάση τα σχέδια των οικ. αδειών. Συγκεκριμένα, η άδεια του 1ου διαμερίσματος και ισογείου είναι προ του '75 και η προσθήκη του 2ου είναι του '84. Η αυθαιρεσία υπόκειται στην κατηγορία διαφορετικής διαμερισμάτωσης (παρότι δεν υπάρχει Υ.Δ. στον κοινόχρηστο) με το άρθρο 100,παρ.8 και υπάγεται στην περίπτωση της Εγκ.2/19, εφόσον προκύπτει διαφοροποίηση του περιγράμματος των αυτοτελών ιδιοκτησιών; Ή θα υπαχθεί σε διαφορετική ρύθμιση;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, ΕΡΣΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ said:

Συγκεκριμένα, η άδεια του 1ου διαμερίσματος και ισογείου είναι προ του '75

Όλες οι παραβάσεις καλύπτονται από το ελάχιστο πρόστιμο.
Στην τεχνική έκθεση περιγράφεις τις αλλαγές που έχουν γίνει και αποτυπώνεις την πραγματική κατάσταση.

Παράθεση

η προσθήκη του 2ου είναι του '84.

Έχεις παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης λόγω διαφοροποίησης του περιγράμματος της ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Porter said:

Όλες οι παραβάσεις καλύπτονται από το ελάχιστο πρόστιμο.
Στην τεχνική έκθεση περιγράφεις τις αλλαγές που έχουν γίνει και αποτυπώνεις την πραγματική κατάσταση.

Έχεις παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης λόγω διαφοροποίησης του περιγράμματος της ιδιοκτησίας.

Ευχαριστώ πολυ! 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε οικοδομή του 1970 στον 4ο όροφο εχει δημιουργηθεί αυθαίρετο ερκερ  διαστάσεων 1.00*0.40  το οποιο λειτουργεί σαν ντουλάπα απο την ανέγερση.

Στον 3ο και τον 5ο όροφο το ερκερ αυτο είναι νόμιμο.

Υπάρχει τρόπος να γινει μεταβιβαση αφου το τακτοποισω?

 

Link to comment
Share on other sites

Δες αν μπορείς να το εντάξεις στην κατηγορία 3 (κριτήριο 5% επιφάνειας και 5% περιγράμματος ιδιοκτησίας). Πάντως, εντύπωση κάνει που στο 4ο δεν είχε προβλεφθεί το αντίστοιχο ερκερ. Σίγουρα έχεις λάβει το σύνολο από τα  εγκεκριμένα σχέδια της Ο.Α;

Link to comment
Share on other sites

χαιρεται !!

θα ήθελα να ρωτήσω το εξής

εχω διαμέρισμα-σοφίτα Δ ορόφου.. λόγω της υπερύψωσης της περιμετρικής τοιχοποιίας το διαμέρισμα επεκτάθηκε και σε χώρους της στεγης που ήταν μη βατοί κατά την κάτοψη. Αρα αυθαίρετη επέκταση του διαμερίσματος σε κοινόκτητα τμήματα της οικοδομής. 

Η αυθαιρεσία έχει γίνει από την κατασκευή της οικοδομής. 
Είναι άνω της δεκαετίας
Στο διάγραμμα κάλυψης ο όγκος της στέγης ενοείται ότι περιλαμβάνει όλη την κάτοψη της κατασκευής της (δηλαδή περιλαμβάνει τους χώρους εντός Σ.Δ. και τους μη βατούς.
Η υπερύψωση μου δίνει υπέρβαση μέγιστου ύψους <20% του επιτρεπόμενου..

Για να γίνει μονομερής τροποποίηση υπάρχει ο ορος του "νόμιμου όγκου".. Λόγω της υπέρβασης ύψους είμαι εκτός νόμιμου όγκου?
 

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα σωστά, αυθαίρετα κατά την κατασκευή έγινε ουσιαστικά σοφίτα η οποία επικοινωνεί με το διαμέρισμα του 4ου ορόφου, αλλά η σοφίτα δεν έγινε εντός της μη βατής κλειστής στέγης, η οποία υπερυψώθηκε.  Αν όπως λες έχεις αυθαίρετη επέκταση (εν προκειμένω, καθ ύψος) εκτός νόμιμου όγκου δεν θα γίνει μονομερής τροποποίηση.

Link to comment
Share on other sites

σ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου..

Λοιπόν, εκ της αδείας υπάρχει η πρόβλεψη στέγης, και το διαμέρισμα υλοποιείται κάτω από τη στέγη, εξ αυτου και στη σύσταση περιγράφεται διαμέρισμα Δ ορόφου-Σοφίτα.. Η στέγη καλύπτει όλη την κάτοψη του ορόφου (και τα εντός Σ.Δ τμήματα και τα μη βατά).
Στο ΔΚ ο όγκος της στέγης υπολογίζεται στο σύνολο της ανεξαρτήτως βατού ή μη βατού τμήματος..

Η περιμετρική υπερύψωση σε όλο το μηκος του κτιρίου (δίκλινη κατά την άδεια στο μεγαλύτερο μέρος της η στέγη, σήμερα σε όλο το μήκος της δίκλινη) τα μη βατά τα έκανε βατά και εντάχθηκαν στο διαμέρισμα..(έχω υπέρβαση ύψους και στος εντός αδείας τμήμα του ορόφου)

Ο νόμιμος όγκος έτσι δηλώνει ότι είναι εντάξει τα κατά πλάτος..αλλά όχι τα καθ ύψος και κατά πλάτος !


Παρεπιπτόντως χθες το βράδυ (προσπαθώντας να βγάλω άκρη) παρακολούθησα μια ημερίδα συμβολαιογράφων στο θέμα του άρθρου 98 περί μονομερούς τροποποίησης που έγινε στη Θεσσαλονίκη Απρίλιος του 2022 αν θυμάμαι καλά, και εκπρόσωπος των μηχανικών ειπε ότι αυθαίρετα στην πυλωτή δεν είναι εντός του νομιμου όγκου..

Σ ευχαριστώ και πάλι!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχουμε σύσταση 2 οριζοντίων ιδιοκτησιών σε εκτός σχεδίου που παράνομα μοίρασε το συμβόλαιο τότε τους κοινόχρηστους χώρους με αποκλειστική χρήση στους 2 διαφορετικούς ιδιοκτήτες (2 ανεξάρτητα κτίρια κατοικίας), και σήμερα πρέπει να γίνει νέα σύσταση καθέτων με αντίστοιχη ιδιοκτησιακή σύσταση με τις παράτυπες οριζόντιες, και να κλείσουν ρυθμίσεις αυθαιρέτων και για τις 2 ιδιοκτησίες και να εκδοθούν ΗΤ.

Ενημερώθηκα ότι πρέπει να βγουν 5 ΗΤ (2 για τις οριζόντιες + 1 για τα κοινόχρηστα και μετά + 2 για τις κάθετες) το οποίο μάλλον είναι σωστό.

Όσον αφορά τις δηλώσεις 4495: από τη στιγμή που όλοι κάνουν αυθαίρετα "στη μεριά τους για δική τους χρήση", φαντάζομαι είναι σωστό να παραμείνουν μόνο 2 δηλώσεις του 4495. Θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα κάτι διαφορετικό διότι έχουν ήδη προχωρήσει οι δηλώσεις και έχουν εξοφληθεί μεγάλα πρόστιμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Εξετάζω μία οικοδομή του 1980 που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και μία αυθαίρετη γκαρσονιέρα στο δώμα. Η γκαρσονιέρα στο δώμα κατασκευάστηκε εξ αρχής (τα δήλωνε όλα στο Ε9). Όλη η οικοδομή άνηκε σε έναν ιδιοκτήτη, και το 2000 έκανε σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, και έπειτα πούλησε το υπόγειο (10% επί του οικοπέδου) και το ισόγειο κατάστημα (45% επί του οικοπέδου). Ο πελάτης μου κράτησε τον Α' όροφο στον οποίο δόθηκε ποσοστό 40% και την μελλοντική καθ' ύψος επέκταση 5%. Στο συμβόλαιο σύστασης δεν αναφέρθηκε η γκαρσονιέρα στο δώμα. Σήμερα μπορεί να κάνει δήλωση της γκαρσονιέρας στο Ν.4495/17 θεωρώντας ότι έχει εκμεταλλευτεί το ποσοστό που είχε για τη "μελλοντική" καθ ύψος επέκταση. Σημειώνω εκ νέου ότι η κατασκευή αυτή έχει γίνει εξ αρχής και την δηλώνει στο Ε9 από τότε που έλαβε χώρα η κατασκευή. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.