Μετάβαση στο περιεχόμενο

Porter

Members
  • Περιεχόμενα

    35
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by Porter

  1. Για πώληση δεν υπάρχει αμφιβολία· σίγουρα απαιτείται. Για τις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως γονική παροχή; Υπογραμμίζω ότι στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται "κατά την πώληση" και όχι "κατά την μεταβίβαση".
  2. Και τα δύο, γιατί ούτε ο νόμος διευκρινίζει αν εξαιρούνται κάποιες χρήσεις ή/και ορισμένες συμβολαιογραφικές πράξεις. Πάντως, η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας γίνεται βάσει της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε γι' αυτόν τον λόγο.
  3. Όχι βέβαια. Εννοώ ότι εφαρμόζουμε (ή όχι) την ερωτωαπάντηση του ΤΕΕ (σχετικά με το ΠΕΑ) με αποκλειστική μας ευθύνη. Άρθρο 2: Διαδικασία καταχώρισης στοιχείων Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας 1. Η διαδικασία καταχώρισης στοιχείων Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υλοποιείται σε δύο βασικά βήματα: Β) Καταχώριση Ιδιοκτησιών: Περιγραφή και τεκμηρίωση των οικοπέδων ή γηπέδων ή κτιρίων ή τμημάτων αυτών που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες. β. [...] Το ηλεκτρονικό έντυπο Ιδιοκτησίας περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: ιαια) Στοιχεία πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) του κτιρίου ή τμημάτων αυτού, εφόσον απαιτείται,
  4. Δεν είναι. Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι το ΠΕΑ συμπεριλαμβάνεται εφόσον απαιτείται. Δεν αποσαφηνίζεται αν το "εφόσον απαιτείται" αφορά τη χρήση του ακινήτου ή το είδος της συμβολαιογραφικής πράξης ή και τα δύο. Διάβασα τη σχετική ερωτωαπάντηση του ΤΕΕ, όμως αυτή αποτελεί —απλώς— μία τοποθέτηση χωρίς νομοθετική ισχύ. Η εφαρμογή της (ή μη) γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού.
  5. Οι πολεοδομικές διατάξεις τηρούνται για τον σχεδιασμό των κτιρίων. Η τιμή της επιφάνειας διαμερίσματος δεν επηρεάζει το σχέδιο κάτοψης. Ο τρόπος υπολογισμού του εμβαδού των χώρων για την εφαρμογή του ΝΟΚ αφορά μόνο τους μελετητές μηχανικούς και τους ελεγκτές. Για τον προσδιορισμό του εμβαδού διαμερίσματος (ιδιοκτησιακά, συμβολαιογραφικά) ακολουθούνται οι προαναφερόμενοι κανόνες.
  6. Η αμοιβή του μηχανικού δεν είναι προκαθορισμένη. Αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας με τον πελάτη. Επιπλέον, δεν επιτρέπονται στο φόρουμ συζητήσεις σχετικά με αμοιβές υπηρεσιών μηχανικού.
  7. Εάν είναι εφικτό με ένα συμβόλαιο να γίνει τροποποίηση σύστασης και πώληση, είναι συμβολαιογραφικό θέμα.
  8. Άλλο το Μητρώο Μελών του ΤΕΕ και άλλο το Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών. Εσύ είσαι εγγεγραμμένος στο δεύτερο. Υπόδειγμα σφραγίδας θα βρεις στο θέμα "Σφραγίδα Μισθωτού Μηχανικού".
  9. Θα ξεκινήσεις από την σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Η μία θα είναι η μονοκατοικία και η άλλη ο μελλοντικός όροφος (το δικαίωμα υψούν). Ιδιοκτήτης και για τις δύο θα είσαι εσύ. Στην συνέχεια, θα συντάξεις διαθήκη όπου θα κληροδοτείς τις δύο αυτοτελείς και διακριτές ιδιοκτησίες όπως επιθυμείς.
  10. Μπορείς να έχεις δραστηριότητες κατοικίας (ύπνος, μαγείρεμα) σε επαγγελματικό χώρο. Εάν, όμως, ο χώρος δεν θα έχει καμμία σχέση με επαγγελματική χρήση, απαιτείται αλλαγή χρήσης (δηλαδή μηχανικός και πολεοδομία).
  11. Για τέτοιου είδους θέματα (αμοιβών υπηρεσιών μηχανικού) υπάρχει η ενότητα Ελ. Επαγγελματίες, της οποίας το περιεχόμενο είναι ορατό μόνο σε εγγεγραμμένα μέλη που είναι μηχανικοί.
  12. Αφού ευχαριστήσω τον συνάδελφο akis73, θα ήθελα να επισημάνω ότι η διάταξη του ΝΟΚ είναι πολεοδομική διάταξη. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο: "τα θέματα σύστασης ιδιοκτησιών και αστικού δικαίου εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων μας". Πλην πολεοδομίας, ισχύει ότι ο τοίχος μεταξύ κοινόχρηστου και ιδιοκτησίας προσμετράται στην ιδιοκτησία.
  13. Όλες οι παραβάσεις καλύπτονται από το ελάχιστο πρόστιμο. Στην τεχνική έκθεση περιγράφεις τις αλλαγές που έχουν γίνει και αποτυπώνεις την πραγματική κατάσταση. Έχεις παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης λόγω διαφοροποίησης του περιγράμματος της ιδιοκτησίας.
  14. Σωστά, αλλά ορισμένοι συνάδελφοι —παρασυρόμενοι από τον ΝΟΚ— χρησιμοποιούν τον διαχωρισμό της επιφάνειας του τοίχου κατά το ήμισυ και για συμβόλαια, εφορία. Μήπως μπορείς να αναρτήσεις το κείμενο της οδηγίας;
  15. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν παραστατικό λιανικής. Οι επιλογές που έγιναν από την εταιρεία αντιστοιχούν σε συναλλαγή μεταξύ επαγγελματιών. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε συναλλαγή επαγγελματία (εταιρεία) και ιδιώτη γιατί το ενοίκιο δεν αφορά την επαγγελματική σου δραστηριότητα. Όμως, δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη οδηγία για το παραστατικό που πρέπει να εκδοθεί. Γι' αυτό έγραψα προηγουμένως ότι δεν φταίει η εταιρεία. Η ουσία είναι ότι δεν αποδέχεσαι το παραστατικό και με τα υπόλοιπα δεν ασχολείσαι.
  16. 1. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η εταιρεία δεν φταίει, αφού δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες. 2. Επιλέγεις "Απόρριψη Παραστατικού", γιατί η συναλλαγή δεν αφορά την επαγγελματική σου δραστηριότητα. Έτσι, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα του συνοπτικού βιβλίου σου. Χαρακτηρισμός εξόδου: Κατηγορία: 2.3 Λήψη υπηρεσιών Είδος: Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής (Ε3_585_009) 1. myDATA: Πώς διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις τις επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις - Πώς θα διαβιβαστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή Διάβασε την ερώτηση 104. Είναι η οδηγία της ΑΑΔΕ. 2. Διάλεξε "Επαγγελματικό Λογαριασμό Πληρωμών Ημεδαπής", αφού αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να φανεί ότι το ποσό κατατέθηκε στον λογαριασμό σου.
  17. Ναι, όταν το ακίνητο ανήκει σε συγγενή γίνεται άτυπη δωρεά συμπληρώνοντας το ανάλογο έντυπο.
  18. Όχι, δεν αρκεί. Υπάρχουν έξι περιπτώσεις απαλλαγής προκατάθεσης αμοιβής: 1) Μελετητής και Επιβλέπων επί ιδιόκτητου ακινήτου. 2) Μελετητής και Επιβλέπων επί ακινήτου ιδιοκτησίας της συζύγου ή συγγενών. 3) Μελετητής, Επιβλέπων και κατασκευαστής για οικοδομή προς πώληση (αντιπαροχή). 4) Μελετητής και Επιβλέπων για οικοδομή προς πώληση από την εταιρεία που είναι μέλος. 5) Μελετητής ή Επιβλέπων οικοδομής που είναι μισθωτός της επιχείρησης (ατομικής ή εταιρικής) που έχει αναλάβει την μελέτη ή επίβλεψη της οικοδομής. 6) Μελετητής ή Επιβλέπων που είναι υπάλληλος του Δημοσίου Τομέα, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α.
  19. H μετατροπή από βοηθητική χρήση σε κύρια υπολογίζεται ως υπέρβαση συντελεστή δόμησης (που προκύπτει λόγω της αυθαίρετης αλλαγής). Ο αναλυτικός προϋπολογισμός χρησιμοποιείται για αλλαγές από κύρια σε άλλη κύρια (και από βοηθητική σε βοηθητική).
  20. Όχι, βεβαίως, γιατί η τακτοποίηση έγινε μετά τα συμβόλαια. Δεν επηρεάζονται προγενέστερες πράξεις από τη ρύθμιση αυθαιρέτων. Μπορείς να προχωρήσεις στη σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας.
  21. Αφού πρόκειται για περιοχή που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να γίνει ρύθμιση αυθαίρετης κατασκευής κατηγορίας 5.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.