Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

καλησπέρα, για το μειωτικό συντελεστή σε ΗΥΧ θέλω να διευκρινήσω. Εννοούσα αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε δωμάτιο. Εγώ το βάζω χωρίς μειωτικό συντελεστή, αλλά άκουσα κάποιες διαφορετικές απόψεις... 

ευχαριστώ πάντως για τα σχόλια!

Link to comment
Share on other sites

 ΗΧ  που έκλεισε με ΥΔ , εννοείται χωρίς μειωτικό και σε αυτη την περίπτωση δεν έχει καμια σχεση η αλλαγη χρήσης. Ανοικτός ΗΧ με αναλυτικό.

Link to comment
Share on other sites

(από μεταφορά.Pavlos33)

 

Καλησπέρα και Καλό Μήνα!

 
Στην παρακάτω περίπτωση έχουμε με
μπλέ: την οικοδομική άδεια
κόκκινο: πραγματική κατάσταση
πράσινο: τον χώρο που είναι αποθήκη στην πράξη
 
Ποιά είναι η άποψή σας περί χειρισμού του χώρου ως Σοφίτας με μειωτικό ή όχι?
Καταλήγω να το δηλώσω ως ΥΔ κύριων χώρων και θέλω την βοήθειά σας αν μπορώ την πράσινη επιφάνεια να τη χειριστώ με υπέρβαση ύψους μόνο και όχι δόμησης.
 
Ευχαριστώ
 
επεξεργασία: η στάθμη είναι προσβάσιμη από τον υποκείμενο χώρο με εσωτερική σκάλα και λειτουργεί ως δωμάτιο με λουτρό. μέγιστο ύψος 2,50 και ελάχιστο 2,07. Στην πράσινη αποθήκη στην οποία μπαίνεις από το αυτό το δωμάτιο και έχει ελάχιστο ύψος 1,05 και μέγιστο 1,80 τυφλό χωρίς ανοίγματα και εντός εγκεκριμένου ύψους αδείας.

 

 

 

Σ1.JPG

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Από τα θέματα που καίνε!!

Οι γνώμες για τον μειωτικό είναι μοιρασμένες , όπως άλλωστε θα έχεις διαβάσει στις αναρτήσεις που έχουν γίνει στο φόρουμ.

β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο.

Αν απομονώσεις αυστηρά το λεκτικό του Ν4495 τότε φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί είναι η επικοινωνία του χώρου με τον υποκείμενο χώρο.

Εσύ την εσωτερική επικοινωνία την έχεις , αρά γιατί να μην μπορείς να βάλεις μειωτικό;

Τώρα για το άλλο που γράφεις:

Αφου στον χώρο αυτό μπαίνεις όπως γράφεις , είναι βατός δηλ. , δεν γίνεται κατά την γνώμη μου να το βάλεις μόνο με ΥΥ.

Προσωπικά θα έβαζα ΥΔ με 0,30 όλα τα τμ της σοφίτας και ΥΥ    0,70/επιτρεπόμενο ύψος , αφού η στέγη μεγάλωσε κατά 0,70εκ σε σχέση με την ΟΑ.

Link to comment
Share on other sites

Η προσέγγιση υπολογισμού με μειωτικό είναι σωστή μόνο αν δεχτούμε αν αγνοήσουμε τη συνέχεια των νόμων και την απαίτηση στο ν. 4178 η σοφίτα όχι μόνο να μην αποτελεί αυτοτελή χώρο αλλά να πληροί και τον ορισμό του άρθρου 2 του ΝΟΚ "χώρος εντός ύψους επικλινούς στέγης" και "να μην αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία".  Η δεύτερη απαίτηση ισχύει., ενώ η πρώτη, δεν ισχύει. Όμως όσο στα πλαίσια του Ν. 4495 δεν συνδέεται η σοφίτα με τον ορισμό της κατά ΝΟΚ (άρθρο 2) θα συμφωνήσω με αυτή την προσέγγιση. 

Το δεύτερο ερώτημα χρήζει διευκρίνισης. Γιατί το πράσινο τμήμα δεν θα λάβει ΥΔ;

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά , το αν θα μπει συντελεστής ΥΥ εξαρτάται από τον αν υπάρχει  υπέρβαση του επιτρεπόμενου περιοχής  όχι μόνο αδείας . Αλλιώς με αναλυτικό.

Το ότι είναι σοφίτα και κατά άρθρο 2 ΝΟΚ θα μπορούσε να τεκμηριωθεί δεχόμενοι ότι  ο τοίχος δεξιά  συνιστά φέροντα οργανισμό που στηρίζει τη σοφίτα , βλ. τεχνική οδηγία ΝΟΚ.
Θα μπορούσε να ήταν μια μονόριχτη στέγη για παράδειγμα.

Τέλος πάντων αφού είτε έτσι είτε αλλιώς δεχόμαστε  σοφίτα , αυτή θα πάει με μειωτικό συντελεστή όλη , και το πράσινο τμήμα.
Η διαφορά είναι ότι το κόκκινο υπερβαίνει το ύψος άρα θέλει ΥΥ.

Αρα 2 φύλλα καταγραφής. Σοφίτα με μειωτικό και στα 2 αλλά το κόκκινο με ΥΥ , το πράσινο χωρίς.
Βάλε και ένα 3ο ΦΚ μια πολεοδομική παράβαση με αναλυτικό για αλλαγή μορφής στέγης όπου περιλαμβάνεις και το εκτός αδείας αλλά εντός περιοχής τμήμα στέγης και νομίζω ότι είσαι κομπλέ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας!

Στα ποσοστά υπέρβασης δόμησης/κάλυψης που έχει για κάθε φύλλο καταγραφής, υπολογίζεται μεμονωμένα το κάθε φύλλο ή συνολικά τα αυθαίρετα όλου του κτίσματος;

Δηλαδή: Έστω ότι έχω συνολικά 100τμ νόμιμα βάσει άδειας και 60τμ αυθαίρετα (30τμ ΗΧ και 30τμ επεκτάσεις).

Στα ποσοστά (<50% , μεταξύ 50-100% κτλ) περνάω σε όλα τα φύλλα καταγραφής 50-100% ή στο καθένα <50% ?

Το ίδιο και για την επιλογή κατηγορίας! Δηλαδή αν έχω επεκτάσεις που συνολικά υπερβαίνουν το 40% της δόμησης περνάω σε όλα τα φύλλα καταγραφής κατηγορία 5 ή αν μεμονωμένα είναι <40% τα περνάω κατηγορία 4?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Για τους συντελεστές υπέρβασης θα πω, ότι πρέπει να είναι ίδιοι σε όλα τα ΦΚ.

Σε διαφορετική περίπτωση θα τα βάζαμε με τέτοιο τρόπο τα τμ των υπερβάσεων σε κάθε ΦΚ, ώστε ποτέ να μήν ξεπερνούσαμε το 50%.

Για την κατηγορία δεν είναι τόσο εύκολο να το βάλεις σε "καλούπια".

Πρέπει να μας γράψεις την περίπτωση που έχεις.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, karanus said:

Για τους συντελεστές υπέρβασης θα πω, ότι πρέπει να είναι ίδιοι σε όλα τα ΦΚ.

Σε διαφορετική περίπτωση θα τα βάζαμε με τέτοιο τρόπο τα τμ των υπερβάσεων σε κάθε ΦΚ, ώστε ποτέ να μήν ξεπερνούσαμε το 50%.

Για την κατηγορία δεν είναι τόσο εύκολο να το βάλεις σε "καλούπια".

Πρέπει να μας γράψεις την περίπτωση που έχεις.

 

 

Στο πρώτο συμφωνώ μαζί σου και αυτό ακολουθώ...

Στο δεύτερο πάλι στο 90% των περιπτώσεων έχουμε κατηγορία 4... Γιατί δύσκολα θα έχουμε τόσο μεγάλο χώρο σε φύλλο καταγραφής που να έχει τέτοιο ποσοστό υπέρβασης δόμησης ή κάλυψης... Εκτός αν έχουμε παραβίαση οικοδομικής γραμμής...

Link to comment
Share on other sites

On 23/11/2017 at 8:21 ΜΜ, Pavlos33 said:

Ο μειωτικός συντελεστής 0.50 παραμένει και σ αυτή την περίπτωση. Ο νόμος 4495 συνεχίζοντας την παράδοση του ν. 4178 συνεχίζει να κάνει λόγο για "υπόγειες στάθμες" χωρίς καμία συσχέτιση με κανονισμό ΓΟΚ 85/00. Οπότε, διαφαίνεται ότι το αφήνει στην κρίση του μηχανικού να κρίνει τι αποτελεί υπόγεια στάθμη. Θυμηθείτε στο ν. 4178 ποια ήταν η σειρά. Νόμος  και τροποποίηση παραρτήματος μιλούσαν για υπόγειες στάθμες. Εγκύκλιος 4 του ν. 4178 έφτιαξε ένα δικό της σενάριο (χωρίς ο νόμος να το αναφέρει πουθενά) αναφέροντας τα περί "νόμιμης στάθμης βάσει άδειας" και στο τέλος ήρθε και η γνώμη του άλλοτε help desk να πει ότι έπρεπε να πληρείται ο κατά ΓΟΚ ορισμός.

Ο νόμος αλλάζει με νέο νόμο και αφού ο ν. 4495 αναφέρει "υπόγειες στάθμες" το δώρο του είναι ευπροσδεκτο. Αν το αλλάξουν με τροποποίηση νόμου το ξανασυζητάμε. Προς το παρόν, μειωτικό σε κάθε υπόγεια στάθμη...

Μας ενδιαφερει ο βαθμος ξεμπαζωματος αν συμφωνα με τα φυσικα εδαφη της αδειας ειμαστε οκ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.